3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2011. április 11.

Fókatelep és Besh o droM lemezbemutató

Copyright:

Babel Sound Presents: Fókatelep és Besh o droM lemezbemutató | Április 22-én, pénteken a Szikrában a Fókatelep és a Besh o droM lemezbemutató koncertje kerül megrendezésre neves vendégekkel, vetítéssel és fényjátékkal. Mi a közös a két zenekarban? A zenéjükben a népdalok és a különböző tradíciók a megszokott keretekre fittyet hányva szabadon keverednek a modern hangzásokkal, ezzel egy teljesen új, képzeletbeli világ zenéjét tárva elénk. Határok nincsenek, csak a tiszta erejű, kliséktől mentes, makulátlan szabadság, amely garantáltan kiemel a hétköznapokból, és táncra kér fel mindenkit. A koncertek után a levezetésről a Stereo Partizan és DJ Jutasi gondoskodik.

Fókatelep – Fokadelic - Új album, videoklip, lemezbemutató, európai turné

A Korai Öröm és a colorStar zenészeiből álló zenekartörzs, illetve Oláh Annamária sokoldalú tehetségének találkozása új minőséget hozott létre, amely a második albumon, a Focadelic-en bontakozott ki igazán. A számok dallam- és szövegvilága hol a magyar népzenét idézi, hol a latint, cigány tangó után triphop alapok következnek, orosz beat után ír kocsmazenébe épített magyar csujogatós. Ez a sokféleség a zenekar sokszínű világlátását tükrözi, a dalok pedig összetéveszthetetlen, különleges egységgé forrnak össze a Fókatelep zenéjében. A Fókatelep 2009-ben megjelent első albumáról a média így írt: „A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot”.

Ahogy az első albumon, most is neves vendégek szerepelnek a lemezen: a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű és tangóharmonika), a legjobb férfi cigány énekesként számon tartott Balogh Gusztáv, a Napra Hegedűs Mátéja (hegedű) és az ex-Anselmo Crew Kerényi Ákos (bongó).  A lemezmegjelenése után pedig hamarosan bemutatásra kerül a zenekar új videoklipje is. Májusban az együttes lemezbemutató turnéra indul Európába, amely Luxembourg kiemelt kulturális központjában, a Neumünsteri Apátságban kezdődik.

Besh o droM: Kertünk alatt

12 év, 4 kontinensen több mint 1000 koncert, több mint harmincezer eladott lemez, több mint félmillió km megtett út és hat lemezmentes év után 2011. április 22-én „Kertünk alatt” címmel új anyagot mutat be a zenekar. Figyelem! Nem hagyományőrzésre. Táncra!

Besh o droM: lovári nyelven "üld meg az utat", így kezdődik minden leírás. Ez a kifejezés valójában azt jelenti "eredj a dolgodra", "csináld a dolgodat", "találd meg magad".

A zenekar 11 éve eredt neki, és nevéhez hűen a világon átívelő, hosszú, valóban saját utat járt be eddig. Most ez az út fontos mérföldkőhöz ért. 6 év után elkészült a zenekar 5. lemeze, melyen a Besh o droMtól már megszokott fergeteges energia és a sántákat is táncra perdítő ritmusok mellett megújult hangzásra, új hangszerekre és zenei térképük új felfedezéseire számíthatunk.

A Besh o droM egy képzeletbeli világ zenéjét tárja elénk. Ebben a világban a szomszédos népek ismerik, szeretik és játsszák egymás zenéjét. Különböző tradíciók szabadon keveredhetnek egymással és a modern hatásokkal. Ebben a világban nincs „folk rendőrség”, a népzene szabadon használható, alakítható, autodidakta punk-rockerektől a tanult cigányzenészekig mindenki játszhatja.

Az évek során még erősebbé, lendületesebbé, virtuózabbá vált zenekar, a rá annyira jellemző tánczenéjét játssza megújult hangzásban, népi, akusztikus, elektromos és elektronikus hangszereken. Az új albumon szászcsávási, őrkői és más cigány dalok, moldvai, mezőségi magyar népdalok keverednek szerb, román, makedón dallamokkal, de felcsendül egy dél-indiai dallam is, ráadásként pedig egy egyedülálló Pacsirta feldolgozást találhatunk.

Aki április 22-én eljön a Szikrába, az először hallhatja élőben az új lemezt. Figyelem! Strapabíró tánccipő viselete ajánlott.

Stereo Partizan
A Besh o droM-ból ismert Barcza Gergely oldalági elektro-world projectje, amely az elmúlt évben kapott lángra a pesti klubokban. A breaket, elektrot balkáni, arab és egyéb dallamokkal mixelő duó várhatóan új tünemény lesz az igényes bulizós zene után kutatók egén.

Szikra - 2011. április 22., péntek
Fókatelep, Besh o droM
Stereo Partizan és DJ Jutasi
Kapunyitás: 21:00

Az elővételes jegyeket vásárlók, a TÁP Színház: Etchno című előadását is megtekinthetik 19 órától.
Szikra Cool Tour house: 1066 Budapest, Teréz krt. 62.
Jegyek elővételben: 1500 Ft
A koncert napján: 1800 Ft

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2022. szeptember 30.

Roger Waters is Budapesten koncertezik

Roger Waters This Is Not A Drill turnéja 2023 tavaszán és nyarán Európában lesz látható. A 40 állomásos koncertkörút március 17-én Lisszabonban indul és 14 országot érint, köztük Magyarországot is, Roger Waters 2023. április 23-án a budapesti MVM Dome-ban lép fel. Tovább

2022. szeptember 30.

Robbie Williams újra Budapestre jön

Robbie Williams bejelentette új, XXV elnevezésű európai turnéja állomásait – megünnepelvén elképesztő, 25 éves szólókarrierjét. Budapestre 2023. március 14-én érkezik, a Papp László Budapest SportArénába! Tovább

2021. szeptember 30.

Patti Smith a Liszt Ünnepen a MÜPÁban

Talán vannak még, akik emlékeznek Patti Smith első magyarországi koncertjére: a punk keresztanyjának 23 évvel ezelőtti fellépése a Sziget Fesztiválon azzal a katartikus momentummal zárult, ahogy Patti puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, mielőtt egy elegánsan hanyag mozdulattal a színpadon lévő egyik erősítőbe repítette a hangszert. 2021. október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith várva várt koncertje a Liszt Ünnepen valódi kultszenzáció. Tovább

2021. szeptember 30.

Scorpions lesz Budapesten

A legendás rockbanda visszatér egy új albummal és egy világkörüli turnéval! 2022 februárjában a SCORPIONS megjelenteti 19. stúdióalbumát Rock Believer címmel, majd útnak indul. A járvány alatt a zenekar visszavonult szülővárosuk, Hannover stúdiójába, és új dalokon kezdett dolgozni. Klaus Meine szerint az új dalok azért olyan pörgősek és erőtől duzzadók, mint a 80-as évekbeli albumaik, mert „úgy vettük fel a lemezt, mint egy banda egy koncerten, ugyanabban a szobában ülve, pont mint a 80-as években.” Tovább

2021. szeptember 28.

A TOOL Budapesten

A TOOL visszatér Európába a 2019-es Fear Inoculum néhány fellépése után. A várva várt koncertsorozat 2022. április 23-án rajtol el Koppenhágában. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky