3427 zenekar 12454 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2018. április 1.

Milyen a jó iskola? Zene és kétnyelvű oktatás

Copyright:

Miért érdemes már általános iskolában két nyelven tanulni a tantárgyakat? Hogyan lehet már az érettségivel együtt felsőfokú nyelvvizsgát tenni? Miért fontos, hogy a drámatagozat éppúgy jelen legyen, mint a sport, a képzőművészet, a zene, a média, vagy a programozás. Miért érdemes alternatív zeneórákat szervezni? Kiss Károlyt, az Európa 2000 alapítványi gimnázium humán munkaközösség vezetőjét kérdeztük.

Az iskolában fontos a családias környezet. Hogyan alakítják ki a barátságos légkört?
Kiss Károly: Az Európa 2000 egy családias iskola, nemcsak azért, mert alapvető célunk, hogy a diákok szeressenek ide járni, és jól érezzék magukat tanulás közben, hanem mert meggyőződésünk, hogy a nevelésben egyaránt fontos szerepet játszik a tanár, a szülők és az iskola. A több, mint tíz éves gyakorlat alapján tudjuk, hogy fontos a szülőkkel való intenzív kapcsolattartás. Gyakoriak nálunk a nyílt napok, és a fogadóórák is, ahol együtt beszéljük- és oldjuk meg a felmerülő problémákat.

Emellett a  nyelvoktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek.
Kiss Károly: Valóban idén a bilingual.hu oktatási központ szakembereivel együtt valósítjuk meg azt a gondolatot az idén már 6 és 8 osztályos gimnáziumunkban, hogy egy kétnyelvű oktatási rendszert alakítsunk ki. Abban más ez, hogy egy tanórán két oktató is jelen van, egy magyar és egy angol anyanyelvű. A tanóra egyik felét angolul, a másikat pedig magyarul tartják, lehetőséget adva ezzel a gyerekeknek a még aktívabb kommunikáció és a pontosabb szövegértelmezés elsajátítására, mindkét nyelven.

Milyen eredményekre számíthatnak, akik már általános iskolától kezdve kétnyelvű osztályba járnak?
Kiss Károly: A 8. osztályos gyerekek többsége már B1, azaz középszinten beszéli majd az angolt, az érettségivel pedig nagy valószínűséggel már mindannyian C1-C2, tehát felsőfokon beszélnek majd angolul. Ez kiváló alapot biztosít egy külföldi egyetemhez, vagy akár itthoni idegen nyelvű munkavállaláshoz, mivel a főbb tantárgyakat, mint a matematika, vagy a történelem is angolul tanulják, szaknyelvet is elsajátítják. A tanulókat a cambridge-i nyelvvizsgára készítjük fel.

Idén útjára indították a sikeres fiatalok 7 szokása nevű programjukat. Miből ez áll ez a tervezet?
Kiss Károly: Rábukkantunk Franklin Covey amerikai író által megfogalmazott és leírt programra, mely alapvetően az üzleti élet sikerességére tanít, de készült egy kifejezetten diákoknak szóló kötet is. Ezt a könyvet vesszük mi alapul programunkhoz, melyet beépítünk az egész éves tantervbe, és ezáltal megalapozzuk a diákok jövőjének alappilléreit, felkészítjük őket a  tudatos jövőépítésre, megtanítjuk őket a felelősség vállalásra és egy életfelfogást adunk át nekik.

Hogyan figyelnek fel a tehetségekre?
Kiss Károly: Az általános tudás mellett kiemelten fontosnak tartjuk a tehetséggondozást, főképp a 6 és 8 osztályos gimnázium tanulóinál, akiknél ebben a kiskamaszkorban alakulnak ki kiemelt képességeik. A tanórák után különböző szakkörökön tudnak részt venni a diákok, melyek közt a drámatagozat éppúgy jelen van, mint a sport, a képzőművészet, a zene, a média, vagy a programozás. A szülőket és gyerekeket megkérdezve, az igényeknek megfelelően alakítjuk a szabadon választható programokat. 9. évfolyamtól a diákoknak lehetőségük van az angol mellett akár japánul, spanyolul, vagy németül is tanulni. Fontosnak tartjuk a vállalkozói szemlélet kialakítását, ezért ilyen jellegű szakkörök is indulnak, amennyiben van rá érdeklődés.

A zenével mi a helyzet? Hogyan lehet ebben lépést tartani?
Alternatív zeneórákat szerveztünk "Unplagged zeneórák a nagy generációval" címmel. Zenei életünk neves művészei tisztelték meg az iskolánkat. Olyan művészek, akik sok-sok éve már képviselnek valamit a magyar kulturális életben. Ezt a sorozatot szándékunkban áll továbbvinni, műfajoktól, előadóktól függetlenül, hiszen csak a zene számít. Terveink között szerepel az alsós gyerekek számára dob-ritmus fakultáció indítása.

Dob-ritmus?
A zenét a ritmus felől közelítjük meg, ami talán a legfontosabb hiszen ritmus híján összeomlik minden. A kéz és a láb mindig kéznél van. Tapsolni, kopogni az a gyerek is tud, aki fél a társai előtt énekelni. A klasszikus mestereket persze mind sorra vesszük a zenei korszakok szerint. Mozart neve mindenkinek fogalom. Saját korában a géniuszát nem ismerték föl, hiszen csak egy volt a kortárs zeneszerzők közül. Az utókor dönti el, ki volt Mozart, Ravel és Bartók. A klasszikus zenét szinte egyáltalán nem hallgató ifjúságnak kaput kell nyitnunk a zene felé. Meg kell mutatnunk azt a folyamatot, hogy Ravelből hogyan lett a rap. Hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy kétszáz év múlva a mi zenénk lesz a klasszikus zene.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

2018. május 31.

A víz mellett le tudok lazulni - Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa

Ha nyári szabadtéri Republic koncert, akkor Barba Negra! Június 2-án fővárosi törzshelyén ad egy felejthetetlen nagykoncertet az együttes. Boros Csabát kérdeztük a most szombati eseményről és az együttes terveiről. Tovább

2018. március 27.

Éva Presszó: Szeretném, ha a zenekar a világon elsőként játszhatna a Holdon

A 2017-es évben az Éva presszó szépen menetelt előre, és ez ebben az évben sem változott semmit. Folyamatosan jönnek az új dalok, készülnek a klipek és emellett a zenekar állandóan koncertezik. Most egy kicsit mesélnek nekünk a tervekről, a csapatról és az előttük álló fesztiválszezonról. És természetesen az új dalok is szóba kerültek! Vígh Évával készült interjú a „tovább” gomb után! Tovább

2018. január 18.

Molow: Csinálom, ami jólesik

Molow, a francia származású előadóművész több, mint egy átlagos zenész. Molow egy komplett zenekar egy személyben. Gyerekkora óta folyamatosan váltogatja hangszereit, hol gitáron, hol egy lábason veri az ütemet. Van, hogy gyermek darabokhoz szerez zenét, és olyan is, hogy jazz-metal zenekarával turnézik Európa szerte. Molow most Budapestre látogatott, hogy néhány koncert erejéig a magyar közönséget is elszórakoztassa interaktív showjával. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky