3428 zenekar 12456 letölthető zene
2011 lemezborító
Bemutatkozás
A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult Korai Öröm tagok rendszeres jam session-jei alapján. Oláh Annamária énekesnő csatlakozásával a kezdeti, instrumentális darabok fokozatosan nyerték el mostani dalformájukat, s a zenekar improvizálós, belassult, ambient-sátras („fókatelep”) szabadcsapatból markáns, pszichedelikus folk- rock együttessé alakult. A kezdeti kis klubkoncertek után a zenekarnak egyre nagyobb, rangosabb helyszíneken nyílt módja a bizonyításra. Így többek között sikeres koncertet adott több vidéki nagyvárosban, vagy pl. a Szépművészeti Múzeum Hundertwasser kiállításának zárónapján is.
A Zene Ünnepére meghirdetett pályázat nyerteséként meghívást kapott Brüsszelbe, a koncert a 2010-re szervezett nagyobb európai turné egyik állomása lesz.
Októberben német-svéd-dán turnét bonyolított le, amely keretében nemcsak koncertezett, de workshopokat is adot több európai városban a népzene és a modern zene kapcsolatáról.
Első lemezén a zenekar elsősorban a magyar, de olykor bolgár, francia, vagy akár indiai nép-és műdalok világába kalauzol minket, energikusan, rockosan előadott zenei formákkal kísérve. A Fókatelep, bár zeneileg több, látszólag egymástól távol álló stílusból is merít, (népdal, sanzon, metál, elektronika) egyik mellett sem kötelezi el magát, inkább ezek sajátos keveréke alakítja, határozza meg a sajátos „fóka- soundot”. Így pl. hallhatunk indiaias „raga-rockot” (Yallah Yallah), lassan hömpölygő, doomosan súlyos „zongora-metált” (Szállj el), a Szomorú Vasárnap feldolgozásával pedig egy igazán magyaros, trip-hop elemeket is használó dal született: hiszen szövegben, hangulatban mi más is képviselhetné jobban e műfaj magyar változatát, mint Seress Rezső világszerte ismert klasszikusa? Az ethno-folk érzést Annamari szárnyaló éneke mellett tovább erősíti Nikola Parov vendégszereplése is, aki több dalban játszik tradicionális fúvós hangszereken, ill. hegedűn.
Néhány média visszhang:
„Oláh Annamária delejes táncától és andalítóan édes énekétől keringő derviseket láttam coca-cola mámoromban, aztán a lendületes, precíz gitárjáték, a dobok, az ütősök és a különleges effektekkel megszólaló billentyű holdfényben vágtató nomád arab lovasokat varázsolt elém a Városliget árnyas fái közé”.
„A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot”.
„A szfinx méltósága és tekintélyt sugárzó titokzatossága árad zenéjükből. Százezer harcos fekete éjbe lőtt tüzes nyílvesszőjének oltalmazó ereje”.
„Nem az önfeledten táncoló, daloló, nem is a fonott széken kévét kötve kesergő világzenét játszák, nem is színtiszta ambientet, nem szimplán lendületes folkrockot, viszont mindez benne van a zenéjükben, pont annyira, amennyire kell.”
„Annamari levegőbe rajzolt titokzatos pontozással kíséri táncát, amivel kollektív akupunktúrás pontjainkat éri el, megnyitva ezzel lelkünk legmélyebb rétegeit a zenének”.

Bővebben:
http://zenemagazin.com/2009/05/fokatelep-lemezbemutato-–-majus-16-budapest-kertem-2/
http://est.hu/cikk/69012#fo_tartalom
http://zendo.blog.hu/2009/07/07/kisfoka_az_r33_ban
http://zendo.blog.hu/2009/08/22/foka_6
http://zenemagazin.com/2009/06/fokatelep-–-fustolok-kozt-fokuszban-az-enekhanggal/#more-9212
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=17012
http://www.passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=17837
http://rkithun.blogspot.com/2009/06/fokatelep.htmlhttp://antropos.hu/?id=3643
http://zendo.blog.hu/2009/10/06/underground_superstarz_1
dán:
http://www.kulturhus.kk.dk/vkhus/arrangementer/fokatelep-trusted-enemy
német:
http://www.musikansich.de/ausgaben/0709/reviews/fokatelep.html

Web
www.myspace.com/fokatelep
www.fokatelep.hu
www.Youtube.com/fokatelep
http://www.facebook.com/pages/Fokatelep/138735473100?ref=nf
http://tajtekos.hu/fokatelep
 
Albumok és Videók
Focadelic (2011)
Utoljára frissítve: 2012-02-28Koncertidőpontok
Nincs meghirdetett koncert
Zenekar profil
Típus: zenekari oldal
Műfaj: VILÁG
Stílus: space folk
Alapítva: 2007
Rajongók: 6 fő
Megtekintve: 9301
Város: Budapest
Szavazat: 0
Web:
Tagok: Biljarszki Emil » billentyű
Csányi Viktor » dob
Jócsik János » percussion
Oláh Annamária » ének
Somogyi Ferenc » basszusgitár
Szalay Péter » gitár
A zenekar szerkesztői: Fókatelep
Rajongók
kovhegyi MyAdmin tikaj
Hozzászólások
Janis Pub 2012. már. 21.  10:38 3
Sziasztok zenekarok! Ez a reg a Janis Pub nevében lett létrehozva. Egy Karaoke és Music Pub vagyunk a Kálvin téren Budapesten. Részletes infok www.janispub.hu oldalon találhatóak a pubról....
   
hurvinka 2009. máj. 14.  22:43 2
Jó kis muzsika ez skacok, csak így tovább. Mikor lesz cd?
   
matyi10 2008. nov. 26.  09:04 1
Tegnap láttalak titeket a könytárklubban. Még mondtam is az egyik ismerősömnek, hogy a Korai is ilyen zenét játszott anno. Ahhoz képest, hogy az fmk-ban minden hónapban ott voltam nem ismertem fel a...
   
magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky