3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2014. december 3.

Akusztikus EP-vel és új klippel jelentkezik a Képzelt Város

Copyright:

Alig több mint egy évvel harmadik nagylemezük után, elkészült a Képzelt Város legújabb anyaga, az IO. Az ötszámos EP érdekessége, hogy ezúttal akusztikus hangszerelésben szólalnak meg a dalok. A már ismerős számok újragondolása mellett pedig egy új szám is felkerült a lemezre, melyhez klipet is forgattak.

A Képzelt Város erős alapjait a három gitár adja, míg finom díszeiről a már-már a zenekar névjegyének számító cselló gondoskodik. A zenekar tavaly novemberben jelentette meg harmadik nagylemezét, az Anatolij-t, mely túllépve a Kármán-vonalon a világűrbe kalauzol el minket. Most, félretéve az elektromos gitárokat, a zenekar elkészítette első akusztikus lemezét, a Mamazone gondozásában megjelenő IO-t. A címnek több olvasata is van: számként a Képzelt Város jövőre esedékes 10. évfordulójára, míg összeolvasva a betűket a Jupiter egyik holdjára utal, mellékbolygóként követve az Anatolij tematikáját.

A kislemez öt számából kettő-kettő a korábbi albumokról már ismerős lehet, míg a Mégis, mindent friss szerzemény. A lemez ötletének születéséről Kovács Ákos András, a csapat énekes-gitárosa beszélt: „Tavasszal a lemezboltok napján a Wave-ben eljátszottunk egy rövid, teljesen akusztikus szettet.
Izgalmas feladat volt, hogy a zenénket hogyan tudjuk átültetni akusztikus hangszerelésre. Végig kellett gondolnunk, hogy az elektromos hangszereket milyen akusztikus hangszerekkel tudjuk helyettesíteni. Ez elsőre nem tűnt olyan egyszerű feladatnak, az Anatolij lemezen elég sok szintetizátort is használtunk, amit csak akusztikus gitárokkal nem tudtunk volna visszaadni. Így Máté végül xilofonozik az Ég veled, Anatolij!-ban, Marci most nem is gitározik a lemezen, öt számból négyben a zongora mögött ül, a Húsban pedig mandolát penget.”

Az IO anyagát egy nap alatt rögzítették a törökbálinti SuperSize Recordingban, a hangmérnök Fehér Dániel (Dexter) volt. Több ideje nem is lett volna a zenekarnak, hiszen a csapat gitáros-billentyűse, Miskolczi Márton az elmúlt félévet Dániában töltötte, csak pár napra látogatott haza egy koncert és a stúdiózás kedvéért.  A felvétel akár egy élő koncert is lehetett volna, az egész egyben lett feljátszva. Az elektronika nélkülözésével pedig még jobban kidomborodik az együtt zenélés természetessége: „Az összes korábbi lemezen nagyon nagy hangsúlyt kaptak az elektromos hangszerek, a sok effekt a gitárokon, jó volt most kicsit elszakadni ettől. Ami még az akusztikus lemezben érdekes, hogy vannak benne hibák és olyan plusz dolgok, amik azért kerültek benne, mert a hangszereknek vannak bizonyos adottságai. Például, ahogy egy gitárhúr belezörren valamibe. Ezt nagyon emberközelinek érzem, mentes attól, hogy mindent kihúzunk vagy levágunk. Ezek innen hiányoznak, ugyanúgy, mint a legtöbb dolog, ami a zenélésre az elmúlt hatvan-hetven évben rárakódott. Itt sokkal inkább az a fontos, hogy te ott vagy, mint ember, sokkal közvetlenebb, sokkal jobban kell egymásra figyelni.” - Meséli Barta Gyöngyi, a zenekar csellistája.Ezt a bensőséges hangulatot, az együtt zenélést mutatja be a Mégis, mindent c. számhoz a stúdiózás alatt forgatott videoklip is, amit Hencz Péter készített. „Ez a harmadik klipünk és ezúttal szerettünk volna egy olyat, amiben mi is zenélünk. Eleinte nem gondoltunk arra, hogy csak a zenélés elég lesz, próbáltunk történetet kitalálni mellé, gondolkoztunk azon, hogy valami animációval egészítjük ki, vagy szöveges videót csinálunk belőle. De amikor Peti először megmutatta a majdnem kész videót, mindenki egyből rávágta, hogy ez így jó, ahogy van. Pont azt mutatja meg, amiről ez az egész EP szól.” –Mondja Győrffy Máté, a zenekar gitárosa. „Nagyon tetszik, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a közeli képek, az arcok, vagy csak a kezeink. Az egész sokkal bensőségesebb, hogy a mozdulatainkat, apró finomságokat mutatja be és nem azon van a hangsúly, hogy teljes alakunkban jelenítsen meg minket.” – Teszi hozzá Gyöngyi.

Ahogy korábban is, a zenekar most is igyekezett minél több mindent saját kezűleg megoldani, a borítót és a lemezhez készült dalszöveges füzet rajzait Gyöngyi tervezte meg. Az új lemezhez új zenekari fotóra is szükség volt, amit megnehezített, hogy nem minden tag tartózkodik Magyarországon. Végül Komróczki Diána készített portrékat az itthon lévő tagokról, Marci pedig saját magát fotózta le. Ezekből a képekből készítette Gyöngyi és Marci a fent látható montázst.

Az IO fizikai formában először a Képzelt Város következő koncertjén lesz kapható, december 29-én a Trafóban, ahol a zenekar a Middlemist Red társaságában lép fel. Az évzáró koncertet különleges vetítéssel teszik még látványosabbá.
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. február 8.

Huszonhét másodpercnyi ironikus társadalomkritika a Junkiestól

A dal egy görbe tükör, kritika a világunk figyelemhiányos viselkedésére, koncentrációs zavaraira. - Junkies. Tovább

2024. február 8.

Nyers, őszinte képek fűszerezik az Anyu ez hangos újdonságát

Új dallal jelentkezik a 2020 óta aktív Anyu ez hangos. A formáció magyar nyelven, pop-rock stílusban alkot, és olyanok erősítik, mint Potyka Tamás (ének), Siffel István (gitár),  Bozsóki Márk (basszusgitár), valamint Domokos Miklós (dob). A csapat korábban olyan dalokkal jött elő, mint a „Popkirály”, a „Hős”, a „Legnagyobb ellenségem”, a "Z generáció", a "Már nem", a Nem vagyok jó", vagy éppen a "Jobb volt nélküled". Tovább

2024. február 6.

Németh Alajos Lojzi az Artisjus újraválasztott elnöke

Újabb két évre Németh Alajos Lojzit választották a szerzői egyesület elnökének. A Bikiniből ismert dalszerző-előadó második alkalommal tölti be ezt a tisztséget, és sürgeti a jogdíjak inflációs értékkövetését. Tovább

2024. február 6.

Alig néhány fesztiválkoncertet ad idén Azahriah

Jóból keveset adnak, tartja a mondás, s így van ez Azahriah 2024-es fesztiválfellépéseivel is. Nem lesz sok belőlük – ám azokon szokás szerint mindent belead majd a színpadon. A rajongóknak ugyanakkor nem árt előre tervezniük, hiszen mindössze hat fesztiválon láthatják kedvencüket az idén, természetesen valamennyi helyszínen kiemelt fellépőként. Tovább

2023. november 8.

Megjelent a Belmondo új lemeze

Bakelit formájában jelent meg a Belmondo legújabb zenei anyaga, amelyen az utóbbi 2-3 év Czutor szerzeményei és négy vadonatúj dal hallható. Petőfi születésének 200 éves évfordulója előtt tisztelegve a költő három versét is megzenésítette a zenekar, sőt az album címét is („Királyok kutyái”) az egyik Petőfi vers, „A kutyák dala” adta. További érdekesség, hogy két zenei kollaboráció hallható rajta. A lemez első dala („A fákról a formád jut eszembe”) Volosinovszky György színész és a Belmondo közös szerzeménye, előadása. Az utolsó szám pedig egy Müller Péter Sziámival közös darab, a „Lakik bennem egy kisgyerek”. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky