3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2012. március 19.

Pláj/Part: Roma Művészeti Fesztivál az A38-on

Copyright:

Idén márciusban kerül sor az A38 Hajón a Plaj / Part elnevezésű roma művészeti fesztiválra, meynek célja, hogy a cigány kultúra átfogó bemutatásán keresztül elősegítse az etnikai párbeszédet, a kisebbségek elfogadtatását, és – ha kis dimenziókban is, de – hozzájáruljon egymás alaposabb megismeréséhez. Koncertekkel, fotókiállítással, filmvetítéssel és remélhetőleg nagyszerű hangulattal próbálunk létrehozni egy remélhetőleg hagyományteremtő fesztivált, egy szimbolikus helyen, egy hajón, egy folyón. Művészet, zenek, film, kultúra – ez a Plaj / Part Roma Művészeti Fesztivál. 

Íme a fesztivál részletes programja:
 

március 21. szerda

18:00 KIÁLLÍTÓTÉR

Chachipe Diák

 
Fotókiállítás. Megnyitja: Csizek Gabriella, a Magyar Fotográfusok Házának művészeti munkatársa, a 2010-es Chacipe Youth Photography Exhibition European Commission Brüsszelben bemutatott kiállítás kurátora és katalógusának szerkesztője. Díjtalan.
 
2008 novemberében a Nyílt Társadalom Alapítvány és az OSA Archivum online fotópályázatot hirdetett Chachipe Diák (igazság, valóság) címmel. A nemzetközi pályázatra 12 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhettek a romák életét bemutató fotókkal. A Chachipe elsődleges célja az volt, hogy szakítson a roma közösségek és a roma kultúra sztereotíp bemutatásával és azokat új, érzékeny, művészileg is értékes formában ábrázolja. A Roma Integráció Évtizede Program 2005-2015 keretében zajló pályázatra 12 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhettek a romák életét bemutató fotókkal. Három kategóriában lehetett pályázni: „Az utcám, a városom, ahol élek”, „Az én színes világom”, illetve „Mi a baj?”. A versenyre olyan képeket vártak a szervezők, melyek 2005 után készültek a Roma Integráció Évtizede valamely országában: Albániában, Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Macedóniában, Magyarországon, Montenegróban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában vagy Spanyolországban. A több mint 1400 beérkezett képet nemzetközi zsűri értékelte. A Plaj / Part művészeti fesztivál kiállításán a győztes fényképeket mutatjuk be.
 
A kiállítás március 26.-áig tart nyitva. Kérjük, látogatás előtt egyeztessen a 464 39 40-es telefonszámon.
 

Kővári Borz József: Vándormozi

Filmvetítés

Díjtalan

 
A Vándormozi csapata immár tizenegy éve járja az országot, hátrányos helyzetű településeken, kis falvakban szervezve filmes-zenés programokat, olyan helyeken biztosítva a közösségi filmnézés élményét, ahol évekkel, évtizedekkel ezelőtt megszűnt a mozi, vagy talán sosem volt. A stáb most visszatér néhány helyszínre, hogy kiderítse, mi történt az évek alatt.
 

20:00 KONCERTTEREM

Romano Drom, Palatkai Banda

Jegyár: 1000 Ft.

 
A Pláj/Part kétnapos roma művészeti fesztivál első napján az egyik legnevesebb tradicionális roma családi zenekar, a Kolozsvár melletti Magyarpalatkáról érkező „banda” lép fel a magyarországi roma kultúra prominens képviselőjével, a Romano Drommal („Cigányok Útja”). Autentikus cigányzene találkozik modern megoldásokkal, egyedülálló módon.
 
 
Érzelmek, őszinteség és energia - ezekkel jellemezhetjük igazán a Romano Drom, a magyarországi kortárs roma kultúra egyik legjelentősebb képviselőjének produkcióját. 1999-es megalakulása óta egyedi zenei világával zajos sikert aratva járta be a Földet Kanadától Dél-Koreán, Norvégián át, Szerbián és Portugálián keresztül Ukrajnáig, hogy mára az egyik legnépszerűbb roma együttesé nője ki magát.
 
A Romano Drom anyanyelven énekelt tradicionális oláh-cigány dalokat szólaltat meg modern felfogásban. A zenekar saját kompozíciói kívülről jött hatásokkal ötvözik az autentikus cigányzenét, és rendkívül izgalmas hangszereléssel, a modern zenei irányzatokból is gazdagon táplálkozva juttatják el az ősi oláh-cigány zene hagyományait a közönséghez. Az együttes sikerének titka egyedi fúziós zenéjében van: ahogy Kovács Antal, a Romano Drom alapítója és zeneszerzője vegyíti a több száz éves zenei kultúrát a katalán, arab, balkáni zenében használatos ritmusokkal, valamint modernebb zenei megoldásokkal, melyekben a kanna és a kanál hagyományos játékát a dobok, gitár, a bőgő, szaxofon egészíti ki.
 
A zenekar tagjai
ifj. Kovács Antal: gitár, ének, kanna, ütősök
Balogh József: ének, gitár
Rafael Zsigmond: kanna, szájbőgő
Kovács Máté: kanna, derbuka, cajun
 
Elő-, de inkább társzenekarként Erdély egyik legpatinásabb hagyományőrző zenekara, a Palatkai Banda lép fel. Az együttes Észak-Mezőség falvaiban, illetve a Mezőség zenei központjában,  Magyaralatkán és környkén szolgáltat muzsikát magyaroknak, románoknak és cigányoknak. A családi kötelékekből kikristályosodó, hagyományos felállásban (2 hegedű, 2 brácsa, 1 bőgő) muzsikáló  zenekar tagjai tudásukat apáról fiúra hagymonyozzák, illetve rokonoktól tanulják. A Palatkai Banda rendszeres fellépője a magyarországi táncházaknak, gyakorlatilag minden magyarországi táncházban muzsikált már, leggyakrabban a Fonó Budai Zeneházban lép fel, emellett több nyugat-európai koncertturnén vett már részt Ausztriától, Németországon és Hollandián át Belgiumig vagy Franciországig. Fellépésén ezúttal a kolozsvári Zurboló táncegyüttes tagjai is részt vesznek.
 
A zenekar tagjai
Kodoba Márton Florin: hegedű
Kodoba Lőrinc: hegedű
Moldován István: brácsa
Radák Mihály: brácsa
Boldi János: bőgő
 

március 22., csütörtök

20:00 KONCERTTEREM

Parno Graszt, Romengo

Jegyár: 1000 Ft.

 
A Plaj/Part fesztivál második napján a kortárs cigányzene egyik legkarakteresebb képviselője, a paszabi Parno Graszt lép fel látványos, tánccsoporttal megtámogatott produkciójával. Társfellépő a vendégzenészekkel érkező „családi vállakozás”, a Romengo, ami szintén magyarországi oláh-cigány zenét játszik.
 
“Ha bemegyek a kocsmába, rávágok a zongorára.” Nem más ez, mint a Parno Graszt első lemezének első dalának legelső sora, amit 2001-es megjelenése óta ország-világ ugyanazzal az egyetemes, ősi mozdulattal üdvözöl: fejet lehajt, kezek a levegőbe, ujjal csettint és veszettül táncolni kezd. Mindezt másodpercenként 160-as tempóban. A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult a szabolcsi Paszab községben. A több generációból álló együttes zenészei, énekesei - melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidõsebb tagja hetvenhét - mindannyian roma származásúak. A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér szín mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte õket.
 
Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybõgõ, szájbõgõ. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját. A Parno Graszt azonbam nemcsak megõrzi ezeket az értékeket, hanem új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeivel fejleszti is a néphagyományokat. Az együttes mellett egy tíztagú tánccsoport is működik, táncanyaga a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc.
 
A zenekar tagjai
Oláh József: ének, gitár, tambura
Balogh Géza: ének, gitár
Jakocska János: ének, gitár
Horváth Sándor: ének, gitár
Oláh János: ének, nagybőgő
Németh István: kanna, szájbőgő
Balogh Mária: ének
Váradi Mária: ének 
 
A Romengo együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagyrésze ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal érkezik a magyarországi színpadokra a zenekar, azok után, hogy 2006 óta Európa számos országában igyekezett Magyarország jó hírét vinni. Hagyományos cigányzenét játszanak érzelemmel és mégis nagy frissességgel, dinamizmussal. Muzsikájukat a hagyományok tisztelete és a megújulás jellemzi. Az oláh cigánykultúra zenei örökségéből táplálkozó zenekartagok egyikét-másikát ismerhetjük az Ando Dromból, a Romano Dromból, a Rajkó együttesekből vagy Palya Bea koncertjeiről. Repertoárjukban nem csak a családi körben tanult, gyűjtött, hanem saját szerzemények is szerepelnek. Vitathatatlan, hogy a Romengót elsősorban a vezető énekesnő, Lakatos Mónika teszi egyedivé. A klasszikus roma szépség tengernyi hajával sajátos éke az együttesnek, ugyanakkor zenei alapköve is annak tiszta, telt hangjával.
 
A zenekar tagjai
Lakatos Mónika: ének
Rostás “Mazsi” Mihály: ének, gitár, szájbőgő
Lakatos “Guszti” János: kanna, tánc, szájbőgő
Kovács Misi: hegedű
Novák Csaba: nagybőgő 
 
A Plaj / Part Roma Művészeti Fesztivál szervezője az A38 Hajó. Együttműködő partnerek: az Európai Unió Oktatás és Kultúra Programja, az NKA, az OSF Archivum, az OSF, a Chachipe, és a Tranzit. 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. szeptember 30.

Patti Smith a Liszt Ünnepen a MÜPÁban

Talán vannak még, akik emlékeznek Patti Smith első magyarországi koncertjére: a punk keresztanyjának 23 évvel ezelőtti fellépése a Sziget Fesztiválon azzal a katartikus momentummal zárult, ahogy Patti puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, mielőtt egy elegánsan hanyag mozdulattal a színpadon lévő egyik erősítőbe repítette a hangszert. 2021. október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith várva várt koncertje a Liszt Ünnepen valódi kultszenzáció. Tovább

2021. szeptember 30.

Scorpions lesz Budapesten

A legendás rockbanda visszatér egy új albummal és egy világkörüli turnéval! 2022 februárjában a SCORPIONS megjelenteti 19. stúdióalbumát Rock Believer címmel, majd útnak indul. A járvány alatt a zenekar visszavonult szülővárosuk, Hannover stúdiójába, és új dalokon kezdett dolgozni. Klaus Meine szerint az új dalok azért olyan pörgősek és erőtől duzzadók, mint a 80-as évekbeli albumaik, mert „úgy vettük fel a lemezt, mint egy banda egy koncerten, ugyanabban a szobában ülve, pont mint a 80-as években.” Tovább

2021. szeptember 28.

A TOOL Budapesten

A TOOL visszatér Európába a 2019-es Fear Inoculum néhány fellépése után. A várva várt koncertsorozat 2022. április 23-án rajtol el Koppenhágában. Tovább

2021. június 22.

Több mint száz új fellépőt jelentett be a jubileumi EXIT

Az eddig bejelentett nevek, így David Guetta, DJ Snake, Tyga, Robin Schulz, Asaf Avidan, Paul Van Dyk, Sheck Wes, Topic, Satori, Amira Medunjanin vagy a Laibach mellé több mint száz fellépő csatlakozott a jubileumi, 20. EXIT fellépőinek sorába. Az új nevekkel együtt, mint például Amelie Lens, Maceo Plex és Tijana T immár négy fesztiválszínpad programja lett teljes a Budapesttől mindössze 3 órás autóútra található rendezvényen. Tovább

2021. június 2.

A Fran Palermo is az EXITre tart

Szerbia június második felében az újranyitást tervezi, erről adott ki közleményt Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Ezzel újabb hivatalos megerősítést nyert, hogy a régió első idei nagyfesztiválja minden bizonnyal az újvidéki EXIT lesz, július 8-11. között. A szervezők korábban már bejelentették, hogy olyan nemzetközi sztárokkal készülnek, mint David Guetta, DJ Snake, Tyga, Paul Kalkbrenner vagy a Sabaton. Hozzájuk csatlakozott a napokban Robin Schulz, Satori és a Fran Palermo is. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky