3428 zenekar 12452 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2009. december 11.

Húsz éves a Tátrai Band - Szuperkoncert a Sportarénában

Copyright:

Monstre koncertre, magas színvonalú zenélésre, a Tátrai Band legendás korszakainak megidézésére számíthatnak azok, akik eljönnek a húsz éves zenekar jubileumi koncertjére december 18-án a Papp László Budapest Sportarénába – mondta Jamie Winchester. Az ír származású énekes-gitáros zeneszerző elmondta, hogy a próbák jó hangulatban telnek. „Ugyanarra az őserőre számíthatnak a rajongók, amit megszokhattak a Tátrai Bandtől, a tíz éves szünet után is hatalmas energiák övezik a produkciót.” Jamie Winchester kiemelte: nem dolgozták és hangszerelték át a nótákat, a szuperkoncertre kiválasztott 24 szám ugyanúgy szólal majd meg, mind a zenekar hőskorában.

Jamie Winchester, aki húsz éve meghatározó egyénisége az élvonalbeli magyarországi projekteknek (Baba Yaga, Boom Boom, Tátrai Band, Koncz Zsuzsa, Ákos, Jamie-Robi) mesélt arról is mit jelent pályafutásában a grandiózus csapat. – A kilencvenes évek közepén nagyon elegem lett az egész hazai cirkuszból, meguntam magyar popszakma allűrjeit. Vízválasztó volt, hogy egy rosszízű Mester és Tanítványai-turné után, a Baba Yaga- és a Koncz Zsuzsa-produkció mellett bekerültem az ősöreg társaságba, Tátrai Tiborhoz, Solti Jánoshoz, Pálvölgyi Gézához. Mindent tőlük tanultam. Azt, hogy hogyan lehet harminc éven keresztül ugyanazokban a klubokban fellépni és mégis minden este olyat nyújtani az embereknek, ami túlmutat a hétköznapjaikon. A Tátrai Banddel közös zenélés során visszanyertem a szakmámba vetett hitemet – fogalmazott a zeneszerző, aki a mai napig oszlopos tagja Tátrai Tibor és Tóth János Rudolf zenekarának a Magyar Atomnak.

Húsz évvel ezelőtt, 1989-ben jött létre a Tátrai Band legendás, sikert sikerre halmozó felállása Tátrai Tibor gitárossal, Horváth Charlie énekessel, Pálvölgyi Géza billentyűssel, Kovács Tamás basszusgitárossal és más kiváló muzsikusokkal. A legendás felállás tíz év után ismét összeáll, hogy 2009. december 18-án a Papp László Budapest Sportarénában egy felejthetetlen koncertet adjon.

A Tátrai Band megalakulásakor, a 80-as évek végén egy teljesen egyéni hangzást hozott létre, amelynek alapja a két zeneszerző, Tátrai Tibor és Pálvölgyi Géza sajátos, egymást remekül kiegészítő zenei világa volt. Ehhez jött az együttes tagjainak közös megszólalása és Charlie különleges orgánuma. A legtöbb dalszöveget Kovács Tamás jegyezte, a Tátrai Band mondanivalója pedig nagyon sokakat megfogott. Az első sikert a New York című dal hozta, 1991-ben, ettől kezdve nem volt megállás: az országos turnék végállomása rendre a telt házas Budapest Sportcsarnok vagy Kongresszusi Központ volt. A Tátrai Band egymás után készítette albumait, amelyek közül több aranylemez is született.


Az igényes muzsikát játszó zenekar, tízegynéhány évi folyamatos csúcsra járatás után azonban egy időre „visszavonult”. A Tátrai Band azonban nem búcsúzott közönségétől, mert nem volt miért. A tagok jól tudták, hogy előbb vagy utóbb folytatni fogják a közös muzsikálást és akkor állnak újra együtt a színpadra, amikor mindegyiküknek igazán nagy kedve támad hozzá. A zenekar megünnepli huszadik születésnapját és az időközben elhunyt Kovács Tamásra is emlékezik.

Jamie Wincester - Pályakép

A legtöbb zenei stílusban népszerű alkotó, az ír származású Jamie Winchester nevét nemcsak Hrutka Róberttel közös formációjából, hanem számos lemezborítóról ismerhetjük, a kilencvenes évek óta a legnagyobb sztárjaink – Koncz Zsuzsa, Pierrot, Gerendás Péter, Ákos, Rúzsa Magdi, Schmidt Vera, Für Anikó – nélkülözhetetlen háttérembere volt.

A gitáros, énekes, dalszerző a kilencvenes évek elején játszott a KFT együttessel, majd egy orosz népi kórussal megalapította a Baba Yaga-t. A KFT-s Bornai Tibor vette be Koncz Zsuzsa zenekarába.  Ezt követően dolgozott Révész Sándorral (Piramis), Pierrot-val, Gerendás Péterrel, Nyers együttessel. Jött a Patika, Orsi, a Mester és Tanítványai, Kid. 1995-96 körül Jamie berobbant a Tátrai Bandbe is. Dolgozott a Black Out lemezein, a Perfect Name-mel, a Jazz+Az-zal, Lerch Istvánnal, Tolcsvay Lászlóval, a Rémember zenekarral az Egyszercsak együttessel, Szilárddal, Ákossal. Máig tagja a Magyar Atomnak, kiváló albumokat készített a Boom Boom zenekarral.

Jamie Winchester és Hrutka Róbert 2001-ben talált egymásra, a sikergyáros zeneszerzők nyolc év alatt négy stúdióalbumot (It’s Your Life, Last One Out…, Hole, The Trouble You’re In), egy dupla live CD-t és egy DVD-t (Wood & Strings) készítettek, a lemezeken szereplő dalokból számos sláger született. Jamie ez idő alatt is nagyon sok előadóval, zenekarral dolgozott együtt, említsük csak az Anna & the Barbiest, Kovácsovics Fruzsinát, Rúzsa Magdit, a V'Moto Rock-t, Roy&Ádámot, Für Anikót vagy Schmidt Verát.

Jamie Winchester 2009-ben új zenekarával elkészítette „protest rock“ albumát The Cracks are Showing (Látszanak a repedések) címmel, amely a művész első szólólemeze, ráadásul a művész a CD összes dalát egyedüli szerzőként jegyzi.

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 7.

Exkluzív lemezhallgatós estet tart a Carson Coma

Egy exkluzív estet tölthetnek el a rajongók a Carson Comával október 8-án. A Fonogram-díjas zenekar második, Lesz, Ami Lesz című lemezét lehet meghallgatni az együttes tagjaival a megjelenés előtt 1 héttel. Az albumról, annak dalairól Stumpf András műsorvezető beszélget a zenészekkel. Tovább

2020. október 7.

A 40 éves Balaton együttes Ady Endre-estje és színházi koncertje a Trip Hajón

2020. október 11-én, vasárnap a budapesti Trip Hajón (1011. Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es móló) különleges, színházi koncertet ad a Víg Mihály nevével fémjelzett legendás Balaton együttes. A két részből álló műsor első felében a 100 éve elhunyt Ady Endre verseit hallhatja a közönség a Balaton együttes megzenésítésében, előadásában. Tovább

2020. október 6.

Szabadtéri koncertek a belvárosban, ez a Budapest Ritmo Piknik

A Budapest Ritmo Piknik az öt éve megszokott nívós Budapest Ritmo járványbarát újragondolása. Október 9–10. között 15 ingyenes, szabadtéri koncerttel várjuk a közönséget, három budapesti köztéren: a Millenáris parkban, a Hunyadi téri piac mellett és a Rákóczi téren. A piacon vásárló családoktól a környéken biciklizőkig, a világzene öreg motorosaitól a hazai szcénát most felfedezőkig, várunk mindenkit egy ingyenes, kültéri, szorongásmentes őszindító fesztiválra. Tovább

2020. szeptember 25.

Két Budapest Ritmo!

2020. október 9–10. között jön az eddigiektől eltérő Budapest Ritmo Piknik 15 ingyenes szabadtéri világzenei koncerttel. A CAFe Budapest nyitányának teljes line-upja a Budapest Ritmo Piknik weboldalán olvasható. Vírusmentes, piknikelős, zenefelfedezős koraőszt mindenkinek! Tovább

2020. szeptember 7.

Alkalmazkodik a járványhoz a budapesti WOMEX

A szervező Hangvető budapesti eseményekről, innovatív nemzetközi digitális megvalósításról egyeztet. A WOMEX (Worldwide Music Expo) 2020-as eseményét idén részben virtuálisan valósítják meg, jelentette be a magyar szervező, a Hangvető és a főszervező berlini Piranha Arts. A nemzetközi világzenei fesztivál programjai az eredeti időpontban várhatóan világszerte online elérhetőek lesznek majd, a szervezők jelenleg az esemény pontos helyszíni és online megvalósulásáról egyeztetnek. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky