3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2008. február 8. | Sári Júlia

Indulnak a Tajtékos Keddek

Copyright:

Az ELTE astoriai campusának tőszomszédságában nemrégen nyílt Könyvtár Pinceklub már a kezdetektől remek zenei programokkal várta nemcsak az egyetemistákat, de mindenkit, aki szereti élőzenére ropni a táncot vagy kortyolni a sörét.  Tajtékos Kedd programsorozat, amely a klub megszületésével egy időben indult a Club Era zenekar szervezésében, és mindig az etno- és világzene legjobb – már ismert vagy éppen feltörekvő – képviselőit hozta el a pincébe, idén is folytatódik, s februártól áprilisig a megszokott minőségű zenei csemegéket kínálja a nagyérdemű számára.

Az idei szezonindító koncerten, február 12-én nem más lép fel, mint az egyik legnagyobb magyar combalom művész, Gáspár Kálmán, aki 2003-ban a hétévente megrendezett Nemzetközi Cimbalomversenyen aranydiplomát kapott, és többek közt olyan népszerű zenekarokban játszik, mint a Szilvási Gipsy Folk Band, a Téka és a Khamoro. Saját formációját, a Kálmániát szenvedélyes, balkáni lüktetésű előadásmód jellemzi, amelyben sajátos módon keveredik a magyar népzene és az autentikus cigányzene. A koncerten, amelyről élő lemezfelvétel is készül, a cimbalom mellett szaxofon, hegedű, klarinét, zongora és basszusgitár is szólni fog, valamint külön érdekesség lesz a cajón és a didgeridoo, amelyen a Club Era egyik tagja játszik majd.

A folytatásban, február 26-án a hazai folk, jazz és alternatív zenei élet kiválóságai részvételével, 2007-ben alakult I.C.E., vagyis I Can Etno zenekar lép föl a pincében. A többek közt a legendás ef Zámbó Happy Dead Band, a Frank Zappa és a Doors Emlékzenekar, a Nomada, a Balaton, az Ági és a Fiúk, valamint a Chackra Hacker muzsikusaiból összeállt együttes zenei irányvonalát leginkább a balkáni és a klezmer zene alkotóelemeire épül, de keverednek benne rock és jazz motívumok is, a repertoár pedig főként eredeti népdalok átiratait tartalmazza.

Március 4-én egy új formáció mutatkozik be már ismerős zenészekkel. A Petit Quartet-ben gitáron és nagybőgőn egykori Hawaii Pop System tagok, dobon a Grand Hotel Budapest volt perkása játszik, valamint a Club Era frissen kilépett fuvolistája is csatlakozik hozzájuk, méghozzá zongorán. A Petit némileg kilóg a Tajtékos Kedd fellépőinek sorából, hiszen nem jazzt és nem népzenét játszik, hanem egy egészen sajátos zenét, amelyben rengeteg tartalmas öröm van. A hosszú zenei folyamatok mozaikszerűsége leginkább filmzenére emlékeztetnek, amelyben gyorsan váltakoznak a képek és a hangulatok. Ha minden jól megy, a koncertet vizuálisan kiegészítik Nagy Barbara kivetített képei, amelyek egyedi atmoszférát kölcsönöznek az estének.

Ezt követően, március 11-én a programsorozat házigazdája, a Club Era lép fel az I.O.N., vagyis Irrational Orthodox Noise zenekarral. Ez utóbbi többek közt arról híres, hogy a zeneszerző-énekes T. Balinak köszönhető a nagysikerű Moszkva tér című film zenéje. A zenekar azzal a céllal született meg 2002-ben, hogy a zenészek meglehetősen szerteágazó színházi, film- és kortárstánc-zenei munkáját egyetlen formációban összefogja. Ezáltal egy rendkívül széles zenei spektrumon működő, projektszerűen dolgozó kollektíva formálódott ki, amelyben a klasszikus zenei képzettségű tagok mellett egyéb stílusok képviselői is helyet kaptak. Koncertjükön több vendégzenész is fellép, mint Gaya, a moszkvai Deti Piacasso énekesnője, valamint a Club Era két kiváló muzsikusai, a hegedűn játszó Marci és a didgeridoon játszó Dudás Zsombor.

Március 18-án az 1995-ben, mezőkövesdi fiatalokból alakult Narco Polo zenekar koncertezik. Ahogy az a névben rejlő utalásból is kiderül, a zenekar tagjai szeretnek kalandozni, ismeretlen tájakra utazni a zenében, így az etno-beütésű, néhol pszichedelikus stílusban a magyar népzene és a keleti kultúrák zenei világa nem zárja ki a zúzósabb, lendületes elemeket sem. Az improvizatív módon születő és változó szerzeményeket gyakran még varázslatosabbá teszik a törzsi dobolások és a torokének. Nem véletlen, hogy a Narco Polo egyszer már megtöltötte a Pincét utazásra vágyó közönséggel.

Ezt követi március 25-én a Club Era kiállításmegnyitóval, performansszal és hastánccal összekötött koncertje. A házigazdák fellépését Balogh Eszter és Kiszter Szilvia, a Pygmailion szobráról, az Egérről és az Oroszlánról szóló fotókiállítása teszi még izgalmasabbá, a megnyitó után pedig színpadra lép, és ismét hozza szokásos csűrdöngölős formáját az improvizatív világzenében utazó Club Era. A koncerten már megvásárolható lesz frissen megjelent, első nagylemezük is, amelynek „Kicsi nékem ez a ház…” a címe.

Egy hét múlva, április 8-án Maszkura és a Tücsökraj várja a közönséget a picében. A két éve Budapesten élő Maszkura szülőhazájában, Erdélyben és  itthoni hip-hop körökben már egy ideje ismert, de nemrég gondolt egyet, és maga mögött a tücsökbandával, a kezében pedig egy tangóharmonikával szerencsét próbált. Számaikban gyakran előfordulnak latinos, fuinkos, sőt, swinges ritmusok is, így biztosítva a táncos hangulatot, de e mellett a koncerten  hallhatóak lesznek mélyebb érzelmű, lágyabb számok is némi rappel fűszerezve.

És végül, de nem utolsó sorban az Arasinda török etno-jazz zenekar lép fel a rendezvény keretében. A tíz éve alakult zenekar a tagok törökországi utazásai során megismert zenei világot hozza el nekünk, az Astoria mellé. Autentikus zenét játszanak improvizatív módon, etno-jazzes átfestéssel, vagyis megőrzik a népdalok megszólaltatásának módját a „saz baglama-játékot” illetően, ám európai zenei motívumokat csempésznek bele a játékukba. Koncertjükön nemcsak megelevenedik, hanem életre is kel egy nehezen megfogalmazható romantika egy olyan világból amelyet csak kevesen ismerhetünk igazán.

A koncertek előtt és után, minden héten a Maximum Selecta biztosítják a zenei aláfestést. A két DJ-ből álló formáció eklektikus stílusával színezi a világzenei estek hangulatát. Jazztől kezdve lounge-on és reggae-n keresztül egészen a drum and bass-ig bármi előbújhat a hangfalakból.

Sári Júlia

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. február 4.

Fishing on Orfű - teljes zenei program

A 2024-es Fishing on Orfűn a varázslatos környezeten és a barátságos hangulaton túl négy nap alatt 7 helyszínen 150 izgalmas zenei program várja a látogatókat az underground élőzene minden fontos szegletéből. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek értékesítése most indult. Tovább

2024. február 4.

Scorpions az Arénában

A Scorpions, minden idők egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb hard rock bandája 2024-ben egy vadonatúj exkluzív koncerttel tér vissza Budapestre, klasszikussá vált albuma, a Love at First Sting megjelenésének 40. évfordulója alkalmából, és előadja a lemez dalait pályafutásának legnagyobb slágereivel kiegészítve. Tovább

2023. november 20.

Sting újra Budapesten

A 17-szeres Grammy-díjas művész, Sting egy különleges koncerttel tér vissza a Budapest Arénába 2024. május 31-én. Tovább

2023. november 5.

Kosheen a Dunakanyarban a VéNégy Fesztiválon

2024. június 20. és 23. között jön a 11. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. Az első körben bejelentett zenekarok között olyan neveket találni, mint az Analog Balaton, Beton.Hofi, Co Lee, Dzsúdló, Elefánt, valamint a Tankcsapda. A hazai zenei élet megkerülhetetlen figurái, a legmenőbb arcok és legendák mellett visszatér Nagymarosra az osztrák Cari Cari, a fesztivál sztárfellépője az elképesztő hangú és energiájú Sian Evans és a Kosheen lesz. Tovább

2023. október 2.

Amire mindenki várt - Azahriah a Puskásban

Régóta suttogtak róla, most végre valósággá válik: 2024. május 25-én a jelenleg még mindig csak 21 éves dalszerző-énekes Azahriah, első magyar előadóként ad önálló koncertet a Puskás Arénában. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky