3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hónap zenekara

2008. szeptember 12. |

A Láma Dalai: Hullamosós-ordítozás – bármi jöhet!

Copyright: alamadalai.hu

Mostanában még a csapból is az az elképesztően gagyi történet folyik, hogy maga a dalai láma sem teheti be tibetiként a lábát Magyarországra. A kérdés csupán az, hogy ugyan miért is tenné, vagy akarná egyáltalán mindezt, arról nem is beszélve, hogy dalai lámákból… jobban mondva lámai dalokból van nekünk épp elég! A Láma Dalaira keresztelt formáció júliusban nyerte el a mymusic-nál a Hónap Zenekara címet – ezzel kapcsolatban Bíró Zoltánt, a zenekar dobosát kérdeztük.

Mymusic: Számos komoly eredmény, szakmai elismerés is sorakozik már a bio-tokban a különböző internetes oldalaitokon. Melyikre vagytok a legbüszkébbek, és miért?
Bíró Zoltán (dob): A legnagyobb elismerés a zenekarnak talán a X. paksi amatőr pop-rock-jazz fesztivál (2007. november 24.) megnyerése volt, ahol a döntőben 18 zenekar vett részt. Azért ezt érezzük a legkomolyabbnak, mert egy szakmailag nagyon elismert zsűri szavazott az első helyre minket, és nagyon pozitív kritikát kaptunk tőlük. Az elnöke például Berki Tamás volt, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának és a Kőbányai Könnyűzenei Szakiskola és Tanárképző énektanára, és nem mellesleg a Benkó Dixieland Band tagja. Ráadásul a legjobb gitáros és a legjobb fúvós (a zenekaron belül megosztva a három fúvósunk) díjat is elhoztuk, plusz kaptunk egy fellépési lehetőséget.

Mit tesz ehhez hozzá jelenleg a MyMusic.hu-n kivívott/elért „a hónap zenekara - cím”, és egyáltalán hogy viszonyultok az internet adta lehetőségekhez a zenekarotok szemszögéből?
- Ez is egy rendkívül kellemes elismerés, közvetlenül a rajongóktól. Ők foglalkoznak velünk szinte minden nap olyan módon, hogy ránk kattintanak - persze ehhez fenn is kell tartani az érdeklődésüket folyamatosan. Ez a dolog azt is kitűnően mutatja, példázza, hogy mennyi embert tudunk megmozgatni az internet segítségével, egy-egy, a zenekarnak fontos ügy érdekében.

Milyen terveitek vannak a közeljövőt, de akár a távoli jövőt is illetően?
- Az első és legfontosabb, hogy minél többet koncertezzünk. Most készítettünk egy új, négyszámos demót, aminek már csak a keverése van hátra - az ezzel kapcsolatos promóciót is mostanság kezdjük majd el. A dalok egyébként felkerülnek az oldalunkra, és természetesen ide hozzátok is. A Láma Dalai weboldala az elkövetkező hetekben fog megújulni: szebb dizájnt kap, és bővülni fog fórummal, üzenőfallal, egyebekkel. Tervbe van véve ezenkívül még egy saját készítésű videoklip is, amit lelkes barátaink közreműködésével fogunk valahogy elkészíteni önerőből (de szívesen fogadunk támogatásokat is…). Továbbá az idén még találkozhat velünk a nagyérdemű néhány tehetségkutatón, de elhatároztuk, hogy jövőre már nem nevezünk többre (aztán ki tudja). Sajnos túl sok energiát és pénzt emésztenek fel ezek a megmozdulások, amit másra is fordíthatnánk.

Mi szerintetek a kezdő zenekarok befutásának kulcsa Magyarországon? Foglalkoztat-e titeket egyáltalán ez a része a zenélésnek, vagy csak egyszerűen szeretitek, amit csináltok, még akkor is, ha nem lesz belőle komolyabb dolog?
- Ha engem kérdezel, szerintem az egyébként erre hivatott tehetségkutatók kilőve, mert – tisztelet a kivételnek! – tapasztalatunk szerint hozzá (nagyon) nem értés, pocsék szervezés és elsősorban a támogatások lenyúlása, bezsebelése folyik tehetségkutatás címszó alatt manapság. Egyébként a kulcs egyszerű: jó helyen kell lenni a megfelelő időben, és az sem árt, ha valahol belebotlik a feltörekvő zenekar egy befolyásosabb emberbe, akinek teszik, amit képviselnek, csinálnak. Ha nincs külön ember a szervezésre – nevezzük menedzsernek – akkor saját magát kell nyomnia a zenekarnak, magyarul ilyenkor önmagát promótálja. Ez sokáig eleinte azzal is jár, hogy gombokért (vagy még azért se) kell fellépéseket vállalni. Ezek a dolgok – lekopogom – most kezdenek nálunk megtérülni. Szeretünk zenélni is, de nem csak ezért csináljuk. És akkor ide szúrnék egy gondolatot, mert nagyon passzol ránk: „Nem feltétlen a zenélés, a hangok számítanak, hanem a barátság…” (Kárpáti Dodi, a Quimby trombitása). Ezek mellett persze az sem ártana, ha ebből egyszer több is lenne, mint hobbizenélés! A befutásról meg annyit, hogy szerintem minden zenész, zenével foglalkozó figura álmodozik arról, hogy egyszer ismert lesz. Aki nem ezt mondja, az hazudik, bármilyen „underground-arc” is legyen. Bár egyeseknek mást-mást jelenthet a befutás, de az tuti jólesik mindenkinek, ha elismerik azt, amit nyújt a színpadon, akár nagyobb rajongótáborral, vagy több pénzzel. Attól, hogy ismertebb lesz valaki, nem kell feltétlen zenei prostituáltnak is lennie. Olyan szinten nem vagyunk még, hogy ezen kelljen gondolkoznunk, de előfordult már, hogy nemet kellett mondani egy-egy felkérésre, mert vagy bohócot csináltunk volna magunkból, vagy hosszútávon nem jöttünk volna ki jól belőle.

Ha úgy alakulna, hogy megélhettek a zenélésből, feladnátok a jelenlegi hivatásotokat (ha van)?
- Simán! Egyébként a zenekar 4/6-a informatikával foglalkozik és/vagy pedagógus, a maradék 2/6-a pedig hivatásos zenész, és/vagy annak készül.

Kik a példaképeitek (ha vannak ilyenek) - külföldön és belföldön egyaránt? Vannak-e olyan – akár más stílust képviselő – zenekarok Magyarországon, akikre valamilyen okból felnéztek?
- Ez mindenkinél más szerintem. Mind a hatan másra vagyunk rákattanva, más műfajokat, előadókat részesítünk előnyben, de pont ettől lett a zenénk sokszínű. Mind a 6 tag hozta, hozza a saját stílusát a zenekarba, ami azért sokban függ a zenei ízlésétől is. A paletta elég széles, ha mind a 6 tagot nézzük: a jazztől kezdve a ska-n, reggae-n (természetesen) keresztül a kőkemény hard core-ig mindent hallgatunk. Klasszikus, old school, virágos rét, hullamosós-ordítozás – bármi jöhet!

Hol lehet veletek a közeljövőben találkozni, milyen aktualitásokról kell tudnunk?
- Sok koncertünk lesz a közeljövőben, a dátumokat, infókat, híreket megtaláljátok a honlapunkon (www.alamadalai.hu), és a MyMusic-on is. A legközelebbi koncertünk Szegeden lesz a Garabonciásban, 2008.09.18-án, csütörtökön - a helyi Scotch-csal és a szombathelyi Tizenhéttel lépünk fel. Aztán 27-én a Moszkvicsban (volt Művészbázis) Budapesten a Szexlightkór, és a CsizmáSKAndúr kiséretében, és még egy közeli pesti buli 10.04-én a Tigrissel a KékYukban.

Fedor Nóra

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
koda 2009. márc.. 7.  03:22 2
Hello!
Mikor fogjátok nyilvánosságra hozni a hónap zenekarjait? Szerintem érdekelne Mindenkit, úgy ahogy engem is! A szeptemberi zenekar van már kirakva mióta...
Vagy már nincs ilyen, mint hogy "hónap zenekara"?
Válaszotok várom: KoDa
   
hsns 2009. jan.. 11.  10:35 1
Kiváncsi voltam a hónap zenekaraira, rámentem a menüpontra, de igen hiányos és szeptember volt az utolsó.
Mostanában nincs ilyen verseny?
   

2008. augusztus 8.

Mc Dózi : Ki lépett másodiknak a Holdra? Kit érdekel?

Ismét egy korábbi elmaradt interjúval frissítünk fel titeket a nyári hőségben, májusban ugyanis a Mc Dózi kapta a legtöbb szavazatot a MyMusic.hu olvasóitól. Pedig az ő nevét már régóta ismernünk kellene, ahol feltűnik, szinte mindig osztatlan sikert arat, generációjának egyik legtehetségesebb Mc-je. Tovább

2008. július 21.

KHCS: Jó magyar szokás szerint leülünk sörözni

A MyMusic.hu olvasói közül már biztosan sokan tudják, hogy mit is takar a KHCS elnevezés. A Keleti Hangsáv Csatornája, vagyis Boruzs Tibor (Gőte), Farkas Máté (Matt) és Orvos-Nagy Viktor (Onu) hip-hop formációja tavaly alakult, de júniusban a ti szavazataitok alapján már a hónap zenekara lettek itt a mymusic.hu-n. Ebből az alkalomból a zenéjükről, a hip-hop műfaj helyzetéről és a terveikről meséltek nekünk. Tovább

2008. március 17.

A februári győztes: Hegylakók

2008. február együttese a Hegylakók zenekar volt, a közönség szavazatai alapján. Jutalmuk harmincezer forintnyi stúdióidő, és egy koncertlehetőség, amire múlt csütörtökön került sor a Rézmál Kávézóban. Ezután beszélgettünk a négytagú budapesti együttessel. Fülbemászó dallamok, lírai szövegek, stadionrock-hatások – már csak a stadion hiányzik. Tovább

2008. március 12.

A januári győztes: Deadnight

A MyMusic oldalán a ti szavazataitok alapján a januári legjobb a füzesabonyi death metal banda, a Deadnight lett. A 2004 óta működőcsapat tavaly jelentette meg a Foredoomed to Failure című anyagát, idén pedig már a következő EP-re készül. A Mymusic kérdéseire az énekes, Fazekas Béla Béci válaszolt a csapat nevében. Tovább

2008. január 8.

Decemberi győztes: Nothing Else

A hónap zenekara a decemberi szavazatok alapján a Nothing Else zenekar lett, gratulálunk nekik, megnyerték a 30 ezer Ft értékű stúdióidőt a Citysound stúdióban! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky