3429 zenekar 12451 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2014. február 24.

Díjat kapott Herczku Ágnes

Copyright:

Tizenötödik alkalommal adták át idén az Érték-díjakat a Corinthia Hotel báltermében. A zenei kategória győztese, Presser Gábor javaslatára Herczku Ágnes lett. Presser választását a rangos zsűri minden tagja – Szinetár Miklós, Halász Judit és Huszti Péter – egyöntetűen támogatta.

Mint a zeneszerző-énekes kurátor a laudációjában elmondta:

„Az énekesnővel, akinek ma az Érték-díjat ajánljuk, még soha nem beszélgettem, és mindig irigy voltam azokra, akik ezt megtehették, pedig nem tudom, milyen, amikor beszélget, csak azt tudom, milyen őt hallgatni, amikor énekel. Olvastam, hogy gyerekkorában táncosnak adták, mégis nagy énekes-előadóművész lett belőle, aki nem csak az autentikus népzenében, hanem a világzenében, vagy akár a kortárs operában is csodálatosat alkot. Büszkék lehetnek a muzsikusok, akik játszhatnak, vagy játszhattak vele.”

Herczku Ágnest nagyon meglepte az elismerés, különösen, hogy azt egy egészen más műfaj jeles képviselőjének, meghatározó egyéniségének köszönheti:

„Nagyon jólesik a dicséret és a figyelem egy olyan embertől, akire felnézek, nemcsak azért, mert nagyon szeretem a zenéjét, hanem a szakmája, a zene iránti elhivatottsága, és szeretete miatt. A díjat nem csak magaménak érzem: azok nélkül a művészek nélkül, legyenek zenészek, táncosok, rendezők vagy zeneszerzők, akikre mindig számíthattam a munkáimban – sehol nem tartanék. Köszönöm Nekik, hogy társaim az alkotásban és társaim azon is túl. Külön küszönet Nikola Parovnak, akinek a bizalma és bátorítása híján ma talán nem is énekelnék...”

Az Ötcsillag Díjátadó Gála hagyományához tartozik, hogy minden díjazott választ magának az égen egy csillagot, aminek tiszteletbeli névadója lehet. Herczku Ágnes a Főnix csillagkép egyik csillagának a „Bartók” nevet adta, amit így magyarázott:

„Bartók Béla a legnagyobb zeneszerzőnk. A régi hajósok által használt tizenkét csillagkép közül pedig a Főnix a legnagyobb. De a Főnix neve maga is szimbolikus jelentőségű. Az egyiptomi, illetve a görög mitológia szerint a csodálatos Főnix madár ötszáz évenként elhamvasztja magát, de hamvaiból mindjárt újjá is születik. Az élet így diadalmaskodik a halál felett. Bartók Bélát életében sokan támadták, hol zenéje, hol elvei miatt. Többször is visszavonult a nyilvános zenei élettől, megalkuvást nem ismerve védte a művészet és a zenetudomány autoritását. Mégis: a zenéje, az állhatatossága, a humánuma – mindig győztesként emelte a magasba. Ez az igaz ember és a zseni diadala a dilettánsok, a kicsinyes rosszakarók, az igazságtalanság és a hazugság felett...”

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. május 21.

Mondd vagy súgd, hogy szép a világ - új klippel jelentkezett SZILÁRD

Szilárd és zenésztársai otthunokban rögzítették a bensőséges hangulatú Mondd vagy súgd videóját. A szomorkás, - eredetileg romantikus dal - most kísértetiesen rímel a jelenlegi helyzetre, így szeptemberben érkező új lemezéről ezt mutatják meg elsőként a nagyközönség számára. Tovább

2020. május 20.

Sokáig vártalak: „csak szép... ha minden igaz” – Elefánt klippremier

Az Elefánt zenekar a karantén idején sem tétlenkedik: szemet gyönyörködtető, szívet kifacsaró klipet jelentettek meg május elején. Tovább

2020. május 20.

ANIMAL CANNIBALS: GRILLEZZ!

A Kannibálok egy új, vidám nyári tracket készítettek a karantén alatt - megérkezett a „Grillezz!”. Tovább

2020. május 19.

Különleges animációs videóval vezeti fel új lemezét a nemzetközi szintéren is elismert duó

A könnyed electronica szerelmeseinket nem kell bemutatni az elmúlt években komoly sikereket magáénak tudó Belaut, melynek célja továbbra is az, hogy a modern egyén számára menedéket adhasson, ahol a hallgató önmagába és a gondolataiba merülhet zenéjük által. Az ország egyik legkeresettebb exportzenekara most egy Kirstine Stubbe Teglbjærg-al közös dallal vezeti fel a lemezét, amely az önismeret mélyebb lehetőségeinek kiaknázása felé próbál utat mutatni. A formáció régóta várt második, Colourwave című albuma május 29-én lát napvilágot, amelyet élőben ősszel mutatnak majd be Európa-szerte. Tovább

2020. május 18.

Önmagunkkal való küzdelem súlyos őszinteséggel a NEW FRIEND REQUEST új klipes dalában: Várni Fáj

Május 31-én jelenik meg az online zenemegosztókon a NEW FRIEND REQUEST második nagylemeze, LÉLEKGYILKOSSÁG címmel. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky