3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2011. február 3. | Anikó

MR2 cenzúra, negatív politikai üzenet miatt?

Copyright:

Az Mr2 Petőfi Rádió nem adja le a Pál Utcai Fiúk „Balatonszepezd” című dalát. Szerintük a „felhők jönnek Magyarországra” negatív politikai üzenetet tartalmaz. Abszurd történet következik!

A napokban elszomorító híreket hallhattunk a Petőfi Rádió (MR2) háza tájáról. Ugyanis a Pál Utcai Fiúk új dalát, a „Balatonszepezd”-et - melyről itt is beszámoltunk – cenzúrázta a rádió. Az indoklás igencsak abszurd, de sajnos csak nagy adag humorérzékkel és iróniával megáldva lehet rajta nevetni. Az MR2 a „felhők jönnek Magyarországra” sort találta vállalhatatlannak, mivel ez a sor kódolt, pesszimista politikai üzenetet tartalmaz.

Habár már a megjelenés óta hallgatom ezt a dalt, mégsem gondoltam soha politikai üzenetre a szöveg kapcsán. Persze egy kiragadott sort bárhogy lehet értelmezni, és ha erős politikai utalásokat tartalmazna a szöveg többi része, akár érthető is lehetne az indoklás. De ez az üzenet a sorban valószínűleg annyira kódolt, hogy a szerző, Molnár Balázs sem tervezte belerejteni, de a hallgatók se tudják kódolni. Az MR2 az egyetlen, akihez ez a rejtett politikai üzenet, avagy a felhők eljutottak.  (Ebben az esetben viszont akkor a 30Y „Felhő” című száma is gyanús lehet, hiszen a „Felhő vagy te, olyan felhőbb, mint a felhő” is jelenthet akármit. Mindenesetre sok az összefüggés”)

Nem először történik ilyen jellegű cenzúra hazánkban. Az évszakok és az időjárás egyszer már kiütötte a biztosítékot az illetékeseknél. A Kádár-rendszerben a Sanzonbizottság - mely előszűrő szerepet töltött be – tiltott be egy meteorológiai vonatkozású dalt: Bródy János „Ne várd a májust” című száma esett áldozatul. Nemrég pedig a Médiatanács indított vizsgálatot a Tilos Rádió ellen, mert azok előzetes korhatárra való figyelmeztetés nélkül lejátszották Ice-T It’s On c. dalát. A dal ellen az volt a kifogásuk, hogy a fiatalok erkölcsi fejlődésére káros a káromkodásban bővelkedő szám. Itt jegyeznénk meg, hogy aki annak a szövegét felfogja első hallásra, az egy zseni.

Úgy tűnik, az MR2-nek még káromkodás sem kell ahhoz, hogy valamit tiltólistára tegyen...

A Balatonszepezd egyébként a nyár elmúlásáról és az érkező őszről szól. A visszaemlékezések közül kiemelkedik egy szerelmi szál is, aminek már vége lett: „nem hallom híredet, átversz”. A szám leginkább Balatonszepezd idealizált megjelenítése: „hadd menjek el Balatonszepezdre… ott az ég mindig kékre van színezve”.

Az MR2 részéről Koltay Gergely, intendáns úgy nyilatkozott, hogy egyetlen szűrőjük van, az pedig a minőség, és a „Balatonszepezd” ez alapján nem került a gyakran játszott számok közé. A politikai motivációt határozottan tagadta.

Azért azt hozzá lehet fűzni, hogy ez a dal nem rossz, sőt kifejezetten slágeres. Az pedig hogyan lehetséges, hogy egy klasszikusnak számító, sokszor példaképként feltüntetett alter zenekar nem illik a Petőfin játszott számok közé?

A PUF hétfőn az M1 Teadélután című műsorában volt vendég, ahol előadtak három dalt is. A „Gólya” és a „Milyen állat” hangzott el, valamint a „Balatonszepezd”. Úgy tűnik az M1 nem kifogásolta sem a dal minőségét, sem a szöveg tartalmát.

Egy tényszerű következménye mindenképp van ennek a kifogásnak: a cenzúra híre előtt egy nappal a PUF két új dalát körülbelül ugyanannyian hallgatták meg. Az „Ember a parton” és a „Balatonszepezd” is 3-4000 közti megtekintésnél tartott. Az előbbi még mindig ebben a sávban mozog, azonban a „Balatonszepezd” a 10.000 környékén jár.

Mivel a rádió nincs monopolhelyzetben, ezért valószínű, hogy azzal az indoklással, mely alapján nem játsszák a dalt, csak egyet értek el: hogy a napokban sokkal többen fogják meghallgatni a számot, mintha naponta többször leadnák.

Anikó

Hallgasd meg, az állítólagos betiltott dalt, a következő oldalon! >>>

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. július 5.

Jelentkezz te is fellépőnek a XII. Music Hungary Konferencia & Showcase-re!

Keressük a legígéretesebb hazai produkciókat a XII. Music Hungary Konferencia & Showcase programjába. Ha szeretnél fellépni novemberben Veszprémben, itt az idő, jelentkezz! Tovább

2024. július 4.

Bonyolódnak a The Trousers ügyei

Gőzerővel zajlanak a klasszikus, nyers rock and roll és a modernebb, dalközpontú garázsrock sajátos keverékét játszó The Trousers hetedik albumának előkészületei. Kőváry Zoliék olyannyira termékeny időszakukat élik, hogy a korong előtt, még a nyáron kijönnek egy feldolgozás EP-vel „GARAGE NIGHTS REVISITED” címen. Ennek a kislemeznek az előfutára érkezett meg ma a „PRETTY VACANT” formájában. Tovább

2024. június 11.

Mindenhol igyunk felelősen!

Két éve a bulikra, fesztiválokra koncentráltak, most a sportesemények szurkolóinak üzennek a Magyar Szeszipari Szövetség és a Terméktanács arról, hogy figyeljünk a mértékletes italfogyasztásra. Nyáron az EB és az Olimpia adnak alkalmat arra, hogy összegyűljünk, iszogassunk, szurkoljunk, örüljünk, szomorkodjunk, ünnepeljünk, bulizzunk – de ezek közben is fontos a fair játék, felelős italozás – ahogy a kampányüzenetek jelzik. Tovább

2024. június 3.

Geszti péter és Péterfy Bori párban

Tessék? Péterfy Bori és Geszti Péter egy párban? Az őrült szerelemnek semmi sem állja útját! Legalábbis abban a vadonatúj, őrült duettben és videó klipben, amelyben a mainstream rapper és az underground díva egymásra találnak. Igaz, ehhez előbb el kell tenniük láb alól a vetélytársaikat. A születésnapi Geszti Sixty Aréna show-ra készülő Geszti Péter új partnerrel, és nem mindennapi klipben tűnik fel. Tovább

2024. május 22.

KELET  - Dzsúdló egy jó dallal indítja a szezont

Dzsúdló idei első megjelenése az elszakadás és felnőtté válás témáját boncolgatja. A pörgős felvétel egy baráti kollab terméke: a rap betétet Signo adja, a számhoz készült klipet a baráti társaság harmadik tagja, Szél Benjámin rendezte. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky