3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2010. május 25.

Békeharcos cigánykirály… Athe Sam Fesztivál

Copyright:

A 2010. évi Athe Sam Fesztivál minden eddiginél színesebb programkínálattal várja a látogatókat. Idén először érkezik a fesztivál meghívására valódi világsztár, Chico, a legendás Gipsy Kings alapítója és frontembere, társzerzője olyan világhírű slágereknek, mint a „Bamboleo”, „Djobi, Djobi” és a „Ben Ben Maria”. Chico, alias Djeloul Bouchikhi az UNESCO békekövete 14 év után újra fellép Magyarországon, zenekarával, a Chico & The Gypsieszel!

Észak-Afrikai emigráns szülők gyermeke, cigányzenész szomszédok és Franciaország komplex kultúrája ötvöződött az inkább iskola mellé járó Djeoul Bouchikhi, későbbi nevén Chico sorsában.

"Vannak, akik ha a légüres térbe néznek, csak az ürességet látják, és vannak, akik az abban rejlő lehetőségeket. Jómagam álmodozó volnék, ha pragmatikus is. A cigányok a jövőnek játszanak, ez velem nem így volt."- És valóban, tényleg vannak, akik nem látnak tovább a sorsuk orránál, mások viszont a kulturális mátrixban élve minden kézmozdulatukkal egyben kezet is nyújtanak. Például úgy, hogy a kéz végéhez gitárt növesztenek, a zene nyelvét az abszolút értelemben vett toleranciáévá avatva.

Chico benősült a cigányságba és a családfőségbe egyaránt. A Los Reyes zenekar - amely érdes őszinteségével könnyeket csalt Charlie Chaplin szemébe is- vezetőjeként érett komoly szerzővé, 1983-ban nevezte át  a nemzetközi porondra lépve bandáját Gipsy Kings-re.
A zenekar 1987-ben nemzetközi turnékra indult, 1989-ben már hárommillió albumot adtak el.
1988-ban Jack Lang, francia kulturális miniszterrel kötött barátság vetette fel a Gipsy and Romany Mosaic Art Festival ötletét, amely a cigányzene népszerűsítésére szerveződött.


A menedzserrel kitört személyes ellentéte vezetett oda, hogy kilépett a zenekarból, és 1991-ben megalapította újabb szupergroupját, a Chico and the Gypsies-t.

Első, Vagabundo című albumukból kétszázezer példány fogyott el, ezután következett az  újabb album, amelyet Dahman el-Harachi Nomad c. száma után neveztek el. Chico, mint a cigány kultúra protektora megalapította az El Patio centrumot, amely egy olyan fesztiválhelyszín, ahol a világ minden tájáról érkező cigány utazók találkozhatnak.

1994-ben az UNESCO felkérte a zenekart, hogy az oszlói gálaműsorban szerepeljen, melyet az arab-izraeli békeszerződés első évfordulójára szerveztek. Bouchikhi családi tragédiáját is sikerült feldolgozni az esemény folytán, mivel idősebb bátyját a Moszad gyilkoltatta meg. Az eseményen részt vett Simon Peresz és Jasszer Arafat is, az összegyűlt adományokat Gáza és Jerikó újjáépítésére fordították. Frederico Mayer, az UNESCO elnöke figyelemmel kísérte szervezőtevékenységét, és 1995-ben az UNESCO különleges békenagykövetévé nevezte ki.

A világhírű zenekar 14 éve járt utoljára hazánkban, általában a világ nagy sportcsarnokaiban lépnek föl, most azonban az Athe Sam! Fesztivál meghívására a Gödörben adnak klubkoncertet 2010. június 4-én, este 10 órától.

A koncerten várhatóan az összes nagy sláger felcsendül majd a 10 tagú zenekar előadásában.

Jegyek elővételben 5000 Ft-os áron válthatók a Gödör Klub kávézójában, a koncert napján 6000 Ft-ba kerülnek a belépők.

IV. Athe Sam! – Itt vagyunk!  Roma Összművészeti Fesztivál
2010. május 31. – június 6.
Gödör Klub

Chico & The Gypsies koncert
2010. június 4. 22:00 Gödör Klub

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. szeptember 7.

Alkalmazkodik a járványhoz a budapesti WOMEX

A szervező Hangvető budapesti eseményekről, innovatív nemzetközi digitális megvalósításról egyeztet. A WOMEX (Worldwide Music Expo) 2020-as eseményét idén részben virtuálisan valósítják meg, jelentette be a magyar szervező, a Hangvető és a főszervező berlini Piranha Arts. A nemzetközi világzenei fesztivál programjai az eredeti időpontban várhatóan világszerte online elérhetőek lesznek majd, a szervezők jelenleg az esemény pontos helyszíni és online megvalósulásáról egyeztetnek. Tovább

2020. szeptember 3.

A Plázson még tart a nyár

Bár egy meglehetősen rendhagyó szezont búcsúztathatunk, szerencsére a Plázson még szeptember elején is tart a nyár, ahol nemcsak az utolsó meleg napokat élvezhetjük a Balaton legszebb partszakaszán, de még a hamisíthatatlan, plázsos bulikban is megmerítkezhetünk: szeptember első szombatján nappali Beach Party és Necc Party lesz a kínálatban, míg az utolsó hétvégéről szeptember 11-én a Kowalsky meg a Vega gondoskodik majd. Tovább

2020. augusztus 26.

Vadonatúj klippel jelentkezik a USEME

A tavalyi Nagy-Szín-Pad nyertes zenekar Leszel-e még? című dalához forgatott videót. A történet két főszerepét a Balázs Béla-díjas Dér András és felesége, Dér Denisa színésznő alakítja. Tovább

2020. augusztus 18.

Ibizai hangulat a balatonfüredi SunCity-ben

A nagyszínpados produkciók nélkül, mégis forró klubhangulatban telik a nyár az északi part legnagyobb szórakozókomplexumában. A szezon egyik záróakkordja az augusztus 19-i jubileumi RetroStars X buli lesz, majd 2020. augusztus 29-én a house zene egyik legnagyobb világsztárja érkezik! Tovább

2020. július 23.

Július 25-én először koncertezik a Bagossy Brothers Company a Plázson

A Bagossy Brothers Company fénysebességgel került fel a nagyszínpadokra, idén először pedig a siófoki Plázs közönsége is élőben hallhatja őket és együtt énekelhetik most szombaton az olyan slágereket, mint a Valahol itt vagy, vagy az Olyan Ő. A Bagossy Brothers Company koncertje után sem áll meg az élet: három különféle helyszínen várnak partykkal, de már pénteken érdemes itt kezdeni a hétvégét Metzker Viktóriával, illetve Rakonczai Imre Piano estjével. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky