3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2012. június 17.

ZENE ÜNNEPE 2012 – Teljes program!

Copyright:

A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg. Ma már a Zene Ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált: több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én.

A zene születésünktől kezdve körülvesz minket, és mint mindenhez, ami adott, hajlamosak vagyunk hozzászokni. Néha azonban nem árt emlékeztetni magunkat arra a sok jóra, ami része a mindennapjainknak. Éppen ezért néhány lelkes zeneszerető francia huszonkilenc évvel ezelőtt gondolt egyet, és teremtett még egy okot mindennek megünneplésére: a leghosszabb napot, június 21-ét avatták a Zene Ünnepévé. Lelkesedésük Hollandiára is átragadt és a mozgalom nagy sebességgel terjedni kezdett az egész kontinensen. Azóta Európa több nagyobb városában, minden évben ugyanazon a napon, június 21-én egyszerre kerül megrendezésre a hatalmas utcabál, hogy napkeltétől napnyugtáig zene töltse be minden település összes sarkát, zegzugát.
 
A Zene Ünnepe olyan egész napos, ingyenes, politikamentes rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazzisták, népdalénekesek, dj-k és rock zenészek váltják egymást a szabadtéri és a klubszínpadokon.
 
Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a Zene Ünnepe nyilatkozatot. Vezérelveink az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség. Célunk, hogy egyszerre, egy időben, az egész ország területén és határainkon túl ezen a napon minden a zenéről szóljon.
 
A Zene Ünnepe nemzetközi hálózat hazai koordinátorának révén Magyarország 2010 novemberétől ismét a Zene Ünnepe Európai Hálózatának / European Music Day Network/ hivatalos tagja. 
 
Szintúgy a hálózat teljes jogú partnere a Zene Ünnepe Alapítvány, melynek bejegyzése folyamatban van. Az alapítvány létrehozói a kultúra mellett elkötelezett szervezetek, a PORT-Data Kft, a Fonó Budai Zeneház és a NarRator Records. 
 
A Zene Ünnepe Alapítvány fővédnökei:
 
Horgas Eszter - fuvolaművész
Gulyás Dénes - operaénekes
Szakcsi Lakatos Béla – zongoraművész, zeneszerző
Kocsis Zoltán -  karmester, zongoraművész és zeneszerző, a  Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. 
Fischer Iván - vezető karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója 
Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, 
Sztevanovity Zorán – előadóművész, zeneszerző
 

A Zene Ünnepe idei programja 

 
A Sofitel-Francia Intézet Színpad:
 
16:30 Jazzrael
 
A zenekar közismert izraeli, szefárd, yiddish dalokat értelmez újra, és kever jazz elemekkel. A tradicionális zsidó zenei folklór különleges interpretálása. Az együttest országosan elismert jazz zenészek alkotják. A zenekar híd szerepet kíván betölteni kelet és nyugat között, egyesíteni a népek zenéjét kultúráját, megismertetni a világ fiataljaival a zsidó zene gyöngyszemeit és értékeit. 
 
17:40 Meszecsinka
 
A Meszecsinka teliholdkor született, különös varázslat által. A neve Holdacskát jelent és egy bolgár népdalból jött. Hét nyelven énekel (magyar, cigány, bolgár, spanyol, finn, angol, arab), két országból jön (Magyarország, Bulgária) és Csodaországba tart. A zene lágy és simulékony, de nem hagy kétséget. Megkerüli a slágerlistákat és belelopakodik az emberek szívébe. 
 
19:10 Botom Botom /F/
 
A francia dub színtér fehér hollója végre Magyarországra is ellátogat.
 
A jelző már csak ezért is illik a Lyon-i trióra, mert a dub műfajának egyik legklasszikusabb kiadójától /Hammerbass/ eredeztetik magukat, miközben zenéjükben már csak nyomokban fedezhető fel a jamaikai hangzás. A dub-ot csökkentve viszont olyan egyéb elemekkel fűszerezték kombójukat, ami egyedi és bármikor felismerhető delikáttá varázsolta zenéjüket. A közel 15 éves formáció a könnyed szellős dub, és trip-hoptól kezdve a harmincas évek zenei világát felfrissítő elektronikus couple-kig tartó repertoárja tökéletesen illik a leghosszabb nap estéjére, bemutatva  a végtelen lehetőségek zenei világát a 21.-század elején.
 
20:45 Riddim Colony 
 
A hazai reggae-szcéna első számú zenekara, a Zene Ünnepe ideológiájának egyik legvérmesebb támogatója, a Riddim Colony köszönti a naplementét ezen a hosszú napon.
 
Magyarország első számú jamaikai stílusú és nyelvű reggae zenekara a műfaj széles skáláját játssza a legmélyebb roots-tól a legcsapatósabb dancehallig. 2005-ös indulásuk óta itthon rengeteg település számos klubjában, fesztiválján, rendezvényén játszottak már, és a közönség összetételétől függetlenül óriási buli kerekedik a koncertjeiken. Egyre gyakrabban játszanak külföldön is (Németország, Olaszország, Hollandia, Románia, Szlovákia, Szlovénia stb) Védjegyükké vált a kirobbanó energiájú, mindenkit magával ragadó pozitív koncerthangulat, a komoly mondanivalójú erős üzenet közvetítése, a közönséget intenzíven bevonó, igazi szabad stílusú reggae-dancehall élmény. Kezdetektől fogva saját muzsikát játszanak, azaz egyrészt teljesen saját szerzeményeket, másrészt általuk feldolgozott riddimeket saját verzióban, saját szövegekkel.
 
Akvárium Klub:
 
14:00 Lemezbörze és DJ Simogató, használt lemezvásár
16:00 Yellow Spots Marching Delux
17:00 Skaballeros
18:00 Puhító
19:00 Kaldera - Tanka Balázs (Turbo) és Kovács Bence
 
Gyermekkori barátságból átlényegült akusztikus duett, valahol az északi vadon és a déli
országutak közti vidékről. Útszéli folk- muzsika és introvertált hangulatok párbeszéde gitárral és énekkel. Ha Te azt mondod, blues, ők azt mondják: grunge. Ha Te azt mondod: grunge, ők azt mondják folk.
 
Zene Ünnepe Afterparty az EB negyeddöntők után
 
23:30 Anselmo Crew
 
Az Anselmo Crew-t 2002-ben alapította az épp Új-Zélandon utcazenészként kalandozó énekes, saz-os, tangóharmonikás Sub Anselmo és az oda éppen Ázsiából érkező Tomaso Anselmo basszusgitáros, majd hazatérvén szintén kalandozó kedvű zenészekkel létrehozták az urbánus world music legszélesebb palettáját felvonultató kommandót.
 
00:30 Ez A Divat
01:30 DJ Tits
 
Az R33 programja:
 
18:00 Balaton
18:45 Fugu
19:30 Igor Mortis Vodka Klub
20:30 Kettős Tamás és a Vadszamarak
21:30 Apey Akusztik
22:30 Kilián
00:00 R33 Allstars 
 

További budapesti programok:

 
Gozsdu Udvar - Szomszéd Bár
18:30- Tomor Trio
19:30 - Tintás Barnes
 
IF Kávézó (Ráday utca 19.)
18:00 -  Szakál Tamás hegedű, Pagonyi András harmonika, Vázsonyi János saxofon Kardos Dániel gitár sorrend lehet más 
 
Columbus Hajó
19:00  Shadows Hungary Band
20:30  Zelig
 

Vidéki programok:

 
Székesfehérvár – Műhely Kávéház /Székesfehérvár Ady Endre u 11./
20:30h Lions Of Suburbia:
23:00h Dj  Elf /Bakelit-est/
 
Balatonlelle- Szabadtéri Szinpad
Június 21. Rambo Jazz Band
Június 22. Field Street, Botom Botom /F/
Június 23. Latin Line
Június 24. Monokini
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. február 13.

Többek között Budapesten tér vissza a The Weeknd

A 2022-re meghirdetett világkörüli The Weeknd turné az átütemezett észak-amerikai és európai koncertkörút az iránt óriási érdeklődés. Ez a várva várt, szenzációs visszatérő koncert 2022. november 4-én a Budapest Arénában is látható lesz! A jegyértékesítés az énekes Super Bowl fellépését követően, február 8-án el is indult. Tovább

2021. január 20.

Főzzünk embert és együnk tudományt! - a Tudósok ökumenikus diétakoncertje Afrikából

Mit tehet a zenész, ha nem koncertezhet? – teszik fel a kérdést brit, magyar és karagandai tudósok, s mivel immár globális az imperialista kapitalizmus, amelyben elvárt, hogy smileyval a kopoltyúnkon boldog halakként ússzunk, a válasz nem lehet más a túlélés feltételeinek a megteremtése céljából, mint az öröm- és pénzszerzés egyéb módjainak a felkutatása. Tovább

2020. december 14.

Különleges stream koncertet ad a Kiscsillag

A Kiscsillag zenekar egy interaktív bulival zárja az évet, hogy a közönség bepótolhassa az idén elmaradt találkozási lehetőségeket. Tovább

2020. október 29.

Budapest is szerepel az Iron Maiden 2021-es turnéjának listáján

Az IRON MAIDEN bejelentette, hogy többek között egy magyarországi fellépés is bekerült a 2021-es Legacy Of The Beast európai turné utolsó szakaszába, a banda 2021. június 9-én ad koncertet a Groupama Arénában. Előzenekarként a Lord Of The Lost www.lordofthelost.de melegíti majd be a közönséget. Tovább

2020. október 29.

A 2 éves Antares az Akvárium Klubban ünnepel

A magyar könnyűzenei élet egyik legfényesebb ifjú csillaga, az Antares fontos évfordulóhoz érkezett. Bár még csak két évesek, tulajdonosai egy Junior Artisjus Díjnak és az Öröm a Zene fődíjnak, velük indult a Dalfutár 4, és már második lemezüket készítik. A progresszív rock, metal, hip-hop, jazz, funk és soul világot vegyítő zenekar fennállásának második évét az Akvárium Klubban ünnepli 2020. november 20-án. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky