3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2022. október 8.

Idén is Rocktoberfest Miskolcon

Copyright:

Miért jött létre a Rocktoberfest? A Rocktoberfest-et idén 20 éve 2002-ben rendezte meg először a Miskolci Egyetem Rockwell Klubja. A fesztivál elindításának több oka is volt: Miskolcon akkor – és azóta is – egy nagyobb volumenű zenei fesztivált szerveztek, a Miskolci Egyetemi Napokat, mely főként a Miskolci Egyetem hallgatóinak rendezvénye. Egyértelmű volt, hogy egy 160 ezres nagyváros, Magyarország 4. legnépesebb városa fontosabb kell, hogy legyen a hazai rendezvénytérképen.

Miskolcon a könnyűzenének és a rockzenének sok évtizedes múltja van, 1973-ban itt rendezték Magyarország első – és sokáig egyetlen – rockfesztiválját, mely szélesen értelmezett könnyűzenei fesztiválként jelentős tömeget mozgatott meg a városban és a hazai jelentős zenekarok többsége fellépett a fesztiválon.

A városban 2002 telén a Kocsonyafesztivált, tavasszal az Egyetemi Napokat, nyáron az Bartók + Operafesztivált rendezték, az ősz zenei nagyrendezvény nélkül telt.

A Rocktoberfest-tel a Rockwell Klub kísérleti programsorozatot is indított: rockelőadók mellett a hazai alternatív, underground szcéna képviselői és az újonnan felfedezett előadók is helyet kaptak a lineupokban, különösebb műfaji, stílusbeli korlát nélkül. Már az első években a Kispál, a Quimby, a 30Y és az Anima mellett fellépett a Belga, Palotai, Ludmilla, Szilárd míg az új felefedezettek között színpadra lépett Rúzsa Magdi, majd később Caramell.

Rocktoberfest 2012-ben volt utoljára Miskolcon, ekkortól kezdődött el szeptemberben a Miskolci Sörfesztivál, mely zenei téren teljesen más, főként retro előadókat vonultatott fel.

Miért indul újra a Rocktoberfest Miskolcon?

Mára hasonló fesztivál (hiány)helyzet alakult ki, mint 20 éve. Miskolcon azóta is csak a Miskolci Egyetemi Napok a könnyűzenei fesztivál, (annak ellenére, hogy a közeli Hegyalja Fesztivál is megszűnt és 2011 óta nincsen a főként undergroundra koncentráló GYÁR Fesztivál sem) városban nem indult el hasonló vidéki nagyfesztiválokhoz hasonló kezdeményezés annak ellenére sem, hogy 2014-ben a Miskolci Egyetemen rendezték az EFOTT-ot, amely megfelelő alap lehetett volna egy új zenei fesztivál megalapítására. Részben a COVID-nak betudhatóan évek óta nincs sem Opera-, sem Sörfesztivál. Hiszünk benne, hogy Miskolc kultúraszeretete, a fesztiválok és a zenei élmények iránti kíváncsiság legalább ugyanolyan, mint a Rocktoberfest indulásakor volt.

Mi várható az idén?

A valaha volt legszínesebb Rocktoberfest – zeneileg is és egyéb vonatkozásokban is.

Miskolcon a Rocktoberfest lesz az első olyan zenei fesztivál, ahol három aktuális világsztár is fellép.
Az első Rocktoberfest-ek fellépői közül idén – a Budapest Park után – itt tér vissza a Quimby és fellép a Kiscsillag is.
A mostani hazai trend nagyobb zenekarai közül a Carson Coma először lép fel fesztiválon Miskolcon, a Margaret Island és a Punnany Massif fellépésére már most jelentős az érdeklődés.

Emellett az elektronikus és underground vonal több jelentősebb képviselője is színpadra lép.

Rocktoberfest
2022. ontóber 22-25.
Miskolc

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2022. október 27.

Itt a 15. Fishing on Orfű teljes zenei programja

Közzétette teljes zenei programját a legbarátságosabb fesztivál hírében álló Fishing on Orfű. A jubileumi 15. fesztiválon a látogatók 4 nap alatt közel 150 zenei produkciót nézhetnek meg, a program bejelentésével egyidőben a napijegyek értékesítése is elkezdődött. Tovább

2022. október 27.

Mötley Crüe és a Def Leppard együtt jön Budapestre

A 2022-es év legnagyobb észak-amerikai stadionturnéját követően, amelyre több mint 1,3 millió jegyet adtak el, a világ ikonikus, leghíresebb rocklegendái, a Mötley Crüe és a Def Leppard 2023-ban kiterjesztik The World Tour elnevezésű turnéjukat a teljes világra! Tovább

2022. október 18.

Diana Krall visszatér a Budapest Arénába

Diana Krall az egyetlen énekesnő a világon, akinek eddig nyolc albuma is a Billboard jazzslágerlista élén kezdett. Lemezei két Grammy®-, és tíz Juno®-díjat nyertek, valamint kilenc arany-, három platina- és hét multiplatina albummal büszkélkedhet. Diana Krall egyedi művészi képességei túllépnek a zenei stílusokon, és korunk egyik legismertebb művészévé tették. Ahogy a The New York Times nemrég megjegyezte, Krall birtokában van az „Egyszerre hűvös és fülledt, kifinomult hang.” Tovább

2022. október 10.

Duplázik a Kispál és a Borz a Budapest Parkban

Öt nap alatt lett telt házas a Budapest Parkos koncertjük, ezért ráadásnapot tart a Kispál és a Borz. A május 12-re meghirdetett koncertjük lett volna az egyetlen 2023-ban Magyarországon, ám a hatalmas érdeklődés és a Budapest Park történetének leggyorsabb telt háza (5 nap és 5 óra alatt kelt el az összes jegy) után úgy döntött a zenekar, hogy másnap is színpadra állnak. Tovább

2022. október 10.

Átadták az Öröm a Zene díjakat

Idén is átadta a Hangszeresek Országos Szövetsége az Öröm a Zene díjakat 11 kategóriában olyan embereknek, akik sokat tesznek a magyar hangszeres élőzenéért. Az Analog Music Hall-ban tartott eseményen megtartották az Öröm a Zene tehetségkutató-hálózat nagydöntőjét is, amit a Heavy Brains nyert. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky