3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2015. április 13.

Szintetizátor Expo lesz Budafokon

Copyright:

A Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ 2015. április 18-19-én egy nagyszerű zenei és kulturális rendezvény színtere lesz. Ekkor kerül megrendezésre az I. SZINTETIZÁTOR EXPÓ. A ház kétnapos rendezvénnyel jelentkezik, amely esemény komplexitása a különböző helyszíneken egyidejűleg zajló rendezvényekben rejlik. Ezt jelképezi az alcím is: „Minden, ami szintetizátor”. A rendezvény egy ízelítőt nyújt a szintetizátor múltjából, jelenéből és egy kicsit a jövőjéből is. Igazi retro szintikkel, érdekes előadásokkal tarkított programsorozat várja a közönséget és a szakma képviselőit egyaránt. A szintetizátor megjelenése óta egyaránt teret nyert a könnyű-, a dzsessz és a komolyzenében is. Megszámlálhatatlan album, zenei- és színpadi produkció részese volt, és részese napjainkig.

A rendezvényt a 2015. január 20-án elhunyt Edgar Froese, az elektronikus zene egyik úttörő együttesének, a német Tangerine Dream alapítójának és egyetlen állandó tagja emlékének ajánljuk.

Miből is tevődik össze az Expó?

Az Expó egyik fő attrakciója az a kb. 40-45 darabból álló, zömmel működő, a helyszínen is kipróbálható hangszerekből álló, VINTAGE ANALÓG SZINTETIZÁTOR-GYŰJTEMÉNY lesz, amely darabjai között igazi csemegék, kuriozitások is lesznek. A kiállított hangszerek túlnyomó része a Roland Magyarország és Mosolygó Tibor magángyűjteményéből származik.  A Mészáros Csaba teremben a technikai jelent a ROLAND, az Absolut Bt. és a KORG képviseli. A szintetizátor-újdonságok természetesen a világmárkákat forgalmazók standjain szintén kipróbálhatók lesznek!

A 106-os teremben lesznek a WORKSHOP-ok. Változatos támakörökben, max. 45 perces prezentációk lesznek 10-18 óra között, mindkét nap. A témaköröket, előadókat, időpontokat előre meghirdetjük. A meghívott előadók közt szerepel; Mosolygó Tibor, az A Tonal Diktatur és a Supersurrexit szintetizátor-együttesek vezetője, Erdész Róbert, a Solaris együttes billentyűse; Szigetvári Andrea, a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakának oktatója (elektronikus zeneszerzés, zenei informatika); Kovács Attila, a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola szintetizátor szakának oktatója is. Mindkét nap egy-egy másfélórás előadással zárul: szombaton Kiss László az idén 45 éves KRAFTWERK együttesről tart előadást, másnap pedig a midi.blog.hu szerkesztője, Gerényi Gábor az elektronikus zene ún. Berlin School ágának egyik pionírjáról, a német Tangerine Dream együttes jelentőségéről fog beszélni.

Érdekes színfoltja lesz e két napnak a 112-es teremben az INTERACTIVE LIVE ACT/JAM SESSION, ahol műfaji kötöttségek nélkül amatőr/profi előadók mutatkozhatnak be a közönség előtt a saját szintetizátoraikkal.

A Periferic Records – Stereo Kft. jóvoltából cd-árusítás lesz az elektronikus zene szerelmeseinek az aulában.

Vasárnap délután Galéria-koncertekkel várják a szervezők a közönséget a Vén Emil Galériában. Délután 15 órától16 óráig Zeffer András: Mobilaréna című koncertjét láthatják, késő délután pedig 18 órától 19 óráig a Supersurrexit ad koncertet.

Zeffer András, becenevén Zefi, billentyűs, énekes, zeneszerző, a P. Mobil egykori tagja, a RockBand és a Mobilmánia vezetője. A P. Mobil együttesben vált ismertté, népszerűvé. Mint billentyűs, leginkább híres Hammond orgonájával együtt említik. Virtuózjátéka a rockzenét hallgatók körében igen kedvelt. 1997-ben Tunyogi Péterrel és Kékesi Lászlóval együtt el kellett hagyniuk a P. Mobilt, ekkor a Tunyogi Band utódjaként megalakították a Tunyogi Rock Band (TRB) együttest. Kitartásának, tenni akarásának és sok munkájának köszönhetően a TRB sok sikeres koncertet adott országszerte, valamint színvonalas kiadványokat jelentettek meg. 2004-től Tunyogi Péter betegsége miatt már nem csak billentyűse és vezetője, de énekese is lett a nevét The Rock Bandre változtató zenekarnak.

Jankai Béla magyar előadóművész, zeneszerző. Az 1980-as évek sikeres zenekarában, a Prognózisban tűnt fel mint billentyűs és zeneszerző. A zenekar feloszlása után több mint 100 hanglemez készítésében vett részt mint hangszeres, zeneszerző, vagy mint hangmérnök. Jankai azóta is számos zenekarban játszott. 1990-ben saját stúdiót alapított, mely a mai napig működik.

Az első kereskedelmi televízióban, az A3-ban szerzett tapasztalatot a média világában, majd az Msat és a Szív TV után a Satelit TV programigazgatója. Számtalan, főleg könnyűzenei műsor rendezője, de munkája reklámfilmeken és játékfilmeken is látható. (A rózsa énekei – Grantfilm, 2003; 56 csepp vér – Grantfilm, 2007.) Jelenleg a Triász, és a B-project zenekarokban játszik.

2015. április 18., szombat, 19 óra

Szombaton este, április 18-án 19 órakor a Klauzál Ház Bujtor István színháztermében „LERCH ISTVÁN & SUPERGROUP” ad koncertet.

Az előzenekar „A TONAL DIKTATUR”, a koncerten a zenekar a Kraftwerk- és Depeche Mode hangzásvilágát idézi majd fel.
Lerch István & SuperGroup: Az Erkel Ferenc-díjas és Artisjus életműdíjas zeneszerző és nem mellesleg kiváló billentyűs-énekes Lerch István mindeddig úgy háromszázötven dalt komponált, köztük olyanokat, mint a Jégszív, a Várj, míg felkel majd a nap, az Angyallány, a Tűzvarázsló, a Jég dupla whiskyvel és a Nézz az ég felé. A hetvenes években tűnt fel az instrumentális progresszív rockot játszó V'73 együttesben, és igazán ismertté a V'Moto-Rockban vált. 1989-ben lépett szólópályára, amit igazából még az sem szakított meg, hogy 1994-től Charlie karrierjét erősíti. Ötvenedik és hatvanadik születésnapján is nagy sikert aratott szimfonikus koncertjével. Most pedig turnéra indul vadonatúj zenekarával.

„A történet igazából az ötvenedik születésnapomon indult” – mondja Lerch István. – „Szolidan ünnepeltem, nem jelentettem meg válogatáslemezt, nem hoztam össze nagy bulit, a feleségemmel mentem el vacsorázni. Remekül éreztem magam, de azért bennem volt, hogy ilyenkor illendő valami különlegességgel előállni. Olvastam, hogy annak idején a bárók, grófok, hercegek szimfóniát rendeltek a születésnapjukra. De én kitől rendeljek? Illetve tőlem ki rendelne?

És már fel is kértem magam a darab megírására... 2003 szeptemberében kezdtem el írni az 50. Szimfónia címet viselő művet, egy év alatt készültem el vele, a Budapest Kongresszusi Központban mutattam be.
A folytatást hatvanadik születésnapom jelentette. Tavaly a Művészetek Palotájában ismét szimfonikus zenekarral léptem fel, ám ezúttal énekesek is közreműködtek. Fábián Juli, Tóth Vera, Horváth Charlie, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel Kórus szólaltatta meg a dalokat. Hatalmas sikerünk volt.”

Lerch István ekkor kapott újra kedvet a koncertezéshez. Mivel szimfonikus zenekart mégsem vihet magával mindenhová, a MÜPÁ-ban ugyancsak fontos szerepet kapó alap rockbandában gondolkodott. Hrutka Róbert gitáros-énekes, Lattmann Béla basszusgitáros és Szendi Gábor dobos alkotta a csapatot. Őket most a kiváló énekes, Micheller Myrtill egészíti ki. Mivel minden muzsikus saját jogán is ismert és elismert, más nevet ki sem találhatott közös együttesüknek, mint hogy Lerch István & SuperGroup.

„A műsorban nyilván ott lesznek a kötelező darabok, mint az Angyallány vagy a Tűzvarázsló (bár ma már más hangszerelésben szólalnak meg), dalok a V'Moto-Rock lemezekről és szólóalbumaimról, valamint másoknak, például Malek Andreának, Charlie-nak írott számaim. Kiváló játék zenésznek lenni, mert a szerzemények sosem kőbe vésettek, más formában, más énekesekkel is előadhatók. Az együttesben mellettem Myrtill és Robi is énekel, sőt, Mrytillel még duettet is előadunk. A MÜPÁ-ban kiderült, hogy a közvélekedéssel ellentétben igenis igényli a közönség az instrumentális, komoly felkészülést igénylő műveket, úgyhogy egy-kettő feltétlenül meg fog szólalni a koncerteken. Mindeddig nagyon jól elvoltam azzal, hogy ülök a zongora mögött és írom a dalokat, jeles alkalmakkor pedig különleges, nagy koncertet hozok össze, exkluzív helyszínen. Hat szólólemez van mögöttem, korábban mégsem igen éreztem, hogy jó volna turnéra indulni az aktuális anyagokkal. Leginkább attól tartottam, hogy az esetleges, rossz technikai körülmények miatt nem az fog megszólalni a színpadról, amit elképzeltem,márpedig az én zeném hatása a hangszerelés finomságán is múlik.Ma már színháztermekben éppúgy adottak a jó hangzás feltételei, mint fesztiválokon, tehát nincs ilyen akadály. S talán jó is, hogy eddig nem apróztam el magam, nem vált rutinná számomra a koncertezés, mert így van értelme hatvan év fölött is valami új és izgalmas dologgal elindulni.”

A szervezők a kiállítók és az összes közreműködők mindenkit sok szeretettel várnak mindkét nap Budafok-Tétényben a Klauzál Gábor Művelődési Központban!

In memoriam Edgar Froese (1944-2015) /Tangerine Dream/

I. SZINTETIZÁTOR EXPO
„MINDEN, AMI SZINTETIZÁTOR”
2015. április 18-19.
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ

2015. április 18-19., szombat-vasárnap 10-19 óra között

Mészáros Csaba terem
MŰKÖDŐ, KIPRÓBÁLHATÓ ANALÓG VINTAGE
SZINTETIZÁTOROK, IGAZI KURIOZITÁSOK!
ROLAND-, KORG-, ABSOLUTE BT. – BEMUTATÓ STANDOK

106-os terem
WORKSHOPOK, ELŐADÁSOK
(Erdész Róbert, Gerényi Gábor, Jankai, Béla, Kovács Attila, Krajczár Péter, Mosolygó Tibor, Szigetvári Andrea, Varga János és még sokan mások)

112-es terem
„INTERACTIV LIVE ACT”-EK, „JAM SESSION”

Aula
Cd-árusítás az elektronikus zene szerelmeseinek

Vén Emil Galéria (csak vasárnap délután)
GALÉRIA KONCERTEK
(15.00: Zeffer András, 16.30: Jankai Béla
18.00: Supersurrexit)

Napijegy: 1,500 Ft

2015. április 18., szombat, 19 óra

Bujtor István színházterem
„LERCH ISTVÁN & SUPERGROUP”
KONCERT
Előzenekar:
A TONAL DIKTATUR (H)
Belépő: 2,900 Ft

Keresse a jegyeket a jegy.hu-n is!
További információ: www.klauzalhaz.hu, www.facebook.hu/klauzalhaz

2015. április 18-19., szombat-vasárnap 10-19 óra között

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. szeptember 25.

Két Budapest Ritmo!

2020. október 9–10. között jön az eddigiektől eltérő Budapest Ritmo Piknik 15 ingyenes szabadtéri világzenei koncerttel. A CAFe Budapest nyitányának teljes line-upja a Budapest Ritmo Piknik weboldalán olvasható. Vírusmentes, piknikelős, zenefelfedezős koraőszt mindenkinek! Tovább

2020. szeptember 7.

Alkalmazkodik a járványhoz a budapesti WOMEX

A szervező Hangvető budapesti eseményekről, innovatív nemzetközi digitális megvalósításról egyeztet. A WOMEX (Worldwide Music Expo) 2020-as eseményét idén részben virtuálisan valósítják meg, jelentette be a magyar szervező, a Hangvető és a főszervező berlini Piranha Arts. A nemzetközi világzenei fesztivál programjai az eredeti időpontban várhatóan világszerte online elérhetőek lesznek majd, a szervezők jelenleg az esemény pontos helyszíni és online megvalósulásáról egyeztetnek. Tovább

2020. szeptember 3.

A Plázson még tart a nyár

Bár egy meglehetősen rendhagyó szezont búcsúztathatunk, szerencsére a Plázson még szeptember elején is tart a nyár, ahol nemcsak az utolsó meleg napokat élvezhetjük a Balaton legszebb partszakaszán, de még a hamisíthatatlan, plázsos bulikban is megmerítkezhetünk: szeptember első szombatján nappali Beach Party és Necc Party lesz a kínálatban, míg az utolsó hétvégéről szeptember 11-én a Kowalsky meg a Vega gondoskodik majd. Tovább

2020. augusztus 26.

Vadonatúj klippel jelentkezik a USEME

A tavalyi Nagy-Szín-Pad nyertes zenekar Leszel-e még? című dalához forgatott videót. A történet két főszerepét a Balázs Béla-díjas Dér András és felesége, Dér Denisa színésznő alakítja. Tovább

2020. augusztus 18.

Ibizai hangulat a balatonfüredi SunCity-ben

A nagyszínpados produkciók nélkül, mégis forró klubhangulatban telik a nyár az északi part legnagyobb szórakozókomplexumában. A szezon egyik záróakkordja az augusztus 19-i jubileumi RetroStars X buli lesz, majd 2020. augusztus 29-én a house zene egyik legnagyobb világsztárja érkezik! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky