3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hónap zenekara

2004. november 18.

Miazma interjú


myMusic.hu: Sziasztok!

MiAzMa: Sziasztok!

myMusic.hu: Akkor vágjunk is bele. A zenekar neve honnan jött? Esetleg változott-e mióta megalakultatok, és ha igen, akkor mi az ma?

MiAzMa: A zenekar neve (mely delírium-mámoros vidéki, tábortüzes zenélős éjszakán született meg) változatlan maradt az évek során. A szó népi eredetű. A miazmának (káros kipárolgás) tulajdonították a betegségek kialakulását. De a szó a kémiában is megtalálható. A szót egybe írjuk, és egyre gyakrabban váltott nagy és kisbetűvel (valahogy így: MiAzMa).

myMusic.hu: Igencsak gyors volt a zenekar indulása: 97 tavaszán alakultatok és nyáron már játszottatok a Szigeten. Hogy sikerült, hiszen szinte még a számok sem voltak megírva? Nem kellett demót küldeni előtte?

MiAzMa: A dalok és szövegek akkor már bennünk éltek, csak össze kellett játszani, hangszerelni kellett Őket. Az első szigeti fellépésünk pedig a jó kiállásunk, a jó dalok, a mély szövegek, szerénységünk és nem utolsó sorban némi ismeretség kérdése volt.

myMusic.hu: Kérdés, hogy melyiknek milyen arányban volt szerepe. :) Elég sok változás volt a zenekar felállásában a kezdetek óta, főleg énekes poszton. Ennek van valami oka vagy csak így alakult? Mennyire stabil a mostani felállás?

MiAzMa: Így alakult. Nem untatnálak Benneteket a részletekkel, ám amit fontosnak tartok elmondani, hogy a tagok közötti együttműködés mindig maximális volt, mindenkivel baráti volt a viszony. A váltások szerintem minden zenekar életében eljönnek... Az okok változóak. Hogy "megasztáros" megfogalmazással éljek, van aki kevés volt, volt akinek nem volt ideje, volt akinek más fontosabb dolgai akadtak az életben. Hullámhegyek és hullámvölgyek, krízisek minden zenekar életében vannak. A jelenlegi felállás a kis megingásokat leszámítva másfél éve stabil.

myMusic.hu: Reméljük akkor ez marad. Hány bulit nyomtatok eddig, és melyik volt a legemlékezetesebb?

MiAzMa: Az elmúlt, immáron több mint 8 év alatt rengeteg fellépésünk volt, majd mind emlékezetes volt valamiért. De talán a legemlékezetesebb buli Steiermark-ban (Ausztria) volt pár hete. Közösen zenéltünk egy osztrák jazz és egy osztrák blues zenekarral. Még azóta is a buli hatása alatt vagyunk... De Lila tehenet, azt nem láttunk (még a tizedik korsó sör után sem)...

myMusic.hu: Ezt az osztrák koncertet hogyan sikerült megszervezni?

MiAzMa: Az osztrák jazz formáció gitárosa magyar származású. Az Ő kezébe keveredett az egyik demónk, és nagyon megtetszettünk Neki. Ez utóbbi egyébként a harmadik közös fellépésünk volt.

myMusic.hu: Mekkora közönség előtt szoktatok játszani?

Mivel rétegzenét játszunk, ezért a közönség nem valami nagy. A saját baráti társaságunk teszi ki jórészt a törzsközönséget, de vannak "eseti" rajongók is. Sok helyről kapunk pozitív visszajelzéseket, ilyenkor érezzük igazán, hogy van értelme annak, amit csinálunk. Saját magunk örömére játszunk. Olyan zenéket, melyeket a mi érzéseink és érzelmeink hoztak létre. A zenében mi vagyunk. Biztos ezért olyan "érfelvágósak" a számaink... Sokan mondták már, hogy vidámabb számaink is lehetnének...

myMusic.hu: Nézzük melyikek a Vidámabbak: a koncerteken melyik számoknak szokott sikere lenni a leginkább? Nektek melyikek a kedvenceitek?

MiAzMa: (Süni) A sikeres számok a legritkábban egyeznek a zenekar kedvelt számaival. Legalábbis nagy átlagban. Vannak kedvenc számaim, részben egyezik a közönség által kedvelt számokkal. De zenésztársaim nem osztják túl gyakran a véleményem. Folyton küzdenem kell a számok koncertlistában való tartásáért. 3 kedvencem: Bár, Keringő, Vissza a csendből.

De a siker nemcsak a számon múlik... Ha át tudjuk adni a közönségnek azt, amit hoztunk magunkkal (gondolatok, érzelmek, mondanivaló), akkor a koncert sikerre van ítélve. Ausztriában például egy árva szót sem értett a közönség (egy számtól eltekintve: NeoPunk - Es gibt keine möglichkeit), mégis majd szétszedtek bennünket. A lelkünk egy darabját adtuk nekik.

(Bálint) Természetesen a vidám, pörgős, 'egyszerűbb' számaink a legsikeresebbek. Az utóbbi időben - főleg mióta Gyurka átvette a dobok feletti irányítást, egyre könnyebben emészthető, táncolhatóbb dalok születnek. Ez mindenképpen változás a régebbi, komorabb, kísérletezőbb számainkhoz képest, amelyeket mi ugyan rendkívül élveztünk, ám a szokatlan váltások, kiállások miatt kevésbé volt érthető, több időre volt szüksége a hallgatónak a ritmusok és harmóniák befogadására. Úgy éreztük, ha ezt az időt valaki ráfordítaná, sokkal többet, újat, mélyebbet kaphatna, mintha már előttünk is 200szor megírt és eljátszott slágereket játszanánk. Ám úgy látszik se idő nincs, se igény erre, (ez meg is nehezítette a zenekar elfogadását), ezért egy középutat választottunk, melyben azért ott vagyunk mi is, az új dalok is 'MiAzMásak', csak táncosabbak, vidámabbak. Mindig az új dalokat szeretjük a legjobban.

myMusic.hu: A tagok közül többen más zenekarban is játszotok. Hogyan tudjátok ezt összeegyeztetni emellett a próbákat, koncerteket?

MiAzMa: (Süni) Én nem éneklek más zenekarban. Hetente egyszer próbálunk, legalább 2 órát, de mostanában változásokon megyünk keresztül, új helyen vagyunk, többet játszunk, majd beállunk szépen a kerékvágásba, csak idő kérdése. Új 5leteken dolgozunk, régieket ismételgetünk, együtt vagyunk, jól érezzük magunkat.

myMusic.hu: Kit tudtok említeni, mint olyan zenekart, akik példaképként állnak? Kinek mi a kedvenc zenekara?

MiAzMa: Ez teljesen vegyes, a funk, acid jazz, rock azok a műfajok, amiket talán mindannyian hallgatunk és szeretünk. Szerintem nem állítunk fel magunknak példaképeket, mert mindenkinek önmagát kell adnia és nem a mások által kitaposott ösvényen kell végigmennie. Ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy másoktól ne tanulhatnánk, de mindenki saját maga dönti el, hogy ebből mit "használ fel" és mit nem...

myMusic.hu: A számokat és a szövegeket ki írja? Összesen hány kész számotok van?

MiAzMa: A dalszövegek zömét Iván követi el, ám Süni is meg-meg villantja költői vénáját (szívből ajánlom honlapunk dalszövegek oldalát). Koncerten kb. 14-15 dalt játszunk (cirka másfél óra), és hozzávetőleg még 10 szám lapul a tarsolyunkban.

myMusic.hu: Azt olvastam, hogy egyáltalán nem játszotok feldolgozásokat, ez igaz?

MiAzMa: Nem játszunk feldolgozásokat. Gondolkoztunk rajta, egy kicsit foglalkoztunk is vele. De aztán valahogy mindig elvetettük. Mi saját magunk vagyunk és nem mások. A saját utunkat járjuk, ahol még senki sem járt. Ez olyan dolog, mint amikor méteres szűz hóban sétál az ember. Jó és szép érzés, csak kicsit strapás... A siker szerintem nem cél. Vannak olyan dolgok, amiken nem lehet erőszakot venni. Mi így jól érezzük magunkat. És ha más is jól érzi magát, akkor az maga a földi paradicsom... Mert önmagunkért szeretnek bennünket.

Bár azt is meg kell említeni, hogy egy külön projektben dolgozunk egy énekeslánnyal, Sacyval is népdalok MiAzMásításán... terveink szerint ezek szerves részét képeznék (egy külön blokkban) a koncerteknek.

myMusic.hu: Sehol sem találtam rólatok megjelent kritikát vagy veletek készült interjút. Volt, csak titkoljátok, vagy még nem keveredtetek semmi ilyesmibe?

MiAzMa: Nem emlékszem, hogy valaha is készült volna ilyesmi (vagy csak nem tudunk róla). Nem kerestük ezeket a lehetőségeket és menedzserünk sincs. Egyszerűen a közönség és zenésztársaink kritikájára számíthatunk. Minden koncert után van visszajelzés. De a legnagyobb elismerés, ha más zenekarok egyenrangú partnereknek tekintenek bennünket. Ezért volt hatalmas élmény az ausztriai kiruccanás...

myMusic.hu: A honlapotokon és a myMusic-os bemutatkozó lapotokon is található egy Miazma-kvíz. Én belekezdtem, de feladtam, viszont érdekelne, hogy kaptatok-e már valakitől telitalálatos megoldást?

MiAzMa: A zenekarhoz közel állók (és a zenekar tagjai) hibátlan megoldást adtak. Ha valaki megakad, írjon bátran, szívesen segítünk, bár nem tartom olyan nehéz kérdésnek például, hogy fellépett-e a MiAzMa zenekar (együttes) a Wembley stadionban, és a 4 lehetséges válasz is sokat segíthet...

myMusic.hu: Az Ausztriai koncert után már nem lepődnék meg... :) Mik a terveitek a jövőre nézve? Várható-e újabb album, demó?

MiAzMa: Várható újabb demó, egyelőre 3 dallal. Szeretnénk - a többi 'rivális' zenekar példáját követve - karácsonyig befejezni, hogy különleges ajándékként a fa alá kerülhessen. Tervek jövőre? Világbéke…

(Süni) A hosszútávú jövő meg talán koncertek, új számok, koncertek, új számok, és talán majd valamikor sok-sok év múlva lesz egy rendes lemezünk is (bakeliten is). Egyetlen dolog van, amit én biztosan nem szeretnék. Befutni... Túl sok felelősséggel és idővel járna. És ahová egyszer a pénz beteszi a lábát, ott többet fű nem terem...

myMusic.hu: Ha valaki koncerten szeretni látni titeket, az mit csináljon? Hol lesz a követező?

MiAzMa: Ha valaki szeretne bennünket látni, az nap mint nap megtalálhat bennünket a www.miazma.hu weboldalon, fent van egy nagy csokor kép, fel lehet iratkozni a levelező listánkra is... A (fekete)listán szereplők jogosultak MiAzMa hírleveleket kapni, illetve minden 301-ik év első szombatján kisorsolunk közöttük egy igen értékes 1 forintos érmét! Komolyabb értelemben december 9-én fogunk játszani a Rézmál-ban. Ki tudja, lehet, hogy a Mikulás is eljön... A koncertek időpontjai általában felkerülnek a honlapra.

myMusic.hu: Van még valami, amit elmondanátok a zenekarról?

MiAzMa: Néhány kérdésben nehéz bárkit is megismerni. Ha igazán szeretnéd megtudni, hogy kik is vagyunk, és milyenek vagyunk, akkor gyere el és nézz meg minket élőben... Ha a koncert után még maradnának megválaszolatlan kérdéseid, akkor szívesen választ adunk egy-két pohár kíséretében. Köszönjük a lehetőséget és az érdeklődést. És természetesen az interjú elolvasásával eltöltött, ránk fordított időt. Ugye megérte...

myMusic.hu: Köszönöm az interjút, és sziasztok!
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2008. szeptember 12.

A Láma Dalai: Hullamosós-ordítozás – bármi jöhet!

Mostanában még a csapból is az az elképesztően gagyi történet folyik, hogy maga a dalai láma sem teheti be tibetiként a lábát Magyarországra. A kérdés csupán az, hogy ugyan miért is tenné, vagy akarná egyáltalán mindezt, arról nem is beszélve, hogy dalai lámákból… jobban mondva lámai dalokból van nekünk épp elég! A Láma Dalaira keresztelt formáció júliusban nyerte el a mymusic-nál a Hónap Zenekara címet – ezzel kapcsolatban Bíró Zoltánt, a zenekar dobosát kérdeztük. Tovább

2008. augusztus 8.

Mc Dózi : Ki lépett másodiknak a Holdra? Kit érdekel?

Ismét egy korábbi elmaradt interjúval frissítünk fel titeket a nyári hőségben, májusban ugyanis a Mc Dózi kapta a legtöbb szavazatot a MyMusic.hu olvasóitól. Pedig az ő nevét már régóta ismernünk kellene, ahol feltűnik, szinte mindig osztatlan sikert arat, generációjának egyik legtehetségesebb Mc-je. Tovább

2008. július 21.

KHCS: Jó magyar szokás szerint leülünk sörözni

A MyMusic.hu olvasói közül már biztosan sokan tudják, hogy mit is takar a KHCS elnevezés. A Keleti Hangsáv Csatornája, vagyis Boruzs Tibor (Gőte), Farkas Máté (Matt) és Orvos-Nagy Viktor (Onu) hip-hop formációja tavaly alakult, de júniusban a ti szavazataitok alapján már a hónap zenekara lettek itt a mymusic.hu-n. Ebből az alkalomból a zenéjükről, a hip-hop műfaj helyzetéről és a terveikről meséltek nekünk. Tovább

2008. március 17.

A februári győztes: Hegylakók

2008. február együttese a Hegylakók zenekar volt, a közönség szavazatai alapján. Jutalmuk harmincezer forintnyi stúdióidő, és egy koncertlehetőség, amire múlt csütörtökön került sor a Rézmál Kávézóban. Ezután beszélgettünk a négytagú budapesti együttessel. Fülbemászó dallamok, lírai szövegek, stadionrock-hatások – már csak a stadion hiányzik. Tovább

2008. március 12.

A januári győztes: Deadnight

A MyMusic oldalán a ti szavazataitok alapján a januári legjobb a füzesabonyi death metal banda, a Deadnight lett. A 2004 óta működőcsapat tavaly jelentette meg a Foredoomed to Failure című anyagát, idén pedig már a következő EP-re készül. A Mymusic kérdéseire az énekes, Fazekas Béla Béci válaszolt a csapat nevében. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky