3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2022. október 8.

Idén is Rocktoberfest Miskolcon

Copyright:

Miért jött létre a Rocktoberfest? A Rocktoberfest-et idén 20 éve 2002-ben rendezte meg először a Miskolci Egyetem Rockwell Klubja. A fesztivál elindításának több oka is volt: Miskolcon akkor – és azóta is – egy nagyobb volumenű zenei fesztivált szerveztek, a Miskolci Egyetemi Napokat, mely főként a Miskolci Egyetem hallgatóinak rendezvénye. Egyértelmű volt, hogy egy 160 ezres nagyváros, Magyarország 4. legnépesebb városa fontosabb kell, hogy legyen a hazai rendezvénytérképen.

Miskolcon a könnyűzenének és a rockzenének sok évtizedes múltja van, 1973-ban itt rendezték Magyarország első – és sokáig egyetlen – rockfesztiválját, mely szélesen értelmezett könnyűzenei fesztiválként jelentős tömeget mozgatott meg a városban és a hazai jelentős zenekarok többsége fellépett a fesztiválon.

A városban 2002 telén a Kocsonyafesztivált, tavasszal az Egyetemi Napokat, nyáron az Bartók + Operafesztivált rendezték, az ősz zenei nagyrendezvény nélkül telt.

A Rocktoberfest-tel a Rockwell Klub kísérleti programsorozatot is indított: rockelőadók mellett a hazai alternatív, underground szcéna képviselői és az újonnan felfedezett előadók is helyet kaptak a lineupokban, különösebb műfaji, stílusbeli korlát nélkül. Már az első években a Kispál, a Quimby, a 30Y és az Anima mellett fellépett a Belga, Palotai, Ludmilla, Szilárd míg az új felefedezettek között színpadra lépett Rúzsa Magdi, majd később Caramell.

Rocktoberfest 2012-ben volt utoljára Miskolcon, ekkortól kezdődött el szeptemberben a Miskolci Sörfesztivál, mely zenei téren teljesen más, főként retro előadókat vonultatott fel.

Miért indul újra a Rocktoberfest Miskolcon?

Mára hasonló fesztivál (hiány)helyzet alakult ki, mint 20 éve. Miskolcon azóta is csak a Miskolci Egyetemi Napok a könnyűzenei fesztivál, (annak ellenére, hogy a közeli Hegyalja Fesztivál is megszűnt és 2011 óta nincsen a főként undergroundra koncentráló GYÁR Fesztivál sem) városban nem indult el hasonló vidéki nagyfesztiválokhoz hasonló kezdeményezés annak ellenére sem, hogy 2014-ben a Miskolci Egyetemen rendezték az EFOTT-ot, amely megfelelő alap lehetett volna egy új zenei fesztivál megalapítására. Részben a COVID-nak betudhatóan évek óta nincs sem Opera-, sem Sörfesztivál. Hiszünk benne, hogy Miskolc kultúraszeretete, a fesztiválok és a zenei élmények iránti kíváncsiság legalább ugyanolyan, mint a Rocktoberfest indulásakor volt.

Mi várható az idén?

A valaha volt legszínesebb Rocktoberfest – zeneileg is és egyéb vonatkozásokban is.

Miskolcon a Rocktoberfest lesz az első olyan zenei fesztivál, ahol három aktuális világsztár is fellép.
Az első Rocktoberfest-ek fellépői közül idén – a Budapest Park után – itt tér vissza a Quimby és fellép a Kiscsillag is.
A mostani hazai trend nagyobb zenekarai közül a Carson Coma először lép fel fesztiválon Miskolcon, a Margaret Island és a Punnany Massif fellépésére már most jelentős az érdeklődés.

Emellett az elektronikus és underground vonal több jelentősebb képviselője is színpadra lép.

Rocktoberfest
2022. ontóber 22-25.
Miskolc

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2023. május 12.

Sztárparádéval és közel 100 programmal jubilál a VéNégy Fesztivál

Óriásbábok, akrobaták, világító medúzák, gigantikus fémoroszlán, üstdobokon megszólaló ókori görög költészet, a történelem hőseit megidéző táncok, virtuális és zenei utazás – a színházi és zenei élet sztárjait, valamint feltörekvő csillagait felvonultató, szédítően gazdag összművészeti programkavalkáddal vár a 10-ik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A palettát családi és természetjáró programok, workshopok, valamint filmvetítések is színesítik, de képzőművészeti installációk és táncház is várja az érdeklődőket június 22. és 25. között Nagymaroson. A fesztivál továbbá otthont ad a VéNégy Fesztivál és 5műVészeti Évzáró eseménynek, amelynek házigazdája a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Tovább

2023. május 11.

Sziget, újra a régi fényében

Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások sorában. Néhány programhelyszín helyet vált, néhány új köntöst kap. Ami marad, az a kihagyhatatlan Sziget-feeling és a programok változatossága, a műfaji sokszínűség jegyében. Tovább

2023. május 3.

Balkán - ahogy még nem hallottad

A BALKAN:MOST Fesztivál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legfontosabb világzenei programja friss, ezerféle balkáni zenével tölti meg Veszprém festői helyszíneit szeptember 7-9. között.  Az ingyenes szabadtéri fesztivál elsőként mutatja be a térség világzenei színterének valódi arcát. Neofolk, gipsy hop, bosnyák blues, magashegyi ambient és etnojazz – pár kevert árnyalat a fesztivál felfedezésre váró palettájából. A közönséget a Dubioza Kolektiv, Marina Satti, a fúvós jazz fenomén Daniele Sepe és rengeteg feltörekvő balkáni banda koncertjei szórakoztatják, a szakmát a világzene egyik legnagyobb nemzetközi fóruma, a WOMEX közreműködésével megvalósuló háromnapos konferencia hívja össze. Tovább

2023. május 3.

Várják a fesztiválok az önkénteseket

A Fesztivál Önkéntes Központ (FÖK) idén is várja azokat a fiatalokat vagy akár idősebbeket, akik a legmenőbb hazai fesztiválokon illetve koncerteken szeretnének önkéntesként dolgozni. Tovább

2023. április 11.

Zenei újjászületés a Budapest Ritmo fesztiválon

Kezdődik a tavasz egyik legszínesebb felfedezőfesztiválja, a Budapest Ritmo. Április 12–15. között a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló eseménysorozat az egyiptomi szakrális zenétől a ciprusi psych-folkig, Izlandtól a Szaharáig elképesztő műfaji és földrajzi sokszínűséggel várja a világzene rajongóit. 20 koncert, 3 DJ-set, 8 film, négynapos utazás a zene körül 4 budapesti helyszínen, amire szakaszokban és retúr is jegyet vehetsz. Idén többek közt Emilíana Torrini és a Colorist Orchestra, a Tamikrest és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei, kibővült filmprogram és egyedi együttműködések várják a közönséget. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky