3427 zenekar 12457 letölthető zene

Hozzászólások » MyMusic » 2005. év hónap zenekarai (archívum) » Olvasd el, mielõtt a szavazás menetét kritizálod!

Témakörök
Hirdetés
Olvasd el, mielõtt a szavazás menetét kritizálod!
myMusic Admin 2005. márc.. 18.  14:51 1
Olvasd el, mielõtt a szavazás menetét kritizálod!
A szavazás menete többször változott, ezzel kapcsolatban lásd a szabályokat, itt: [link]

A látogatók véleményét is figyelembe vesszük a szabályok alakításánál, de mivel többször merülnek fel ugyanolyan javaslatok, kérem hogy olvassátok el, eddig milyen kérdésekrõl volt szó.





A hónap zenekara nem a legjobb, nem a legszebb és nem a legokosabb zenekar. A mûvészetben és a zenében nagyon sok minden szubjektív. Nem akarunk legjobbat választani, egyszerûen azt szeretnénk, ha nem egy zsûri hirdetne eredményt, hanem a látogatók döntenék el, hogy ki kapja a havonta megnyerhetõ stúdiózási lehetõséget.

Mivel ez egy nyeremény és nem összehasonlítgatás, nem baj az, ha egymás mellé kerül két egymástól távol álló mûfajban zenélõ együttes.

A cél egyszerû: megkérdezni Titeket, hogy melyik zenekarnak adnátok a lehetõséget. A szavazás lényege, hogy minél több ember szavazzon, hogy minél több látogató véleménye alapján szülessen döntés. Elég egyértelmû hogy ha többen szavaznak, akkor "igazságosabb" a döntés, már amennyire egy ilyen döntést lehet igazságosnak mondani.

Ugyanakkor az is fontos, hogy mindenki csak egyszer szavazhasson ne lehessen manipulálni azzal hogy egymás után több szavazatot ad le ugyanaz a személy.

A fenti két cél megvalósítása ellentmondásos. Ha bonyolult a szavazás menete, akkor kevesebb lesz a szavazat. Egyik célunk tehát minél egyszerûbbé tenni a szavazást. De ha csak egy kattintással lehet szavazni (ahogy 2004. szeptemberben és októberben lehetett), akkor sokan fognak többször szavazni, lesz aki egész nap a gép elõtt fogja nyomkodni az egeret. Nyilván ezt nem szeretnénk.

Kénytelenek vagyunk valahogy azonosítani a szavazatokat, illetve a szavazókat. Mivel az internet lehetõséget ad az anonimitásra, ennek technikai korlátai vannak. IP cím alapján beazonosítani egy látogatót kevés, mert az IP címet másodpercek alatt lehet változatatni. Ezért nem IP ellenõrzést használunk, hanem annál bonyolultabb, de megbízhatóbb módszert: email cím ellenõrzéssel ellátott regisztráció után lehet szavazni, egy szavazat leadása hosszú percekbe telik, így kevesebben vannak, akik többször próbálkoznak.

Az tény, hogy minden csalási szándékot kiszûrni nem lehet, és az aranyszabály itt is érvényes: csak addig érdemes elmenni, amíg még ésszerû. Nem fogunk többmillió forintos azonosítási rendszert (digitális aláírás, stb) használni egy kb. 30 ezer forintos nyereményhez.

A technikai megoldásra eddig nem találtunk jobbat. Egy nagyon jó javaslat volt egyik látogatónktól az, hogy csak azok szavazhassanak, akik a fórumon legalább egy hónapja regisztráltak (így csak az adott havi szavazás megkezdése elõtti regisztrációk tudnának szavazni). Ezt mi is jó ötletnek tartjuk, de egyenlõre nem alkalmaztuk mert a szavazatok száma valószínûleg túlságosan lecsökkenne, ezzel értelmét vesztené a szavazás, bár ez csak akkor derül ki ha kipróbáljuk... lehet, hogy a késõbbiekben ez, vagy valami hasonló szabály bevezetésre kerül.


.
   

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky