3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2009. március 17.

Életekért küzdenek! War Child: Heroes

Copyright:

War Child: Heroes (2009) | Újabb segélylemezzel bővült a War Child-sorozat, melynek címe „Heroes”. Ez már a negyedik lesz a sorban, és olyan előadók szerepelnek rajta, mint Scissor Sisters, Lily Allen, TV On The Radio, Hot Chip vagy a Franz Ferdinand.

A War Child alapítványt Bill Leeson és David Wilson filmrendezők hozták létre 1993-ban, azzal a céllal, hogy a háború sújtotta vidékek gyermekeinek, fiataljainak segítséget nyújtsanak. Ihletet az egykori Jugoszláviában dúló harcokból merítettek. Azóta már három nagy nemzetközi, autonóm irodával büszkélkedhet a szervezet, melyek a következők: War Child UK, War Child Netherlands, és War Child Canada.

A zene világából olyan nevek támogatták / támogatják a War Child munkáját, mint Brian Eno, David Bowie, Luciano Pavarotti, Paul McCartney, Bob Geldof, a U2, vagy éppen az Oasis.

Február 18-án egy újabb segélylemezzel bővült a War Child sorozat, melynek címe Heroes. Ez már a negyedik lesz a sorban, a The Help Album (1995), a 1Love (2002), és a Help!: A Day In The Life (2005) után.

Ez az album most Irak, Uganda, Afganisztán és a Kongói Demokratikus Köztársaság háborús területeinek kíván segélyt nyújtani, a „hitünket a következő generációba helyezzük” mottó alatt.

Ez a koncepció a Heroes album esetében azt jelenti, hogy a könnyűzene élő legendái kiválasztottak egy-egy dalt színes repertoárjukból, melyeket a feltörekvő nemzedék ifjú titánjai szólaltatnak meg, saját elgondolásuk szerint.

Az album eredetileg 2008. november 24-én jelent volna meg, de a nagyszámú érdeklődő miatt, akik abban bíztak, hogy felkerülhetnek a korongra, ez az időpont idén februárra tevődött át. A lista immár végleges.

Az első Beck, aki egy Bob Dylan dalt a „Leopard-Skin Pill-Boksz Hat” című dalt adja elő, az eredetihez képest egy kicsit felpörgetett tempóban. Beck jó, Bob Dylan jó!

A következő egy 1973-ban íródott és akkoriban nagy sikert aratott Roxy Music szám a „Do the Strand”. Az egykori new romatic-korszak meghatározó figurájának, Bryan Ferry-nek a dalát a Scissor Sisters dolgozta fel. Túlzottan sokban nem különbözik a feldolgozás az eredetitől, mindössze talán csak a karakteres szaxofon hangja hiányzik olykor.

Az 1982-es „Straight To Hell” egy The Clash szám, amely a vietnámi háborúról szólt anno. Lily Allen előadásában elveszti ugyan a dal a karakterét, de talán olykor nem is annyira nagy baj, ha egy másik értelmezést kapnak a dolgok. Mondjuk talán nem lett volna baj, ha a tingli-tangli formátum helyett egy kicsit keményebbre vált Lily, hiszen ez nem egy könnyed kis dal, amit a sarki zenegépből kiválasztunk.

Lám, egy újabb dal 1973-ból. Paul McCartney és a Wings által előadott „Live and Let Die” nem csak azért lett nagyon híres mert az ex-beatle keze munkája, hanem mert az akkori aktuális James Bond-film címadó dala volt. A korszak egyik legsikeresebb dalát a walesi születésű Duffy adja elő. Ami kicsit fura, hogy szinte semmi nem jön át a szőke lány karcos hangjából. Simán eldalolgatja ezt az amúgy nagyon is erős számot. Érdekes, hogy folyamatosan várnánk a sokadik „Live and Let Die” szöveg után, azt a híres kitörést, amikor minden a zenekarban fellelhető hangszer szinte kirobban, de Duffy és zenekara csak váratott minket. Nem jött!

Az ötödik dal egy nagy-nagy kedvenc. Az 1987-es, a U2 számára végül a kirobbanás szempontjából meghatározó, zseniális lemezéről a „Joshua Tree”-ről szól a „Running to Stand Still”, amely az Elbow zenekar előadásában egy amolyan garázsos, melankolikus formát öltött.

David Bowie természetesen nem hiányozhatna egy efféle lemezről. A „Heroes” című örökérvényű dalt a TV on the Radio zenekar játssza és érdemes megjegyezni, hogy ez talán az egész válogatás lemez legjobb produkciója. Az eredeti dalt Bowie 1977-ben adta ki.

A hetedik dal a New Order zenekar elődje a zseniális Joy Division 1979-ben született, végtelenül egyszerű és karizmatikus dala, a „Transmission” feldolgozása. Ian Curtis jellegzetes hörgő hangja, az egyszerű, magától értetődő ritmus és dallamvilág és a szöveg ma is aktuális. Sok-sok zenekar példaképének tekintette a Joy Division minden egyes megmozdulását. A feldolgozást a Grammy-díjra jelölt szintén nagy jövő elé tekintő elektro-pop zenekar, a Hot Chip vállalta be. Nagyon jól sikerült!

A nyolcadik szám a hetvenes évek egyik nagy bandája, a The Kinks keze munkája. A „Victoria” feldolgozását a brightoni The Kooks vállalta magára. Ami vicces, hogy szinte alig van néhány hang, amiben különbözne a két dal.

A következő feldolgozás Stevie Wonder talán leghíresebb dalából készült. Az 1972-ben íródott remek zenei alapokra épülő számot Wonder 22 évesen írta. Az új változatot a Grammy-díjas Estelle adja elő.

A tízedik dal a Beach Boys-ból ismert Brian Wilson keze munkája a „Smile”. A feldolgozásáról az amerikai-kanadai énekes Rufus Wainwright gondoskodott.

Iggy Pop nagyon kemény és komoly dalát a „Search and Destroy”-t a rendkívül különleges kanadai énekesnő, Merrill Beth Nisker, azaz a Peaches adja elő. Kiváló dal!

A tizenkettedik Bruce Springsteen által 1982-ben jegyzett „Atlantic City” című dal feldolgozásánál feltűnő volt, hogy The Hold Steady zenekar mindenképpen szerette volna utánozni a mestert, így aztán még az ének hangsúlyában is követték az Oscar-díjas gitáros, énekest. Nem is lett jó!

A tizenharmadik egy Elvis Costello feldolgozás, méghozzá a „You Belong to Me”. Ezt a számot egy olyan csapat gyártotta újra, amely remek választás: a dél-kaliforniai lánytrió a The Like fantasztikusan jó feldolgozást csinált.

Az utolsó előtti egy jó kis rock ’n roll szám. És ez nem más mint a legendás The Ramones méltán híres „Seena is a Punk Rocker” című dala. Az előadó a Yeah Yeah Yeahs lett, akik rendesen odapakoltak a nótának, de természetesen a Ramones-t nem nyomták le, nem mintha ez cél lett volna.

A lemez utolsó dala a zseniális Blondie, óriási világsikert hozó dala a „Call Me” a Franz Ferdinand előadásában. A számon tulajdonképpen semmit sem változtattak, mindössze csak annyit, hogy nem Debbie Harry énekel, hanem Alex Kapranos a Franz Ferdinand énekese.

Az innovatív, és ambiciózus nagylemez maszterelési munkálataira a legendás észak-londoni Abbey Road Studios-ban került sor.

A feldolgozás-album eladásából származó bevételt az EMI a War Child alapítványnak adományozza a háború sújtotta övezetek gyermekáldozatainak megsegítésére.

Joss Beaumont

A MyMusic értékelése: 7/10

War Child: Heroes (EMI, 2009)

Tracklist:

1. Beck (Bob Dylan: Leopard-Skin Pill-Box Hat)
2. Scissor Sisters (Roxy Music: Do The Strand)
3. Lily Allen (The Clash: Straight To Hell)
4. Duffy (Paul McCartney: Live And Let Die)
5. Elbow (U2: Running To Stand Still)
6. TV On The Radio (David Bowie: Heroes)
7. Hot Chip (Joy Division: Transmission)
8. The Kooks (The Kinks: Victoria)
9. Estelle (Stevie Wonder: Superstition)
10. Rufus Wainwright (Brian Wilson: Wonderful/ Song For Children)
11. Peaches (Iggy Pop: Search And Destroy)
12. The Hold Steady (Bruce Springsteen: Atlantic City)
13. The Like (Elvis Costello: You Belong To Me)
14. Yeah Yeah Yeahs (The Ramones: Sheena Is A Punk Rocker)
15. Franz Ferdinand (Blondie: Call Me)

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
SZAKALL 2009. már. 19.  12:45 1
4.
   

2020. július 23.

Erős kezdés után... | All Time Low - Wake Up, Sunshine

All Time Low - Wake Up, Sunshine (2020) | Ha van a poppunknak ma vezető csapata a világon, akkor az All Time Low simán pályázhat a trónra, hiszen a Blink már nem az igazi, a 5 Seconds of Summer inkább pop, a Neck Deep inkább punk és nem is annyira élem, a Fall Out Boy-t pedig hagyjuk is inkább... Szóval az ATL simán behúzza ezt a megtiszteltetést, a Wake Up, Sunshine-nal pedig bizonyítják, hogy megérdemelten aggatok rájuk ilyen címkéket! Tovább

2020. július 15.

A nyár íze! | New Found Glory - Forever + Ever x Infinity

New Found Glory - Forever + Ever x Infinity (2020) | Nem tétlenkednek a floridai punkok, hiszen a tavalyi feldolgozáslemez után máris itt a soron következő, teljes értékű NFG korong. Úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjuk a képzeletbeli szörfdeszkát, shortra vetkőzzünk és nekiszaladjunk az óceánnak, arccal a legnagyobb hullám felé. Tovább

2020. július 10.

A nyúl üregében | Code Orange - Underneath

Code Orange - Underneath (2020) | Ha van még új út a kemény zenében és a metalban, akkor nagy valószínűséggel a Code Orange áll ma az egyik legközelebb ahhoz, hogy ezt az utat megtalálja. Az Underneath egy olyan utazás, ami az első pillanattól az utolsóig kétségek között tart azt illetően, hogy mi rejlik a következő sarkon és mit hallasz majd a következő ütemben. Tovább

2020. július 6.

Egy kicsit a mélyre kérhetnék? | Reflections - Willow

Reflections - Willow (2020) | Öt év várakozás - amelyből hármat hiátusban töltött a banda - jött ki új anyaggal a minnesotai illetőségű progresszív metalcore-ban utazó Reflections, mi pedig száz százalékig nem voltunk felkészülve arra, amit a Willow tartogat! Durvább, mélyebb, progosabb, ijesztőbb, mégis sokkal egységesebb, mint amit eddig valaha hoztak a srácok.
  Tovább

2020. július 1.

TÚMÁCS | Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrefice (2020) | Négy év lemezszünet és két év alkotói szabadság után a német metalbrigád nem kisebb vállalásba fogott, minthogy egy majd’ 100 perces duplalemezzel gyalulják le a hallgatók hallójáratait, miközben elsztorizgatnak életről, halálról, a bolygónkról, az emberiségről és természetesen a gyarlóságról, a nagybetűs ellenségről magáról. Vagyis magunkról, ugyebár… Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky