3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2011. június 6.

Athe Sam ötödször

Copyright:

Immár ötödik alkalommal, 2011-ben is athe sam, azaz itt vagyunk. Ez a két szó magába foglalja az egyhetes fesztivál lényegét: itt vagyunk, megmutatjuk magunkat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban, magas színvonalon, a főváros közepén, a Gödör Klubban.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek
A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és az emberi méltóság tiszteletben tartásához. 
Mindezek alapfeltétele, hogy ismerjük a másikat. Az Athe Samon találkozik roma és nem roma, oláh, beás és magyar cigány, ismeretségek, barátságok köttetnek, együttműködések, kezdeményezések alakulnak, új tehetségek kerülnek reflektorfénybe, hol sírva, hol nevetve szembesülünk a cigány lét problémáival, értékeivel és szépségével. 
Reményeink szerint fesztiválunk hosszabb távon hozzájárul a roma társadalommal kapcsolatos előítéletek leküzdéséhez.
 
A V. Athe Sam Fesztiválról:
 
A 2011. évi Athe Sam Fesztivál minden eddiginél színesebb és színvonalasabb kínálattal várja majd a látogatókat. Az idei programok a közép-kelet európai régióra összpontosítanak, ezért Macedóniából, Szerbiából és Bulgáriából érkeznek sztárfellépők a fesztivál meghívására.
Az Athe Sam több összművészeti fesztivállal működik együtt a tolerancia értékének további erősítése érdekében. Ezek az együttműködések idén is folytatódnak és a résztvevők köre tovább bővül.
 
Zenei programok:
 
A fesztivál Balogh Béla, aranysarkantyús cigánytáncos emlékének szentelt zenés-táncos műsorral nyílik. 
A műsor célja méltó módon megemlékezni Balogh Béláról. Az emlékezés kulcsszavai: a tisztelet és hódolat az ember és a kiváló táncművész előtt. A műsor Balogh Béla 20 éves munkásságát eleveníti meg, szakmai életrajza főbb állomásait bemutatva, pályatársak közreműködésével, illetve archív felvételek felhasználásával. A produkció koncepciója, hogy roma és nem roma táncművészek közösen hozzák létre az előadást, a színpadon több generáció is találkozik: régi kollegái (Vadrózsa), gyermekei és unokája, valamint fiatal profi táncosok (Honvéd Táncszínház, Budapest Táncegyüttes, Forgatós Kamara Táncegyüttes, Állami Népi Táncegyüttes).
 
Június 9-én a Dejan Jovanović Gipsy Band táncoltatja meg a közönséget. Dejan Jovanovic a szerbiai Obrenovacból származik, de már jó pár éve Berlinben él. Tangóharmonikájával egész Európát bejárta, a roma zene és a Balkán hangzásának egyik legjobb tolmácsolójaként tartják számon. 
Egy családi ünnepségen Dejanék egy görög dobossal, Dimitris Chrisitidis-szel és helyi roma zenészekkel muzsikáltak több napon át, éjjel-nappal. Itt született meg a projekt ötletete: a svadba” (lakodalom) hagyományos zenéjének és az Erdelezi (Szt. György nap) ünnep zenei hangzásának a felelevenítése, a romák életét költői szépséggel bemutató régi dalok és balladák újrafelfedezése olyan zenei formákkal ötvözve, hogy nagyvárosi klubokban is helyük legyen.
 
Június 10-én a Cigányzene Királynője, Esma Redzepova és zenekara ad koncertet. Esma Redzepova Szkopjében nőtt fel. Előadói tehetsége a zene, a tánc és a színjátszás terén is nagyon korán megmutatkozott. Így figyelt rá fel Stevo Teodosievski, a híres zenész, zeneszerző, aki Belgrádba vitte - ezzel kezdődött Esma tündérmesébe illő élete. Stevo és Esma együttese csakhamar a Balkán egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekara lett. Turné turnét, felvétel fevételt követett, az eredmény mintegy 400 lemez és számos díj, elismerés lett.
Stevo és Esma 47 árvát és utcagyereket fogadott örökbe és tanított zenére. Esma szkopjei palotaszerű lakóházát úgy alakította ki, hogy az "az emberiség otthona és a zene múzeuma" is legyen egyben, melyet majd az utókorra kíván hagyni. Esmát és zenekarát immáron 40 éve hívják Európából, Észak Amerikából és Ausztráliából mindenfelé. A 70-es években indiai turnéja során kapta a Cigányok Királynője címet.
 
A fesztivál különlegessége a szombati (június 11.), már hagyományosnak mondható Gálaműsor.  Az idei Athe Sam Gála a roma-nem roma együttzenélés jegyében telik. 
Igazi sztárparádé várható, hiszen közös műsorral készült a  Romano Drom és a Fiesta, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Beat Dis, a Karaván Familia és a Heaven Street Seven, a Kalyi Jag és a Vujicsics Együttes, a Parno Graszt és  a colorStar! A program idén a parkban felállított nagyszínpadon kap helyet!
 
Június 12-én, a fesztivál zárónapján Sofi Marinova, Bulgária és a Sunny Music sztárja kápráztatja el a budapesti közönéget. Sofi minden fesztivált és versenyt megnyert, amin csak elindult. Csalódott is lenne, mondja, ha ennél rosszabb eredménnyel végezne egy megmérettetésen. Sofi az első énekes, aki a bolgár New Folk magazintól az év énekese díj mellé egy kis szobrot is kapott. Számos elismeréssel jutalmazták: kapott díjat zenei munkásságáért. a legnépszerűbb dalért, és elnyerte a legtehetségesebb fiatal zenészeknek járó díjat is. Megnyerte a The Golden Mustang fődíját, az Erato fesztivál első helyezését pedig görög és szerb énekesek elől vitte el az Álmom című dallal. 
 
 A fesztivál további zenei programjai is sokszínűek: autentikus oláh- és beáscigány folkzenekarok, jazz, és megannyi más műfaj képviselteti magát. A szervezők elsődleges szempontja – a színvonal mellett – az volt, hogy olyan zenekarok, előadók lépjenek fel, akik a korábbi fesztiválokon nem vettek részt, illetve idei fellépésüknek valamilyen aktualitása van. 
 
Idén is kiemelten fontos feladatunknak tekintjük a fiatal tehetségek felkutatását, bemutatását. Az idei tehetségkutató felhívásra több mint 200 jelentkezés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt a tucatnyi fellépő csoportot-együttest, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak a fesztivál egy hete alatt.
 
Kiállítások
 
Idén két újszerű kiállítással várjuk Önöket:
 
Fotókiállításunk igazi családi album! Olyan fotók, amelyeken egészen biztosan mindenki felfedez egy-egy ismerős arcot. Az ózdi Velence-telepen élő Farkas Tibor arra vállalkozott, hogy összegyűjti az 1940-es évektől napjainkig készült fotókat a környék cigányzenészeiről. Megjelennek a többek között a fesztiválon is fellépő Váradi Roma Café felmenői vagy akár a híres jazz zenész, Balázs Elemér édesapja…..és még sokan mások! 
 
Másik kiállításunk az Athe Khere Sam! - vagyis itt otthon vagyunk! Interaktív kiállítás arról, hogy milyen vagy milyen lehet egy cigány család otthona. Mitől cigányos vajon? A Fesztivál végére biztosan kiderül! A Gödör Klub Terasz Galériájában megkísérelünk berendezni egy komplett lakást, amihez minden fesztivállátogató hozzáteheti azt, amitől ő otthon érzi magát benne! Legyen az családi fotó, szentkép vagy egy üveg pálinka! Természetesen a cigányos vendégfogadásról is gondoskodunk!
 
Civil programok
 
Az Athe Sam civil programjai idén is tematikus napokon foglalkoznak a cigányság helyzetének aktuális kérdéseivel. 
A keddi napot az oktatásnak szentelve bemutatkozik az OSI Roma Mentor Program, amely személyes példaképeken keresztül kíván irányt mutatni az alternatív pedagógiában.
A délután folyamán Deszegregációs irányelvek az oktatáspolitikában című kerekasztal-beszélgetés keretében járjuk körül a jelenlegi oktatáspolitika cigányságot érintő vetületeit.
 
(M)ennyien vagyunk? 2001: 190 046; 2011: ? címmel az Uccu Alapítvány szervezésében a roma identitásról, a 2011-es népszámlálás romákat érintő nemzetiségi kérdéseiről lesz szó. Miért lehetnek fontosak a nemzetiségi kérdések, milyen eredményeket hozhatnak a számok a romák jövőjét illetően?
 
A tavaly kezdődött Jövőbelátók beszélgetnek a cigánykérdésről sorozatunk idén is folytatódik Jövőbelátók beszélgetnek a romák magyarországi helyzetéről az Európai Roma Stratégia tükrében címmel – reagálva a magyar EU-elnökség eredményeire, a romák magyarországi integrációjának aktuális állapotára és a frissiben fogant Európai Roma Stratégiára.
 
Színház, Irodalom, Filmművészet
 
Az elmúlt évek felolvasóestjeitől eltérően idén olyan irodalmi pódiumesttel készülünk, ahol cigány – magyar - spanyol költők versei hangoznak el autentikus cigány dalokkal színesítve, a Cinka Panna Cigány Színház előadásában. 
 
A fesztivál kulturális kavalkádjában tavaly megjelent Athe S(l)am poetry est tovább folytatódik. Idei címe és hívószavai: „Nem vagy egyedül!” - Athe S(l)am! Témái az együttlét, az együttérzés, a szolidaritás. 
Ahogy tavaly, idén is a Sajókazai Ambedkar gimnázium hallgatói közül delegáltak szállnak versenybe országszerte ismert slammerekkel és kortárs költőkkel. A slam poetry íratlan szabályai szerint egy határon túli - szlovák - slammer is elmondja a magáét a kijelölt téma közösségi, társadalmi vetületeiről.
A társadalmi problémákra érzékeny közéleti-költészeti műfaj hazai legjobbjai közül Zeek és a hajdani Kontroll Csoport, valamint a jelenlegi Ági és Fiúk, valamint Bardo zenekarok énekes-zenész-szövegírója, Bárdos Deák Ági lesznek az esemény házigazdái.
 
A színházkedvelőket egy különleges előadással várjuk: a Reneszánsz Roma Műhely előadásában a Gyűlölet nélkül című komoly komédia az árulásról, egy hegedű kálváriájáról és természetesen a szerelemről szól, Csemer Géza rendezésében. 
Igazi csemege a kisebbeknek és gyerekszívű szüleiknek: A betyár volt- e cigány Jóska? című mesét bábelőadás formájában dolgozza színpadra Kovács Katalin bábszínész és zenésztársa. 
 
A részvételi színházi kezdeményezések egyes formáival is megismerkedhetünk az V. Athe Samon. 
A hatalom kötelez címmel színészek és fesztivállátogatók együtt gondolkodnak a hatalomról a Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat részvételi foglalkozásán.
A KÖSZI - Közösségi színház jóvoltából pedig láthatatlan színházi és fórumszínházi helyzetekben lehet része a közönségnek különböző váratlan pillanatokban.
 
Filmes kínálatunkat a zenei sokszínűség és humor jellemzi. A Malaccal teljes 2007. legviccesebb dokumentumfilmje Lajosról és böllér csapatáról, a Blöff önmagáért beszél, az Életvonat pedig – bár feledhetnénk a csattanóját! Zenés filmjeink egyik csillaga az Életek éneke, amely arról tesz tanúbizonyságot, hogy ahogy a zenei kultúrák egybefonódnak, úgy fonódnak össze az emberi sorsok is. A Tony Gatlif rendezte Vengo egy dallam, egy himnusz az élethez, szerelemhez… A kétegyházi cigány parasztasszonyok életfelfogását, értékrendjét A három nővér című film mutatja be. Látható lesz a Cigányok ideje című filmből maga Emir Kusturica készítette punk opera színházi előadásának felvétele. 
 
Aki a programok alatt megéhezne, idén sem marad éhkoppon! Marcsi büféje zöldbabos cigánygulyással meg egy kis bodaggal (cigánykenyérrel) és sok más finomsággal vár mindenkit! 
 
Az Athe Sam csapata idén is garantálja, hogy igazi ünneppé váljon ez a teljes hét és mindenki élményekkel gazdagodva térjen haza! 
 

„V. Athe Sam! - Itt vagyunk!”

Roma Összművészeti Fesztivál

 

2011. június 6-12.

Budapest, Gödör Klub

 
A V.Athe Sam! Fesztivál programja megtalálható a www.athesam.hu oldalon! 
A fesztivál minden programja INGYENES!

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. szeptember 30.

Patti Smith a Liszt Ünnepen a MÜPÁban

Talán vannak még, akik emlékeznek Patti Smith első magyarországi koncertjére: a punk keresztanyjának 23 évvel ezelőtti fellépése a Sziget Fesztiválon azzal a katartikus momentummal zárult, ahogy Patti puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, mielőtt egy elegánsan hanyag mozdulattal a színpadon lévő egyik erősítőbe repítette a hangszert. 2021. október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith várva várt koncertje a Liszt Ünnepen valódi kultszenzáció. Tovább

2021. szeptember 30.

Scorpions lesz Budapesten

A legendás rockbanda visszatér egy új albummal és egy világkörüli turnéval! 2022 februárjában a SCORPIONS megjelenteti 19. stúdióalbumát Rock Believer címmel, majd útnak indul. A járvány alatt a zenekar visszavonult szülővárosuk, Hannover stúdiójába, és új dalokon kezdett dolgozni. Klaus Meine szerint az új dalok azért olyan pörgősek és erőtől duzzadók, mint a 80-as évekbeli albumaik, mert „úgy vettük fel a lemezt, mint egy banda egy koncerten, ugyanabban a szobában ülve, pont mint a 80-as években.” Tovább

2021. szeptember 28.

A TOOL Budapesten

A TOOL visszatér Európába a 2019-es Fear Inoculum néhány fellépése után. A várva várt koncertsorozat 2022. április 23-án rajtol el Koppenhágában. Tovább

2021. június 22.

Több mint száz új fellépőt jelentett be a jubileumi EXIT

Az eddig bejelentett nevek, így David Guetta, DJ Snake, Tyga, Robin Schulz, Asaf Avidan, Paul Van Dyk, Sheck Wes, Topic, Satori, Amira Medunjanin vagy a Laibach mellé több mint száz fellépő csatlakozott a jubileumi, 20. EXIT fellépőinek sorába. Az új nevekkel együtt, mint például Amelie Lens, Maceo Plex és Tijana T immár négy fesztiválszínpad programja lett teljes a Budapesttől mindössze 3 órás autóútra található rendezvényen. Tovább

2021. június 2.

A Fran Palermo is az EXITre tart

Szerbia június második felében az újranyitást tervezi, erről adott ki közleményt Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Ezzel újabb hivatalos megerősítést nyert, hogy a régió első idei nagyfesztiválja minden bizonnyal az újvidéki EXIT lesz, július 8-11. között. A szervezők korábban már bejelentették, hogy olyan nemzetközi sztárokkal készülnek, mint David Guetta, DJ Snake, Tyga, Paul Kalkbrenner vagy a Sabaton. Hozzájuk csatlakozott a napokban Robin Schulz, Satori és a Fran Palermo is. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky