3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hónap zenekara

2008. március 17. | Neményi Márton

A februári győztes: Hegylakók

Copyright:

2008. február együttese a Hegylakók zenekar volt, a közönség szavazatai alapján. Jutalmuk harmincezer forintnyi stúdióidő, és egy koncertlehetőség, amire múlt csütörtökön került sor a Rézmál Kávézóban. Ezután beszélgettünk a négytagú budapesti együttessel. Fülbemászó dallamok, lírai szövegek, stadionrock-hatások – már csak a stadion hiányzik.

Kötelező a cowboykalap, ha jól látom.
Nánássy Tibor, ének, szólógitár: Nekünk ez az imidzsünk.
Alle Zoltán, dob: Ez a szabadság!
N.T.: Hármunknak legalábbis nagyon fontos a megjelenés (a dobos az egyetlen, aki kalap nélkül lép fel – a szerk.), és hogy valamivel kitűnjünk.
Kern Gábor, basszusgitár: Ez az első fellépésünk óta van. Csak úgy jött, és aztán megmaradt. Poénnak szántuk, de most már imidzs. Így legalább könnyebben megismernek.

Csak saját számokat játszotok, amelyekből, ha jól hallom, már bőven összegyűlt egy nagylemeznyi anyag.
N.T.: Tizenöt szám! És talán összejön a nagylemez is, most, hogy meglett a keret. Tehát irány a stúdió.
K.G.: Mindenképpen, itt az ideje
A.Z.: Még egy-két szövegrész azért hiányzik.
N.T.: És kellenek zenei finomítások is.

A most hallható számaitoknak teljesen demós hangzása van. Hogy rögzítettétek őket eddig?
N.T.: Hogyne, nem profi, csak házilag összeraktuk őket. Otthon vesszük fel őket, számítógépen, együtt.
K.G.: Sufnituning. Beraktunk egy kazettát, rec, play, és átvettük számítógépre… teljesen hallgatható lett a végeredmény. Persze a hibák is jobban kijönnek.
N.T.: Azért amiket az internetre rakunk, azoknál már próbáltunk ügyelni, hogy legyen hangzása.
K.G.: Így sem az igazi, de több mint a semmi.

Kinek mi a szerepe, amikor megszületik egy dal?
Lednyiczky András, gitár: A legtöbb alapötletet a Tibi gitárra kitalálja, Gábor hozzárak valamit basszusgitáron… szóval a gitárra építünk.

És erre jönnek a szövegek. Ezeket ki írja?
N.T.: Mind, közösen. Van, amit én írtam, van, amit a Zoli, szóval mindenki hozzárak.
K.G.: Meg egyezkedünk, innen vedd ki azt a szót, oda egy másikat rakj…

Lírai és elég emelkedett szövegekkel dolgoztok, honnan jön az ihlet? Esetleg egy kedvenc költő?
L.A.: (nevetve) Babits, Babits!
A.Z.: Az élet dolgai. Legalábbis amiket én írtam, azok innen jönnek. Saját gondolatok és kész. Persze rímbe foglalva, meg minden.

Sokszor feltűnik a honvágy-téma.
N.T.: Hát, Gábor már második éve Miskolcon… Gábor, ezeket neked írtam igazából!
K.G.: Igen, a srácok nekem próbálták ezt el. Nekem van nagy honvágyam igazából. Hetente egyszer jövök haza. De most már végzek, jó lesz.

Kezdő együttesként milyen fellépési, megjelenési lehetőségeitek vannak?
N.T.: Eddig főleg a kerületünkben léptünk fel. Vagy mi mentünk, vagy ismerős szólt, hogy kocsmában, szórakozóhelyen lehetne. Elintéztük, megszerveztük, hogy játszhassunk.

Hosszútávra terveztek? Tehát karrier, életstílus lesz a zenélésből?
N.T.: Én nagyon szeretném, hogy ez összejöjjön, csak még döcög a dolog. Mindenki tanul, Gabi kollégiumban lakik Miskolcon, de most nyáron végre összejövünk.
A.Z.: Sok a munka, suli… mert én dolgozom is, eladóként.
N.T.: Még én érek rá a legjobban, de így, hogy szét vagyunk szóródva kissé, azért nehezebb összehozni a próbákat.
K.G.: Most nyáron már vége mindennek, tehát menni fog. Utána csak erre figyelünk.

A hatások, ihletforrások érdekelnek. Mondjuk dobjon be mindenki egy kedvenc albumot, és mondja el, miért azt választotta!
N.T.: Igazából én nagyon sokféle zenét, stílust meghallgatok, csak meg kell, hogy tetsszenek maguk a számok. Nem tudok konkrét lemezt említeni, illetve nagyon sok mindent tudnék… ami a fülemben megmarad. A bulizósabb dolgok is, mert én azért szeretek bulizni. De a nagyon hard metál, az már nem megy… az az egy dolog, amit nem szeretek.
A.Z.: Én még azt is. Mindenevő vagyok egyébként, és próbálom is a stílusomat úgy alakítani, hogy többféle ritmust beleviszek a számokba, de úgy, hogy megmaradjon a saját hangzásunk. Konkrét albumot én sem tudok mondani… A Dream Theatert például imádom.

Kifejezetten a dobra figyelsz?
A.Z.: Persze, abszolút. Legalábbis mióta dobolok. Szóval próbálom a keményebb dolgokat is belevinni a zenénkbe. Meg a régi rockos stílust, amivel az idősebbeket is meg lehet mozgatni.

Nincsenek emiatt nézetkülönbségek?
N.T.: Minimális, nincs ebből baj.
A.Z.: Igen, de most jön a neheze, mert már van egy bizonyos mennyiségű szám, és most nehéz az egészet csinálni. Eddig eljutni nem volt vészes, mert úgymond megvoltak az alapok hozzá.
L.A.: Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik! Ez a favorit album. A gitározást pedig úgy kezdtem, hogy elmentem egy Hegylakók-koncertre, akkor még hárman voltak, és egyszerűen megtetszett, ahogy Tibi ott nyomja a szólókat. Utána úgymond kiképeztek, pedig egyáltalán nem tudtam játszani. De jól nézett ki.
K.G.: Én is mindenevő vagyok, de azt az RHCP-albumot én is nagyon szeretem. Ezen nőttem fel.
Kivel dolgoznátok együtt, ha választani lehetne?
K.G.: Timbaland! (nevet) vagy Roy és Ádám.
N.T.: Én nagyon szeretem a Mike Oldfieldet is… De a magyarok közül is vannak azért. Az Edda, például.

Mit szóltok, hogy rajongóitok vannak?
N.T.: Egyre inkább érezzük velük a kapcsolatot. Az előző koncerten hatalmas tombolás volt. Sajnos most nem tudtak eljönni, holnap iskola, meg koncertjük van nekik is… de van már elég sok.

Menedzselitek magatokat tudatosan – a kalaphordáson kívül?
N.T.: Az igazat megvallva az apám nagyon sokat segít, az interneten toboroz, felrakja a számokat, fellépéseket szerez, a szállításban segít…

Mit szeretnétek később kezdeni az internetes lehetőségekkel?
N.T.: Ez arra lesz jó, hogy kiterjedjen a hírünk, minél többen megismerjenek.
 
El tudjátok képzelni például, hogy az egész lemezt letölthetővé teszitek, és a koncertbevételekből éltek?
Mind: Persze, simán.

Kaptok kritikus visszajelzéseket? Min kéne változtatnotok a közönség szerint?
A.Z.: Ami kritikát kapunk, az szerintem főleg a hangzással kapcsolatos. Valamennyi pénzt bele kéne ölnünk a dologba. Bár én speciel már nagyjából megvagyok.
L.A.: Nekem egy gitáreffekt, az nagyon kell.
K.G.: Nagyon amatőr szinten van még a gitárhangzás. Ehhez jobb cuccok kellenének, azokhoz meg anyagi fedezet, de ez még nincs meg.
N.T.: Igen, a felvételen van még mit javítani. Koncerten már egész jól megszólalunk. Már énekcuccunk is van, saját pénzből összedobtuk.
A.Z.: Lassan építjük a várat, egy kisebb koncertet már tényleg összehozunk.

Ha már itt tartunk: mennyire tartjátok magatokat profinak, illetve gondolkodtok-e az amatőr-profi kategóriákban?
N.T.: Maximum haladók vagyunk, profinak még nem mondanám. Egyébként én tanulmtam egyedül tanárnál, klasszikus zenét, reneszánsz gitárt. Az András meg tulajdonképpen rajtam keresztül fejlődik.
A.Z.: Én meg fél évet tanultam dobtanárnál. De lassú volt, úgy éreztem, a pénzre megy a dolog, és rájöttem, hogy magamtól is tudom, legalábbis egy ideig, nem örökre.
K.G.: Már olyan programok vannak az interneten… ha valaki meg akar tanulni gitározni, letölt egy programot, elindítja, és kész.
A.Z.: Igen, és megpróbáljuk fülre is. Visszahallgatjuk a számrészletet és lejátsszuk.
K.G.: És ha profik is lennénk, akkor is mindig fejlődni akarnánk. Soha nem lehet megállni, nincs olyan, hogy na, most én profi vagyok és abbahagyom. Mindig van mit tanulni, finomítani.

Neményi Márton

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
U.Zsu 2008. ápr.. 12.  11:09 8
:)))
   
bikka 2008. márc.. 19.  21:32 7
Én bocsi! Nem nektek szántam, hanem az oldal szerkesztőinek!
Nektek gratulálok! Biztos jó buli volt a csütörtökön!
Csak így tovább!!! :)
   
kisherceg 2008. márc.. 18.  20:34 6
Bocsi Bikka! A Hegylakók nem tehetnek róla.
   
Judy 2008. márc.. 18.  12:21 5
Előbb-utóbb meg lesz az a stadionos koncert is!!! Elég lelkesedést és kitartást hozzá!!!
A tehetségetek meg van!!!! Az eddigiekhez pedig csak gratulálni tudok!!!!!
   
bikka 2008. márc.. 18.  09:32 4
Jó sokáig volt kint a januári győztes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   
U.Zsu 2008. márc.. 17.  23:43 3
Gratulálok, csak igy tovább :)) !
   
jill65 2008. márc.. 17.  11:05 2
Hát eljutottak ide is a srácok. Csütörtök révén kevesen voltak a MyMusic partin, így nagyobb ismeretségre nem tett szert a zenekar, de egy újabb felkérést kaptak egy bulira a közönség soraiból. Tehát aki eljött annak tetszett. Április második felében sor kerül rá. Addig is hírdetik a fellépéseik időpontját.
   
titko62 2008. márc.. 17.  10:48 1
A bevezető szövegben a stadionrock hatás elgondolkodtatott, mivel régóta hallgatom a zenéjüket és nekem is eszembe jutott hasonló, hogy milyen lenne egy tágasabb térbe jó hangosítással megszólalniuk. Ezekszerint van benne valami, hogy ez a zene kikívánkozik egy szabadabb területre. Egyszer még erre is sor kerülhet . Remélem, hogy a fiúk is dolgoznak majd érte.
   

2008. szeptember 12.

A Láma Dalai: Hullamosós-ordítozás – bármi jöhet!

Mostanában még a csapból is az az elképesztően gagyi történet folyik, hogy maga a dalai láma sem teheti be tibetiként a lábát Magyarországra. A kérdés csupán az, hogy ugyan miért is tenné, vagy akarná egyáltalán mindezt, arról nem is beszélve, hogy dalai lámákból… jobban mondva lámai dalokból van nekünk épp elég! A Láma Dalaira keresztelt formáció júliusban nyerte el a mymusic-nál a Hónap Zenekara címet – ezzel kapcsolatban Bíró Zoltánt, a zenekar dobosát kérdeztük. Tovább

2008. augusztus 8.

Mc Dózi : Ki lépett másodiknak a Holdra? Kit érdekel?

Ismét egy korábbi elmaradt interjúval frissítünk fel titeket a nyári hőségben, májusban ugyanis a Mc Dózi kapta a legtöbb szavazatot a MyMusic.hu olvasóitól. Pedig az ő nevét már régóta ismernünk kellene, ahol feltűnik, szinte mindig osztatlan sikert arat, generációjának egyik legtehetségesebb Mc-je. Tovább

2008. július 21.

KHCS: Jó magyar szokás szerint leülünk sörözni

A MyMusic.hu olvasói közül már biztosan sokan tudják, hogy mit is takar a KHCS elnevezés. A Keleti Hangsáv Csatornája, vagyis Boruzs Tibor (Gőte), Farkas Máté (Matt) és Orvos-Nagy Viktor (Onu) hip-hop formációja tavaly alakult, de júniusban a ti szavazataitok alapján már a hónap zenekara lettek itt a mymusic.hu-n. Ebből az alkalomból a zenéjükről, a hip-hop műfaj helyzetéről és a terveikről meséltek nekünk. Tovább

2008. március 12.

A januári győztes: Deadnight

A MyMusic oldalán a ti szavazataitok alapján a januári legjobb a füzesabonyi death metal banda, a Deadnight lett. A 2004 óta működőcsapat tavaly jelentette meg a Foredoomed to Failure című anyagát, idén pedig már a következő EP-re készül. A Mymusic kérdéseire az énekes, Fazekas Béla Béci válaszolt a csapat nevében. Tovább

2008. január 8.

Decemberi győztes: Nothing Else

A hónap zenekara a decemberi szavazatok alapján a Nothing Else zenekar lett, gratulálunk nekik, megnyerték a 30 ezer Ft értékű stúdióidőt a Citysound stúdióban! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky