3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2008. február 7.

Házfoglalás a Kultiplexért 

Copyright: MyMusic.hu

Sajtótájékoztatónak hirdették meg, ebből Bakáts Tibor Settenkedő ötperces hadonászós előadása lett, meg egy egymás hegyén-hátán beszélgetős délután a Kultiplexben, amelyre, mint tudjuk, dózerolás vár. A lehetőségeket már ismerjük, de azt még nem tudni, hogy a helyet a diplomáciai manőverek mentik majd meg, az illegális házfoglalás, vagy még az sem. Meglepetés-performansz: a közéleti teológus-jogász szétver egy gitárt a falon.

Ha politikai nyomásgyakorlással nem tudják a bontógépek útját állni a Kultiplex munkatársai, megteszik majd a szó szoros értelmében – illegális házfoglalást, úgynevezett squat-ot terveznek ugyanis, azaz a kötelező kiürítés helyett hálózsákokkal beköltöznek, és ott is maradnak, amíg az önkormányzat jobb belátásra nem tér, vagy (ami azért valószínűbb,) a rendőrök ki nem cibálják őket. Zavaros és lehangoló sztori, kezdjük talán a legelején.

A ferencvárosi Kultiplex művház a harmincas években épült, az akkor nagyon menő bauhaus stílusában. A jellegzetes minimalista építészeti jegyeket a mai napig magán viseli az azóta rárakódott kosz, ragacs és graffitik alatt. Az átkosban itt volt a Kinizsi, majd a Bluebox mozi, az ezredforduló táján pedig a Tilos Rádióval együtt beköltözött a Kultiplex legénysége, aki a mozi mellett alternatív buli- és vendéglátóhelyként is működtetni kezdték az épületet, kevés pénzből, sokszínűen (egyik este drum and bass, a másikon zúzós metál). A sok lakossági panasz és a budapesti önkormányzatok általános romkocsma-ellenessége megtette a hatását: a mindenkori hatalom régóta lebegteti a bezárás témáját. „A Kulti egy mostohagyerek. Az terjedt el, hogy itt összehugyozzák a kapualjakat, mindenki drogos, mindenki zsidó, mindenki be van szívva.” – mondja erre Jakab Zoltán programszervező.

Most eljött az önkormányzat ideje, ugyanis nem sokkal odébb eladtak egy addig füves telket, ahol hotel épül majd; ahhoz pedig, hogy meglegyen a kerületi rendezési terv által előírt zöldterület-arány, gyorsan be kell ültetni valamit. A kilencedik kerületi önkormányzat pedig, mit ad Isten, éppen a Kultiplexnek otthont adó telekre gondolt. Meg is vette 170 millióért, amely Jakab Zoltán szerint nevetségesen kevés, főleg, hogy az üres telek nem sokkal odébb 1,3 milliárdért kelt el. Budapest egyik legfontosabb szórakozóhelyének sorsa tehát látszólag meg van pecsételve, de az ottaniak azért nem adják fel: elindították az ingyenes, majdnem kéthónapos Dózer fesztivált, amelynek felhozatala a nagy neveket és külföldi bandákat is tartalmaz (ez önmagában nyilván nem fogja megmenteni a helyet, inkább egy szép és hosszú hattyúdal, amely felhívja a figyelmet a Kulti jelentőségére), lobbiznak, ahol csak lehet, és illegális házfoglalást terveznek. A részleteket 6-án árulták el.

Nem sokkal három előtt még szó sincs tülekedésről, csak pár újságíró áll kint, és szimpatizáns interjúalanyokra vadászik, de mindenkiről kiderül, hogy kolléga. Aztán leparkol egy járőrkocsi és egy rendőrségi kisbusz, és a továbbiakban vagy öt közeg figyeli tisztes távolból az eseményeket. Megkérdezem őket, mi járatban vannak, „semmiben, csak úgy nézelődünk a városban”, mondja a legbajszosabb. „Ha rendbontást észlelünk, persze beavatkozunk.” A többiek komoly arccal bólogatnak.

Rendontásnak egyelőre nincs jele, az esti bulikhoz szokott szem rám sem ismer a Kultiplexre: nappali fények, pár fotós és biciklisfutár-fejű szimpatizáns, plusz Bakáts Tibor Settenkedő, a Kulti megmentéséért folytatott küzdelem médiaarca. Amúgy majdnem minden nap itt ebédel, vagy legalábbis betér, más hasonló helyre állítólag nem is nagyon jár. „Szépen akarunk meghalni” – kezdi rögtönzött és hangosítás nélküli (egyik sem hátrány) beszédét az addigra megtelt koncertteremben. „Elhittük azt, amit állítottunk magunkról, hogy tényleg jelentünk valamit, és megvan a társadalmi tömeg, ami ehhez ragaszkodik.” Szerinte egyáltalán nem örömteli az, hogy a civil társadalmat kellett segítségül hívni ehhez a helyzethez (mint például a Critical Mass vagy a Kendermag Egyesület, amelyek keményvonalas Kulti-pártiak). Ha a Főváros ugyanis normálisan állna az ügyhöz, felkínálna alternatívákat és keresnének egy megoldást, semmi gond nem lenne, mindenki örülne ennek az ingatlanbiznisznek, főleg, ha tényleg park lenne a Kulti helyén. („Bár én nem hiszek a városvezetésnek, például azt sem, hogy olyan erős lenne a parkprogramja.”) Csakhogy ebben a helyzetben az ott dolgozóknak, a szimpatizánsoknak, a civileknek és úgy általában a közönségnek nincs politikai-gazdasági ereje – mert ugye pénze sincs nagyon. „Gondoljatok bele, csak gyerekek, kultúra, zene. Ez semmi.” Bakátsék tehát utolsó nagy polgári engedetlenségi akcióként kitalálták, hogy fogják magukat és beköltöznek február végén (23-ig lesznek programok, elvileg 28-ig ki kell üríteni az egészet), lesz ami lesz. „A jelképünk egy összeszorított ököl, benne egy hálózsák.” Jogilag persze ez nincs rendben, hiszen a helyzet ebből a szempontból egyértelmű: menniük kell. Csakhogy „ha járt valaki egyetemre, tudja, hogy a jog nem isten, és erkölcsi alapon sem lehet mindig a jogról beszélni – mellesleg hova menjünk?”

„Egyébként is a fénypont, a gyönyörűség mindig az, amikor a rendőrség támad.” – vizionál széles gesztusokkal Bakáts, majd elragadja a hév, és a sarokban heverő szakadt Gibson gitár után nyúl. Már azt hisszük, a nyomaték kedvéért dalban folytatja, de nem, inkább teátrális gesztusként, ordítva szétveri a falon. „A béke vezesse szívünket, természetesen minden erőszak nélkül” – a sajtótájékoztatónak ezzel vége („nem tudom folytatni egy gitártörés után”).

Később a pultnál kérdezem, mi lesz, amikor eljön a fénypont, és támad a rendőrség. „Az szép lesz”, mondja. „Lásd magad előtt a képeket. Idehívom az összes öreg barátomat, képzeld el, amikor így kell vinni őket, mint a teknőcöket, az nagyon ciki. Én nem tudom, hogy kit dumálok meg.” Illusztrációként Kocsis Zoltánt hozza fel – a torzonborz zongorista képe, ahogy vonszolják a rendőrök, valóban intenzív lehet. „Vagy mondjuk a Parti Nagy Lajos, aki sokszor kiállt ezért a helyért. Képzeld, hogy őket kell kipakolni. Nem olyan egyszerű ez, hogy kisöpörik a szemetet, barátom.”

Jakab Zoltán szerint inkább gesztusértékű lesz az akció. „Én is jövök hálózsákkal, szigorúan magánemberként. Ez ugyanis inkább civil kezdeményezés, mint a klub akciója. Nyilván nem fogják hagyni és támadni fognak – de nézzék csak meg, kiket és milyen alapon támadnak.”

Az ellentmondásokkal és kérdésekkel szerettem volna szembesíteni a ferencvárosi önkormányzatot is, de a kulturális ügyekért felelős munkatárs hárított, arra hivatkozva, hogy ez nem az ő területe. Arra a kérdésre, hogy akkor vajon kié, átirányított a Polgármesteri Hivatal sajtósához, akit azonban sem telefonon, sem emailen nem tudtam utolérni. Ha reagálnak, arról persze tudni fogtok – addig is vigyázó szemetek a Kultira vessétek, kora tavasszal ugyanis eldől, mennyit ér az engedetlenség, és hányadán állnak a civilek a hatalommal.

Neményi Márton

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
marci 2008. febr.. 13.  11:33 5
Update! Válaszolt az önkormányzat, a sajtós levele (aki szabin volt) változtatás nélkül álljon itt:
"
Csak röviden: kérdései mind a médiában az ügy kapcsán megjelent híradások sugallatát tükrözik, nevezetesen, mintha az intézmény megszüntetése érdekében mesterkedett volna az önkormányzat mondvacsinált ingatlanügyekkel, és ennek áldozata lett az intézmény.
A Kulti üzemeltetői és a hely tulajdonosa már az itteni működésük megkezdésekor tisztában volt azzal, hogy egy 2002-ben elfogadott szabályozási terv értelmében az fog történni, ami most történik. Ennek tudatában vágtak bele a hely működtetésébe. Persze, voltak lakossági panaszok bőven a Kultira, de nem ez, és nem a Kulti és a Tilos profilja az oka az épület lebontásának.

Üdvözlettel:
Temesi Sándor sajtóreferens
Ferencvárosi Önkormányzat
"
   
adam 2008. febr.. 9.  23:00 4
a kulti volt a kedvenc helyem !!
a süsi után a kulti is megszűnik !? Na ne már ! Mi lesz az underground zenekarokkal, akiket már ismernek jópáran ?? Szóval akik egy A38-at nem tudnak megtölteni, de pl.: egy yuk már kicsi ???
Mi lesz a tues-die-al ??
   
karl boro 2008. febr.. 8.  16:31 3
na ja
de hát tudjuk hogy minden csak pénz kérdése...
emlékezzünk az FMK-ra amit annak idején valami gyökér vett meg hogy előbb éttermet majd faszom tudja mit csináljon belőle
mára már eladták valakinek aki szart se tud mi volt ott sok-sok évig
el lehet képzelni hogy valaki megkapta zsebbe azt a néhány millert hogy pont akkor és ott engedélyeztesse a tranzakciót
mi is van az akkori FMK-s stábbal?
konkrétan emlékszem hogy arról volt szó hogy az FMK pótlására épített - egykori foglaltház!!! - Trafó mindenkit átvesz
aztán lófaszt!
a mostani szitu dettó ugyan az mint az FMK-val volt
ezt is lenyeli valaki és mi meg majd szépen csöndben elkezdünk más helyre járni hiszen beleszólásunk semmibe sincs
uff...
   
marci 2008. febr.. 8.  11:42 2
bokanovski jogos, de szerintem ezzel várjuk meg, hogy hányan fognak valóban beköltözni, illetve, ami talán még fontosabb, találnak-e neki jobb helyet, az lenne az igazi, mindenkinek király megoldás. kell a kulti, de azt azért kimondhatjuk, hogy szegény elég retek állapotban van.
Előzmény:   bokanovski    2008. febr.. 7.  23:30  
bokanovski 2008. febr.. 7.  23:30 1
az egészben az a szomorú, hogy azok a civilek, akik hogy állnak a hatalommal, fejet hajtanak a guillotinenak. szerintem elég ciki, hogy pont azok törődnek bele ebbe, akik kiállhatnának érte. hányan is látogatják a Kultit? elég csak belegondolni, és már is meggyőző a szám, akiknek lehetőségük és kutya kötelességük lenne kiállni azért ami értük van, és elvileg szeretik.
mert marha kényelmes dolog, hogy a seggek alá pakolják a klubbot, és menő dolog elmondani, hogy "én oda járok" ... de az ilyen civilek szart érdemelnek nem hatalmat, mert ez szégyen.
aki mindezt hagyja, és nem hisz az összefogásban az szégyelje magát.
meghunyászkodtok egy gyalázatosan szarul működő hatalom és rendszer előtt? hogy tudtok aludni éjszaka? jól mi? mert csak magatokra gondoltok...
   

2024. április 11.

4 nap varázslat a Dunakanyarban, 60 zenei program a VéNégy Fesztiválon

A kiemelkedő színházi-, és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – 4 napon át 5 színpadon 60 zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A brit Kosheen mellett koncertet ad többek között a 30Y, Analog Balaton, Aurevoir., AWS, Aron Andras & The Black Circle Orchestra, Belau, Beton.Hofi, Brains, Dzsúdló, Elefánt, Firkin, Irie Maffia, Mehringer, Platon Karataev, Subscribe, valamint a Tankcsapda. Tovább

2024. február 4.

Fishing on Orfű - teljes zenei program

A 2024-es Fishing on Orfűn a varázslatos környezeten és a barátságos hangulaton túl négy nap alatt 7 helyszínen 150 izgalmas zenei program várja a látogatókat az underground élőzene minden fontos szegletéből. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek értékesítése most indult. Tovább

2024. február 4.

Scorpions az Arénában

A Scorpions, minden idők egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb hard rock bandája 2024-ben egy vadonatúj exkluzív koncerttel tér vissza Budapestre, klasszikussá vált albuma, a Love at First Sting megjelenésének 40. évfordulója alkalmából, és előadja a lemez dalait pályafutásának legnagyobb slágereivel kiegészítve. Tovább

2023. november 20.

Sting újra Budapesten

A 17-szeres Grammy-díjas művész, Sting egy különleges koncerttel tér vissza a Budapest Arénába 2024. május 31-én. Tovább

2023. november 5.

Kosheen a Dunakanyarban a VéNégy Fesztiválon

2024. június 20. és 23. között jön a 11. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. Az első körben bejelentett zenekarok között olyan neveket találni, mint az Analog Balaton, Beton.Hofi, Co Lee, Dzsúdló, Elefánt, valamint a Tankcsapda. A hazai zenei élet megkerülhetetlen figurái, a legmenőbb arcok és legendák mellett visszatér Nagymarosra az osztrák Cari Cari, a fesztivál sztárfellépője az elképesztő hangú és energiájú Sian Evans és a Kosheen lesz. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky