3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2024. augusztus 29.

Hamarosan nyit az INOTA Focus

Copyright:

A tavalyi első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli Inotai Hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az ERSTE támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot hirdetett, a nyertes installációkat a Turbinacsarnokban mutatják majd be.

Az INOTA Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legsikeresebb eseményeként jött létre tavaly augusztus végén, szeptember elején a maga közel 20 ezer látogatójával, alig egy órányira Budapesttől a lenyűgöző rozsdaövezetben - a szervezők, a budapesti NVC és Centrum Production kollektívák azonban már akkor sem egyszeri alkalommal számoltak.

Idén júliusban az INOTA projekt egyszer már visszatért a szocialista korszak egyik legfontosabb ipari létesítményébe egy teltházat produkáló kétnapos, reggelig tartó kísérleti elektronikai és techno meneteléssel, amiben Berlintől Torinóig, Tbilisitől Koppenhágáig látták vendégül a legaktuálisabb dj-ket és live acteket.

Hogy beálljon az egyensúly, 2024 nyarának végén az audiovizuális paletta másik végébe mártják az ecsetet a szervezők: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával

a nagyszabású vizualitás kerül középpontba az INOTA Focus: RADIANCE eseményen, az erőművet gyakorlatilag egyetlen hatalmas kiállítótérré változtatva.

Természetesen ezúttal is nemzetközi alkotókkal dúsul a művészek köre, akiket kifejezetten úgy válogatott ki a kurátori csapat, hogy a már önmagában is látványos rozsdaövezetet gondolkodásra serkentő művek lepjék el.



Természet és misztérium, jelen-élmények és jövőfilozófiák

A generatív művészetével világhírűvé vált 404.ZERO alkotópárosa például a méreteivel már önmagában is letaglózó Turbinacsarnok oldalát vetíti meg: Kristina Karpysheva és Aleksandr Letsius jövőbemutató alkotásai rendre túllépik a hagyományos vizuális minták határait, egyedi és lenyűgöző műveket létrehozva.

Érkezik Franciaországból a Sorbonne-i mesterképzési diplomával rendelkező MILKORVA, akinek TIDAL ECHOES című magával ragadó, mozgó vizuális installációja impresszionista festők hatására és személyes vizuális értelmezésen keresztül ragadja meg a tengerparti tájak esszenciáját. Paul Kusnierek hangmérnökkel közösen rögzített terepmunkája során egy érzéki utazásba kapcsolódhatunk be, amely megérinti a néző valóságérzetét, illetve elgondolkodtatja a természet és a technológia kapcsolatáról.

A barceloniai MAREO a hűtőtornyok belsejét béleli ki vakító misztikumával, a különböző régiókat összekötő Duna előtt tisztelegve, ami itt az élet metaforájaként jelenik meg, mint a fény és energia folyamatos áramlása, ami áthalad az idő és tér korlátain.

a Hollandiából érkező Helen Blanken HELIOTROPE installációjának mozgó pengéit a Nap felé forduló-burjánzó növények ihlették, a szlovákiai AUSGANG Studio pedig az evolúció egy magasabb rendű formáját idézi meg és gondolkodtat el minket a nem túl távoli jövőnkről.

De velünk lesz a számos művészeti ágat keresztező BORIS ACKET is, aki olyan jelentős intézmények és fesztiválok után állít ki Várpalota mellett, mint a Velencei Biennálé, a Dark Matter Berlin, az Amsterdam Dance Event, a Paris Fashion Week vagy a MUTEK MX.

Hazai frontról is töprengésre alkalmas installációkat vehetünk majd szemügyre. Battha Gáspár holografikus vásznán a szemlélődő is hatással lehet a képkeretben zajló történésre; Nagy András László és a Mumush Electric Team NEXUSH nevű projektjét a a mikorrhizális gombák hálózatai ihlették, sőt, talán keltették is életre; a LIGHTSPRAY VISUAL régi írásvetítőket hasznosít újra, azaz tuningol fel magas fényerejű izzókkal, így festve meg monumentális felületeket.

Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot hirdetett, a nyertes pályázók installációi szintén az INOTA Focus: RADIANCE program részei lesznek.  Egy rég elhagyott hőerőművet fesztiválhelyszínné varázsolni nem kis teljesítmény, de annak, aki igazán hisz magában, ez sem akadály: ezt a helyszínt megtölteni fényekkel egy olyan #higgymagadban story, amit az Ersténél is támogatnak.

Alessandro Cortini olyan helyekre visz, ahol nem sűrűn járunk

Természetesen a progresszív, izgalmas zenék sem hiányozhatnak a nyárzáró élménycsomagból.

Az erőmű brutalista stílusú színháztermébe érkezik szombaton a Nine Inch Nails billentyűseként is ismert olasz zeneszerző, ALESSANDRO CORTINI, akiről egy YouTube-kommentelő azt találta mondani: messzi csillagzatokba sisteregve visszhangzó, szívbemarkoló melódiái olyanok, mintha altatódalok lennének egy kozmikus szűrőn átküldve. Pénteken pedig az intenzív, műfaji határokat feszegető zenéjéről ismert SØS GUNVER RYBERG lép fel ugyanitt egy földöntúli vizuállal kísért műsorral.

A színháztermi ülős koncertek mellett hazai és külföldi dj-k sorával zárhatjuk rövidre a hosszú nyarat a szabad ég alatti Ligetben és az erőmű egykori éttermében, a technoklubbá váló Kantinban.

Ha vasárnap, akkor családi nap

A vasárnap pedig idén is. a családosoké: már délután 4-től várják a gyerekeket a szervezők a Ligetbe nekik szánt programokkal, kreatív tech-, hang-, és fény workshopokkal, szabadtéri játékokkal és ügyességi feladatokkal. Este pedig még megtekinthetőek lesznek a fényinstallációk is.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. szeptember 1.

MAYHEM: 40 éves szülinap és Vágtázó Halottkémek a Barba Negrában

Jubileumi évet ír a Mayhem, éppen 40 éve (!) indult útjára az a black metal gépezet, mely most múltidézésre hívja rajongóit és az olykor kaotikus, vagy éppen véres történetéből hoz korábban soha nem látott képeket és felvételeket. Tovább

2024. augusztus 30.

A Faithless bejelentette 21 állomásos európai turnéját

A Glastonbury, a Wilderness és a Bestival fellépéseikről begyűjtött dicsérő kritikák, valamint az év elején lezajlott, pár fellépésből álló európai turnén debütált vadonatúj show fogadtatása után a dance műfaj úttörője, a Faithless bejelentette 21 állomásból álló egyesült királyságbeli és európai turnéját. Tovább

2024. július 3.

Cyndi Lauper Budapesten koncertezik

Cyndi Lauper ma bejelentette a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné angliai és európai dátumait. A hosszú turné jövő februárban Európában jár majd, és egy évtized után ismét fellép Glasgow-ban, Manchesterben, Londonban, Birminghamben és Belfastban, majd elviszi búcsúturnéját Budapestre, Lodzba, Prágába, Berlinbe, Düsseldorfba és Párizsba is. Tovább

2024. július 2.

A Sum 41 Budapesttől is elbúcsúzik

A Sum 41 a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb pop-punk zenekara tavaly úgy döntött befejezik a közös zenélést és a rajongóktól egy ütős dupla lemezzel és az eddigi legnagyobb turnéjukkal búcsúznak. A Sum 41 szerencsére a magyar rajongóktól is elköszön utolsó turnéján, így mindenkinek ott a helye 2024. november 12-én a Budapest Arénában. Tovább

2024. június 9.

4 nap varázslat a Dunakanyarban, 60 zenei program a VéNégy Fesztiválon

A kiemelkedő színházi-, és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – 4 napon át 5 színpadon 60 zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A brit Kosheen mellett koncertet ad többek között a 30Y, Analog Balaton, Aurevoir., AWS, Aron Andras & The Black Circle Orchestra, Belau, Beton.Hofi, Brains, Dzsúdló, Elefánt, Firkin, Irie Maffia, Mehringer, Platon Karataev, Subscribe, valamint a Tankcsapda. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky