3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2016. augusztus 24. | lulu

Magyar kozmopolita – Ilyen lett a Joystix split lemez

Copyright:

Egyszerre nagyon ismerős, és mégsem az. Képzelj el egy 10 számos „split”, azaz osztott lemezt, tele olyan nótákkal, amik csak úgy belemásznak a füledbe, ismeretlen ismerősként.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

Punk-rock dalok, amik csak úgy rád tapadnak, és nem agynak továbbmenni pár napig. Na, itt éppen ez a helyzet. A Joystix és a francia High-school Motherfuckers nevű formáció ugyanis egy ilyen kerekebb project kedvéért összedugta a fejét és egy megfelezett lemezt hozott össze a műfaj széles körű rajongótáborának. A bandánként öt-öt dal pedig kitűnően mutatja a mai trendeket, ennek ellenére mégis újszerű, hiszen nem mindennapi két – ráadásul nem is egy hazából származó csapat- ilyenszerű együttműködése nem túl gyakori. Imádjuk. Igazából áradozhatnánk itt sokáig, de inkább szóljanak helyettünk maguk a dalok.


Annyit azonban mindenképpen érdemes még papírra vagy éppen monitorra vetni a dologgal kapcsolatban, hogy a klasszikus pop-rockos feeling sem rágta át szerencsére ezt a virtuális korongot, és a manapság olyannyira követni kívánt zenei trendek sem szőtték keresztül ezt a lemezt. Éppen ezért a még oly ismerősnek ható dalok (Green Day-es, egy kissé brit popos beütéssel) is, barátságosan egyedinek és persze irdatlanul nemzetközinek, engedjük meg magunknak, egészen kozmpolitának hatnak azon a szinten, amin mi, „átlag hallgatók” ezt az egészet úgy könyveljük el, hogy profi. Azaz tetszik, és megéri visszapörgetni, nem csak egyszer. A lejátszó hibájából (vagy éppen furcsa mód a sors tréfájából) az első és az ötödik track vált a kedvencünkké az első pár hallgatás során, hiszen a masina valamiért kizárólag ezt a kettőt preferálta csak az első fél órában, de tovább ugorva a favoritokon, abszolút minden időben fogyasztható nóta az összes többi (is), hétvégi lazuláshoz, vagy pedig egy kellemes borozós nyári pörgéshez egyaránt.


Az pedig ugyancsak nem kérdés, hogy ez a lemez mindenfajta ellenvetés nélkül megállná a helyét bármifajta nemzetközi rostán vagy éppen megmérettetésen. De még ha nem is így lenne, szeretnénk, mert új, mert fülbemászó, mert pörög, és mert olyan közel áll hozzánk, hogy máris legszívesebben ugrálnánk a ritmusra, egy minimum több százas koncerttermet is megtöltő tömegben. Próbáld csak ki.. hallgatod, és a része leszel, mert valahogy hangulatot hoz ez a lemez. Egységes hangulatot annak ellenére, hogy két – valóban különböző banda dolgozta össze ezt a 10 dalt egy egésszé. Mi például ma már erre a ritmusra sétáltunk.


Szóval ez az új Joystix „split” tényleg bejött. Ráadásul a második öt szám sem csak reklámfogásként vagy toldalékként van az elméleti diszken, hanem igazából pont ettől, a kissé hardabb, kissé punkosabb öt nótától lett igazán, vérbelien kerek egész ez a virtuális lemezke. A rövid értékelésünk pedig csupán annyi lenne, hogy boldogok lennénk, ha egyre több ilyen anyag keletkezne az országban, mind minőségileg, mind stílusilag, és persze, hogy hangulatilag is, talán egy kissé mínszolva a „mádörfákörök” arányát. Az is zene lenne füleinknek!
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky