3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2010. április 28.

Európa szeret téged! Utcafesztivál az Erzsébet téren

Copyright:

Május 9. mára európai szimbólummá vált (Európa Nap), amely az EU zászlójához, himnuszához és az egységes valutához hasonlóan az Európai Unió politikai egységét jelképezi. Az Európa Nap alkalmából olyan rendezvények és fesztiválok kerülnek megrendezésre, melyek Európát közelebb viszik a polgárokhoz, az Unió népeit pedig egymáshoz.

Az Európa Nap alkalmából május 8-án, Budapesten, az Erzsébet téren két színpaddal és számtalan izgalmas programmal, koncertekkel, vetélkedőkkel, színházi és tánc előadásokkal, divatbemutatóval, Ability Parkkal, Fair Trade helyszínnel, környezet tudatos játszóházzal, zsonglőr klubbal, civil szervezetek standjaival várjuk az egész családot délután 14 órától este 22 óráig. 

A rendezvényekre a belépés ingyenes!

EU LOVES YOU
Európa Napi Utcafesztivál az Erzsébet téren
2010. május 8. 14:00-22:00
Budapest, Erzsébet tér

Programok:
14.00-22.00 Nagyszínpad
megnyitó
Kaláka
Chalaban
Parno Graszt
Heaven Street Seven + Karavan Família
!Deladap (A)
14.00-22.00 Színházi Színpad
Bácskai Juli Pszichoszínháza: Meleg vagyok!
TÁP Színház: Bevándorló varieté
Tánceánia Együttes: EllentétPÁROK
Ökosztüm Bemutató

Cellux- csoport: Környezettudatos játszóház
Zsonglőr klub
Ability-park és játszóház
Fair Trade vásár és akadálypálya

Civil szervezetek standjai és programjai
Fedél Nélkül kiállítás
Szeretettel várjuk az Esélyegyenlőségi Napunkon is, a Millenáris Parkban 10.00 és 18.00 óra között!
   
Részletes program

Zenei színpad

KALÁKA
A zenei és irodalmi tevékenységet is végző Kaláka zenekar tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját. Negyven éve zenésítik meg milliók gyermekkorát, nekik köszönhetően él tovább a köztudatban több száz költemény. A Kaláka hazánkat külföldön is méltán képviselő, a magyar zenei élet egyik kiemelkedő értékét adó zenekara. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek imádják koncertjeiket, a felnőttek pedig újra gyerekké válnak a Kaláka-dalokat hallgatva.

CHALABAN
A Chalaban zenekart a marokkói származású Said Tichiti alapította 1999-ben, Budapesten. Said Tichiti a dél-marokkói sivatagban született, gyerekként ösztönösen szívta magába a berber kultúra zenei hagyományait. 2000-ben jelent meg a zenekar első lemeze Moroccan Nomad címmel, amelyen keveredtek a magyar, spanyol, indiai, bolgár hatások, de a zenekar megtartotta afrikai-arab gyökereit is. További albumaik: Moroccan Spring, Albaraka és Transzolok; a Hashish Freee a Chalaban ötödik nagylemeze. Saïd Tichiti hazájától távol a marokkói hagyományok nagykövete, de a különböző kultúrák képviselőit is előszeretettel invitálja olykor közös örömzenélésre. A zenekar az elmúlt tíz évben megragadta közönségét egyedi stílusával, fennállása óta az afro-arab zene első számú képviselőjévé vált Közép- és Kelet-Európában. Gyakori vendége a környező országok zenei rendezvényeinek, és két nagyszabású koncertet is adott marokkói fesztiválokon: a casab-lancai Rawafiden és az agadiri Timitaron.

PARNO GRASZT
"Ha bemegyek a kocsmába, rávágok a zongorára." Nem más ez, mint a Parno Graszt első lemezének első dalának legelső sora, amit 2001-es megjelenése óta ország-világ ugyanazzal az egyetemes, ősi mozdulattal üdvözöl: fejet lehajt, kezek a levegőbe, ujjal csettint és veszettül táncolni kezd. Mindezt másodpercenként 160-as tempóban. Amellett, hogy zenei anyagukat maguk gyűjtötték a szabolcs-szatmári Paszabról és környékéről, a zenekar a mai napig itt él, távol a nagyvárosok zajától és gyorsan múló divatjától. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar pedig őszinte, közvetlen természetét. Dalaik több nemzetközi világzenei és cigányzenei válogatásra felkerültek, az utóbbi években pedig számos rangos külföldi fesztiválon léptek fel. Zenéjük 2008-ban egészen Indiáig szállt: Radzsasztánban, az európai cigányság feltételezett őshazájában kutatták zenei gyökereiket, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat keresve, falusi zenészekkel együtt muzsikálva. Erről az egyedülálló felfedezőútról dokumentumfilm készült, amely hamarosan megjelenik DVD-n.

HEAVEN STREET SEVEN & KARAVÁN FAMILIA
Az idén 15. születésnapját ünneplő Heaven Street Seven különleges akusztikus koncertjét láthatjuk, amit a Karavan Familiával közösen adnak elő. A Karavan Familia a hagyományos és a városi roma folklór visszafogottabb, ugyanakkor sugárzóan kedves, melegszívű vonulatát játszó zenekar. A Karaván Família a cigány népzene tradicionális és modern formáinak felhasználásával, a hagyományos és a mai gondolkodás harmóniájával, a zenei igényesség jegyében szólaltatja meg a cigány folklór legszebb dalait. Egy valódi romafolk "családi vállalkozás" - férj, feleség + gyerekek -, többek közt szabolcsi cigánydalokkal, Mississippi delta-blues-zal, flamencóval, balkáni "macskajajjal", és mindenféle további hatásokkal, "napkelettől napnyugatig". Több rendezvényen, többek között a Gödör Klubban is láthattuk már a két együttest együtt a színpadon, most szerencsére nem csak egy vagy két dalt hallhatunk, láthatunk tőlük, hanem egy hosszabb műsorra lehet számítani.

!DELADAP (A)
Elfogadta felkérésünket a világszerte ismert, Prágából Bécsbe költözött zenész, Stani Vana elsöprő sikerű zenekara, a !Deladap. A magyar zongoristával, Barkóczy Tiborral (aki Louie Austen zenei agytrösztjeként is hírnevet szerzett) alapított nu-roma zenekar jócskán kibővült az utóbbi években, és egy komplett közép-európai koncert-kavalkáddá vált, szerb gitárossal, roma énekesnővel, magyar kannással, szlovák bőgőssel és hegedűssel – autentikus jelképe az Unió sokszínűségének! Valóságos kultusz alakult ki körülöttük, ami persze annak is köszönhető, hogy elképesztő színpadi produkciót nyújtanak! A Fesztivál zenei programjának zárásához méltó örömkoncertnek lehetünk tanúi!

Színházi színpad

Bácskai Juli Pszichoszínháza: Meleg vagyok!
A pszichoszínház igazi szépsége/öröme/veszélye, hogy minden előadás egyetlen, megismé- telhetetlen, egyszeri. Nincs mód a javításra, módosításra, szépítésre. Itt és most kell jót, a lehető legjobbat kihozni magunkból és egymásból. A műfaj a színház és a terápia határvidékéről való. Ötletét, keretét a pszichológus és a hozzá forduló páciens párbeszéde kínálja. A trambulin az a terápiás céllal lefolytatott beszélgetés, amelynek előadására, majd illusztrálására a problémát a színpadon demonstráló két színész vállalkozik.

Táp Színház: Bevándorló Varieté
A TÁP Színház 2005 novemberében indította el a Minden Rossz Varieté elnevezésű előadás- sorozatát. Az előadások a méltatlanul elfeledett századfordulós varieték világát idézik. A 25-30 ismert és kevésbé ismert színészt felvonultató varieté állandó teltház előtt kelti életre (a legkülönbözőbb helyszíneken) a méltatlanul elfeledett műfajt, amelyben egyszerre jelenik meg a magas művészet és az alternatív kultúra. A Bevándorló Varieté külön erre az alkalomra létrehozott előadás, a bevándorlók által a mindennapokban megélt szituációk humorral fűszerezett jelenetsora

Tánceánia Együttes: EllentérPÁROK
„Határozott törekvésünk a társadalommal folytatott olyan kulturális és szociális párbeszéd, mely végső soron a sérültek társadalmi integrációjának új bázisa lehet.”

Különbözőségünkben egyek vagyunk. Állás, ülés, fekvés. Nyugalom és mozgás. Megérintesz. Ki a vezető? Eltűnnek a szerepek, egyek is lehetünk másságunkban. A zenét halljuk, érezzük, együtt lélegzünk, függetlenül létezünk, összefonódva megmutatkozunk. Van-e a határnak, a korlátoknak felszabadító ereje? Hogyan ad támaszt a társ érintése, a zenei hang költészete? Választjuk az érintést, és egyre többet tudunk meg magunkról, a társról és a nem látható, csak átélhető kapcsolatrendszerekről. A darab feltárni szándékozik a vezető/vezetett szerepeket a sérülés kapcsán. Ki a motor a duettben? Ebben a munkában a kontakt improvizáció gondolatai, elvei inspirálnak: az érintés, érzékelés, a páros munka, a szerepek és a szabad tánc szavakba nem önthető szárnyalása. Az előadás során mindenki (épek és sérültek) alkotóvá válik, hiszen minden egyes megoldás improvizatív munka eredménye. A darab – Palya Bea énekére és Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszeres zenéjére – több rövidebb fejezetből áll majd össze. Az együttesnek ez a harmadik alkotói találkozása a zenész-énekes párossal. Gál Eszter EllentétPÁROK c. munkája a mozgássérültek világában vizsgálja a test-mozgás-mozdulat és az alkotás-hatás viszonyát.

Ökosztüm – ruhademonstráció a környezettudatos öltözködés jegyében
A MERLiN ENERGiA és az OSZMI (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet) Ökosztüm fantázianevű projektje rendhagyó ruhademonstrációval lép fel a természetesség, a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az energiatakarékosság és az egészségesebb életmód érdekében, kísérletet téve az öltözködési kultúra megújítására, a környezettudatos mindennapi viselet ösztönzésére. Az Ökosztüm gyűjtőnév egyszerre jelent egy közel 100 fantáziaruhából álló kollekciót, a kollekcióra épülő látványos divatbemutatót és egyben egy példamutató öltözködési kultúrát, tágabb értelemben életformaváltást. A kollekciót, amely az azonos címet viselő, májusban meghirdetett öltözéktervezői pályázat eredményeként született, fiatal, pályakezdő iparművészek, valamint már befutott öltözék- és jelmeztervezők környezetbarát alapanyagokból, illetve újrahasznosított háztartási hulladékokból kreált fantáziaruhái alkotják.

További programok szabadtéren és sátrakban:

Cellux csoport: környezetvédelmi játszóház

A művészeti foglalkozás alapanyaga az újrahasznosítható hulladék. A workshop célja lokális közösségi alkotás létrehozása, amelyen keresztül azt az üzenetet kívánjuk közvetíteni, hogy a jelenkor globális kihívásaira, így a klímaváltozás kezelésére is közösségi összefogással, lokálisan kell megoldást találni. A workshop alkalmával olyan szelektív kukák megalkotását tűztük ki célul, amiket nem készen kapnak az érdeklődők, hanem maguk készíthetik el őket. A munka során alkalmat kínálunk a gyerekeknek, hogy mesés világukkal tegyék barátságossá a tárgyakat. Az alkotómunkát a Cellux Csoport tapasztalt művészei vezetik. A workshop egyedi jellegét az adja, hogy az elkészült tárgyak nem pusztán ezt a napot teszik színesebbé, hanem a Gödör Klub aktív használati tárgyai lehetnek. Ezzel azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy az emberek a környezeti problémák megoldására innovatív és fenntartható megoldásokat keressenek. Alapanyagok: tisztított háztartási hulladék csomagolóanyagok, úgymint gyümölcslédoboz, flakonok, fahulladékok, papírhulladékok stb..

Zsonglőr Klub
Hivatásos artisták közreműködésével bemutatjuk az ügyességi- és zsonglőrjátékok használatát (karika, diabolo, ördögbot, tányér), és segítünk elsajátítani az alap trükköket.

Fair Trade Vásár és kiállítás
Az Európai Unió 2006 májusában fogalmazta meg azt az ajánlását, mely a méltányos kereskedelmet (fair trade) támogatja. Az ajánlás szerint a méltányos kereskedelem olyan partnerségi viszony a globális Dél termelőivel, mely legjobban kifejezi az Európai Unió szellemiségét, az igazságosság elveit, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy mind az Európai Unió, mind a tagállamok bővülő kapcsolatrendszert építsenek ki a fair trade elvei mentén.

A Fair Trade Vásár és kiállítás programjai:
- 5 helyszínből álló „akadályverseny”, ahol a fair trade-hez kötődő feladatokat kell teljesíteni
- 1 kör – 1 méltányos zsé: Sétáld körbe az Erzsébet teret a fair trade-ért! Világnapi mellényben kell egy kört megtenni, adományként fizetni 1 méltányos zsét, ami 250 Ft, cserébe a sétáló kap egy emléklapot arról, hogy a világnapon a fair trade célok megvalósításáért adakozott.
- kiállítás: kiadványok, képek, termékek
- fair trade termékek vására
- fair trade kávé és tea kínálása
- fair trade csokifondü készítése EU-s motívummal, annak alkalmából, hogy Magyarország 20 éve delegált először képviselőt az Európai Unióba (hozott – vagy helyszínen vásárolt – gyümölcs fair trade csokiban fürdetése)

Ability Park
Az Ability Interaktív Élménypark rendezvényeinek célja szórakoztató formában megismertetni az emberekkel, a fogyatékkal élők mindennapi helyzetét. Játékaik és szolgáltatásaik segítségével valamennyi korosztály számára élvezhetően és megérthetően mozdítják elő a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletformálást, valamint tartalmas élményt nyújtanak mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára akarja tenni képességeit.

Az Ability Park programjai:
- Mobil elemekből felépíthető kerekes székes akadálypálya: terelőbóják, billenő rámpa, küszöb, gumiszegélyek fel-használásával felépített, kerekes székkel bejárható pálya áll a látogatók rendelkezésére, mely a kerekesszék-használat alap-elemeivel ismerteti meg őket.
- Játéktár: tapintásra, szaglásra, hallásra hagyatkozva játszható memóriajátékok.   Braille-írás: a Braille-ábécé alapjai és a Braille-írógép működése.
- Jel-tér: A látogatók megismerkedhetnek a jelnyelvi ábécé alapjaival, és olyan alapvető jelekkel, melyek segítségével érzékelhetővé válik számukra a siketek gondolkodását meghatá-rozó vizuális logika. Korosztályok szerint változó, vizualitással és jelnyelvvel összefüggő logikai és memóriajátékok.

A szegénység nem szégyen kiállítás

A Fedél Nélkül c. újság 2000-ben jelent meg először, mint a hajléktalanok létezéséről, helyzetéről szóló nyomtatott kiállítás.  A szerkesztőség 2008-ban művészeti pályázatot hirdetett vers, próza és grafika műfajban. A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem részeként, a hajléktalanokra való figyelemfelhívás céljából a beérkezett pályaművekből ötven képet tartalmazó szabadtéri kiállítás nyílik, az egyes munkákhoz csatolva készítőjük életútját.

A belépés ingyenes!

További információ:
Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park – Gödör Klub
1051 Budapest, Erzsébet tér
Tel: 06-20/201-3868

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. szeptember 30.

Patti Smith a Liszt Ünnepen a MÜPÁban

Talán vannak még, akik emlékeznek Patti Smith első magyarországi koncertjére: a punk keresztanyjának 23 évvel ezelőtti fellépése a Sziget Fesztiválon azzal a katartikus momentummal zárult, ahogy Patti puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, mielőtt egy elegánsan hanyag mozdulattal a színpadon lévő egyik erősítőbe repítette a hangszert. 2021. október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith várva várt koncertje a Liszt Ünnepen valódi kultszenzáció. Tovább

2021. szeptember 30.

Scorpions lesz Budapesten

A legendás rockbanda visszatér egy új albummal és egy világkörüli turnéval! 2022 februárjában a SCORPIONS megjelenteti 19. stúdióalbumát Rock Believer címmel, majd útnak indul. A járvány alatt a zenekar visszavonult szülővárosuk, Hannover stúdiójába, és új dalokon kezdett dolgozni. Klaus Meine szerint az új dalok azért olyan pörgősek és erőtől duzzadók, mint a 80-as évekbeli albumaik, mert „úgy vettük fel a lemezt, mint egy banda egy koncerten, ugyanabban a szobában ülve, pont mint a 80-as években.” Tovább

2021. szeptember 28.

A TOOL Budapesten

A TOOL visszatér Európába a 2019-es Fear Inoculum néhány fellépése után. A várva várt koncertsorozat 2022. április 23-án rajtol el Koppenhágában. Tovább

2021. június 22.

Több mint száz új fellépőt jelentett be a jubileumi EXIT

Az eddig bejelentett nevek, így David Guetta, DJ Snake, Tyga, Robin Schulz, Asaf Avidan, Paul Van Dyk, Sheck Wes, Topic, Satori, Amira Medunjanin vagy a Laibach mellé több mint száz fellépő csatlakozott a jubileumi, 20. EXIT fellépőinek sorába. Az új nevekkel együtt, mint például Amelie Lens, Maceo Plex és Tijana T immár négy fesztiválszínpad programja lett teljes a Budapesttől mindössze 3 órás autóútra található rendezvényen. Tovább

2021. június 2.

A Fran Palermo is az EXITre tart

Szerbia június második felében az újranyitást tervezi, erről adott ki közleményt Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Ezzel újabb hivatalos megerősítést nyert, hogy a régió első idei nagyfesztiválja minden bizonnyal az újvidéki EXIT lesz, július 8-11. között. A szervezők korábban már bejelentették, hogy olyan nemzetközi sztárokkal készülnek, mint David Guetta, DJ Snake, Tyga, Paul Kalkbrenner vagy a Sabaton. Hozzájuk csatlakozott a napokban Robin Schulz, Satori és a Fran Palermo is. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky