3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2013. augusztus 6. | Jynweythek

Két albumnyi valódi zene - Szabó Balázs Bandája

Copyright: MartoN_Nagy Photo

Szabó Balázs Bandája: Átjárók | Vannak olyan zenészek ebben az országban, aki méltatlanul el lettek feledve, már akkor, amikor még csak be sem futottak. Szabó Balázs és Bandája egy olyan együttest alkotnak, akiket nem lehet csak bizonyos élethelyzetekben hallgatni. Egyszerűen csak hallani kell. Nem csak azért, mert jó, hanem mert valódi zenét vettek fel erre a korongra.

Ahogy az ember felfele cseperedik, elkezd komolyodni. Az efféle frázisok a zenére is teljesen ráillenek. Persze nem Szabó Balázs Bandájára, akik úgy jelentek meg, hogy már eleve megérettek, mint a jó körte vagy alma. Egyből jók voltak, lédúsak és édesek továbbá jó zenét is csináltak, amit az ember mindig szívesen hallgat. Egyrészt azért mert a saját szerzeményeik jó szöveggel és remek dallammal jönnek ki, továbbá mert Pilinszky-verseket dolgoznak fel például ezen az albumon, ami egy magyar embernek mindig a szívéig hatol. Nincs benne semmi mesterkélt, semmi profizmus, egyszerűen pont a helyén vannak a dolgok. Nem olyan a hozzáállásuk, hogy „toljunk fel valami Arany vagy Petőfi verset megzenésítve, hogy örüljenek a koleszes bölcsészek is”. Csak az a szándék érződik, hogy a megzenésítés által eljuttassák ezeket a szövegeket olyanokhoz, akik elfelejtették-nem tudják, milyen egy verset „érezni”. Persze nem tipizálni szeretnék, egyszerűen csak eszembe juttatja ez a lemez, miért volt értelme verseket olvasni, miért kellett olyan sokat tanulni: hogy az ember tudjon a saját helyéről a világban, és el tudja fogadni, hogy soha nem leszünk egyedül.
 
A lemez „A-oldala”, az Alizótai álmodozók az együttes saját szerzeményeit tartalmazza, melyek között nem nagyon találtam kritizálható darabot. Dominál benne a funky olyan népművészeti motívumokkal, amelyek mindig jó helyen vannak. Mindig jól szól a hegedű, és mindig jó a basszus is.  A dallamok érdekesek, izgalmasak, a szövegek pedig buliközpontúak, de van mélyebb jelentésük is. A Legó c. szám rögtön dominál a lemezen és nagyjából irányt is mutat. Gyors, pattogós mégis a háttérben a pusztába merengés hangulatát árasztó népzenei motívumok jelennek meg benne. Tökéletes egyvelege ez a modernnek és a hagyományosnak, amelyet nagyon szépen kidekáztak, és jól meg is sütöttek. Összeforrt, mint a legjobb kalács. Mert Balázs olyan a dalaival, mint a nagymamánk a tésztával, meggyúrja szeretettel és megsüti őket, hogy egy remek lemezen tálalhassa. Ami gyors ahol gyorsnak kell lennie, és lassú, drámai, ahol kell. Csodálatos dalcsokor ez, olyan remekekkel, mint a fesztiválhangulatú Gyereklégzés, vagy a Magam veleje, ami a kocsiban szól a legjobban, de egy hűvös szobában is csodákra képes. A Presszó pedig mp3-lejátszóra kívánkozik, hogy az utcán kápráztasson el minket. A hagyományos hangszereket funky-fűszerekkel sikerült hibátlanul megvadítani, le a kalappal Balázsék előtt. Egyszerűen remekül sikerült kis első lemez, melyet nem feltételen kell ismernünk, ahhoz hogy szeressük a másodikat is. Mind a kettő külön-külön is remek album lenne, de a mi örömünkre Balázsék egyszerre adták ki őket.
 
A lírai Az ember itt-en az ember nehezen talál fogást. A kritikusi pozíció azért nehéz, mert ha az ember egy jó dologgal találkozik, akkor abban már nem lesz semmi élvezet (a kritika felől). Vagyis nehéz írni olyanról, ami jó, mert nem kihívás. A Pilinszky-versekkel telerakott második oldal pedig a szó legszorosabb értelmében szövegileg tökéletes, zeneileg pedig „csak” annyira jó, hogy az ember újra és újra meghallgassa. Kicsit visszahozza azokat a borongós időket, amikor még mi is és a világ is fiatalabb volt, és az idealizmus sem volt főbűn. Létezik olyan állítás, mely szerint ha egy zenész verseket-feldolgozásokat készít, akkor gyakorlatilag elfogyott a mondanivalója. Eszerint egy igazi zenész mindig költ, mert költenie kell és zenéket összeraknia, Balázs viszont olyan tisztelettel bánik ezekkel a versekkel, hogy nem tudok belekötni. A Mégis nehéz-től még mindig megborzongok, mert annyira el van találva a vers hangulata, hogy véleményem szerint még Pilinszky is tapsolna örömében. A jól hangsúlyozott versek (mert a versek elmondása és eléneklése között azért elég nagy a különbség) és a lírai gitárra hangolt trackek megmelengetik kicsit a szívünket. Felejtsük most el a Petőfi Rádióban folyamatosan játszott Bájolót. Igen, az is egy remek szám lett, csak kissé sok már belőle.
 

 
Ha lehetne a magyar oktatásban kötelezővé tenni bizonyos lemezeket, ez simán beleférne a keretbe. Egyrészt, mert ismertető jellegű, másrészt mert szerény, és nem akar hatalmassá duzzadni. Nem dagályos, nem giccses, nem idegesítő. Andalító és remekül összerakott. Olyan zene, aminek a hallgatása közben az ember felsóhajt és újra és újra lejátssza. Mert le kell, mert érzéseket hoz a felszínre, és mert olyan, amit egy kritikusnak sokszor nehezére esik kimondani: jó.
 
MyMusic értékelés: 10/9 
 
Jynweythek
 
Szabó Balázs Bandája – Átjárók (2011)
Alizótai álmodozók
1. Legó 
2. Alízóta 
3. Zaj 
4. Gyereklégzés 
5. Magam Veleje 
6. Öltözz Fel 
7. Presszó 
8. Anyai Termál 
9. Miért Pont Ez
 
Az ember itt
1. Vers a Halotthoz 
2. Anyám 
3. A Széken És Az Ágyon 
4. Ne Félj 
5. Mégis Nehéz 
6. Könyörgés 
7. Őszi Vázlat 
8. Locskos Utcák 
9. Mári Néninek
 
 
Fotó: Nagy Márton (MartoN_Nagy Photo)
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky