3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2009. szeptember 11.

Editors koncert Budapesten

Copyright:

Az Editors szeptember 19-én – az Európai Mobilitási Hét ideje alatt – egy különleges budapesti koncerten mutatja be október 12-én „In This Light And On This Evening” címen megjelenő harmadik lemezét. A koncert az Európai Bizottság „Play to Stop: Europe for Climate” kampányának része, amely az éghajlatváltozás problémájára igyekszik felhívni a figyelmet a fiatalok körében. Az Európai Bizottság és az MTV Networks International közös szervezésében megrendezésre kerülő koncert házigazdája VJ Johan Wald lesz, közönségét pedig a kampány fő támogatói mellett a „legvagányabb” budapesti fiatalok alkotják majd.

A brit Nu Wave egyik legjelentősebb együttesének számító Editors rendkívüli hangzásával azonnal felhívja magára a figyelmet; nagyszerű és erőteljes dallamai minden hallgatóban őszinte érzéseket ébresztenek. A „The Back Room” címen megjelent debütáló album és a slágerlistavezető „An End Has A Start” átütő sikere után az „In This Light And On This Evening” jelentős lépés az együttes történetében.

A koncertet megelőző interjújában Tom Smith, az Editors énekese így nyilatkozott: „Az éghajlatváltozás mindannyiunkat érintő probléma, így örülünk, hogy segíthetünk megvalósítani az MTV és az EU kampányát, amely az ebben rejlő világszintű veszélyre igyekszik felhívni a figyelmet.”

Európai Mobilitási Hét – a városi klíma javítása

A „Play to Stop: Europe for Climate” koncert időpontja egybeesik az Európai Bizottság által támogatott Európai Mobilitási Héttel. A hét utazási szokásaik megváltoztatására, és fenntarthatóbb utazási módokra való áttérésre ösztönzi a polgárokat. Szeptember 16. és 22. között a helyi hatóságok Európa-szerte, sőt Európa határain túl is különböző tevékenységeket szerveznek, és olyan állandó intézkedéseket vezetnek be, melyek a mobilitási hét után is érvényben maradnak. A 2009-es kampány témája – „A városi klíma javítása” – kihangsúlyozza, hogy a városok által tett erőfeszítések mennyire fontos szerepet játszanak az éghajlatváltozás elleni küzdelem során hozott intézkedések hatékony megvalósításában.

Ismert személyek általi támogatás

A „Play to Stop: Europe for Climate” kampányban központi szerepet kap Bulgária, a Cseh Köztársaság, Németország, Dánia, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Svédország és az Egyesült Királyság 11 ismert személyisége, akik nemzeti szinten népszerűsítik majd a kampányt.. A nemzeti nagykövetek a következők: Katus Attila személyi edző és életmód-tanácsadó, Magdalena Maleeva bolgár teniszező, Anna David dán énekesnő, Pascal Légitimus francia színész, Tobias Schenke német színész, Paola Maugeri olasz tévésztár, Michal Pirog lengyel koreográfus és Serban Miron Copot román énekes és Shire Raghe svéd műsorvezető. Várhatóan a koncerten is többen ott lesznek majd közülük.

„Az Európai Mobilitási Hét kiváló lehetőség arra, hogy néhány napra mindenki félretegye autóját, és kerékpárral vagy tömegközlekedéssel induljon útnak. Ezzel nemcsak egészségünket, de környezetünket is megkíméljük az autók által kibocsátott káros anyagoktól. Az Európai Bizottság klímavédelmi kampánya is arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel sokkal kellemesebb és tisztább környezetben telhetnek mindennapjaink.” – mondta el Katus Attila, a kampány magyarországi nagykövete.

20/20/20 2020-ra

A „Play to Stop: Europe for Climate” koncertek egy szélesebb európai kampány (Climate Action – Energia a változó világban) részeként kerülnek megrendezésre. A kampány fellépésre szólítja fel a polgárokat az ENSZ decemberben Koppenhágában megrendezésre kerülő éghajlatváltozási csúcstalálkozója előestéjén, melynek fő témái között szerepel majd a szennyező országok tevékenységének megfékezése, és új globális keret kidolgozása az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A probléma megoldásában szintén aktív szerepet vállalnak az EU vezetői, akik rendkívül ambiciózus éghajlat- és energiacsomag végrehajtásában állapodtak meg. 2020-ra szeretnék Európában 20%-kal csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a teljes energiatermelés 20%-ára növelni a megújuló energiaforrásokból származó energia mennyiségét, és 20%-kal növelni az energiahatékonyságot, vagyis 20/20/20 2020-ra.

A budapesti koncerten Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz majd, aki az esemény kapcsán így nyilatkozott: „Környezetünk védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyesíti az európaiakat. Olyan területről van szó, mellyel kapcsolatban a polgárok már többször sürgették az erőteljesebb uniós fellépést. A mai fiatalok tökéletesen átlátják a fenntartható fejlődés előmozdításának fontosságát, hiszen a jövő vezetőiként nekik kell majd szembenézniük a következményekkel. Rendkívül fontos tehát, hogy most cselekedjünk, szem előtt tartva a jövőt és a világ más részeit is.”

A fiatalok fontossága

A 'Play to Stop: Europe for Climate' kampány elsősorban a fiatalokat célozza meg, hiszen az éghajlatváltozás hatásainak oroszlánrészét ők viselik majd. Egy Eurobarométer felmérés szerint egyébként a 15–24 év közötti fiatalok 65%-a nem hiszi, hogy az éghajlatváltozás megállíthatatlan folyamat, és hogy semmit sem tehetünk ellene. Rendkívül fontos tehát a fiatalok hangja, amely egyfajta katalizátorként gyorsíthatja fel a tényleges változást.

A program röviden:
13:00–14:00 Sajtótájékoztató az Editors-szel
20:00 Ajtónyitás
21:00–22:30 Koncert
A „Play to Stop: Europe for Climate” kampány következő koncertjére december 7-én, Koppenhágában kerül sor.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. szeptember 30.

Patti Smith a Liszt Ünnepen a MÜPÁban

Talán vannak még, akik emlékeznek Patti Smith első magyarországi koncertjére: a punk keresztanyjának 23 évvel ezelőtti fellépése a Sziget Fesztiválon azzal a katartikus momentummal zárult, ahogy Patti puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, mielőtt egy elegánsan hanyag mozdulattal a színpadon lévő egyik erősítőbe repítette a hangszert. 2021. október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith várva várt koncertje a Liszt Ünnepen valódi kultszenzáció. Tovább

2021. szeptember 30.

Scorpions lesz Budapesten

A legendás rockbanda visszatér egy új albummal és egy világkörüli turnéval! 2022 februárjában a SCORPIONS megjelenteti 19. stúdióalbumát Rock Believer címmel, majd útnak indul. A járvány alatt a zenekar visszavonult szülővárosuk, Hannover stúdiójába, és új dalokon kezdett dolgozni. Klaus Meine szerint az új dalok azért olyan pörgősek és erőtől duzzadók, mint a 80-as évekbeli albumaik, mert „úgy vettük fel a lemezt, mint egy banda egy koncerten, ugyanabban a szobában ülve, pont mint a 80-as években.” Tovább

2021. szeptember 28.

A TOOL Budapesten

A TOOL visszatér Európába a 2019-es Fear Inoculum néhány fellépése után. A várva várt koncertsorozat 2022. április 23-án rajtol el Koppenhágában. Tovább

2021. június 22.

Több mint száz új fellépőt jelentett be a jubileumi EXIT

Az eddig bejelentett nevek, így David Guetta, DJ Snake, Tyga, Robin Schulz, Asaf Avidan, Paul Van Dyk, Sheck Wes, Topic, Satori, Amira Medunjanin vagy a Laibach mellé több mint száz fellépő csatlakozott a jubileumi, 20. EXIT fellépőinek sorába. Az új nevekkel együtt, mint például Amelie Lens, Maceo Plex és Tijana T immár négy fesztiválszínpad programja lett teljes a Budapesttől mindössze 3 órás autóútra található rendezvényen. Tovább

2021. június 2.

A Fran Palermo is az EXITre tart

Szerbia június második felében az újranyitást tervezi, erről adott ki közleményt Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Ezzel újabb hivatalos megerősítést nyert, hogy a régió első idei nagyfesztiválja minden bizonnyal az újvidéki EXIT lesz, július 8-11. között. A szervezők korábban már bejelentették, hogy olyan nemzetközi sztárokkal készülnek, mint David Guetta, DJ Snake, Tyga, Paul Kalkbrenner vagy a Sabaton. Hozzájuk csatlakozott a napokban Robin Schulz, Satori és a Fran Palermo is. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky