3423 zenekar 12355 letölthető zene

Stainless Steel

alapértelmezett kép
Bemutatkozás
Stainless Steel zenekar

Minden 1994 februárjában kezdődött, amikor négy ifjú fúvós zenész elhatározta, hogy más műfajban is kipróbálja, mire képes. Mindannyian rajongtak a rock zenéért, így hát egy körülbelüli irányvonal adott volt.
A csapat (Jurásek Dániel – ének, Kreisz József – gitár, Jurásek Balázs – basszusgitár, Kovács Péter – dob), mint a kezdő zenekarok általában, egy ideig kereste saját hangját, amelyet végül a második gitáros, Kocsis József érkezésével leltek meg 1995 márciusában. Megvolt hát a kétgitáros, klasszikus heavy metal felállás, megkezdődött a koncertezés is. A zenekar első fellépése 1995. március 25-én volt Csolnokon, a csapat székhelyén, több környékbeli zenekar társaságában.
Tűzön-vízen át, Elveszett álmok – néhány azon dalok közül, amelyekre ma már csak a legősibb rajongók emlékezhetnek… A zenekar neve lassanként ismertté vált; már 1995 végén részt vett egy országos tehetségkutató fesztiválon is.
Az 1996-os év változást hozott a csapat soraiban: Jurásek Dániel kilépett, az énekesi feladatokat a bőgőzés mellett Balázs vállalta magára.
Az év koncertezés és próbák jegyében telt. A dalok tovább csiszolódtak, melynek eredményeképp megszületett az első demo 1997 júliusában. Az anyag a „Tűzpróba” címet kapta, 8 dalt tartalmazott. Az év hátralevő részében a zenekar koncertek keretében mutatta be a kazetta anyagát.
1997 decemberében Balázs dönteni kényszerült: már egy ideje két zenekarban játszott párhozamosan és ez a feladat meghaladta erejét. Így hát kivált a Steel-ből, és a győri Demonlord-nál maradt, melynek sorait azóta is erősíti. Az énekesi posztra majd’ két év szünet után visszatért Dani, a basszusgitáros Dér Norbert lett.
Az 1998-as esztendő fordulópontnak tekinthető a zenekar történetében. Felmerült ugyanis az ötlet, hogy a következő hanganyag dalai koncepciózusan egy téma köré csoportosuljanak. Dani, aki akkoriban német szakos egyetemista volt, felvetette a Nibelung ének feldolgozásának lehetőségét. Tanulmányai során ismerte meg behatóbban a legendát, s úgy érezte, azt a zene nyelvén jól lehetne tolmácsolni a közönség felé. Az ötletből aztán valóság lett, sorra születtek az új dalok, már angol nyelven.
Szeptemberben távozott a zenekarból Dér Norbi, aki azóta a blues műfajban tevékenykedik. Utódja Maros Gergely lett, a „The Fable Of Prowess” című második demót már vele rögzítette a csapat decemberben.
Az új anyag országosan ismertté tette a zenekar nevét. A közönségnek és a szakmának egyaránt tetszett a történet, a dallamos zene. A zenekar szekere meglódult, épp ezért érte váratlanul a társaságot Kocsis „Szepi” Józsi döntése, hogy kilép. Majdnem négy évig volt a zenekar lelkes tagja, de most úgy érezte, ennyi elég volt. 1999 januárjában érkezett az új gitáros, Maros László, Gergely bátyja.
Időközben Magyarországon újjáéledt a heavy metal. Régi bandák porolták le hangszereiket és tértek vissza a színpadra, melletük pedig ott volt a Cross Borns, a Demonlord, az Obstruction stb., akik lelkesen küzdöttek a közönség szeretetéért, az elismerésért. Köztük ott volt a Stainless Steel is. A fiatal csapatok országos fesztiválok keretében mutatták be zenéjüket és egyre nagyobb rajongó táborra tettek szert.
A Stainless Steel történetében fontos esemény, hogy a „Fable Of Prowess” demó kapcsán a német SOD Records lemezkiadó megkereste a zenekart, mondván, hogy vállalná egy teljes nagylemeznyi anyag kiadását és terjesztését Európában. A „Wigant” című első nagylemezt, mely már a teljes Nibelung-történetet elmondja, 1999/2000 telén rögzítette a zenekar. Az album mind Magyarországon, mind külföldön sikeres lett, az SOD szerződést hosszabított a zenekarral.
2000 augusztusában újabb tagcserére került sor: Maros László más zenei tevékenysége miatt lépett ki a zenekarból. Az új gitáros, Diószegi Dominik szeptemberben érkezett, személye és játéka új lendületbe hozta a zenekart. Sorra születtek az új dalok, a zenekar jó hangulatú koncerteket adott.
2001 ismét egy olyan év volt, mely során a hangsúly a dalszerzésre tevődött; lassan összeállt a második nagylemez anyaga. Természetesen koncertek is voltak, a csapat fellépet a Pepsi Szigeten is.
Novemberben aztán megkezdődtek a lemez felvételi munkálatai: a zenekar a P Stúdióban dolgozott Küronya Miklós hangmérnök irányításával. Az eredmény a „Red Heat Within” című korong, mely 2002 tavaszán illetve nyarán itthon és külföldön is megjelenik. Ezúttal nem koncept album készült, a szövegek más-más témával foglalkoznak, egy gondolati kapocs azonban összeköti őket. A zene pedig maradt heavy metal, ahogy eddig mindig. A lemez megjelenése után egy rövidebb turné keretében mutatjuk be az új lemezt, majd a nyár folyamán több fesztiválon is részt vettünk. 2002-ben rendeztük meg először a MetalFalu fesztivált, mely hatalmas sikert aratott.
Hosszas gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy vegyünk be a zenekarba egy billentyűst. Ez a billentyűs Sipka Csaba lett (exZymotic), így 2003 februárjától már 6 tagúra bővült a zenekar.
Valahogy a 2003-as év nem indult be úgy, ahogy szerettük volna, alig néhány koncertet tudtunk csak adni. Majd július végén Jurásek Dani bejelentette, hogy kilép a zenekarból. Utolsó koncertje a már hagyományos Csolnoki Falunapokon (2003. 08. 08.) volt.
Hirtelen azt sem tudtuk, hogy mi lesz a zenekarral. Feladtunk néhány hirdetést az interneten, hogy énekest keresünk, és nagy hirtelenséggel jelentkezett is egy személy. Ő volt Philippe. Augusztus végén eljött egy próbánkra, meghallgattuk, majd befogadtuk. Így új énekesünket Philippe Breuil személyében találtuk meg. Első fellépése a zenekarral a második MetalFalu fesztivál volt.
2004-ben sikerült új próbaterembe költöznünk, ahol nem zavart senki. Beindult az új számok írása, és koncert koncertet követ. Teljes erővel készülünk a 3. lemezünkre, és persze annyit koncertezünk, amennyit csak lehet.
2004 végén sajnos egy újabb tagcsere következett a zenekar életében, mivel Maros Gergely kilépett a zenekarból. Szerencsére utodját, Kassai Zoltánt hamar megtaláltuk.
2005 februárjában vérző szívvel, de kénytelenek voltunk megválni Philippe Breuil énekestől, így a zenekar újra öt tagú, és az énekesi posztot egyelőre Kreisz József tölti be.
A 3. lemez munkálatai tovább folynak.

A zenekar tagjai:
Kreisz József - gitár, ének
Diószegi Dominik - gitár
Kassai Zoltán - basszusgitár
Sipka Csaba - billentyû
Kovács Péter - dob

Diszkográfia:
Tûzpróba demó 1997
The Fable Of Prowess demó 1999
Wigant LP 2000
Red Heat Within LP 2002  
Albumok
Wigant (2000)
Hírek

2007. június 11. 16:51

Júliusban 3. lemez

Július 9-én jelenik meg a Stainless Steel zenekar 3. lemeze. Az anyag a The Plague címet viseli, és a Nail Records gondozásában kerül a boltokba. Országszerte 150 üzletben lesz kapható, de természetesen a koncerteken is be lehet majd szerezni. Tovább

Utoljára frissítve: Koncertidőpontok
Nincs meghirdetett koncert
Zenekar profil
Típus: zenekari oldal
Műfaj: HEAVY
Stílus: Metal
Alapítva: 1994
Rajongók: 2 fő
Megtekintve: 9342
Város: Esztergom
Szavazat: 0
Web:
Tagok: Diószegi Dominik » Gitár
Kassai Zoltán » basszusgitár
Kovács Péter » Dobok
Kreisz József » Gitár, ének
Sipka Csaba » Billentyű, vokál
A zenekar szerkesztői: mgergely
Rajongók
Ria... virus666
magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky