3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
EFOTT 2008

2008. július 15. | -nm-

Mégis lett Chuck Norris híd!

Copyright:

Mégis lett Chuck Norris híd! Az EFOTT idei szervezőgárdája ugyanis a székrekedéses arcú akcióhősről nevezte el az idilli Szalki-szigetre vezető most összeállított hidat, amelyet több tízezer láb tapos majd, hogy odaát magyar koncerteken ugrálhasson. A helyszín egyébként a rémhírekkel ellentétben időben kész lesz, és a helyiekkel sem lesz gáz. EFOTT-uptade.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

A nagy dömpingben úgy tűnik, mintha a háttérbe szorult volna a diákbarát és családias Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. A szervezők azonban nem félnek attól, hogy a Balaton Sound vagy a VOLT finoman szólva erősebb médiaháttérrel támogatott sztárparádéja a hetvenes évek végén indult bulisorozat sírját ásná. Pár nap alatt simán megfordul ugyanis rajta hatvanezer fő, pedig még mindig csak magyarok lépnek fel. Igaz, a jegyár is fele annyi, mint a fenti fesztiváloké. A diákokra kalibrált buli célcsoportja tehát stabil, és az EFOTT mint vándorló turisztikai jelenség szintén elég különleges ahhoz, hogy ne kelljen félteni.

A Találkozó egyik fő problémája az volt, hogy minden évben más felsőoktatási intézmény szervezte. Ez azt jelentette, hogy a stáb is teljesen kicserélődött, és ha volt is rendezvényszervezői tapasztalata, egy ekkora bulihoz sokszor kevesek voltak. Ezért aztán a fesztivál sokszor magán hordozta a vendéglátó suli mentalitását is. A 2005-ös buli, amit a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szervezett, katonás megoldásokkal, pontos koncertkezdésekkel és hibátlan infrastruktúrával csalogatott rengeteg arcot a Velencei-tóhoz, a bölcsészkaros EFOTT-okkal viszont voltak problémák. Ennek most vége, hiszen az éves pályáztatást kézben tartó Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felkért egy stábot, hogy legalább három évig szervezzék meg a bulit, amelyben az adott sulinak ezentúl főleg vendéglátó-szerepe lesz. Ez lett az EFOTT-Menedzsment.

„A fesztivállal minden rendben. Nem tudjuk, ki és miért terjesztette el, hogy csúszunk és komoly gondokkal küszködünk, ebből egy szó sem igaz” – mondja Pazaurek Piroska a szervezet sajtóreferense, aki szerint nem lesz gond a helyiekkel sem. Dunaújváros, az egykori szocialista ipari központ nyugodt hely, az EFOTT-ról szóló fórumokon pedig rengeteg fázós bejegyzés olvasható, főleg nyugdíjasoktól, akik a panelrepesztő zajtól a drogos gyerekhordákig a legkülönfélébb eseményeket vizionálják. „Ellenállás mindig van, de a lényeg, hogy a város örül. Mégiscsak százmilliót fektetünk a projektbe, ez pedig a helységnek is jót tesz.”

Ezentúl minden EFOTT-nak lesz főtémája is. Idén magas labda az Olimpia és a Foci EB, a szervezők pedig le is csapták: lesz sport minden mennyiségben, a rögbitől a kő-papír-ollóig, és persze rengeteg kerekasztal-beszélgetés a témában.

Mellesleg lesznek koncertek is. Bár a sajtótájékoztatón Tibi bácsitól Pélyi Barnán át Dundikáig ott volt mindenki, Pazaurek Piroska szerint nem borít el mindent a mainstream. „Egyszerűen csak teljes a paletta, lehet válogatni. Azért még mindig a rock-vonal a lényeg.” A felhozatal valóban a szokásos, a szervezők ügyesen lavíroznak az underground és a fősodor között. Érdekes viszont a koncertek sorrendje: a Heaven Street Sevent például Ganxstáék váltják majd, utána PASO, a Bëlgát a Tankcsapda zúzza le, a quimby-seknek pedig jó lesz már a Depresszió felénél elkezdeni helyezkedni, ha az első sort akarják. A kulturális ellentéteket azonban feloldja majd a sör, az EFOTT-ra ugyanis diszkréten ráépül egy cseh karnevál is.

A többit július 16-tól a dunaújvárosi Szalki-szigeten meglátjuk.

-nm-

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2008. július 22.

Cirmimirmi és a többiek - azaz ilyen volt az EFOTT

Az EFOTT lecsengésével bennünk is motoszkál egy számvetési kényszer. Például mi lett volna, ha a koncertek kiválasztásánál nem (csak) az azokhoz legközelebb eső bárpult látogatottságát vesszük figyelembe, és ez alapján megyünk oda egy színpadhoz? A módszert egyébként csak szomjas versenyzőknek ajánljuk, de lássuk mi mire is mentünk vele. Tovább

2008. július 21.

Egy Bikini, amit imádnak az egyetemisták! +16-os videó!

Pörgős Neo-koncert, kirobbanó formában lévő Quimby, profi Tankcsapda, taroló Bikini, egész jó hangosítás, könnyen szétszakadó karszalagok. Ilyen volt a 2008-as, dunaújvárosi EFOTT. Tovább

2008. július 20.

Ott lenni és élvezni...EFOTT!

Az EFOTT harmadik napján, huszonhárom nulla-nulla órakor, hatalmas tömeg verődött össze a Pepsi Nagyszínpad előtt. Kíváncsiak voltunk a nagymúlttal rendelkező Quimby zenekar alakítására, hiába nyomta a Neo, kordagyuriklárikám és Junkies zenekar is velük egy időben. Tovább

2008. július 16.

Nem szar egyetemista örökkévalóság

A felsőoktatásra alapozó turisztikai és zenei fesztiválsorozat vagyis az EFOTT egy olyan szer, amibe minden, fesztlátogatónak legalább egyszer bele kell kóstolnia. Ahogy Neményi kolléga is írta anno ez egy olyan rendezvény, ami mögött nem áll hatalmas médiakapcsolatokkal rendelkező háttér. Amit viszont ritkán hangoztatnak: minden évben más egyetem/ főiskola kapja meg a rendezés jogát, így nem mondhatjuk azt, hogy a szervezők évről évre a tavalyi tapasztalatok alapján csiszolják tökéletesre a rendezvényt, mivel jövőre már úgyis más kapja meg a rendezés jogát. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden EFOTT rossz, mondjuk inkább úgy, hogy ahány szervező, annyi elképzelés, amiben benne van az is, hogy jobb lesz mint a tavalyi. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky