3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hónap zenekara

2008. augusztus 8. | Bankos Zsu

Mc Dózi : Ki lépett másodiknak a Holdra? Kit érdekel?

Copyright:

Ismét egy korábbi elmaradt interjúval frissítünk fel titeket a nyári hőségben, májusban ugyanis a Mc Dózi kapta a legtöbb szavazatot a MyMusic.hu olvasóitól. Pedig az ő nevét már régóta ismernünk kellene, ahol feltűnik, szinte mindig osztatlan sikert arat, generációjának egyik legtehetségesebb Mc-je.

Mikor kezdtél zenélni? Milyen hosszú volt az út, amíg megtaláltad a saját stílusodat?
- 1996-ban találkoztam először a Hip-Hoppal, még akkor, azon a nyáron tollat ragadtam, és megírtam az első szövegemet egy négytagú baráti társaság számára. Az első formációnk a Genius Clan - Wu-Tang hatás - volt. Az út, amit 1996-tól a saját stílusomig 2002-ig tartott, akkor alakult ugyanis a FriiX.

Kikkel zenélsz együtt? Vannak állandó zenésztársaid a FriiX-en kívül?
- Az évek során sikerült nagyon sok zenésszel megismerkednem. A legérdekesebb és talán a „legsikeresebb” is a Not Okay nevű rock csapattal való közös munkám volt. Számos rock fesztiválon és tehetségkutatón léptünk fel együtt. A projekt sajátossága, hogy míg ők angolul és franciául énekelték szövegeiket, addig én horvát nyelven spékeltem meg a zenét szövegeimmel, persze volt köztük magyar szöveg is. Elég jó HC témák születtek. Ilyen például az egyik kedvencem, amely megtalálható a Forr a Dalom című albumomon is Težak je život (Nehéz az élet) címmel. Most az új szóló lemezemen dolgozom Ma’ Sokk címmel, amelyen nem nagyon lesz olyan szám, amibe ne lenne Mc-ként, vagy zeneszerkesztőként, vagy mindkettőként egy-egy közreműködő. Ennek az ötletnek köszönhetően lett jó pár zenésztársam a FriiX-en kívül. A legújabb dolog pedig, hogy az A ZAT együttes két tagjával akusztikus rapet játszunk. A ZAT gitáros vokalistája Szántó Gábor áthangszerelte pár dalomat egy akusztikus gitárra és szájharmonikára, és emellé a dobos Cézé Beatrix (Alma) conga kíséretét élvezhetjük. Kísérleti gerilla zeneként Pécs belvárosában szoktunk utca zenélni ezzel a projekttel.

Van egy Los Sopatos nevű formáció is amiben rappelek. Négy tagú a banda és drum and bass-t nyomunk. Petya, vagyis Horváth Péter DNB Dj a Charbotronic-ból. Ő pakolja a drum and bass alapokat, Dj Venom karcol rá, Porszász Balázs, Porszy live gitárral kiséri és én MC-zek. Ez a Los Sopatos.
- A Suppa Soul Hip-Hop és városi kultúra magazin pedig a Periszkóp Rádióban jelentkezik minden vasárnap este nyolctól tízig Dj Venom-mal, vagyis Boros Gáborral, aki a hivatalos party Dj kollégám, és velem. (http://www.suppasoul.com)

Ezek szerint nem unatkozol. Te játszol valamilyen hangszeren?
- Ritmus örült vagyok. Amatőr szinten dobolok, és még amatőrebb szinten basszusgitározom. Ez a két kedvenc hangszerem.

Milyen témák késztetnek a zenélésre? Mi az, ami a leginkább foglalkoztat?
- Mindig más. Nehéz olyan témát találni, ami más embereket is foglalkoztat, ezért inkább olyanokat keresek, amik engem és reménykedem, hogy megértő fülekre talál. Én írtam már a szerelemről, bánatról, a munkáról, megélhetésről, party-ról, a berúgásról, a másnapról és ki tudja még miről. Szinte mindent megírok, ami jön, ami kipattan, aztán elválik, hogyan reagálnak a témára.

Mire vagy a legbüszkébb abból, amit eddig elértél?
- Egyszer megnyertem a Benne leszek a Tévében! című műsort. Nem is a nyereményre vagyok büszke, inkább arra, hogy sikerült igazi freestyle-t bemutatnom egy olyan közönségnek, aki abszolút nem volt képben ebben a témában. Ez nem büszkeség kérdése, teszem, amit szeretek és annak örülök a legjobban, ha azok büszkék rám, akik szeretnek, ismernek, és fontosak nekem.

„A lényeg az ember, akinek zenélek” – áll az egyik FriiX dalban. Ez a te csapatod, a mondat pedig egyfajta ars poetica, ami tőled származik?
- A csapat nem csak az enyém, ugyanannyira Gyurmáé és Laceké is. Nagyon nehéz olyan dalt írni, ami mindenkinek tetszik főleg Magyarországon, főleg Hip-Hopban. De az, aki meghallgatja, és jól érzi magát tőle mindennél fontosabb a zenésznek, előadónak, aki az adott dalt készít. Hiszen ha azt látja, hogy tetszik, amit csinált, az sarkalja arra, hogy újabb és újabb dalokkal ismét elérje azt a szintet, amit elvárnak tőle. Legyen Ars Poetica.

Másodikak lett a csapat (FriiX), az Itt van a csapat című dallal a Mega Hiphop Night-on, tavaly pedig szintén második lettél a Nike Air Force One Rap Bajnokság Szigetes döntőjén. Mennyire változik meg az élet ilyen sikerek után? Sok új lehetőség adódik?
- Ki lépett másodiknak a Holdra? Ki akar második lenni mindig? Kérdésre kérdés, hisz jobban örült volna mindenki, ha sikerül elhódítani az első helyet. Persze nem panaszkodom, hiszen „vidéki” lévén ez is nagy siker és elismerés, hogy a döntőig eljutottam. Az Air Force-nak köszönhető az a közreműködés Majka albumán, amely a Katonák című dalban hallható. Ezért kaptunk Gyurmával hideget, meleget, de elvállaltuk, miért ne, de hadd idézzem magam egy másik szövegemből: „Nem voltam katona a tartalom a mentsváram, azt reméltem talán így figyeltek oda!” (Mes+Dózi-Minden Szó).

Szerinted sikeresebb, vagy ismertebb lehetnél, ha nem Pécsen, hanem Budapesten élnél, rappelnél?
- Ezen már nagyon sokat gondolkodtam, és nem tudom a választ. Szeretném hinni, hogy nem, akkor viszont nem vagyok elég jó.

Kik a példaképeid? Szerinted milyen a magyar hip-hop helyzete? Min változtatnál?
- Az első kazetták, amik a kezembe kerültek: Cypress Hill - Black Sunday, Wu Tang Clan -Enter The Wu Tang, House of Pain - Same it ever was. És itt rögtön kiemelném B-Real-t, Method Man-t és Everlast-et. Akkoriban nem az számított mit mond, hanem ahogy mondta, és most is mondja. Viszont az évek során megjött a szövegértés is, és már csak Everlast-et kell látnom élőben, és örülök. A Magyar Hip-Hop pedig olyan amilyen, fekete és fehér. Én nem tudok változtatni rajta, és nem is akarok. Nem szeretek rosszban lenni senkivel, pedig van aki igen. Van, amit sajnálok, van, ami teszik és van, akinek nem kéne, csinálnia, és mégis teszi, és kiáll, nyomja. Az ilyenek elszántságát díjazom leginkább, és ez nem bántás, tapsolok mindig mindenkinek. A tehetségkutatókon sokszor nem érzem a közönség egységét és ez főleg a freestyle versenyeken tűnt fel nekem. Akinek több ismerőse, barátja, haverja volt jelen az kapta a nagyobb tapsot még akkor is, ha nem feltétlenül volt jobb a másiknál. Nyitottabb füleket szeretnék!

Mennyire ismert a freestyle, mint műfaj Magyarországon?
- Egyre ismertebb lesz, úgy veszem észre. Sokszor a bulikon is, ha a saját dalaimmal lépek fel, az emberek nem reagálnak semmit, állnak és néznek, talán hallgatnak. De ha az ember átvált Freestyle-ra és elkezd a körülötte történő dolgokról, emberekről rappelni, akkor megörülnek. Ez valahol jó, de különbséget kellene tenni fellépés és freestyle fellépés között. Egyre többen művelik a műfajt és szintén a fekete és a fehér dominál.

Most már menthetetlenül Mc leszel, vagy azért keresel valamilyen polgári foglalkozást is? Album?
- Épp diplomázni készülök a PTE-BTK horvát nemzetiségi szakán, és ha sikerül és minden úgy alakul, akkor polgári foglalkozásomat tekintve horvát nyelv és irodalom szakos tanár leszek. Mellette Mc maradok, amíg csak lehet, mert mindig lesz mondanivalóm.

Hol hallhatunk legközelebb?
- Legközelebb aug. 20-24 között a PTE-BTK sikondai gólyatáborában leszünk hallhatóak Dj Venommal, ugyanitt a Los Sopatos is fellép majd. Még nem tudom melyik napon, de ott leszünk végig, mert közben felsőbb évesként a gólyák pátyolgatásában is részt veszünk. Utána pedig a Dombori Beat utolsó napjára utazunk 24-én, hogy fokozzuk a hangulatot.

Köszönöm a válaszokat.
- Én köszönöm a lehetőséget és a kérdéseket. Minden jót mindenkinek és neked is, Zsu!

Bankos Zsu

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2008. szeptember 12.

A Láma Dalai: Hullamosós-ordítozás – bármi jöhet!

Mostanában még a csapból is az az elképesztően gagyi történet folyik, hogy maga a dalai láma sem teheti be tibetiként a lábát Magyarországra. A kérdés csupán az, hogy ugyan miért is tenné, vagy akarná egyáltalán mindezt, arról nem is beszélve, hogy dalai lámákból… jobban mondva lámai dalokból van nekünk épp elég! A Láma Dalaira keresztelt formáció júliusban nyerte el a mymusic-nál a Hónap Zenekara címet – ezzel kapcsolatban Bíró Zoltánt, a zenekar dobosát kérdeztük. Tovább

2008. július 21.

KHCS: Jó magyar szokás szerint leülünk sörözni

A MyMusic.hu olvasói közül már biztosan sokan tudják, hogy mit is takar a KHCS elnevezés. A Keleti Hangsáv Csatornája, vagyis Boruzs Tibor (Gőte), Farkas Máté (Matt) és Orvos-Nagy Viktor (Onu) hip-hop formációja tavaly alakult, de júniusban a ti szavazataitok alapján már a hónap zenekara lettek itt a mymusic.hu-n. Ebből az alkalomból a zenéjükről, a hip-hop műfaj helyzetéről és a terveikről meséltek nekünk. Tovább

2008. március 17.

A februári győztes: Hegylakók

2008. február együttese a Hegylakók zenekar volt, a közönség szavazatai alapján. Jutalmuk harmincezer forintnyi stúdióidő, és egy koncertlehetőség, amire múlt csütörtökön került sor a Rézmál Kávézóban. Ezután beszélgettünk a négytagú budapesti együttessel. Fülbemászó dallamok, lírai szövegek, stadionrock-hatások – már csak a stadion hiányzik. Tovább

2008. március 12.

A januári győztes: Deadnight

A MyMusic oldalán a ti szavazataitok alapján a januári legjobb a füzesabonyi death metal banda, a Deadnight lett. A 2004 óta működőcsapat tavaly jelentette meg a Foredoomed to Failure című anyagát, idén pedig már a következő EP-re készül. A Mymusic kérdéseire az énekes, Fazekas Béla Béci válaszolt a csapat nevében. Tovább

2008. január 8.

Decemberi győztes: Nothing Else

A hónap zenekara a decemberi szavazatok alapján a Nothing Else zenekar lett, gratulálunk nekik, megnyerték a 30 ezer Ft értékű stúdióidőt a Citysound stúdióban! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky