3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2012. augusztus 29.

MigroWave Fesztivál az A38-on 

Copyright:

Magyar zenészek és Európán kívüli bevándorló muzsikusok adnak egymásnak randevút az A38 Hajó háromnapos, díjtalanul látogatható fesztiválján. Fantasztikus hangulatúank ígérkező koncertek, izgalmas kiállítás és nagyszabású gasztronómiai kalandok bizonyítják, hogy a különböző, egymástól látszólag távol eső kultúrák találkozásából mennyi inspiráció és nagyszerű művészi produkció származhat. Zene, kiállítás, gasztronómia, három napon át az A38 Hajón: ez a MigroWave Fesztivál és a hozzá csatlakozó, tíznapos VilágBüfé fotókiállítás. Bár a rendezvények ingyenesek, a nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk az előzetes helyfoglalást az A38 Hajó honlapján! 

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek
MigroWave Fesztivál, 1. nap
 
A PECA szigetén afrikai, latin és balkáni ritmusok mellett bambusz- és PVC-fuvolák, valamint népdalosan egyszerű, felhőtlen dalszövegek dícsérik a pecázós élet örömeit. A zenekar legújabb lemeze Kiráz a hideg címmel 2011 végén jelent meg. A cseppet sem szürke pecás hétköznapokról, horgász-fortélyokról, női szívek ostromáról és háztartási gépszerelésről szóló táncolós-pörgős dalok olyan egzotikus hangszereken szólalnak meg, mint az afrikai talking drum, a karibi timbales, a dél-amerikai maracas vagy a ghánai kpanlogo.
 
Felállás:
Gábos Barna: ének, gitár, kaval, fuvolák, talking drum
Said Tichiti: ének, guembri, oud és ütőhangszerek
Szász Márk: ének, sekere, ahatse, güiro
Vidák Róbert: gitár
Vajdovich Árpád: basszusgitár
Kovács Norbert: dob
Takács Márton: konga, timbales, cabasa, maracas
Fehér Károly: cajun, dzsembe, derbuka, kpanlogo, talking drum
 
A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar Magyarországon alakult, Said Tichiti vezetésével. Jelenleg az egyetlen olyan hazai együttes, amely autentikus arab zenét játszik. Muzsikáját a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők más kultúrák modern és népzenéinek nyomai. A Chalaban megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására.
 
A zenekar tagjai
Said Tichti: ének, ütősök
Khalid Moutahir: ütősök, ének
Kovács Bálint: gitár
Hmida La Fontain: ének, ütőhangszerek, mandolin
Torják Dávid: basszusgitár
Vázsonyi János: szaxofon
Pusztai Gábor: dob, ütőhangszerek 
 
Helyfoglalás: ITT
 
MigroWave Fesztivál, 2. nap
 
A DJ-k és MC-k közreműködésével fellépő, egész estés (akár 5-6 órás) bulikat celebráló Irie Maffia Soundsystem már 2004 óta létezik, gyakorlatilag ebből nőtte ki magát az ország jelenlegi egyik legjobb koncertegyüttese, az Irie Maffia. Eredetileg Dermot, Jumo Daddy, MC Kemon és MC Columbo alkották a csapatot, a két producer-dj kerített aztán maga köré hétpróbás zenészeket, hogy az azóta már hallatlan sikeres élő zenekar is létrejöhessen.
 
A mostani felállásban az Irie Maffia Soundsystem tagja Dermot és Jumo Daddy mint DJ, állandó MC-tettestársuk, Columbo, valamint ahogy ideje engedi, Sena és Busa is fellép a csapattal. Ezeken a bulikon a közönség főként a 70-80-90-es évek rubadub és régi dancehall zenéire táncolhat, de emellett persze ott sorakoznak a lemeztáskákban a modern reggae és dancehall számok is. A zenei alapokra szövegelnek az mck, szólnak persze eredeti Irie Maffia számok is, közben pedig mindenféle hangulatjavító és információközlő kommenteket is hallhatunk az énekesektől. 
 
Tüzes afro-kolumbiai zene és ritmusok, a rock, a reggae, a hip-hop és az afrobeat lüktetésével. A Tumba y Quema egyéni hangját a Kolumbiában és a karibi térségben élő afrikai diaszpóra különböző zenei stílusai és ritmusvilága határozzák meg, de a rock, a hip-hop, a reggae, az afro-beat és a jazz elemei is belekerülnek az elegybe. David Dely a 2004 óta rendszeresen koncertező Tumba y Quema alapítójaként ismert; a zenekar jellegzetes ismertetőjegyei a modern afro-latin-kolumbiai ritmusok, és az embert azonnal felfrissítő latin tempó.
 
Felállás:
Claudia Andrade: ének
Dávid Dely: ütőhangszerek, fuvola, gitár
Shango Dely: kongák
Alegre: dob
Takács Márton: dob, ütőhangszerek
Aldo Acevedo: basszusgitár
Kovács Norbert: dob
Kovács Balint: gitár
 
Helyfoglalás: ITT
 
MigroWave Fesztivál, 3. nap
 
A Másfélt igazán nem kell bemutatni: Magyarország egyik legnépszerűbb és legstabilabb zenekaráról van szó. Instrumentális muzsikájára a kortárs repetitív zene éppúgy hatott, mint a drum and bass vagy a funky. És emellett táncos groove-ok, metálos zúzások, pszichedélia és rockzene, sodró lendület és átható intenzitás – a Másfél minden egyes koncertje alapvető élmény. A több számban is közreműködő Gaja Arutjunján, Moszkvában élő örmény származású énekesnő. Bátyjával 1999-ben alakította Deti Picasso nevű zenekarát, amely az oroszországi underground rock egyik legígéretesebb együttese. Hol finom, hol brutális, de mindenképp hangsúlyos gitárok, hegedűk, fúvósok, pszichedélikus hangulatok, népzenei alapok jellemzik a Deti Picasso muzsikáját, de mindez szinte csak aláfestés Gaja elképesztően hajlékony és expresszív hangjához. Hol kislányosan incselkedő, hol operai módon szentimentális, hol oroszul, hol angolul, hol örményül énekel, lenyűgözően széles tartományt átfogva. Gaja a kortárs orosz könnyűzene egyik legsokoldalúbb egyénisége, nem véletlen, hogy testvérével önálló projektként létrehozta a köncerten szintén fellépő Wattican Punk Ballet nevű duót is.
 
A zenekar felállása
Gaja Arutjunján: ének
Lukács Levente: szaxofon
Ujj Zoltán: dob
Sabák Péter: basszusgitár
Karen Arutjunján: gitár
 
A Deti Picasso tagok új zenekara, a Wattican Punk Ballet nevű lehengerlő örmény geg-tánc-punk duó székhelye egyrészt Moszkva és Jereván, másrészt Budapest. Tagságát két testvér alkotja, Karen, a férfi, és Gaja, a nő, vagyis az a két Arutjunján testvér, akik felénk leginkább a legendás örmény pszichedelikus zenekar, a Deti Picasso két oszlopaként vált ismertté. Zenéjükben megannyi különös elem keveredik izgalmas és lenyűgöző egységgé: találunk benne pszichedelikus rockot, táncos punkot, eltorzított és kiforgatott pop hatásokat, valamint színpadi megjelenésükben szinte színházi megoldásokat, húzásokat. Gaya és Karen a duó-formációra szabott zeneszerzési, előadási és kreativitási határait feszegetik. A zenekar bátran és ezer színben vegyíti a nyers erőt, a funky diszkó ritmusokat és a kaukázusi zenei hatásokat egy elképesztő energiájú koncertélménnyé. Szinte minden egyes számban más és más hangszeren játszanak, hol gitáron, hol billentyűs- vagy ütőhangszeren, olykor felvett loopokat, vagy ritmustöredékeket használva fel abból a célból, hogy minél dinamikusabb és sokszínűbb show-t valósítsanak meg.
 
Tagok
Gaja Arutjunján: ének, gitár, dob, billentyűs hangszerek
Karen Arutjunlán: gitár, dob, elektronikus hangminták
 
Az Alba Hyseni Projekt révén hazai zene paletta egy újabb izgalmas jelentkezővel gazdagodott, még akkor is, ha igazából egy albán származású, hét nyelven beszélő hölgyről van szó, aki másfél évtizede él hazánkban. Természetesen nem kezdőről van szó, hiszen Alba Hyseni több zenei produkcióban is részt vett már korábban, többek között az Absolute nevű zenekarban is énekelt, és emellett otthonosan mozog mind a dzsesszben, mind a különböző elektronikus műfajokban, de még a metál sem áll távol tőle (jellegzetes hangja a Sear Bliss új lemezén is hallható). Az énekével Diamanda Galastól Marianne Faithfullon és Laurie Andersonon át a Molokóban elhíresült Róisín Murphyig sok erős akaratú nőt megidéző Alba az A38 meghirdetett koncertjén első szólólemezét, az Inner Missiont mutatja be akusztikus verzióban, melyen sokféle motívum váltja, illetve egészíti ki egymást: van rajta blues, dzsessz, rock, elektronika, és még rengeteg minden más. Az INNER - MISSION albumon olyan nevek működtek közre, mint Sena, Bérczesi Róbert, Grencsó István, Hock Ernő stb. – nem csoda, hogy ők is meglehetősen különböző zenei közegekből érkeztek.
 
Felállás:
Alba Hyseni: ének
Monori Gabriella: ének
Soós Tamás: szaxofon
Déri Zoltán: basszusgitár
Gergácz Gábor: gitár
Rozmán Zoltán: dob
 
Helyfoglalás: ITT
 
KIÁLLÍTÁS:
 
A Világbüfé fesztiválhoz csatlakozott tíz budapesti etnikai konyháról nyílik fotókiállítás 2012. szeptember 5-én az A38 Hajón. Az A38 Kiállítótermében szeptember 16-ig megtekinthető tárlaton a látogatók megismerkedhetnek a Magyarországon letelepedett étterem vezetők élettörténetével is. A kiállítás középpontjába a terített asztal, mint antropológiai megfigyelés került.
 
Mi kerül az asztalra? Mit eszünk? Mivel eszünk? Miből eszünk? Mivel tálalunk? Mit iszunk? Hogyan díszítünk? Mivel terítünk? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre kapunk választ, ha alaposan végignézünk egy gazdagon terített asztalon. Nemzetek kultúrájának sokszínűsége a gasztronómiában egyaránt megjelenik az alapanyagokban, a receptekben, az eszközökben, az étkezési szokásokban és a tálalásban. A Budapest sokszínűségét is hűen ábrázoló kiállítás egyetlenegy képben került megjelenítésre.
 
A kiállításon bemutatják a szervezők a fesztivál alkalmából megjelent az „Etnikai Konyhák Budapesten” című könyvet is, amely a kiállítás fotóanyagát egészíti ki a bevándorlókkal készült riportokkal, etnik ai konyhák sajátosságaival és receptekkel.
 
Fotográfusok
A Lumen Fotóművészeti Alapítványt 2002-ben egy csoport pályakezdő művész hozta létre azzal a céllal, hogy a fényképet alkalmazó képzőművészet kísérletező, nemzetközi platformját teremtse meg Magyarországon. A dokumentáció elkészítésében résztvevő művészek: Erdei Krisztina, László Gergely, Puklus Péter. Rákossy Péter
 
Írók, szerkesztő
Máté Dániel "etnikai gasztroblogger", a magyar konyha egy sajátos szegmensét, a hentesnél evést tanulmányozza, de nagy tisztelője a délszláv húskészítési hagyományoknak is. A Facebookon indított csoportja, a Hentesnél Evők Baráti Köre 2400 tagot számlál. 
 
Szenes Gábor eredendően a száraz értékpapírpiac szakírója volt, mára mindent megszeretett, ami tartalom: szerzője és kiadója a legnagyobb magyar vállalkozásfejlesztési könyvprogramnak, írt úti beszámolókat, gasztro-kritikákat is. Bár alapvetően a közép-európai konyha híve, befogadó típus: szívesen megkóstol mindent, amit csak lehet.
 
A VilágBüfé Fesztiválról
A 2012. június 21-én került megrendezésre a VilágBüfé fesztivál Budapesten. A fesztivál alkalmával több, mint 30 etnikai büfé, kifőzde, étterem kínált a saját konyha mellett változatos programokat is a fesztiválon résztvevő közel ezer budapestinek. A VilágBüfé fesztivál azt mutatta be, hogy hogyan teszik színesebbé, gazdagabbá egy város – Budapest – mindennapjait a velünk élő, az Európai Unió határain túlról érkezett bevándorlók.
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2022. október 27.

Itt a 15. Fishing on Orfű teljes zenei programja

Közzétette teljes zenei programját a legbarátságosabb fesztivál hírében álló Fishing on Orfű. A jubileumi 15. fesztiválon a látogatók 4 nap alatt közel 150 zenei produkciót nézhetnek meg, a program bejelentésével egyidőben a napijegyek értékesítése is elkezdődött. Tovább

2022. október 27.

Mötley Crüe és a Def Leppard együtt jön Budapestre

A 2022-es év legnagyobb észak-amerikai stadionturnéját követően, amelyre több mint 1,3 millió jegyet adtak el, a világ ikonikus, leghíresebb rocklegendái, a Mötley Crüe és a Def Leppard 2023-ban kiterjesztik The World Tour elnevezésű turnéjukat a teljes világra! Tovább

2022. október 18.

Diana Krall visszatér a Budapest Arénába

Diana Krall az egyetlen énekesnő a világon, akinek eddig nyolc albuma is a Billboard jazzslágerlista élén kezdett. Lemezei két Grammy®-, és tíz Juno®-díjat nyertek, valamint kilenc arany-, három platina- és hét multiplatina albummal büszkélkedhet. Diana Krall egyedi művészi képességei túllépnek a zenei stílusokon, és korunk egyik legismertebb művészévé tették. Ahogy a The New York Times nemrég megjegyezte, Krall birtokában van az „Egyszerre hűvös és fülledt, kifinomult hang.” Tovább

2022. október 10.

Duplázik a Kispál és a Borz a Budapest Parkban

Öt nap alatt lett telt házas a Budapest Parkos koncertjük, ezért ráadásnapot tart a Kispál és a Borz. A május 12-re meghirdetett koncertjük lett volna az egyetlen 2023-ban Magyarországon, ám a hatalmas érdeklődés és a Budapest Park történetének leggyorsabb telt háza (5 nap és 5 óra alatt kelt el az összes jegy) után úgy döntött a zenekar, hogy másnap is színpadra állnak. Tovább

2022. október 10.

Átadták az Öröm a Zene díjakat

Idén is átadta a Hangszeresek Országos Szövetsége az Öröm a Zene díjakat 11 kategóriában olyan embereknek, akik sokat tesznek a magyar hangszeres élőzenéért. Az Analog Music Hall-ban tartott eseményen megtartották az Öröm a Zene tehetségkutató-hálózat nagydöntőjét is, amit a Heavy Brains nyert. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky