3427 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2016. március 8.

Mi készül a Müsziben?

Copyright:

A MÜSZI, azaz a Művelődési Szint a budapesti zenei szubkultúra megkerülhetetlen helyszíne. Izgalmas, egyedi, progresszív és különleges hangulata miatt sokan jönnek el az egykori Corvin áruház harmadik emeltére. Bársony Júlia művészeti vezetővel és Terék Attila zenei programszervezővel beszélgettünk.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

"Nagyon sokan jelentkeznek különböző színvonalú produkciókkal. Befogadó hely vagyunk és ehhez keresünk újabb és újabb partnereket."

- Mennyire vagytok elégedettek a MÜSZI zenei életben betöltött jelenlegi pozíciójával?
B. J.: Természetesen sosem lehetünk teljesen elégedettek, de a MÜSZI fontos szerepet tölt be néhány zenei szubkultúra életében. Az elektronikus zenei kísérletekhez, a kortárs jazz-hez, a punk zenéhez vonzódó közönség nálunk találkozhat a legizgalmasabb fellépőkkel, a pszichedelikus rock is felbukkan a kínálatunkban. Helyszíne vagyunk zenei workshopoknak, így egyedülálló módon a zenei alkotás folyamatába is betekinthetnek az érdeklődők. Van olyan állandó programunk, ahol DJ-k egymásnak játszanak, a Karcosok klubjában például a scratch-elést gyakorolhatják, fejleszthetik a résztvevők.

- Igen sok zenei irányzat képviselője kap lehetőséget a bemutatkozásra és a szereplésre. Melyek a legnépszerűbbek manapság?
T. A.: A punk koncertek nagyon népszerűek, a techno és house is nagyon megy. A kortárs jazz és a kísérleti elektronika jön a második hullámban, de olyan extrém programok is vannak, mint a zajzene vagy az audiovizuális programok. Ezek mind a megszokott zenei kultúra határait súrolják.

- Hogyan érheti el egy kezdő zenekar, hogy felléphessen a MÜSZI-ben? Hogyan döntitek el, hogy melyik csapatot karoljátok fel? Van-e jelentős túljelentkezés?
T. A.: Nagyon sokan jelentkeznek különböző színvonalú produkciókkal. Befogadó hely vagyunk, és ehhez keresünk újabb és újabb partnereket. Nem feltétlenül az számít, hogy hányan jönnek el, többet nyom a latban, hogy mennyire izgalmas, progresszív a fellépő. Örülünk minden jelentkezőnek, igyekszünk mindenkinek helyet biztosítani.

- Mit tartotok az elmúlt év legnagyobb sikerének?
B. J.: Nem tudnék kiemelni külön-külön programokat, hiszen számunkra mindegyik fellépő fontos, mindegyik a szívügyünk. Nem feltétlenül a legnépszerűbb programok a legjobbak.

- Milyen újításokat terveztek jövőre?
T. A.: Folyamatosan kísérletezünk és újítunk. A Beatsimogató az év egyik újítása. Ezen zenei producerek élőben alkotnak, ezért nagyon izgalmas számunkra. Az Experiwave sorozat is újdonság, kisérleti elektronikus zene, zajzenével és live act-ekkel. A vasárnap délutánjainkat is izgalmas zenei programokkal fogjuk megtölteni. Üldögélős, nyugalmas, "ambientes" zenék forognak ilyenkor, bár pont legutóbb is táncraperdült a közönség... Szeretnénk közelebb hozni az érdeklődőket az audiovizuális kísérletezéshez, rávenni őket, hogy maguk is próbálkozzanak meg ezzel a műfajjal. Tervezünk például egy nagy nemzetközi fesztivált tavasszal, ROM (Riders on the Mall) címmel, amit komoly szakmai seregszemlének szánjuk, ahol vizuális technológiákat is megmutatunk.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

2018. május 31.

A víz mellett le tudok lazulni - Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa

Ha nyári szabadtéri Republic koncert, akkor Barba Negra! Június 2-án fővárosi törzshelyén ad egy felejthetetlen nagykoncertet az együttes. Boros Csabát kérdeztük a most szombati eseményről és az együttes terveiről. Tovább

2018. április 1.

Milyen a jó iskola? Zene és kétnyelvű oktatás

Miért érdemes már általános iskolában két nyelven tanulni a tantárgyakat? Hogyan lehet már az érettségivel együtt felsőfokú nyelvvizsgát tenni? Miért fontos, hogy a drámatagozat éppúgy jelen legyen, mint a sport, a képzőművészet, a zene, a média, vagy a programozás. Miért érdemes alternatív zeneórákat szervezni? Kiss Károlyt, az Európa 2000 alapítványi gimnázium humán munkaközösség vezetőjét kérdeztük. Tovább

2018. március 27.

Éva Presszó: Szeretném, ha a zenekar a világon elsőként játszhatna a Holdon

A 2017-es évben az Éva presszó szépen menetelt előre, és ez ebben az évben sem változott semmit. Folyamatosan jönnek az új dalok, készülnek a klipek és emellett a zenekar állandóan koncertezik. Most egy kicsit mesélnek nekünk a tervekről, a csapatról és az előttük álló fesztiválszezonról. És természetesen az új dalok is szóba kerültek! Vígh Évával készült interjú a „tovább” gomb után! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky