3427 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2011. február 3. | Anikó

MR2 cenzúra, negatív politikai üzenet miatt?

Copyright:

Az Mr2 Petőfi Rádió nem adja le a Pál Utcai Fiúk „Balatonszepezd” című dalát. Szerintük a „felhők jönnek Magyarországra” negatív politikai üzenetet tartalmaz. Abszurd történet következik!

A napokban elszomorító híreket hallhattunk a Petőfi Rádió (MR2) háza tájáról. Ugyanis a Pál Utcai Fiúk új dalát, a „Balatonszepezd”-et - melyről itt is beszámoltunk – cenzúrázta a rádió. Az indoklás igencsak abszurd, de sajnos csak nagy adag humorérzékkel és iróniával megáldva lehet rajta nevetni. Az MR2 a „felhők jönnek Magyarországra” sort találta vállalhatatlannak, mivel ez a sor kódolt, pesszimista politikai üzenetet tartalmaz.

Habár már a megjelenés óta hallgatom ezt a dalt, mégsem gondoltam soha politikai üzenetre a szöveg kapcsán. Persze egy kiragadott sort bárhogy lehet értelmezni, és ha erős politikai utalásokat tartalmazna a szöveg többi része, akár érthető is lehetne az indoklás. De ez az üzenet a sorban valószínűleg annyira kódolt, hogy a szerző, Molnár Balázs sem tervezte belerejteni, de a hallgatók se tudják kódolni. Az MR2 az egyetlen, akihez ez a rejtett politikai üzenet, avagy a felhők eljutottak.  (Ebben az esetben viszont akkor a 30Y „Felhő” című száma is gyanús lehet, hiszen a „Felhő vagy te, olyan felhőbb, mint a felhő” is jelenthet akármit. Mindenesetre sok az összefüggés”)

Nem először történik ilyen jellegű cenzúra hazánkban. Az évszakok és az időjárás egyszer már kiütötte a biztosítékot az illetékeseknél. A Kádár-rendszerben a Sanzonbizottság - mely előszűrő szerepet töltött be – tiltott be egy meteorológiai vonatkozású dalt: Bródy János „Ne várd a májust” című száma esett áldozatul. Nemrég pedig a Médiatanács indított vizsgálatot a Tilos Rádió ellen, mert azok előzetes korhatárra való figyelmeztetés nélkül lejátszották Ice-T It’s On c. dalát. A dal ellen az volt a kifogásuk, hogy a fiatalok erkölcsi fejlődésére káros a káromkodásban bővelkedő szám. Itt jegyeznénk meg, hogy aki annak a szövegét felfogja első hallásra, az egy zseni.

Úgy tűnik, az MR2-nek még káromkodás sem kell ahhoz, hogy valamit tiltólistára tegyen...

A Balatonszepezd egyébként a nyár elmúlásáról és az érkező őszről szól. A visszaemlékezések közül kiemelkedik egy szerelmi szál is, aminek már vége lett: „nem hallom híredet, átversz”. A szám leginkább Balatonszepezd idealizált megjelenítése: „hadd menjek el Balatonszepezdre… ott az ég mindig kékre van színezve”.

Az MR2 részéről Koltay Gergely, intendáns úgy nyilatkozott, hogy egyetlen szűrőjük van, az pedig a minőség, és a „Balatonszepezd” ez alapján nem került a gyakran játszott számok közé. A politikai motivációt határozottan tagadta.

Azért azt hozzá lehet fűzni, hogy ez a dal nem rossz, sőt kifejezetten slágeres. Az pedig hogyan lehetséges, hogy egy klasszikusnak számító, sokszor példaképként feltüntetett alter zenekar nem illik a Petőfin játszott számok közé?

A PUF hétfőn az M1 Teadélután című műsorában volt vendég, ahol előadtak három dalt is. A „Gólya” és a „Milyen állat” hangzott el, valamint a „Balatonszepezd”. Úgy tűnik az M1 nem kifogásolta sem a dal minőségét, sem a szöveg tartalmát.

Egy tényszerű következménye mindenképp van ennek a kifogásnak: a cenzúra híre előtt egy nappal a PUF két új dalát körülbelül ugyanannyian hallgatták meg. Az „Ember a parton” és a „Balatonszepezd” is 3-4000 közti megtekintésnél tartott. Az előbbi még mindig ebben a sávban mozog, azonban a „Balatonszepezd” a 10.000 környékén jár.

Mivel a rádió nincs monopolhelyzetben, ezért valószínű, hogy azzal az indoklással, mely alapján nem játsszák a dalt, csak egyet értek el: hogy a napokban sokkal többen fogják meghallgatni a számot, mintha naponta többször leadnák.

Anikó

Hallgasd meg, az állítólagos betiltott dalt, a következő oldalon! >>>

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2023. november 8.

Megjelent a Belmondo új lemeze

Bakelit formájában jelent meg a Belmondo legújabb zenei anyaga, amelyen az utóbbi 2-3 év Czutor szerzeményei és négy vadonatúj dal hallható. Petőfi születésének 200 éves évfordulója előtt tisztelegve a költő három versét is megzenésítette a zenekar, sőt az album címét is („Királyok kutyái”) az egyik Petőfi vers, „A kutyák dala” adta. További érdekesség, hogy két zenei kollaboráció hallható rajta. A lemez első dala („A fákról a formád jut eszembe”) Volosinovszky György színész és a Belmondo közös szerzeménye, előadása. Az utolsó szám pedig egy Müller Péter Sziámival közös darab, a „Lakik bennem egy kisgyerek”. Tovább

2023. október 12.

Ki van a dal mögött?

Felismerjük, ha van ember a dal mögött, de azt már nehezen, ha MI-t is használtak hozzá. Meglepő eredménnyel zárult az Artisjus MI-dalfelismerő kísérlete. Tovább

2023. szeptember 8.

Molnár Tamás és Pajor Tamás közös ügye

A „Világot cserélek” az év talán legdrámaibb videoklipje, melynek középpontjában a háború, mint korunk rémséges és evidenciaszintre emelt létélménye áll. A dal Pajor Tamás tollából indult, majd Molnár Tamás refrénjeivel nyerte el végleges formáját. „A képi anyag egy disztópikus világot fest, tele utalásokkal. Tovább

2023. szeptember 8.

Ismét közös lemezt adott ki Azahriah és DESH

Bevált csapaton ne változtass, tartja a mondás, és jelenleg nincs csapat a magyar könnyűzenében, amely jobban bevált volna, mint Azahriah és DESH párosa: 2022-ben a magyar streamelők kettejük közös dalát, a Pullupot hallgatták meg a legtöbbször az NMHH hivatalos statisztikái alapján – mintegy 6,5 milliószor. És ez csak egy a duó számos rekordja közül. Tovább

2023. május 15.

Nemzetközi lemezkiadó figyelt fel a magyar garázsrock zenekarra

A klasszikus, nyers rock and roll és a modernebb, dalközpontú garázsrock sajátos keverékét játszó The Trousers srácairól legutóbb akkor adtunk hírt, amikor gőzerővel készültek közép-európai turnéjukra. A csapat azóta Csehország első számú punk-rock’n’roll produkciójával, a Degradace formációval karöltve négy országban zenélt a helyieknek, például Bécs, Trencsén, Prága, valamint Jindrichuv Hradec városaiban. A „Monarchy Madness II.” turné nagy sikerrel dübörgött minden állomásán, így jövőre megrendezésre kerül a harmadik felvonása. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky