3428 zenekar 12453 letölthető zene

Hozzászólások » MyMusic » Bárpult » A zenekarok helyzete...

Témakörök
Hirdetés
A zenekarok helyzete...
SkaPeti 2006. dec. 20.  16:45 20
Nos! Itten most elég sokminden jutott eszembe!

Például a heves támadás a gázsiért zenélõk ellen. Nos, én azt mondom, hogy bár rétegzenét játszik valaki, és akár még lelkes, de tehetségtelen amatõr is lehet, akkor is vannak komoly költségei a színpadra állásnak: Gyorsan fogyó alkatrészek - húrok, verõk - maguk a hangszerek, próbatermi díjak, hangszerszállítás, hogy csak néhányat emeljek ki! Van aki megengedheti magának ezeket a "luxuskiadásokat", és vannak akik minden mást is, még a hírnevet is megvásárolhatják maguknak.

A többség mégiscsak egy polgári foglalkozásból élõ, mûvészi ambíciókkal megáldott civil. Ha meghívják koncertre, az lenne a minimum, hogy figyelembe veszik a szervezõk azt, hogy itt sem jár semmi ingyen, ahogyan sehol máshol az életben! Persze nincs így ez sehol, minden alkalommal emlékeztetni kell a szervezõket arra, hogy zenekarok nélkül õk sem lennének, meg a klubjuk, és a millióik sem, amit underground zenekarok koncertjeibõl termelnek ki maguknak... (ez ugye nem titok, hogy vannak olyan kis klubbok, amiknek a tulaja pl full extrás Corollával jár, és nyilván nem bolti eladóként kanalazta össze az autóját, meg a villáját, pedig a hely nem épp a minõségi koncertjeirõl híres.)

Ezzel tehát azt kell mondjam, hogy a közönség elítélheti, hogy az õáltala a zenekarért kiadott belépõbõl a zenekar is akar részesedni, de ezt egyszerûen nem is értem... Persze, hogy akarunk kapni belõle, nem vagyunk önmagunk ellenségei, és sültbolondok sem vagyunk! Igenis elítélendõ, hogy kihasználnak minket azok, akik pozícióba kerültek! Uff!


Egy másik téma ugye a kommersz kontra underground. Az ember döntse el, hogy mekkora, és milyen közönségnek akar zenélni. Nincs elõre írt recept, ez egy nagy f... hülyeség, hogy ilyen irányba forgatjuk ki a dolgot! De nagyjából be lehet célózni, hogy ha nagyon elvadult zenét talál ki magának az ember, akkor elvadult figurák fogják hallgatni, ha meg elvont, akkor csak kevés értõ fülre talál. ha popot játszom, akkor a main stream az egyetlen elfogadható végcél, de ott nagy a harc, be fognak darálni, ha nem én vagyok a legrámenõsebb. Az underground ennél nyugodtabb világ, kisebb kockázat, kisebb színpad, "kisebb siker" ha szabad így fogalmazni!
Én undergroundot nyomok, bár könnyen hallgathatót, és nagyon nem becsülném alá, ha csak egy ember jönne oda koncert után, hogy tetszett neki! Az igenis sokkal nagyobb dolog, ha egy 100-150-es közönséget tud megmozgatni, megfogni a produkciójával az ember, a média rivaldájának segítsége nélkül is, mint egy agyonsztárolt banda elõtt sikongató trendi tinilányok serege, és állandó tv-jelenlét által generált tökéletes illúzió!

A zenészek aktivitása egy igen fontos kérdés az undergroundban. Fontos leszögezni, hogy nem repül a szánkba a sült galamb! Meg kell küzdeni mindenkivel, és ha igazán jó feltételeket akar, akkor maga vegye kézbe az irányítást, és szervezzen koncerteket magának, és a többi bandának, akikkel jó kapcsolatot akar ápolni! A nagy sztároknak is saját menedzsmentje van, akik intézik a koncerteket. Nekünk ezt magunknak kell megoldanunk, ha TÉNYLEG várunk valamit a zenéléstõl! A szellemi terméket elõállítani nem nagy dolog! El is kell adni! Sajnálom, ha valakit zavar ez a hozzáállás, de nem érdekel! A közönségnek is az a jó, ha vannak koncertek, ezek minél sokfélébbek, minõségiek, és el is jutnak a hallgatósághoz, hogy mindenki saját ízléséhez mérten válogathasson. Abba is bele kell törõdni, hogy a nagy átlag beéri a kommersszel. Nem õk a célközönsége egy rock-bandának, tudomásul kell venni, nem?!
ja, és hát aki nem fektet a saját elõrejutásába energiát, az ne csodálkozzon, ha nem dübörög a szekér! Senkinek nem érdeke jobban minket az egekbe repíteni, mint saját magunknak! Hát ennyit RÖVIDEN... :))))))
   
outsiders 2006. máj. 18.  13:19 19
Egyetértek Detoxbojjal, és Hentertrainnel is hiszen tény ,h néha a zenészek nem tesznek a jobb helyzetükért...
Ilyesféle ténykedés jutott eszembe, akit érdekel olvassa el a "koncertezni akarsz?" 1.hozzászolást...
outsi
   
HENTERTAINER 2006. máj. 5.  14:19 18
Nagyon tetszett az irományod kedves Detoxboy, nagyon megalapozott dolgokat írtál. Én is, és a környezetemben élõ zenészek is éppen ezektõl a finoman szólva korlátozott lehetõségektõl szenvednek legjobban.

Ha az ember csupán zenélni akar minden hátsó szándék nélkül, mert úgy érzi, hogy a Jóisten arra teremtette, akkor is ott a sok megoldandó feladat: van -e jó zenésztárs, aki hozzá hasonlóan hajlandó gázsi nélkül, de így is sokszor önmagát megalázva valamilyen füstös kocsmában játszani, csak azért, hogy ne otthon magának..

Ha a zenész van olyan ambíciózus, hogy szeretne valamit keresni is a tehetségébõl, akkor a legfõbb megoldandó feladat számára nem az, hogy fisz után gisz jön e vagy desz, vagy képes lesz e megfelelõ hûséggel tolmácsolni gondolatait, érzelmeit a közönség felé. Ó nem. Az õ igazi feladata maga a közönség szervezése; mert ha senki sem issza elõtte a méregdrága italokat, akkor sajnos nem jár a gázsi.

Ha van oly mohó egy zenész, és szeretne nagy színpadon játszani sok boldog ember elõtt, akkor jönnek az elõttem már említett variációk...

Néha vannak szerencsés fordulatok, és azokra is rásüt olykor a sok színes lámpa, akik nem éltek e fenti lehetõségekkel, néha azoknak is játsszák a dalait, akik kicsit egyediek mertek maradni, és nem követték vakon az mtv és egyéb marhaságok receptjeit. De az út így sokkal nehezebb, és az ember könnyen beleroppanhat. Sok az elkeserítõ de néha csábító ördögi kis hang mint pl "majd én megcsinállak" vagy "ezt a zenét nem lehet eladni" vagy "jó, jó, de nem vagy elég sovány" stb... Az ember ilyenkor vagy elcsábul, vagy marad "rétegzenész" egy szûk körben, és játszik olyan embereknek, akikrõl úgy érzi hogy szeretik, mert mindig viszik neki a sört...
   
detoxboj 2006. máj. 5.  10:20 17
A zenekarok helyzete szerény megítélésem szerint nevetségesen sz... , khm roszz.
Nevetséges, mert nagy részben maguk a zenészek tehetnek róla. Hogy miért? Nos a válasz összetett, de egyszerû. A piacon túlkínálat van. Nincs ugyanakkor egy egységes, mindenkire kiterjedõ, mindenkit védõ, urambocsá zenészekbõl álló szakszervezet. A klubok és kiadók vezetõ emberei ugyan olyan esendõ lelkek, mint mindenki más, csupán õk vannak ahhoz megfelelõ pozícióban, hogy látványosan esendõvé váljanak - tisztelet a kivételnek. Pusztán megragadják a lehetõséget, hogy a fent leírtakból következõen kiszolgáltatott helyzetbe került muzsikusok a siker reményében bármilyen rossz feltételek mellett hajlandóak felelõtlenül szerzõdéseket kötni és akár letapossák egymást is, csak érvényesüljenek már valahogy.
Elsõ és legfontosabb lépés tehát az összefogás lehetne a helyzet normalizálására. De ha nincs összefogás, lássuk mi van helyette! Protekcionizmus. Ugye milyen csúf kifejezés?! A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a szakma szerencsésebb helyzetben lévõ "sztárjai" megengedik a harmadik, negyedik vonalas nevenincs bandáknak, hogy amennyiben csontig benyalnak, úgy talán, egyszer, súlyos pénzek kicsengetése után elõzenekarok lehetnek egy országos turnén. Hasonló módszer él a médiában is, így aki sikeres óhalyt lenni e téren, az vagy legyen nagyon gazdag, hogy betolhassa magát mindenhová a pénze révén, vagy használja ügyesen a nyelvét és ne legyen finnyás, ha olykor ürülékes lesz, mikor a megfelelõ helyeken kotorászik vele.
Van azért az éremnek másik oldala is. Miért fogadja a többség kitörõ örömmel az unásig ismert slágerek újracsomagolt és újként eladott változatait? Hát kérem ez a magyar valóság! Vagyonokat keresni csak a lakodalmas zenébõl lehet. Amennyiben pedig ez az igényszint, nos hajoljunk meg elötte és fogadjuk kellõ alázattal, hogy A HAZAI UNDERGROUND MÛVÉSZKEDÉSRE SZINTE SENKI SEM KÍVÁNCSI!
Mentegetõzhetünk azzal, hogy csak nem kap elég teret a médiában, és az istenadta nép, aki csak a delejvízió varázsos nyelvezetébõl ért nem dönthet szabadon. Ez így igaz. De miért nem mennek le kis klubokba, ahol nagyon olcsón, vagy akár ingyen is hallgathatna még ismeretlen és a befutottaknál talán sokkal jobb elõadókat is? Vagy tovább megyek! Miért nem böngészi a netet az ország már internetkapcsolattal is rendelkezõ részének nagyobbik fele ismeretlen csapatok után kutatva?
Mert a néha hazánkba tévedõ külföldi sztárocskák munkásságával bõségesen megelégednek azok is, akik valami modernre vágynak, s akik mégis meg méltóztatnak hallgatni valami itthonit is, azok is bõven megelégszenek az öt-hat elõretolt "sztárbandával".
Mikor meg eme becses társaság mégis valami olyan kocsmába téved, ahol élõzene is van és pont nem egy xy tribute csapat játszik, nos a tapasztalatom az, hogy csak bambán bámulnak maguk elé mindaddig, míg föl nem csendül végre valami hamis, pontatlan, de mégis ismerõsnek ható feldolgozás.

Elnézést, hogy sarkosan fogalmaztam, minek következtében néhány állításom támadható is, de nagy vonalakban ez a helyzet, mondjon bárki bármit. Üdv
   
locotus 2006. máj. 2.  07:05 16
Szerintem a helyzet katasztrófális !!!!!!!!
De ez volt tíz éve is mikkor egy vikomt még volt valami..... :(
És ez lesz még tíz év múlva is szerintem, és már azt is észre vettem hogy,
már szegény kiadókat kell sajnálni mert tönkretették teljesen az éhes formájukkal az egész zeneipart...:( (Ahelyett hogy elérhetõ áron árulnák a ki....... lemezeinket, akkor még esetleg meg is élnének !!!)
De hát mi vagyunk értük, és õk magukért.....:)
Ez van, zenére fel kollegák nyomuljunk ,ne keseregjünk !
   
Negatív Napfény 2006. ápr. 6.  01:23 15
ui: peace
   
Negatív Napfény 2006. ápr. 6.  01:22 14
Hmm...hol mondtam volna azt, hogy mindenki zenéljen pénzért? Mert egyfelõl nem találom, másfelõl nem is emlékszem rá, hogy ilyen hülyeséget mondtam voltam bármikor is.
Csak annyiról volt szó, hogy mit csináljon az, aki pénzért akar zenélni...
   
Andante 2006. ápr. 5.  18:36 13
Auuuuu!
Ilyen oltást már régen kaptam.De még mindíg nem értek egyet.Sosem fogok a közönség miatt játszani.Csak az élvezet kedvéért.Ha valakinek tetszik az hallgassa, akinek nem hát nem kötelezõ a disznótor, csak a disznónak.Mondjuk én nem a zenélésbõl élek, hanem a tanításból fogok(ha elvégzem végre azt a rohadt fõiskolát:))Mindenesetre letöltés bulira nem megyek, mert még a végén mélyen tisztelt Negatív Napfény barátunk pár(furcsa ororszos akcentusú barátjával) begpróbál találni és ne megyek haza ép csontokkal.:) Csak próbáltam egy kis poént befûzni a végére.De nem sikerült:)

Andante voltam
   
Negatív Napfény 2006. ápr. 5.  16:41 12
[quote:e18a91ebc1="ezt írtam én valamikor"]Zenélni meg aki pénzért akar, (elõször is, az nézze meg jól magát), kezdjen el tanulni sûrûn otthon, és csinálja azt, amit a fizetõközönsége elvár tõle.[/quote:e18a91ebc1]

[quote:e18a91ebc1="Andante"]Ha ez így lenne akkor nem alakultak volna ki a mûfajok, és még mindíg a
bõrdobot ütögetnénk és mellé ordíbálnánk.[/quote:e18a91ebc1]

Tehát, ha jól veszem ki itt a szavaidat, egy vadonatúj közgazdaságtani megfigyelést szeretnél itt a közönséggel megosztani, miszerint 'A FOGYASZTÓKNAK SOSEM LEHET IGÉNYÜK AZ ÚJ DOLGOKRA'
Hát bizony, ez érdekes, ha ezt be tudnád bizonyítani, ezzel a többszázéves múltra visszatekintõ tudomány alapjaiban dõlne meg. Nobel díjat is kapnál érte, meg szobrot állítanának rólad a Közgáz aulájában.

[quote:e18a91ebc1="Andante"]Nem hiszem hogy Morrisontól
azt várták el hogy be lsd-zve fetrengjen a színpadon.[/quote:e18a91ebc1]

Nem is ezért vették meg a lemezeit.

[quote:e18a91ebc1="Andante"]De van ennek zenei része is.Morison burkoltan bár de elmondta a véleményeit.És nem hiszem hogy a közönség elõször azt várta hogy nyíltan anyázzon.De mert új volt, és ilyet még nem csinált senki, ezért a fiataloknak tetszett.[/quote:e18a91ebc1]

Cirkusz volt már Rómában is. "Anyázni" ott is anyáztak, hogy a te szóhasználatoddal éljek, de megnyugodhatsz, hogy ez a hagyomány sosem maradt abba, mindig voltak olyanok, akik kimondták a véleményüket a nagyközönség elõtt. Még a sötét középkornak nevezett, istenközpuntú világban is. Akár a színpadon, akár a népköltészetben, akár az irodalomban, akár másutt. Utánna is olvashatsz.
Jól is néznénk ki, ha ezt a 60-as évek közepén találta volna ki egy Morrison nevezetû koma. (félreértés ne essék, egyébként tisztelem mindenért, amit letett az asztalra)

[quote:e18a91ebc1="Andante"]Szerintem nem mindíg azt kell csínálni amit a közönség vár.Egyszerûen légy egyéniség.[/quote:e18a91ebc1]

Én nem is mondtam azt, hogy mindig. Én azt mondtam, hogy abban az esetben, ha valaki pénzért akarja csinálni. Ezzel most megspóroltam neked, hogy jobban olvasd át, mit írtam hozzászólásként, de leellenõrizhetsz.
Másrészt meg aki nem egyéniség, az nem tud azzá válni. A popszakmában dolgozók nagy elkeseredésére.

[quote:e18a91ebc1="Andante"]Az értelmesebb rétegnek úgyis megtetszik a mondanivalód.[/quote:e18a91ebc1]

Ezek szerint te tudsz valami törvényszerûségrõl, ami az Életben mûködik, miszerint, ha van egy 'egyéniségnek' egy 'mondanivalója', az úgy az 'értelmesebb rétegnek' magától értetõdõen tetszeni fog? Avass be! Ilyenrõl még nem hallottam.

[quote:e18a91ebc1="Andante"]Vannak olyan z.karok akikrõl nem tud sok ember (csontbrigád)de nagyon nagy egyéniségek, és ez a zenéjükön is meglátszik. Nincs nagy közönségük, de akik vannak azok állandóan az elsõ sorban tombolnak.
Andante voltam[/quote:e18a91ebc1]

Szerintem mégiscsak olvasd el még egyszer, mit írtam a zenélésrõl.
   
Andante 2006. ápr. 4.  10:59 11
Zenélni meg aki pénzért akar, (elõször is, az nézze meg jól magát), kezdjen el tanulni sûrûn otthon, és csinálja azt, amit a fizetõközönsége elvár tõle.

Ha ez így lenne akkor nem alakultak volna ki a mûfajok, és még mindíg a
bõrdobot ütögetnénk és mellé ordíbálnánk.Nem hiszem hogy Morrisontól
azt várták el hogy be lsd-zve fetrengjen a színpadon. De van ennek zenei része is.Morison burkoltan bár de elmondta a véleményeit.És nem hiszem hogy a közönség elõször azt várta hogy nyíltan anyázzon.De mert új volt, és ilyet még nem csinált senki, ezért a fiataloknak tetszett. Szerintem nem mindíg azt kell csínálni amit a közönség vár.Egyszerûen légy egyéniség.Az értelmesebb rétegnek úgyis megtetszik a mondanivalód.
Vannak olyan z.karok akikrõl nem tud sok ember (csontbrigád)de nagyon nagy egyéniségek, és ez a zenéjükön is meglátszik. Nincs nagy közönségük, de akik vannak azok állandóan az elsõ sorban tombolnak.
Andante voltam
   

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky