3427 zenekar 12457 letölthető zene

Hozzászólások » MyMusic » Bárpult » M nélkül

Témakörök
Hirdetés
M nélkül
csakhang 2008. máj.. 23.  08:46 2
A baráti társaságon van M nélkül rajongói klub.Hatalmasak vagytok!
   
ferking 2008. febr.. 20.  10:32 1
Aki szeret a megszokott dolgoktól elszakadni és szereti az újító zenéket, annak szól az alábbi ismertető az M nélkül zenekarról.

http://www.mnelkul.atw.hu

A zenekarról...

Már a megalakulásnál eldőlt, hogy saját zenével próbálkozunk, ezért kísérletezéssel töltöttünk el jó pár évet. Nemcsak a dallamok és a ritmusok irányában engedtük szabadjára a fantáziánkat, hanem a hangszerválasztás és -készítés területén is. A rock műfajban stílusidegen hangszernek számító citera is megszólalt első szerzeményeinkben. Ezt a hangszert tömör fából magunk készítettük és elektromos gitárhoz hasonlóan, dupla hangszedővel szereltük fel. Így létrehoztunk egy telt hangzást, ami szokatlan, egyedi színt adott az instrumentális szerzeményeinknek. Előbukkantak a témák között két basszusgitárra írt szigorú zenealapok is. A gitár basszuserősítőn szólalt meg a vastagabb, mégis tiszta hangzás miatt. Erre a kísérletező időszakra éneknélküliség volt jellemző, ennek oka főleg a szövegek és az énekesek hiánya volt. Az évek során egyre több népzene inspirálta szerzemény és tudatosan készített, népies hangulatot hordozó zenerészlet született meg, épült be a zenénkbe. Minket sem kerültek el a hullámvölgyek, de szerencsére minden átalakulás, tagcsere olyan zenészt hozott a zenekarba, aki hozzátett ötleteivel a közös munkához. Néhány dolog jellemzővé vált a zenénkre. Például a basszusgitár a megszokottól eltérő, magasabb hangszínnel került előrébb a zenében. A gitárra egyre inkább jellemzővé vált a tisztán érthető dallambetétek, az aprólékosan átgondolt összhangzatok és a kemény vastag torzított hang használata. A dobtémák kidolgozására egyre nagyobb hangsúly került. Jellemzővé vált a gyakori témaváltás és ritmusváltás is. Az utóbbi években gazdagodtunk női énekhanggal, ami kitűnően illeszkedik az eddigi alkotásokhoz, de természetesen változásokat is hozott a zenei gondolkodásunkban. Jelenleg a hangszerjáték összhangjától szándékosan elszakadó énekdallamok és szigorúan a szöveg ritmusára és dallamára épített zenerészletek váltakozása teszi sajátosan gördülékennyé illetve tagolttá a zenénket. Témaválasztásaink átgondoltak, tudatos szerkesztésükben a progresszív rockra jellemző kötetlen ritmusokat és hangnemeket hívjuk segítségül. Talán a nu metálra jellemző, különböző irányzatok elemeinek ötvözése is felfedezhető zenénkben.
Valójában szabad, független, újító zenét játszunk, amire jobb híján a kemény progresszív jelzőt akasztjuk rá.

A témáról

A rock mindig valamiféle feszültségben, problémában gyökerezik. Témaválasztásaink is ilyen forrásokból táplálkoznak. Főleg érzéseket, hangulatokat reprezentálunk a dallamokkal és ritmusokkal, természetesen a szöveg tartalmát alátámasztva. A megjelenő álarc, örvény, a várost szürke hályogként beborító füst az elidegenedésről, egymással törődés hiányáról, kényszerpályákon való vergődésről szólnak. Született szerzemény az időről is, ami hiába telik, mégsem történik semmi. Itt a valamire várás feszültsége, a korlátok és szűkre szabott lehetőségek a téma. Háború nyomasztó vízióját jeleníti meg egy számunk, ez sajnos időről időre aktuálissá válik. Megcsalt szerelemről, csalódás szülte tévelygő gondolatokról is születtek dalok. Megbomlott elméjű gyilkos hálójába keveredett lány is színpadra került, ennek témáját egy népballadától kölcsönöztük. Egy dalban az örömöket és sikereket elrontó rosszindulat jelenik meg egy pók képében. Egy beduin népdal feldolgozásában keselyűké a főszerep, ezek a halálmadarak azok húsán híznak, akik tesznek, harcolnak valamiért. Általánosan mondható, hogy ezek a dalok embereknek, emberekről szólnak, politikai üzenetük nincs.
   

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky