3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2008. január 24. | Savas Henrik

Fonogram 2008

Copyright:

Tegnap átadták a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének – továbbiakban MAHASZ – éves elismerését, a Fonogram díjat. Az aranyozott mikrofonosztáson legalább annyi kompetens médiaszemélyiség vonult fel, mint egy Operabálon. Az eseményt élőben közvetítette az M1. Zanzásított összefoglaló alant, nyertesekkel.

Bár a 20:10- es élő közvetítés kezdése előtt fél nyolckor kapuzárást hirdettek, a Millenáris Teátrum előtt még erősen kígyózott a sor, bent már teltház, így sikerült ismételten háromszor annyi embernek meghívót küldeni, mint amennyit megbír az ingatlan. Befelé igyekezve a ’G Records főnökét Keleti Tomit kérdezem, hogy szerinte milyen este várható, de sok jót tőle sem hallok, ahogy Szendrey ex Sexführer Zsolt(Sex Action, Zorall) is nagy party rutinnal megjegyzi meg, hogy ez a svédasztal kapacitáson is meglátszi majd. Bent a lépcső oldalánál a keverőtől nem messze állva nézzük végig a majd’ kétórás cuccot. Az idő rövidsége miatt most a hivatalos vinnörlist mellé kap a nyájas olvasó szubjektíve lábjegyzetet, mi is történt a magyar könnyűzene éves bálján.

Fonogram - magyar zenei díj 2008: nyertesek:

Az év hazai rock albuma:
BIKINI - Őrzöm a lángot (EMI)
A díjat nem kis meglepetésünkre Földes László Hobó adja át, öltönyben is hiteles megjelenése, súlyozza az idei gálát, annak ellenére hogy két diszkósribinek öltöztetett parókás szadomazo csizmát viselő hosztessz kíséri ki a színpadra, ahogy az összes többi díjátadót az est fiolyamán. Lojziék tényleg örülnek, a show végén letolnak 2 dalt, amiben az Emil Rulezből ismert Gereben Zita is vokálozik.

Az év külföldi rock albuma:
EAGLES - Long Road Out Of Eden (Universal Music)
Tornóczky Anita örökbecsű szavaival élve: „És ezt most így hogy?” Az ultraveterán Eagles lenyomta a manapság igencsak futó Foo Fighterst, a nagy visszatérő Springsteent és a Noghtwisht is, ez utóbbi metál, de ez senkit nem érdekel.

Az év hazai modern rock albuma:
SUBSCRIBE - Stuck Progress To Moon (Hammer Music)
Supernem, Moog, Stereomilk, és Torresdani. Őket zúzta le a rasztametál brigád, akik népzenével kombinált uncsi  hörgősmetált toltak utána élőben. Egy énektanár erősen ráférne mindkét énekesre, bár az érdekelne, hogy miként tudják hordani azt a raszta hajkoronát aminek súlya meghaladja testük tömegét. Az énekes előzetes engedélykérés után spontán felmászik egy világításhídra, de nem stage divingel a 20fős tinikből álló vágóképnek összeterelt tömegbe. Óvatos duhaj, de mondom még egyszer: É N E K T A N Á R!

Az év külföldi modern rock albuma:
AVENGED SEVENFOLD - Avenged Sevenfold (Warner Music)
Ciki, de ennek a győztesnek a tőlünk pár méterre elterülő Warner mTon család örült nagyon. Közben a pincérek folyamatosan rutinosan italokat szolgálnak fel a VIP részlegben ücsörgő jelölteknek. Szekeres Andris viszoint már azt is nagy megtiszteltetésnek vette, hogy csapatát a Stereomilket a hazai modern rock kategóriában jelölték. Alázatból tanulhatnának tőle kollégák, mert a VIP részből a díj nélkül maradtak folyamatosan szivárogtak ki megsértődve, egyedül a Mirigy, Belgä Magashegyi Underground tengely tartott ki a végéig.

Az év hazai pop albuma:
MARK - Ments meg szerelem! (mTon)
A nagy befutó, az mTon kiadó üdvöskéje zavarban tette fel a költői kérdést, hogy vajon ezt most kinek is köszönje meg („Anyádnak” kiabálta be valaki a VIP részből, de ezt leszámítva nem volt különösebb rendbontás)

Az év külföldi pop albuma:
AMY WINEHOUSE - Back To Black (Universal Music)
Érdekes, hogy a külföldi előadóknak járó díjat senkinek nem adják át. Régebben az érintett kiadó munkatársa vett át díjat, de úgy látszik a megszorító csomag itt is érezteti hatásait.

Az év hazai jazz albuma:
LOOP DOCTORS - High Voltage (KCG)
A Unitedes billenytűs Romhányi Áron zenekara, aki korrekten hozzámellékelte Fekete Kovács Kornél nevét is a megköszönésnél, bár FKK egy másik projektjével is érintett volt a kategóriában, mint jelölt.

Az év hazai világzenei albuma:
NAPRA - Jaj, a világ (Folkeurópa)
Érdekes, hogy a Pannonia Allstars Ska Orchestra, akinek kiadója nem tartozik a MAHASZ tagok közé, mégis bekerült, de nem nyertek. Sebaj, majd jövőre, a Kerekes Band Csángó boogie című dala viszont élőben is szakít, nem úgy mint Lola, aki egy enyhén pedofeelingű tánckarral tolta. A design megvan, divatos, fiatalokat célzó, de hogy egy darab dalban megfáradjon a hagngja szegénynek mit semn bizonyít jobban, hogy hangja sajnos az nem sok van. Azt nem értem, hogy minek írnak neki olyan dalokat, aminek a magasságát egyszerűen nem tudja kiénekelni?

Az év hazai zenei DVD-je:
ÁKOS - Még közelebb (Falcon Media/mTon)
Máig érthetetlen módon, bár Ákos végigülte a zsúrt, nem kapott díjat, hiába nyert.

Az év hazai dance vagy electro albuma:
ZAGAR - Cannot Walk Fly Instead (CLS Music)
Az est egyik fénypontja, az egyébkén élőben jól és profin megszólaló zenekarok között Zságerbalázsék fellépése volt, akik a Wings Of Love-ot tolták el, az Undergorund Dívák felével, hibátlanul. Majd, megkapta az év dance elektro kategóriáért a díjat, amiben B. Tóth Lászlót zúzta le, kőkemény csatában. Az utána következő fogadáson, Balázs a legtöbb ételt felhalmozó és állóhelyben elfogyasztó versenyben is remekelt, ultravékony termete ellenére annyi kaját tolt be mint más asztalnál összesen.

Az év külföldi dance vagy electro albuma:
DAVID GUETTA - Pop Life (EMI)
Pedig A The Chemical Brothers, és Roisin Murphy, a Moloko énekesnője is jelölve volt.
Az élő közvetítés műsorvezetői Ábel Anita és Abaházi Csaba voltak.

Az év hazai szórakozató zenei albuma:
BERECZKI ZOLTÁN-SZINETÁR DÓRA - Musical Duett (EMI)
Korrekt gesztus volt, hogy a díjat átvevő anyuka ( Szinetár Dóráé azthiszem) egy előre leírt és felolvasott levélben köszönte meg a díjat. Mirigyék hiába ülték végig az egészet, idén nem nyertek. A díjat egyébként Balázs Pali adta át kígyóbőrmintát idéző lábbeliben.

Az év hazai rap vagy hip-hop albuma:
BELGA - Zigilemez (1G)
Bauxit és Titusz vette át adíjat, a Boros hangjaira, majd udvariasan közölték hogy ők, ha jobban megnézzük nem is rapzenekar, és nem is zenekar, de azért köszi. Majka csalódottan szivárog ki a háttérben hóna alatt Pápai Joci komájával a ruhatárba, és Oglizán András (Ogly G) baráti köre sem túl boldog a nézőtéren.

Az év külföldi rap vagy hip-hop albuma:
KANYE WEST - Graduation (Universal Music)
A jelöltek között négy Universal által kiadott előadó szerepel, a nagy számok törvénye alapján pedig lőn eredmény.

Az év hazai gyermek albuma:
KASZÁS ATTILA - Kit ringat a bölcső, Janikát... (mTon)
Szép gesztus volt, a díjat a magyar meseíró legenda, Csukás István adta át.

Az év felfedezettje:
MARK (mTon)
Szegény megint nem tudta, hogyan köszönje meg. A VIP teraszon fokozódik a vidám hangulat, egyesek hangos „cssssssss!” sziszegésekkel próbálják csendre inteni magukat, kevés sikerrel.

Az év dala:
ÁKOS - Adj hitet (Falcon Media)
Az év daláért már járt az aranyozott mikrofon, és egy töbmillás reklámkeret is. Ákos nem hazudtolta meg önmagát, és mivel ez volt az első olyan Fonogram díjátadás, ahol kategóriánként 500000 forint ütötte a markát a győztesnek, Ákos arra kért mindenkit, hogy ezt az összeget, belátásuk szerint jótékony célra ajánlják fel. És mennyire igaza van.
A buli elején játszott a Bon Bon, majd a The Moog is, tisztességes iparosmunka volt mindkettő, de semmi több. Sajnos.
Az est hátralévő részében életműdíjat kapott Balázs Fecó, (Taurus, Neoton, Korál) majd Dolhai Attilával duetteztek egyet, majd a Bikini kétdalos szettje zárta az estét, ahol a második dal alatt a nézőtér nagyrésze megindult a ruhatár irányába. Hiába. Ez van, ha a szakma saját magának próbál díjátadó ünnepséget szervezni. Sebaj, majd jövőre.

Savas Henrik

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. április 12.

Figyelem! Virtuális Glastonbury lesz!

Magyarországról is követhető lesz a Glastonbury Fesztivál online koncertje. A világ egyik legismertebb fesztiváljának szervezői május 22-én különleges streamkoncerttel jelentkeznek a Glastonbury kultikus helyszíneiről. A Live At Worthy Farm elnevezésű ötórás műsorban fellép a Coldplay, Damon Albarn, HAIM, IDLES, Jorja Smith, Kano, Michael Kiwanuka, Wolf Alice és DJ Honey Dijon. Tovább

2021. március 4.

Dagny az Akvárium Klubban

Minden egyes új dalával és fellépésével folyamatosan ámulatba ejti és meglepi közönségét. Noha Dagny Norvoll Sandvik egy tehetséges zenészcsaládban nőtt fel a norvégiai Tromsøben, a dalszövegírás és a zene iránti igazi szenvedélyét a 20-as évei elején találta meg, amikor Londonba költözött. Tovább

2021. február 13.

Többek között Budapesten tér vissza a The Weeknd

A 2022-re meghirdetett világkörüli The Weeknd turné az átütemezett észak-amerikai és európai koncertkörút az iránt óriási érdeklődés. Ez a várva várt, szenzációs visszatérő koncert 2022. november 4-én a Budapest Arénában is látható lesz! A jegyértékesítés az énekes Super Bowl fellépését követően, február 8-án el is indult. Tovább

2021. január 20.

Főzzünk embert és együnk tudományt! - a Tudósok ökumenikus diétakoncertje Afrikából

Mit tehet a zenész, ha nem koncertezhet? – teszik fel a kérdést brit, magyar és karagandai tudósok, s mivel immár globális az imperialista kapitalizmus, amelyben elvárt, hogy smileyval a kopoltyúnkon boldog halakként ússzunk, a válasz nem lehet más a túlélés feltételeinek a megteremtése céljából, mint az öröm- és pénzszerzés egyéb módjainak a felkutatása. Tovább

2020. december 14.

Különleges stream koncertet ad a Kiscsillag

A Kiscsillag zenekar egy interaktív bulival zárja az évet, hogy a közönség bepótolhassa az idén elmaradt találkozási lehetőségeket. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky