3429 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. április 18. | Metal213

Sziklaszilárdan - Children Of Bodom

Copyright:

Children Of Bodom: Relentless Reckless Forever | Új lemezzel jelentkezett Finnország vezető metal csapata a Children Of Bodom, mely már több alkalommal tette/teszi tiszteletét nálunk, és a szerencsések már megbizonyosodhattak arról, hogy van fogalmuk a szakmáról.

Sorban már a hetedik Children Of Bodom nagylemeznél tartunk, melyet korábban több kislemez és DVD egészített ki, hogy teljes legyen a paletta.

Az Alexi Laiho által 1993 óta vezetett zenekar megalkuvás nélkül nyomja a metalt a rájuk jellemző stílusban: károgós/kiabálós ének helyenként csilingelős, eszelős futamokkal tarkított billentyűjáték, dallamos, néhol már-már akrobatikus gitárjáték, fifikás dob.

A finnországi Espoo-ban alakult zenekar neve eredetileg Inearthed volt, majd az 1960-ban elkövetett hírhedt Bodom tó környéki gyilkosság hatására (mi másra?) változtatták meg a nevüket Children Of Bodomra, és alakítottak ki egy saját stílust valamint egy sziklaszilárd rajongótábort a világ minden pontján.

Népszerűségükre jellemező, hogy Alexi Laiho lett egy nemrégiben lezajlott szavazáson az év gitárosa a Guitar World zenei magazinban. Még a New York Times is "technikailag káprázatos"- nak minősítette a zenekar játékát! Sőt, még a Guitar Hero Warriors of Rock című játékához is felhasználták négy számukat!

Mostani recenziónk tárgyát képező lemezüket a Relentless Reckless Forever-t a finnországi Pentax studióban vették fel Matt Hyde (Slayer, Mastodon, stb)  figyelő tekintete mellett. Az ALexi Laiho, Roope Latvala (gitár), Jaska Raatikainen (dob), Henkka Seppälä (basszusgitár) és Janne Warman (billentyűs hangszerek) felállású zenekar hamar, szinte bevezető nélkül vág bele a picit a Metallica Blackend-jének riffjére hasonlító (de csak hasonlító, semmi nyúlás!) Not My Funeralba, mely azután hamisítatlan Bodom ízekkel teli számmá válik. Ebbe a számba is illesztettek a rájuk jellemző bombasztikus billentyű szőnyegből, középen gitár és billentyűszólóval.

A Shovel Knockout basszussal történő felvezetése után egy kis szélvészgyors Black Metal ízelítőt kapunk Bodom módra, szenzációs gitár/billentyű ötvözettel. Szépen, egymás utánjában sorjáznak a számok: Roundtrip To Hell and back  a lassú tempójával, az érdekes című Pussyfoot Miss Suicide, a címadó Relentless Reckless Forever, a női hangfelvétellel bevezetett Ugly, a Cry of The Nihilist melyben szépen, dühösen fröcsög Alexi vagy a Was It, Worth It.

A végére még beillesztették a punkos, gyors Northpole Throwdown-t melyben legalább történik valami, van benne vadság (azért egy Wildchild-tól el is várunk minimum ennyit, bár inkább többet!), gyorsaság, tempó. Bárcsak az egész lemez ilyen lett volna, mert bizony a többi szám elmegy az ember mellett, anélkül, hogy nyomot hagyna benne. Kár, mert ez a lemez többet érdemelne, mint egy rutinból kinyomott dalcsokrot, amelyek persze magas színvonalúak, de picit olyan érzése van az ember fiának, hogy ezeket bizony hallotta már itt-ott Bodoméktól!

Kevés a meglepetés a lemezen.

Metal213
 
A MyMusic értékelése: 7/10

Children Of Bodom: Relentless Reckless Forever (Fontana Universal, 2011)

Disc: 1
1. Not My Funeral
2. Shovel Knockout
3. Roundtrip to Hell and Back
4. Pussyfoot Miss Suicide
5. Relentless Reckless Forever
6. Ugly
7. Cry of the Nihilist
8. Was It Worth It?
9. Northpole Throwdown

Disc: 2
1. Was It Worth It? (Music video)
2. Was It Worth It? (Making of)
3. Angels Don't Kill (Live At Bloodstock)
4. Everytime I Die (Live At Bloodstock)
5. The Rockhouse Method with Alexi Laiho (DVD Trailer)
6. The Rockhouse Method with Alexi Laiho (Instructional DVD excerpt)

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

2020. június 10.

Hulljon a férgese! | The Black Dahlia Murder

The Black Dahlia Murder – Verminous (2020) | Kilencedik lemezét görgette kifelé a Verminous képében a death metal alapvetésnek számító amerikai banda idén, Strnad-ék pedig egy fikarcnyi kétséget sem hagynak afelől, hogy méltán érdemelték ki ezt a titulust. Most először kellett három évet várni az előző korong után a rajongóknak, de a végeredmény tekintetében bőven mondhatjuk, hogy megérte a plusz egy év! Tovább

2020. június 6.

Meghaltam? | Polaris

Polaris – The Death Of Me (2020) | Második lemezét hozta ki az ausztrál metalcore banda és ha ez a náció és ez a zsáner egy mondatba kerül, akkor abban biztosak lehetünk, hogy valami nem mindennapi produkcióval fogjuk szemben találni magunkat. Ezt maximálisan alá is támasztja a The Death Of Me, hiszen a srácok mindent hoztak, ami kötelező, de mindenen csavartak is egy kicsit, hogy azért mégse legyen már tizenkettő egy tucat! Tovább

2020. június 2.

Kivirágzás | Hayley Williams

Hayley Williams – Petals For Armor (2020) | Sokan azt gondoltuk, hogy az After Laughter-rel Hayley helyretette a dolgokat az életében és a lelkét gyötrő démonoktól megszabadulva végre visszatérnek a klasszikus hangzáshoz és a sodró lendületű poppunk dalokhoz a Paramore-ral. Ez a remény még mindig él, de nagyobbat nem is tévedhettünk volna, hiszen Hayley-ben még volt egy szólólemez, ami a belső utazás és a pop egy teljesen más árnyalatát mutatja meg, mint az AL. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky