3429 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2013. május 2. | Anikó

Lecsuklik minden pilla most – Frenk harmadszor

Copyright:

Tavaly jelent meg Frenk harmadik nagylemeze, a Minden Ellen. A dalok nem igazán lázadóak, inkább a beletörődés hatja át őket. A Minden ellen tökéletesen illeszkedik Frenk eddigi munkásságába.

A szerző második albumáról, a Nagyvárosi Éjszakákról azt írtam, hogy az éjszakák különböző helyzetein, lelki állapotain kalauzol végig – ehhez képest a Minden ellen a hétköznapok arcait mutatja be. A lemezt csak egységként lehet kezelni, mert a dalok láncként fűződnek össze.  

Rögtön az elején egy átlagos Blaha Lujza téri életképbe leshetünk bele. Már itt sem a felszínt vizsgálják a sorok, inkább az arcok mögé tekintenek. A bárpultnál ülő Munkanélküli démon világa még visszakacsint a Nagyvárosi Éjszakák számaira. Érdekes költői képekkel találkozhatunk: akváriumban élő sellő, vagy Isten, aki éppen celluxszal ragasztja az égre a Holdat. Frenk mindig fordít egyet a látszaton, hogy az ő egyedi, keserédes valóságába landoljunk.  
 
Zeneileg azonban nem tartogat sok izgalmat a CD. A tőle elvárt szintet hozza, de újításokat nemigen lehet találni rajta. Frenk a kísérletezgetés helyett maradt annál a stílusnál, ami bevált számára és a rajongóinak. Azt hiszem, több változatosságot is elbírtunk volna.
 
A legjobb az albumon Kosztolányi Dezső megidézése. Az utolsó szám, a Lecsuklik minden pilla most igazán megragadó. A dal egy köhintéssel és zongoraszólóval indul, majd végig a minimalizmust képviseli. Megdöbbentő az, ahogyan a Kosztolányi vers tökéletesen beleillik Frenk dalainak sorába. Mivel engem Kosztolányi tehetsége mindig lenyűgözött, ezért ennél nagyobb bókot nem is tudnék mondani az anyagról.
 
MyMusic értékelés: 7/10
 
Frenk: Minden ellen (1G Records, 2012)
 
1. Blaha
2. Táncolj!
3. Nyitott szemmel
4. Munkanélküli démon
5. Ember és tenger
6. Öreg földút
7. Szellemek
8. Vaj és méz
9. Tavasz
10. Minden ellen
11. Lecsuklik minden pilla most
 
Anikó
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

2020. június 10.

Hulljon a férgese! | The Black Dahlia Murder

The Black Dahlia Murder – Verminous (2020) | Kilencedik lemezét görgette kifelé a Verminous képében a death metal alapvetésnek számító amerikai banda idén, Strnad-ék pedig egy fikarcnyi kétséget sem hagynak afelől, hogy méltán érdemelték ki ezt a titulust. Most először kellett három évet várni az előző korong után a rajongóknak, de a végeredmény tekintetében bőven mondhatjuk, hogy megérte a plusz egy év! Tovább

2020. június 6.

Meghaltam? | Polaris

Polaris – The Death Of Me (2020) | Második lemezét hozta ki az ausztrál metalcore banda és ha ez a náció és ez a zsáner egy mondatba kerül, akkor abban biztosak lehetünk, hogy valami nem mindennapi produkcióval fogjuk szemben találni magunkat. Ezt maximálisan alá is támasztja a The Death Of Me, hiszen a srácok mindent hoztak, ami kötelező, de mindenen csavartak is egy kicsit, hogy azért mégse legyen már tizenkettő egy tucat! Tovább

2020. június 2.

Kivirágzás | Hayley Williams

Hayley Williams – Petals For Armor (2020) | Sokan azt gondoltuk, hogy az After Laughter-rel Hayley helyretette a dolgokat az életében és a lelkét gyötrő démonoktól megszabadulva végre visszatérnek a klasszikus hangzáshoz és a sodró lendületű poppunk dalokhoz a Paramore-ral. Ez a remény még mindig él, de nagyobbat nem is tévedhettünk volna, hiszen Hayley-ben még volt egy szólólemez, ami a belső utazás és a pop egy teljesen más árnyalatát mutatja meg, mint az AL. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky