3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
FEZEN 2013

2013. augusztus 4.

Hangulatjelentés, FEZEN második nap - Dőlt a nép

Copyright:

Dőlt a nép a FEZEN-re, mert mindenki tudja, hol van a legnagyobb buli. A Fear Factory mészárolt, a Dragonforce mulattatott, a N.O.H.A. megtáncoltatott, Ákos lehengerelt, a Csarnokban inkább pankok, mint tankok, a Gépházban ezerrel blastbeat. Egyre keményebb a helyzet. Egyre.

A második napot nyitó Pokolgép magabiztosan hozta a klasszikusokat, énekelte a derék közönség a Tépett Madárt, egy pillanatra mindenki picit a metál boldog aranykorában, a nyolcvanas években érezhette magát a Media Markt színpad körül. 
 
A Kalinka Nagyszínpadot nyitó angol heavy-power metal Dragonforce olyan, mint a viszkikóla. A komponensek (önfeledt bohóckodás, mese-tematika, sziréna magas énekhang, és Vai-féle gitárvirtuozitás) önmagukban nehezen emészthetőek az olyan egyszeri rockerek számára, mint mi vagyunk, azonban a srácok kombója annyira őszinte, hogy megemeljük a kalapunkat. A dobos pedig néha olyan blastbeateket tolt, amiket a legeszeveszettebb grindcore brigádok is megirigyelhettek volna. 
 
Az Európa Kiadó magabiztos, életerős fellépést abszolvált, egyáltalán nem érezhette senki, hogy nosztalgiabuli lenne, hiszen sok új dalt is játszottak. A Gépházban ma a brutalitásé volt a főszerep, a Limb for a Limb mészáros death metalja legyalult, a záró Freedom Is A Lie pedig, mint hazánk egyik legmokányabb crust-grind brigádja, szintén hozta a kellő szintet. Ahol blastbeat van, ott baj nincs. 
 
Akik a táncolást preferálták, azok sem jártak rosszul, hiszen az internacionális legénységű N.O. H. A. tolta a világzenével kevert dárenbéz talpalávalót, amire a jónép derekasan megmozgatta a kötőszöveteket. A Csarnokban a nemzetközi vizeken egyre ismertebb Wisdom nyomta a tökös power metalt. A power szó szerint értendő, ennyi szaladgálás látványától is elfáradtunk, nem semmi. 
 
Amikor, körülbelül harminc perces technikai csúszás után a Kalinka Nagyszínpadon egy mogorva, tetotvált férfi beleüvöltötte a mikrofonba, hogy "I got no more goddamn respect, I got no more goddamn regret" egy pillanatra újra taknyos kölkökké váltunk. Mit tagadjuk, nosztalgikus pillanatok voltak ezek. Az amerikai indusztriális metál Fear Factory sajnos nem zúzhatta ki magát teljesen, de amit adtak, meggyőző volt. Dino Cazares gitáros nem öregszik, Burton picit fáradt volt ugyan, de a közepén ő is belejött, a közönség üvöltött, ahogy kell. A metál ilyen ordítozós, azt te nem szereted, mondta is egy izmos férfi a szőke barátnőjének mellettem, ám a csajt szemmel láthatóan nem hatotta meg ez a vélemény, mivel sikítva szaladt az első sorba tombolni. 
 
Ákost lehet gyűlölni vagy szeretni, de közömbös egy ilyen színvonalú produkcióval szemben senki sem maradhat. Elképesztő profizmus, végletekig kidolgozott show. Ezért, vagy éppen ennek ellenére, a dolog nagyon is élő. Ez nagyban köszönhető Bánfalvi Sándor dobosnak, "zenekarunk egyetlen férfitagjának", ahogy Ákos fogalmazott. Ákos tökéletes fesztiválprodukció, minden időben működik. A mostani stílusa alapján pedig jövőre Spiritual Front koncertet szeretnénk a nagyszínpadra.
 
Ezek után mást nem tehetünk, mint megpróbálunk igazán keményen odaverni a FEZEN-es  éjszakának. Reméljük, sikerül. Ha van kedvük, holnap még csatlakozhatnak hozzánk. Elég jó fejek vagyunk, szóval szerintünk megéri. Persze otthon ülni és teleshopot nézni se rossz. Ja, de.
 
Fotó: Páth Dániel
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2013. augusztus 4.

Hangulatjelentés, 3. nap - Hatalmas tömeg a FEZEN utolsó napján

Minden korosztály képviseltette magát, apukák, anyukák, tinik és kicsik együtt nyomultak, mert így szép. Finnugor nyelvrokonsági metál és a mindent elsöprő Deep Purple. Méltó zárása ez a nap az év legmokányabb fesztiváljának. Tovább

2013. augusztus 3.

Portugál metál és mexikói lazulás, internacionális hepaj a FEZEN-en

Kíváncsian vártuk, hogy az első napon sikerül-e valakinek toppolni a nulladik nap legnagyobb buliját adó Hollywood Rose koncertjét, ugyanis a srácok a nulladik nap utolsó fellépőiként csurig töltötték önfeledten tomboló néppel a Csarnokot. Mi több, sikerült a tribute bandákkal kapcsolatos  némi ellenérzésünket átértékelni, ugyanis az az igazság, hogy a Hollywood Rose sokkal jobb élőben, mint a Guns 'n 'Roses manapság. Tovább

2013. május 1.

Rockzenével az életért!

Székesfehérvár legnagyobb zenei eseménye, a FEZEN fesztivál, idén 17. alkalommal varázsolja városunkat 4 napra a zene fővárosává. A Fesztivál fennállása alatt folyamatos technikai és minőségi fejlődésen ment keresztül, így a tavalyi évben már 33.000 látogatót regisztrált. A rendezvény szervezői már évekkel ezelőtt felismerték: nem elég kiemelkedő teljesítményt nyújtani, meg kell találni azt az utat, amely a humán értékek felismeréséhez vezet. A FEZEN évek óta támogatja a helyi tehetséges fiatalokat a Tehetséges Zenészekért Alapítványon keresztül. Tovább

2013. április 15.

Nem jön az Arch Enemy a FEZENre!

Sajnálatos módon le kellet mondania minden európai fesztiválfellépését az Arch Enemy-nek, így a FEZENre sem fognak ellátogatni. A svéd metálzenekar családi okokra hivatkozva törölte a fellépéseket. Tovább

2013. április 9.

Ákos turné, fesztiválok és maxi

Hétfőn az Akvárium Klubban Györke Orsolya (Magyar Telekom), Kiss Orsolya és Ákos mutatták be a sajtó képviselőinek az énekes legújabb remixlemezét, valamint a Veled utazom klipjét. Emellett szó volt az idei koncertdátumokról, és számos meglepetéssel is készültek, amik még Ákost is váratlanul érték. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky