3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Bűvészetek Völgye 2008

2008. augusztus 5.

Szőke András: A Völgynek van, volt egy arculata!

Copyright:

Szőke Andrást a taliándörögdi Ősök Házánal állítottuk le egypár kérdés erejéig a Kapolcsi Bűvészeti Napok során. A tőle ismert humor most szinte teljesen elmaradt, komoly válaszokat kaptunk arra, vajon mi is történik az idén huszadik éve megrendezett Művészetek Völgyével.

A völgyjárók, közülük is  a Taliándörögdön megszállók nagy része a fesztivál egyik arcának tartja Önt, és szívesen vesz részt a reggeli osztályfőnöki óráin, vagy a déli tárlatvezetésein. Tudna valamit mondani arról, hogy az idei „Művészetek Völgye” miért alakult úgy, ahogy?
- Szőke András vagyok, taliándörögdi lakos és az itteni önkormányzat képviselőtestületi tagja. Itt vagyunk egy programhelyszín mellett, ez a római katolikus plébánián futó helytörténeti anyag, és főzőverseny. Ez az Ősök Háza program, ami jelenlegi tudásom szerint, amiket írásos anyagokból láttam, nem a Művészetek Völgye programrésze, hanem egy társult rendezvény, amely csak meg van említve a kapolcsi programfüzetben. Ez a helyszín egyrészt év közben is megtalálható, nyitott bárki számára. Itt élünk és az egyház engedélyével, segítségével dolgozunk ezen az állandó programon. Ez nem erre a tíz napra szerveződik elsősorban. Az itten helyreállítási munkákat is minden évben önerőből próbáljuk végezni. Azért sem tudok a kérdésre válaszolni, mert nincs közöm ahhoz a történethez. Mi a település múltjával és az ehhez tartozó körülbelül kétezer éves helytörténeti anyaggal próbálunk foglalkozni. Természetesen ebben benne van Kapolcs is, Vigántpetend, Pula, Öcs, különböző kultúrák. Ugyanannyit tudok a kérdésről, mint akármelyikünk, mert attól függetlenül, hogy képviselőtestületi tag vagyok, nem kaptunk tájékoztatást az elmúlt fél éven keresztül arról, hogy mi fog most történni. Az utolsó két hétben kapott a testület egy közvetett információt.

Gondolom, azért Önök is próbáltak információkhoz jutni, az Önök megkeresésére sem reagáltak?
- 2008 kora tavaszán, mikor lehetett sejteni, hogy a gazdasági háttér nem pontosan úgy fog működni, ahogy előtte, kértük azt, hogy a település – Taliándörögd – ugyanúgy, ahogy éveken keresztül eddig is, részt vehessen ebben a programsorozatban, de hadd kezelhessük ezt önállóan. Erre nem kaptunk konkrét választ. Csak a fesztivál előtt pár héttel derült ki, hogy ezek a települések nem fognak részt venni a közös programokban, de akkor már nagyon nehéz volt támogatókat keresnünk. Mint itteni lakos, anélkül, hogy bármilyen módon is minősíteném ezt, azt gondolom, hogy nagyon nehéz valamiben szervesen részt venni, ha úgy működik egy közös gondolkodás, hogy valahol eldöntik, mi lesz és krízishelyzetben sem egyeztetnek. Szóval mi is csak sajtóból, innen-onnan tudtuk meg a fejleményeket.

Akkor Ön nem is tagja a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletnek, közvetetten sincs benne a szervezőbizottságban?
- Nem. A szervezőbizottságban akkor lehet benne lenni, ha megkérik az embert, hogy legyen szíves ebben aktívan részt venni, meg mondjuk tájékoztatják. Erre tudja azt mondani az ember, hogy igen, megpróbálok erre szabadidőt szakítani. Ez egy kétirányú dolog, a plébános úr tartja a kapcsolatot a szervezettel, de igazából tőle se tudunk sokkal több információt. Én úgy tudom évekig folyamatos aktív kapcsolat és rálátás volt, de most nem nagyon érkezett tájékoztatás, a szervezőbizottságból senki nem jött át megnézni, hogy működünk-e. Tavaly és azelőtt azért többé-kevésbé kaptunk figyelmet, megnézték hogy állunk.

És idén teljes a kommunkiáció hiánya?
- Mindegyik úgymond meghatározó személyt ismerem, azt hiszem, hogy jóban is vagyunk. Szóval tudom hogy néznek ki, de egyiküket sem láttam átjönni, még annyira se, hogy azt mondják: Hello!

Ismeri őket, vajon miért lehet ez?
- Biztos sok dolguk van.

Gondolom gazdaságilag hatalmas kiesést jelent az idei rendezvény milyensége a helyieknek...
- Ezeken a kis településeken élőknek, ebben a mikrokultúrában létezőknek, nagyon sokat számított az, hogy hozzájuk ellátogatnak az ország különböző helyeiről, szállásokat tudnak adni, beszélgethetnek az ideérkezőkkel, tehát ez nemcsak gazdaságilag, hanem kultúrálisan is nagy élmény volt az itt lakóknak. És ők is folyamatosan értetlenkedve kérdezték azt az önkormányzattól, hogy mi lesz majd az idén. Nagyon nehéz volt, hogy a testület nem tudott felvilágosítást adni. Ha van egy szervezet, ami húsz éven keresztül képvisel valamit, akkor egy felelősség is kellene, hogy hozzájuk tartozzon. Nem száz százalékosan tudom elfogadni, hogy az utolsó pillanatban közlik, hogy mi a helyzet, azokkal aki életében ez meghatározó. Azt az érvelést sem tudom elfogadni, akár a szervezők részéről, hogy: „Ide sok mindent hoztunk, mert szállásoltatni, vagy étkeztetni tudtak az emberek”. Ez részben igaz, részben pedig azt gondolom, hogy ez a fesztivál aminek van egy arculata, vagy volt egy arculata, az az épített közegből és az épített műemléki háttérből és egyáltalán geográfiájából adódott, ebből profitált.

Akkor a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletet tartja felelősnek azért, hogy idén nem úgy alakultak, a dolgok ahogy azt mindenki megszokta a falvakban?
- Az itt élőket érzékenyen érintette, hogy nem tudnak semmiről. Szerintem folyamatos kommunkiációval meg lehetett volna oldani a dolgokat. A krízishelyzetet hamarabb is lehetett látni, és nem hiszem, hogy az utolsó pillanatban derült ki, ebben felelősnek tartom őket.

Képviselőtestületi tagként szervezi a falu életét, az egyházzal közösen működteti az Ősök házát, kutatja a hely történetét, és talán az elmúlt években abba is jobban belelátott, hogy mi történik a Művészetek Völgyével...
- Úgy gondolom, hogy a lehetőségeimhez képest, amibe itt belefogtam az működött és nem feltétlenül azért, mert olyan anyagi háttér volt hozzá, hanem egyszerűen mert az ember szerette volna működtetni azt a helyet. Ez volt az elmúlt húsz év tradíciója, mert mikor ez az egész elindult, az ő hitvallásukban is ez egy sarkallatos pont volt. Amikor közvetett módon csatlakoztam, akkor ezt a hitvallást szerettem volna követni, és most is próbálom továbbvinni, hogy ez a hely, ennek történelme, hangulata, ízei megmaradjanak. Viszont véleményem szerint ez már jópár évvel ezelőtt elment egy rossz úton, átalakult másvalamivé, olyan fesztiválból pedig van százötven vagy kétszáz másik. A programok kilencven százaléka nem a helyhez kötődik, ezt meg lehetne bárhol máshol rendezni, ugyanezt az üzenetet hordozná.

Jövőre mit remél, lesz jubileumi Völgy?
- Nem tudom. Mi egész évben szeretettel várunk mindenkit, aki ellátogat hozzánk.

Fodor Csaba

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2008. augusztus 4.

Hatalmas káosz a Moszkva téren – galéria!

Véget ért az idén anyagi gondokkal küszködő Kapolcsi Bűvészeti Napok. Az elmúlt két nap beszámolója következik elkeseredett árusokról, hatalmas ürességről. A végén már szinte menekültek Kapolcsról az emberek, de megtaláltuk a helyet, ahol némi bűvöletben is részesülhettek a csalódott látogatók. Tovább

2008. augusztus 2.

Botrány és lemondások dacára jó buli Kapolcson – galéria!

Elmaradt, lemondott, esetenként betiltott koncertekről, víg utcazenészekről, a környék egyik nagyszerű borászatáról és kirándulási lehetőségekről szól a következő cikk, némi Márta István közbeszólással.  Forróság és családias hangulat továbbra is a Kapolcsi Bűvészeti Napokon és társrendezvényein. Tovább

2008. július 31.

Megannyi szépség! Galéria!

Az elmúlt unalmasként leírt napok után, azért jó dolgokat is találtunk Kapolcson és környékén, és végre fotókkal is szolgálhatunk. Az elmúlt két este koncertjeiről, hangulatáról és szépségéről  olvashattok a következőkben. Tovább

2008. július 30.

A berúgáson kívül tényleg lehet mást csinálni?

A berúgáson kívül valóban nem sok mindent lehet csinálni idén Kapolcson. Egykedvű árusok, magányos utcazenészek, melegített sült krumpli, zseniális KLB Organ Trio. Ja, tényleg! Tovább

2008. július 29.

Mi lesz ebből? Unalom, unalom, unalom...

Egyre kevesebbszer vesznek fel minket az autósok, az emberek is egyre kevesebben vannak, és egyre többször unatkozunk Kapolcson. Azért a tegnapi Kistehén Melankólikusok koncertre érdemes volt elmenni. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky