3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2011. április 8. | Sir DNA

Mindenhez ami nyugis - God Is An Astronaut

Copyright:

God Is An Astronaut: Age of The Fifth Sun | Április 10-én lépnek fel Budapesten, hogy bemutassák új albumukat, így épp ideje, hogy megvizsgáljuk, mire számíthatunk tőlük. Az Ír trió elég hamar nevet szerzett magának az egyedi (?) hangzásával. Képes volt megtartani a régi közönséget annak ellenére, hogy minden lemezzel belekóstoltak valami újba. Mégis minden rajongó elsősorban az áttörést hozó All is Violent, All is Bright-ért szereti őket.

Új lemezükkel lehetőségük nyílt a rajongók diszkrét vérfrissítésére, mivel a korong elég langyosra sikerült. Nem mintha ez rossz volna. Legalább anyu sem fogja követelni, hogy hallgassunk inkább rádiót a kocsiban. Ez a hangzásban a következőképp jelenik meg: hihetetlenül kevés benne a „dög”, konkrétan 1 szám felel meg a durvább post-rock (metál?) stílus elvárásainak, ez pedig az Age of the Fifth Sun: karcolós torzítás, sötét, gonosz. A többi dal viszont meglehetősen ambient, no de nem annyira, hogy ne lehessen rádióképes akár egy chill-out műsorban. Minden túlzást mellőzve ez lehetne a mesterhármas első, igazi trance-lemeze, már amennyiben egy hangzatos női vokált passzintottak volna a dalok alá, szerelem-évszak szövegtematikával (Kíváncsi lennék, ez fordítva mennyire lenne működőképes: lekeverni egy ATB dalról az buta éneket, és áthangszerelni, majd eladni, mint monoton post-rockot).

Na, de vissza a lemezhez. A sputnikmusic.com nincs kifejezetten jó véleménnyel róla, már csak azért sem, mert szerintük az album az eddig megjelent dalaik és hangzásaik remixelt egyvelege, semmi újat nem mutat. Valóban. Mintha már hallottuk volna ezeket a hangokat. Viszont naivak lennénk, ha 2011-ben bármiféle „nagy áttörést” várnánk egy lemeztől egy olyan stílusban, ami cirka 2002 körül élte klimaxát. Azóta az egész instrumentális post-rock felhígult, az irányzat kevés jellemzője (echo, monotonitás, minimálisan kihasznált elektronika és billentyű) a végletekig ki lett aknázva, semmi korszakalkotó nem fog érkezni már ebből az irányból. Természetesen lesznek még nagy dolgok, de azok inkább az egyéni hangzásnak és hangszerelésnek lesznek köszönhetőek, a struktúra lassú léptekkel állandósul, az „egykaptafa-jelleg” már most is valós probléma.

Az Age Of The Fifth Sun függetlenül a sputnikmusic.com véleményétől tartalmaz pár meglepő számot. Rögtön az első, a Worlds in Collision simán elmenne egy Silent Hill játék zenéjeként, az In the distance fading alá ki lett találva a dob, és a már említett Age of the Fifth Sun című dalban pedig pont annyi a tömbösített gonosz, mint amennyi ebbe a lemezbe kell.

Pont annyira lett semleges a lemez, hogy nem társíthatóak lelkiállapothoz a dalok, éppen ezért illik mindenhez, és minden alá, ami nyugis.

Sir DNA

A MyMusic értékelése: 7/10

God Is An Astronaut: Age of The Fifth Sun (Revive Records, 2010)

1. "Worlds in Collision"   7:39
2. "In the Distance Fading"   4:31
3. "Lost Kingdom"   5:23
4. "Golden Sky"   6:33
5. "Dark Rift"   5:08
6. "Parallel Highway"   3:56
7. "Shining Through"   5:08
8. "Age of the Fifth Sun"   6:28
9. "Paradise Remains"   2:25

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky