3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2022. október 8.

Idén is Rocktoberfest Miskolcon

Copyright:

Miért jött létre a Rocktoberfest? A Rocktoberfest-et idén 20 éve 2002-ben rendezte meg először a Miskolci Egyetem Rockwell Klubja. A fesztivál elindításának több oka is volt: Miskolcon akkor – és azóta is – egy nagyobb volumenű zenei fesztivált szerveztek, a Miskolci Egyetemi Napokat, mely főként a Miskolci Egyetem hallgatóinak rendezvénye. Egyértelmű volt, hogy egy 160 ezres nagyváros, Magyarország 4. legnépesebb városa fontosabb kell, hogy legyen a hazai rendezvénytérképen.

Miskolcon a könnyűzenének és a rockzenének sok évtizedes múltja van, 1973-ban itt rendezték Magyarország első – és sokáig egyetlen – rockfesztiválját, mely szélesen értelmezett könnyűzenei fesztiválként jelentős tömeget mozgatott meg a városban és a hazai jelentős zenekarok többsége fellépett a fesztiválon.

A városban 2002 telén a Kocsonyafesztivált, tavasszal az Egyetemi Napokat, nyáron az Bartók + Operafesztivált rendezték, az ősz zenei nagyrendezvény nélkül telt.

A Rocktoberfest-tel a Rockwell Klub kísérleti programsorozatot is indított: rockelőadók mellett a hazai alternatív, underground szcéna képviselői és az újonnan felfedezett előadók is helyet kaptak a lineupokban, különösebb műfaji, stílusbeli korlát nélkül. Már az első években a Kispál, a Quimby, a 30Y és az Anima mellett fellépett a Belga, Palotai, Ludmilla, Szilárd míg az új felefedezettek között színpadra lépett Rúzsa Magdi, majd később Caramell.

Rocktoberfest 2012-ben volt utoljára Miskolcon, ekkortól kezdődött el szeptemberben a Miskolci Sörfesztivál, mely zenei téren teljesen más, főként retro előadókat vonultatott fel.

Miért indul újra a Rocktoberfest Miskolcon?

Mára hasonló fesztivál (hiány)helyzet alakult ki, mint 20 éve. Miskolcon azóta is csak a Miskolci Egyetemi Napok a könnyűzenei fesztivál, (annak ellenére, hogy a közeli Hegyalja Fesztivál is megszűnt és 2011 óta nincsen a főként undergroundra koncentráló GYÁR Fesztivál sem) városban nem indult el hasonló vidéki nagyfesztiválokhoz hasonló kezdeményezés annak ellenére sem, hogy 2014-ben a Miskolci Egyetemen rendezték az EFOTT-ot, amely megfelelő alap lehetett volna egy új zenei fesztivál megalapítására. Részben a COVID-nak betudhatóan évek óta nincs sem Opera-, sem Sörfesztivál. Hiszünk benne, hogy Miskolc kultúraszeretete, a fesztiválok és a zenei élmények iránti kíváncsiság legalább ugyanolyan, mint a Rocktoberfest indulásakor volt.

Mi várható az idén?

A valaha volt legszínesebb Rocktoberfest – zeneileg is és egyéb vonatkozásokban is.

Miskolcon a Rocktoberfest lesz az első olyan zenei fesztivál, ahol három aktuális világsztár is fellép.
Az első Rocktoberfest-ek fellépői közül idén – a Budapest Park után – itt tér vissza a Quimby és fellép a Kiscsillag is.
A mostani hazai trend nagyobb zenekarai közül a Carson Coma először lép fel fesztiválon Miskolcon, a Margaret Island és a Punnany Massif fellépésére már most jelentős az érdeklődés.

Emellett az elektronikus és underground vonal több jelentősebb képviselője is színpadra lép.

Rocktoberfest
2022. ontóber 22-25.
Miskolc

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. február 4.

Fishing on Orfű - teljes zenei program

A 2024-es Fishing on Orfűn a varázslatos környezeten és a barátságos hangulaton túl négy nap alatt 7 helyszínen 150 izgalmas zenei program várja a látogatókat az underground élőzene minden fontos szegletéből. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek értékesítése most indult. Tovább

2024. február 4.

Scorpions az Arénában

A Scorpions, minden idők egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb hard rock bandája 2024-ben egy vadonatúj exkluzív koncerttel tér vissza Budapestre, klasszikussá vált albuma, a Love at First Sting megjelenésének 40. évfordulója alkalmából, és előadja a lemez dalait pályafutásának legnagyobb slágereivel kiegészítve. Tovább

2023. november 20.

Sting újra Budapesten

A 17-szeres Grammy-díjas művész, Sting egy különleges koncerttel tér vissza a Budapest Arénába 2024. május 31-én. Tovább

2023. november 5.

Kosheen a Dunakanyarban a VéNégy Fesztiválon

2024. június 20. és 23. között jön a 11. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. Az első körben bejelentett zenekarok között olyan neveket találni, mint az Analog Balaton, Beton.Hofi, Co Lee, Dzsúdló, Elefánt, valamint a Tankcsapda. A hazai zenei élet megkerülhetetlen figurái, a legmenőbb arcok és legendák mellett visszatér Nagymarosra az osztrák Cari Cari, a fesztivál sztárfellépője az elképesztő hangú és energiájú Sian Evans és a Kosheen lesz. Tovább

2023. október 2.

Amire mindenki várt - Azahriah a Puskásban

Régóta suttogtak róla, most végre valósággá válik: 2024. május 25-én a jelenleg még mindig csak 21 éves dalszerző-énekes Azahriah, első magyar előadóként ad önálló koncertet a Puskás Arénában. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky