3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2011. október 9.

Idén is: Jobb velünk a világ!

Copyright:

Igazi zenei különlegességekkel és egyedi újdonságokkal készülnek a Jobb velünk a világ! jótékonysági koncert szervezői 2011. november 13-ára. Az idei évben Hoboé, az Ismerős Arcoké, a Misztrálé és a Jobb velünk a világ! koncertekről nélkülözhetetlen Nemadomfel Együttesé lesz ugyan a főszerep az Arénában, azonban a tánc és az érdekes koreográfiák mellett különleges képességű kutyák is szerepet kapnak a színpadon. Sőt, számos sztárvendéggel, köztük az egyik tehetségkutató műsorból megismert Krizbai Tecával várják az odalátogatókat az esemény szervezői.

Hobo és bandája, az Ismerős Arcok, a Misztrál és a Nemadomfel Együttes – így hangzik az idei Jobb velünk a világ! jótékonysági koncert zenekari névsora. A tavalyi év underground fellépőinek sikere után 2011-ben új zenei stílusokhoz nyúltak a szervezők, így a rock, a népzene világa és Hobo nélkülözhetetlen blues zenéje kap az idei évben főszerepet megfűszerezve ezt a jól ismert Nemadomfel Együttes feldolgozásaival illetve önálló szerzeményeivel. „Az idei cél is az, hogy megtöltsük a Sportarénát, hiszen a tavaly kitűzött passzívházként működő lakóotthon létrehozásához még sok támogatásra van szükségünk” – mondta el Papp Szabolcs, a Nemadomfel Együttes szóvivője.
 
Hobo és a sérült Színai Tamás – Ki vagyok én?
 
A tavalyi év hagyományait követve a koncertre látogatók nem csak négy együttes koncertjét tekinthetik meg, hanem olyan különleges felállásokat is, melyeket csak most, 2011. november 13-án láthatnak. „Hobo ismert dalát a Ki vagyok én? című számot Hobo egy sérült fiatallal, Színai Tamásssal adja elő közösen” – ismertette a kulisszatitkokat a szóvivő. „A Nemadomfel Együttes frontemberének, Zakál Zoltánnak szerzeményét, a Mennyországot Hobo fogja a szerzővel közösen színpadra állítani, míg vendégfellépőnk Krizbai Teca a Nemadomfel egyik slágerét a Lelked másik oldalán című számát fogja többek között elénekelni. Igazi csemegének ígérkezik, hogy a Jobb velünk a világ! koncerteket záró, már-már az összefogás himnuszának számító Kiss Barna szerzeményt, a Soha nem adjuk fel! dalt a fellépő zenekarok saját, általuk írt strófával fogják kiegészíteni. Természetesen a zenei különlegességek mellett egyéb színpadi kuriózumokat is ígérünk, hiszen Kiss Barna által megzenésített Falu végén kurta kocsma című vers zenei előadását, színházi játék is megeleveníti a színpadon. Hobo legújabb zenei albumának a Rock and roll mindenkié című számára pedig Györke Nóra vezette Nemadomfel tánckar készít izgalmas új koreográfiát. A tavalyi évhez hasonlóan színesítik a programot kerekesszékes tánccsoportok is, de ezen kívül még számos meglepetéssel készülünk a koncertre”– fűzte hozzá a szóvivő.
 
Hobo: „Azzal tudok a legtöbbet tenni, ha játszom.”
 
Hobo számára nem ismeretlen terep az Aréna, hiszen a tavalyi évben a Hobo Blues Band búcsúkoncertje kapcsán kétszer is sikerült megtölteni a csarnokot. Az új felállással, a Hobo és bandájával viszont először áll a Sportaréna színpadára. Most megjelenő új albumáról és a Hobo Blues Band régi jól ismert slágereiből is felcsendülnek dalok. „Pályafutásom kezdete előtt is segítettem mindenkinek, ott, ahol tudtam, úgyhogy számomra ismert zenészként is természetes a segítségnyújtás mind a mai napig” – mondta el Földes László Hobo. „Azzal tudok a legtöbbet tenni, ha játszom. Mindenkinek megpróbálok segíteni, aki megkér, ha kell kórházban, ha kell börtönben, most, november 13-án az Arénában a sérültekkel közösen zenélünk egy jó ügyért” – hangsúlyozta a zenész.
 
Ismerős Arcok: „Biztosak vagyunk abban, hogy most is értő fülekre találunk.”
 
Az Ismerős Arcok először áll az Aréna színpadára, így számukra ezért is különös jelentőséggel bír ez az esemény. „Az Ismerős Arcok zenekar megalakulásának első percétől az emberek közti egyenlőség mellett állt ki” – mondta el Nyerges Attila a zenekar képviselője. „Azt gondoljuk, teljesen mindegy, hogy a határon innen és túl élők közti egyenlőségről beszélünk, vagy az úgymond egészséges, illetve fogyatékos, sérült embertársaink közti nem létező különbségekről. Meggyőződésünk, hogy nekünk, színpadon álló embereknek erről beszélnünk kell, és jelenlétünkkel nyomatékot adni ennek, a ma még mostohagyermekként kezelt, ám annál fontosabb gondolatnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a zenekar köré együtt érző és gondolkodó közönség (közösség) gyűlt, és biztosak vagyunk abban, hogy most is értő fülekre - és nem mellékesen - érző lelkekre találunk. Az emberi élet mindenkinek jár, emberként élni viszont mindenkinek kötelessége. Ezért leszünk ott az Arénában” – tette hozzá Nyerges.
 
Misztrál zene jelnyelvi tolmáccsal
 
A Misztrálhoz is közel állnak az esélyegyenlőségi gondolatok, a hátrányos helyzetben élők segítése, hiszen évek óta dolgoznak együtt színpadon jeltolmáccsal. „2008-ban, Magyarországon elsőként kezdtük el a jelnyelvi akadálymentesítést a zenei előadók közül” – mondta el Török Máté, a Misztrál tagja. „Koncertjeink, a fesztiválokon való fellépéseink egy részét ma is tolmácsok közreműködésével tartjuk. Érdekes műfaj ez, hiszen a Misztrál elsősorban verseket zenésít meg, így a jeltolmács feladata egyfajta műfordítás is jelnyelvre. A koncertre látogatók is megtapasztalhatják ezt az élményt, hiszen az Arénában való fellépésre is Popele Róbert jeltolmáccsal készülünk” – tette hozzá Török. A Jobb velünk a világ! kezdeményezéshez való csatlakozás kapcsán elmondta: „azt gondolom, hogy ma Magyarországon minden jóérzésű ember egy ilyen ügy mellé áll.”
 
Kutyák is szerepet kapnak
 
A fellépő zenekarok és meghívott sztárvendégek mellett igazi különlegességként a Zöld Zebra Egyesület jóvoltából kutyák is színpadra lépnek, hiszen a sérült emberek számára fontos segítőtársat jelentenek a mindennapokban. „Ugyan legtöbbször csak a vakok és gyengén látók esetében érezzük fontos segítőtársnak a kutyákat, azonban az állatok, különösen a kutyák és a lovak fontos terápiás eszközei is a sérült emberek társadalmi integrációjának és fejlesztésének” – ismertette Rolkó Zsuzsanna, a Nem Adom Fel Alapítvány tapasztalati szakértője, Robertának, egy halmozottan sérült kislánynak az édesanyja. „A sérült emberek számára nehézséget jelentő környezeti zajok, ismeretlen tárgyak iránti félelem, a megszokottól eltérő helyzetek, emberekkel való találkozás kapcsán kialakult stressz leküzdésében kiemelt szerepük lehet az állatoknak, akik segítő társként szegődnek melléjük, működnek velük együtt. Az állatok nem válogatnak sérült és ép ember között, elfogadóak és toleránsak gazdájukkal, a segítő kutyák pedig minden emberrel szemben” – tette hozzá a tapasztalati szakértő.
 
A Zöld Zebra Egyesület kutyája Audrey lesz az idei Jobb velünk a világ! koncert egyik fellépője, aki éppen készül terápiás kutya-vizsgájára. „A kutyák általában elősegítik a társas kapcsolat kialakulását, csökkentik a stresszt, önállóbbá teszik a sérültet, kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá tehetik gazdájukat és enyhíthetik a depressziót” – nyilatkozta Kardos Szilvia a Zöld Zebra Egyesület egyik vezetője a segítő kutyák kulcsképességeiről. „Nagyon fontosnak tartjuk láttatni, hogy miben és hogyan nyújthat segítséget egy sérült vagy akár egy ép ember számára a mindennapi életben a kutya” – tette hozzá az egyesület képviselője. Az Arénában azonban nem hagyományos segítő kutyaként, hanem különleges szerepkörben tűnik fel majd Audrey kutya, azonban erről többet nem árultak el a szervezők.
 
Önkormányzatok csatlakoznak a páholy-programhoz
 
„A tavalyi évek hagyományait követve az idén ismét meghirdettük a páholy-programunkat – mondta el az esemény szóvivője – melynek során vállalatok, csoportok, közösségek egy szektorban foglalhatnak helyet, és akár saját elképzelésük, arculatuk alapján feldíszíthetik helyüket. Újdonság, hogy páholy-programunkat önkormányzatok számára is megnyitottuk, melyhez folyamatosan jelzik csatlakozási szándékukat kerületi illetve városi önkormányzatok” – hangsúlyozta Papp Szabolcs.
 

HÁTTÉR

 
1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2023. május 12.

Sztárparádéval és közel 100 programmal jubilál a VéNégy Fesztivál

Óriásbábok, akrobaták, világító medúzák, gigantikus fémoroszlán, üstdobokon megszólaló ókori görög költészet, a történelem hőseit megidéző táncok, virtuális és zenei utazás – a színházi és zenei élet sztárjait, valamint feltörekvő csillagait felvonultató, szédítően gazdag összművészeti programkavalkáddal vár a 10-ik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A palettát családi és természetjáró programok, workshopok, valamint filmvetítések is színesítik, de képzőművészeti installációk és táncház is várja az érdeklődőket június 22. és 25. között Nagymaroson. A fesztivál továbbá otthont ad a VéNégy Fesztivál és 5műVészeti Évzáró eseménynek, amelynek házigazdája a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Tovább

2023. május 11.

Sziget, újra a régi fényében

Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások sorában. Néhány programhelyszín helyet vált, néhány új köntöst kap. Ami marad, az a kihagyhatatlan Sziget-feeling és a programok változatossága, a műfaji sokszínűség jegyében. Tovább

2023. május 3.

Balkán - ahogy még nem hallottad

A BALKAN:MOST Fesztivál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legfontosabb világzenei programja friss, ezerféle balkáni zenével tölti meg Veszprém festői helyszíneit szeptember 7-9. között.  Az ingyenes szabadtéri fesztivál elsőként mutatja be a térség világzenei színterének valódi arcát. Neofolk, gipsy hop, bosnyák blues, magashegyi ambient és etnojazz – pár kevert árnyalat a fesztivál felfedezésre váró palettájából. A közönséget a Dubioza Kolektiv, Marina Satti, a fúvós jazz fenomén Daniele Sepe és rengeteg feltörekvő balkáni banda koncertjei szórakoztatják, a szakmát a világzene egyik legnagyobb nemzetközi fóruma, a WOMEX közreműködésével megvalósuló háromnapos konferencia hívja össze. Tovább

2023. május 3.

Várják a fesztiválok az önkénteseket

A Fesztivál Önkéntes Központ (FÖK) idén is várja azokat a fiatalokat vagy akár idősebbeket, akik a legmenőbb hazai fesztiválokon illetve koncerteken szeretnének önkéntesként dolgozni. Tovább

2023. április 11.

Zenei újjászületés a Budapest Ritmo fesztiválon

Kezdődik a tavasz egyik legszínesebb felfedezőfesztiválja, a Budapest Ritmo. Április 12–15. között a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló eseménysorozat az egyiptomi szakrális zenétől a ciprusi psych-folkig, Izlandtól a Szaharáig elképesztő műfaji és földrajzi sokszínűséggel várja a világzene rajongóit. 20 koncert, 3 DJ-set, 8 film, négynapos utazás a zene körül 4 budapesti helyszínen, amire szakaszokban és retúr is jegyet vehetsz. Idén többek közt Emilíana Torrini és a Colorist Orchestra, a Tamikrest és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei, kibővült filmprogram és egyedi együttműködések várják a közönséget. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky