3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2022. október 8.

Idén is Rocktoberfest Miskolcon

Copyright:

Miért jött létre a Rocktoberfest? A Rocktoberfest-et idén 20 éve 2002-ben rendezte meg először a Miskolci Egyetem Rockwell Klubja. A fesztivál elindításának több oka is volt: Miskolcon akkor – és azóta is – egy nagyobb volumenű zenei fesztivált szerveztek, a Miskolci Egyetemi Napokat, mely főként a Miskolci Egyetem hallgatóinak rendezvénye. Egyértelmű volt, hogy egy 160 ezres nagyváros, Magyarország 4. legnépesebb városa fontosabb kell, hogy legyen a hazai rendezvénytérképen.

Miskolcon a könnyűzenének és a rockzenének sok évtizedes múltja van, 1973-ban itt rendezték Magyarország első – és sokáig egyetlen – rockfesztiválját, mely szélesen értelmezett könnyűzenei fesztiválként jelentős tömeget mozgatott meg a városban és a hazai jelentős zenekarok többsége fellépett a fesztiválon.

A városban 2002 telén a Kocsonyafesztivált, tavasszal az Egyetemi Napokat, nyáron az Bartók + Operafesztivált rendezték, az ősz zenei nagyrendezvény nélkül telt.

A Rocktoberfest-tel a Rockwell Klub kísérleti programsorozatot is indított: rockelőadók mellett a hazai alternatív, underground szcéna képviselői és az újonnan felfedezett előadók is helyet kaptak a lineupokban, különösebb műfaji, stílusbeli korlát nélkül. Már az első években a Kispál, a Quimby, a 30Y és az Anima mellett fellépett a Belga, Palotai, Ludmilla, Szilárd míg az új felefedezettek között színpadra lépett Rúzsa Magdi, majd később Caramell.

Rocktoberfest 2012-ben volt utoljára Miskolcon, ekkortól kezdődött el szeptemberben a Miskolci Sörfesztivál, mely zenei téren teljesen más, főként retro előadókat vonultatott fel.

Miért indul újra a Rocktoberfest Miskolcon?

Mára hasonló fesztivál (hiány)helyzet alakult ki, mint 20 éve. Miskolcon azóta is csak a Miskolci Egyetemi Napok a könnyűzenei fesztivál, (annak ellenére, hogy a közeli Hegyalja Fesztivál is megszűnt és 2011 óta nincsen a főként undergroundra koncentráló GYÁR Fesztivál sem) városban nem indult el hasonló vidéki nagyfesztiválokhoz hasonló kezdeményezés annak ellenére sem, hogy 2014-ben a Miskolci Egyetemen rendezték az EFOTT-ot, amely megfelelő alap lehetett volna egy új zenei fesztivál megalapítására. Részben a COVID-nak betudhatóan évek óta nincs sem Opera-, sem Sörfesztivál. Hiszünk benne, hogy Miskolc kultúraszeretete, a fesztiválok és a zenei élmények iránti kíváncsiság legalább ugyanolyan, mint a Rocktoberfest indulásakor volt.

Mi várható az idén?

A valaha volt legszínesebb Rocktoberfest – zeneileg is és egyéb vonatkozásokban is.

Miskolcon a Rocktoberfest lesz az első olyan zenei fesztivál, ahol három aktuális világsztár is fellép.
Az első Rocktoberfest-ek fellépői közül idén – a Budapest Park után – itt tér vissza a Quimby és fellép a Kiscsillag is.
A mostani hazai trend nagyobb zenekarai közül a Carson Coma először lép fel fesztiválon Miskolcon, a Margaret Island és a Punnany Massif fellépésére már most jelentős az érdeklődés.

Emellett az elektronikus és underground vonal több jelentősebb képviselője is színpadra lép.

Rocktoberfest
2022. ontóber 22-25.
Miskolc

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. április 30.

Sleep Token az MVM Dome-ban

A brit Sleep Token az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere. Az anonimitásba burkolózó zenekar első albuma 2019-ben jelent meg, de igazán ismertek a 2021-ben kiadott második lemezükkel lettek, és már szinte minden helyszínt megtöltenek, a Wembley Arénás koncertjükre 10 perc alatt kelt el az összes jegy. Tovább

2024. április 25.

Idén is beindul a Gyárkert Veszprémben

2024 nyarán újra zenével tölti meg Veszprém városát a Gyárkert Kultúrpark. A régió egyik legnagyobb és legkiemelkedőbb koncerthelyszínén idén is népszerű előadók koncertjeit élvezheti a nagyközönség. A hazai zenei élet kiemelkedő előadói lépnek majd színpadra hétvégenként, a tavalyi nagy kedvenceken – mint Rúzsa Magdi, a Quimby, a Carson Coma, Majka vagy Ákos – túl új nevekkel is bővül a Gyárkert, színpadra lép többek között Balázs Klári és Korda György, Dzsúdló, a fiatalok új kedvence, a Pogány Induló, a Hooligans és a legendás Kopaszkutya lemezt bemutató koncerttel Hobo is. Tovább

2024. április 23.

Kygo Budapestre jön

Ma a DJ és producer világsztár, Kygo bejelentette 2024-es világkörüli turnéjának észak-amerikai és európai állomásait. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam, Párizs és Budapest érintésével december 13-án, Dublinban ér véget. Tovább

2024. április 11.

4 nap varázslat a Dunakanyarban, 60 zenei program a VéNégy Fesztiválon

A kiemelkedő színházi-, és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – 4 napon át 5 színpadon 60 zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A brit Kosheen mellett koncertet ad többek között a 30Y, Analog Balaton, Aurevoir., AWS, Aron Andras & The Black Circle Orchestra, Belau, Beton.Hofi, Brains, Dzsúdló, Elefánt, Firkin, Irie Maffia, Mehringer, Platon Karataev, Subscribe, valamint a Tankcsapda. Tovább

2024. február 4.

Fishing on Orfű - teljes zenei program

A 2024-es Fishing on Orfűn a varázslatos környezeten és a barátságos hangulaton túl négy nap alatt 7 helyszínen 150 izgalmas zenei program várja a látogatókat az underground élőzene minden fontos szegletéből. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek értékesítése most indult. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky