3422 zenekar 12339 letölthető zene

Hozzászólások » MyMusic » Bárpult » Rockzenét az iskolákba!

Témakörök
Hirdetés
Rockzenét az iskolákba!
Láma 2005. ápr.. 2.  14:21 13
[quote:560e3ec86f="Tom Murphy Kondor"]Jó vicc volt. Elsõre én is bedõltem neki. De így legalább kiderült minden. Hát hogyan engednének be valakit egy zenészkonferenciára, aki ilyen sületlenségeket ír... [/quote:560e3ec86f]

Sajnos sok olyan embert engednek be olyan helyekre ahová nem kellene... viszont semmilyen infót nem találtam sehol semmilyen zenészkonferenciáról. Találtam viszont más fórumot ahol a papirsz. már szervezõként tünteti fel magát ezzel kapcslatban. Most akkor elõzetes programban még nem szerepelt, de közben szervezõ lett belõle. Mindenesetre érdekes... bár inkább csak vicces!

Tom Murphy Kondor 2005. ápr.. 2.  03:51 12
Jó vicc volt. Elsõre én is bedõltem neki. De így legalább kiderült minden. Hát hogyan engednének be valakit egy zenészkonferenciára, aki ilyen sületlenségeket ír... Azért gratula, kedves papírszobrász, én nem tudtam volna ilyen paródiát összehozni. Ez a felszólalás rész volt a legjobb.

papirszobrasz 2005. márc.. 30.  14:39 11
Húszperces felszólalási lehetõséget kaptam az április 9-ei zenészkonferencián. Ez azt jelzi, hogy sikerülni fog meggyõznöm a résztvevõket, vállalják fel azokat a törekvéseket, amelyeket képviselek (az elõzetes programban még nem szerepeltem). Utána mindent elsöprõ offenzívát indítok, van már egy-két ötletem, hogyan.

Tom Murphy Kondor 2005. márc.. 25.  01:02 10
[quote:e57ba16ad9="Tvik"]Szerintem is jó lenne ha "szélesebb látókörûen" oktatnák az ének-zenét, bár nem tudom most egyáltalán mit tanítanak. Én annó halálra untam magam énekórán, fölöslegesnek tartottam az egészet.[/quote:e57ba16ad9]
Én is sokszor untam, de szerintem nem a tananyagot kell kidobni az ablakon (vele együtt meg hatalmas értékeket), hanem a tanítás módján kellene változtatni.

Kíváncsi volnék papírsárkány úrnak milyen szakmai alapja van véleménye alátámasztására.

Tvik 2005. márc.. 24.  13:21 9
Szerintem is jó lenne ha "szélesebb látókörûen" oktatnák az ének-zenét, bár nem tudom most egyáltalán mit tanítanak. Én annó halálra untam magam énekórán, fölöslegesnek tartottam az egészet.

Tom Murphy Kondor 2005. márc.. 24.  01:03 8
Atyaúristen!!! Remélem, nincs sok olyan gondolkodású ember, mint Mr Papirszobrász, és senkinek nem fordul meg a fejében, hogy komolyan vegyen bármit is abból, amit írt. Ha az lenne a mérvadó a tanításban, hogy mit szeret a gyerek, akkor be sem kéne menniük az iskolákba.

sjozs74 2005. febr.. 6.  15:07 7
Szerintem a klasszikus zenét meg kell ismerni az iskolában, megszeretni vagy sikerül vagy nem... Valószínüleg sok énektanár eléggé nyitott arra, hogy emellett a könnyüzenét is bevigye az órákra, de erröl szóló tanterv híján legfeljebb a saját ízlésére hagyatkozhat. És még ezután is ott van a veszély, hogy ami neki tetszik (legyen az bármilyen értékes is), a diákjai számára érthetetlen vagy egyszerüen nevetséges. Emlékszem ált. iskolai énektanárunk egyszer megmutatta nekünk a kedvencét, a Chase zenekart (jazzrock a 70-es évekböl). Hát én sokkal nyitottabb voltam már akkor osztálytársaimnál (13 évesek) mindenféle zene iránt, de ez akkor nekem is sok volt... Végülis talán röhögés nem volt belöle, csak dögunalom az arcokon. Szerencsésebb volt a gimnáziumi tanár próbálkozása, aki a Kiállítás képei tanulása kapcsán egy-két morzsát mutatott annak a feldolgozásaiból is (Emerson Lake and Palmer és Tomita Isao). Egy pár évvel idösebb és talán értelmesebb társaság volt az. Amíg a tanárra van bízva, hogy milyen könnyüzenét visz be az órára, addig csak ilyen próbálkozások jöhetnek számításba és még így is könnyen felsülhet vele. De most vegyék be a tantervbe? És mi az, ami már "a kultúra része"? Csak a Beatles? Vagy a Rolling Stones is? Akkor már ott a következö lépés, hogy az Iron Maiden is... Söt már talán a Slipknot is :) Abban ugye megegyezhetünk, hogy az eladott lemezek száma itt semmiféleképpen nem lehetne mérce... Sajnos ez a tanterv - bárki is állítaná össze - nagyon szubjektív lenne és ezen még a legnagyobb jószándék mellett is megbukhat az egész.

Hooker 2005. febr.. 6.  10:52 6
Ja bocs. Vivildi helyett Vivaldi-t akartam írni.

Hooker 2005. febr.. 6.  10:50 5
Re: Rockzenét az iskolákba!
[quote:716853cad5="papirszobrasz"]Mindannyiunk életében fontos helyet foglal el a zene. A gyerekek esetében ez az állítás még inkább igaz, hiszen sokan közülük ezzel a mûvészettel összekötve képzelik el a jövõjüket. Tíz közül legalább kilenc sztár akar lenni, jó részük zenei pályán. Ha viszont kedvenc tantárgyaikról kérdeznénk õket, kevesen választanák az ének zenét, s ezek többsége is csak azért, mert ettõl nem tartanak. Ennek az abszurd állapotnak az az oka, hogy más zenét szeretnek, más zenét hallgatnak, mint amit az iskolában tanítanak nekik. Zenetanárok felmérése szerint az embereknek mindössze l %-át érdekli a klasszikus mûfaj. Milyen alapon biztosítanak tehát elõjogokat a komolyzenének az oktatásban és a kultúrpolitikában? Mi köze a demokráciához annak, hogy egy kis létszámú csoport próbálja rákényszeríteni ízlését, értékítéletét a társadalomra? A mûvészetek alakulását, fejlõdését nem kritikusok, esztéták, filozófusok szabták meg -még csak nem is a mûvészek-, hanem az emberek igényei, és az ezek kielégítésére rendelkezésre álló technikai lehetõségek. A klasszikus zene háttérbe szorulása nem mûveltségi probléma, hiszen egyre több az iskolázott, diplomás ember. Térben és idõben is megnõttek az igények a zenével szemben, amelyeknek ez a mûfaj nem tudott eleget tenni, megnõttek a lehetõségek, amelyeket nem volt képes kihasználni. Nem erre a célra jött létre az ipari forradalom idején, amely megteremtette kialakulásának feltételeit. Egy szûk réteg (vagyonos polgárság, nemesség) igényeinek kiszolgálására született meg, soha nem volt egyetemes sem földrajzi, sem társadalmi, sem zenei értelemben. Kötöttségei miatt nem tudta integrálni Európa perifériáin élõ, vagy nem európai népek zenéit (latin zene, néger zene, stb.), képtelen volt élni késõbb kifejlesztett, vagy elterjedt hangszerek (ütõ-, elektromos hangszerek, gitár, szaxofon, stb.) által nyújtott új lehetõségekkel. Mûvelõinek tevékenysége vagy l00 éve interpretálásra szorítkozik, azok lettek a sztárok (karmesterek, énekes és hangszeres szólisták), akik a komolyzene termékeny idõszakában epizodistáknak számítottak. Ilyen intervallum soha nem volt a mûfaj történetében. Valójában ez nem is intervallum, hanem végleges állapot. A klasszikus zene alkotóereje megmásíthatatlanul kiapadt, szerepe a jövõben a hagyományõrzés. Ne tévesszen meg senkit az, hogy idõközben intézményes jelleget öltött, hogy kiváltságos helyzetet élvez az oktatásban és a mûvészetpolitikában, hogy ismérveit rendszerbe foglalták, amelyet hívei valóságos (s ezen a téren kizárólagos) tudománynak tartanak. Számos olyan rendszer létezett már ezen a világon, melyet biztos alapon állónak hittek, a körülmények változása mégis pillanatok alatt lerombolta õket. Az osztály alapon létrejött mûfajok (ideértve a színházat, az önálló költészetet, stb. is ) nem képesek a demokratikus követelményeknek eleget tenni. Egyetlen mûfaj van, amely megfelel mindazoknak az elvárásoknak, amelyeket a zenével szemben támasztunk. Ebbõl következik, hogy az ének-zene megújításának is egyetlen útja van: a tárgy oktatását a rockzenére kell alapozni. Erre az útra pedig mielõbb rá kell lépnünk, mert ezt most még elsõként tehetjük meg, s az elsõségbõl mindig hasznot lehet kovácsolni.[/quote:716853cad5]
A klasszikus zene fénykorát meghatározó alkotókat(Vivildi-tól Bach-ig)korántsem nevezném epizodistáknak.Õk kor teknikai lehetõségeit teljes mértékben kihasználták érzéseik megvalósításához.Nem akarom a mai zenészeket lebecsülni, meg nincs is rá szükség, de abban a korban abból lett "sztár" aki képes volt egy komplett szimfónikus zenekarra mûvet írni.
Tudod te hogy hány szólam van egy ilyen mûben?
Kíváncsi lennék hogy ha csak úgy poénból leültetnék a mai sztárok színe javát(Gyõzikével kezdõdõen), hogy írjanak már egy "számot" még csak vonósnégyesre is.
Szerintem erõteljesen elgondolkodnának a zenész szó jelentésén.
Szóval: szerintem nem rossz dolog az hogy komolyzenét tanítanak az iskolákban.Lenne belõle mit tanulni.Bár az már a történet másik oldala hogy az ének óra a döglött kutyát nem érdekli.(Ének órákon én is inkább a lányokkal szórakoztam :-)
Szerintem a legtöbb vért izzadna, és elgondolkodna

bandi 2004. nov.. 1.  20:47 4
egyet tudok érteni, szerintem is jó lenne ha rockzenét tanítanának az iskolákban, de rengeteg hátránya is lenne.
csak gondoljatok bele, ha holnaptól betiltanák a matekórákat, és soha senkinek sem szabadna egyenleteket megoldani, akkor minden 14 éves integrálna:)
szóval a rock egyfajta lázadás a fiatal srácoknak, és ha ezt tananyagba foglalnák, még azok is megutálnák, akik eredetileg szerették:)
de hogy nézne ki egy ilyen óra...
pl.
"Gyerekek, ezen a koncerten Jim Morrison annyi LSD-s bélyeget tömködött a szájába, amivel feladhatta volna a turnébuszt afrikába..."

szóval azért gondolkozzunk el ezen...

üdv
bandi (Paranova)

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky