3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Sziget 2013

2013. augusztus 5.

Megnyitja határait a Fesztiválköztársaság!

Copyright:


Miénk az ország, magunknak építjük
A Sziget Fesztiválköztársaság egy 76 hektáros területen, 3 hét alatt, 7500 ember keze munkájával épült fel, szinte a semmiből. A Szigetország főbb útvonalaira 20 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, míg a sátrak egy részében 15000 m2 faburkolattal borították a talajt, mindezeken túl nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém „szőnyeget” borítottak le, mintegy 2400 m2 felületen. 250 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 160 db vizes és kazánkonténer, 255 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári-szigetre. A folyóvizes konténer-wc-k és a hagyományos mobil vécék mellett por-, és sármentes aljzatra helyezve kialakítanak 7 centrumot, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással, őrzéssel. A mobil WC-vel és a korábban is használt konténer WC-vel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén cca 1750 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és a szervezők által korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további 30 kilométernyi díszkivilágítás nyűgözi majd le a szemet. Lampionoktól fényfüzérekig, tükörgömböktől fényfestésig számos izgalmas világítási megoldásban gyönyörködhetnek a kilátogatók, de mindközül talán a legimpozánsabb, hogy közel 20 hektárnyi erdős területet izzósorokkal díszítettek fel, igazi meghitt, varázslatos karácsonyi hangulatot varázsolva a rendezvény forgatagába.

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város egészségügyi intézményi személyzetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar város mentőközpontjának felel meg). A Szigeten lesz természetesen gyógyszertár is, azonban a szervezők kérik, hogy azok a szigetlátogatók, akik betegségük okán folyamatosan gyógyszert szednek, hozzák magukkal saját gyógyszerüket, melynek tárolását, igény esetén az egészségügyi bázison megoldják.
Az idei Szigeten a rendőrökön túl 1200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök.

Felkészültek a melegre…
A Sziget idejére az időjósok nagy meleget prognosztizálnak, ezért a szervezők mindent megtesznek, hogy a Fesztiválköztársaság lakói kellemes klímában szórakozhassanak. A nagyobb közösségi tereket, így a Nagyszínpad illetve a Világzenei helyszín területét valamint a nagyobb zárt helyeket is párahűtéssel teszik elviselhetővé. Mindezeken túl a fesztivál több helyén állítanak fel párakapukat illetve folyamatosan locsolják a Fesztiválköztársaság útjait. A hőségriadó esetén a rendezvény több pontján vizet osztanak, de alapvetően is több mint 200 helyen lehet a rendezvényen folyó ivóvízhez jutni. A szervezők felhívják a figyelmet a fejfedő használatára és a folyadékpótlás fontosságára, egészségügyi szolgálat emberei pedig folyamatosan járják a fesztivál területét, figyelmeztetve a napon sütkérező, esetleg elalvó fesztivállakókat, hogy húzódjanak árnyékba.

Szépül és gyarapodik országunk – beachtől és űrbázisig -

A 3 hét alatt kinőttek a földből a legnagyobb “épületek”: 5000 m2-es, ezzel a legnagyobb sátorral bír az A38 helyszín – ami majd’ kétszer akkora, mint tavaly. Ennek a Magyarországon még sosem látott méretű sátornak a befogadóképessége a Papp László Sportarénáét is lekörözi. 3350 m2-es az Aréna, 2400 m2-es a Magyar Zenei sátor, a Magic Mirror 1600 m2 , a Kultur-Zóna 800 m2 , az Ambient 800 m2 .

Az óriáskerék szintén nagyot nőtt tavaly óta, hiszen most Európa legnagyobb utaztatható kereke költözött az Erzsébet tér után a Szigetre, ami 65 méter magasba viszi fel a légkondicionált kabinjaiban az utasokat.

Új köntöst kapnak a szabadtéri nagyszínpadok is és az ország területén lépten-nyomon felbukkannak majd különös szobrok, installációk, építmények, művészeti alkotások, díszítve a teret.

Kiköltözik idén is a Szigetre az “építész Woodstock”, azaz a Hello Wood, hogy a fesztiválközönség is belekóstolhasson az egyhetes összművészeti tábor legjavába. Az építész és designer fiatalok idén a Step closer! mottó jegyében dolgoztak együtt a szakma nagyjaival, hogy az elhalványuló emberi kapcsolatok erősítésére fordítsák kreativitásukat. A Sziget közönségét ezúttal is a nemrég lezárult tábor legkiválóbb alkotásaival kápráztatják el, látványban erősítve velük a fesztivált. Csuda látványos, és szintén vagy kétszeresére nőtt a Colosseum, területe 1000 m2 és cca 4000 raklapból állt össze. És persze nem hiányozhatnak a Szigetről a már állandó látványosságnak számító, visszatérő installációk sem. Újra belendül a Huszár András és Szőke Gábor Miklós tervei alapján készült, akár 70 embert is elringató óriáshinta, a Hintaló, és kint lesznek a libikókához hasonló, csak éppen sokkal kényelmesebb, négyszemélyes Padinták. Pozsár Péter Colosseum installációja idén nemcsak különleges fénymechanikai megoldásaival, de eddigihez képest háromszoros méretével is leveszi a lábáról a látogatókat, akik számára már a bejutás is felkavaró élmény: az épületet ugyanis két oldalról Dante őrei vigyázzák. A fenyegetően csalogató dobermann-fejek atyja Szőke Gábor Miklós, a szobrászművészet Mick Jaggere, aki idén egy másik mitológiai állatot, az Unikornist is elhozza a Szigetre. A Kazincbarcika címerállatát formáló, falécekből épült szobrot az alkotó a város felvirágozásának és boldogságának kívánta dedikálni.

És ha már eléggé felborzolta a kedélyeket ez a rengeteg vizuális élmény, mindenkit vár a Huszár András és Mechle Balázs által tervezett Tojás, amely a fesztiválozók rekreációját és békés megpihenését szolgálja. A 6 méter magas és 5 méter átmérőjű építmény 15-20 embert is képes befogadni, hogy elmeditálhasson a nagy ontológiai kérdésen: mi volt előbb, a tyúk, a tojás vagy a Sziget?
Szintén a buliban megfáradtak számára nyújt enyhülést a Pozsár Péter tervei alapján készült a Tornádó, amely 40 fúvókán keresztül hűsíti vízpárával a felforrósodott testeket. Idén mindezt még hatásosabb látvánnyal teszi, hiszen Szőke Gábor Miklós is beszállt a tervezésbe.

Idén a Sziget Fesztiválköztársaság Pályázatot írt ki látványos installációk készítésére. A pályaművek közt csodálhatjuk – mások mellett – például Wahorn András alkotását is. Izgalmasnak ígérkezik a Sziget Művészeti Zóna - Mozgó Képtár nemzetközi alkotótábor és kiállítás – ahol lesz minden: festészet, szobrászat, grafika, fotó, videó, installáció és performansz. És ismét jelentkezik az Agora nemzetközi képzőművészeti találkozó, melynek 1996 óta a Sziget Fesztivál az állandó helyszíne. A rendezvény célja, hogy néhány állandó és sok változó szereplő részvételével a különböző képzőművészeti technikák és irányzatok bemutatásával üzeneteket közvetítsen a közönség felé.

A Sziget Fesztiválköztársaság az idei évtől immár saját szabadstranddal is büszkélkedhet. Az egyik leghangulatosabb és legszebb helyszíne a Sziget Beach természetesen kiépített infrastruktúrával és vendéglátással sőt, esténként a távol-keleti Full Moon Party-k hangulatával várja majd a vendégeket.

Külső látványában a régi vándorcirkuszok hangulatát idéző sátorban, de tartalmában a modern új cirkusz előadásait sorakoztatja fel a Sziget új helyszíne, mely részben az eddig is jelen lévő cirkuszi produkciókat fogja egybe, részben otthont ad a Recirquel társulat kifejezetten a Szigetre készülő új előadásának. A Cirque du Sziget kihagyhatatlan programnak és látványában is lenyűgözőnek ígérkezik. A Cirque du Sziget programját teszi teljessé a minden nap jelentkező holland cirkusz, és a Magma tűzszínház látványos előadása.

Európa legizgalmasabb fesztiváljának sokszínű program-kavalkádjában az egyik legpörgősebb helyszín már évek óta a nemzetközi roma zenei kultúrát felvonultató sátor. A Yeni Raki Roma Sátor idén csábítóbb lesz, mint valaha: indiai cirkusz, holland pop-reggae-folk, francia gitárzene, olasz punk-dub-tarantella illetve klasszikus slágerek autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval és dzsesszel ötvözve. A kínálat pazar – érdemes minden nap belehallgatni.

A Kelet-Európa Vurstli idén is a már megszokott játékossággal fogadja az emigrálni vágyókat. Az idei tematika a 60-as, 70-es évek hippi korszaka. A hozzá tartozó mozgalmak béke és szabadság vágyát finoman „elv”-társítják a Sziget Fesztiválköztársaság filozófiájával. Hosszú haj, csőfarmer, peace & love.

Csodás látványosságot ígér a monumentális „fénytemplom”, az elmúlt években is nagy sikert aratott Luminárium, amiből egy új eddig még nem látott „építmény” érkezik a Szigetre.

Bár a vendéglátást erősíti, de látványában is gazdagítja majd a Szigetet az új Romkocsma Negyed. Budapest legizgalmasabb szórakozóhelyei közül többen kitelepülnek majd a fesztiválra, egy új színnel gazdagítva a Szigetet. Két visszatérő programhelyszín is felbukkan az idei fesztiválon.

Idén újra visszatér a programkínálatba két régen jól bevált, de aztán mégis a racionalizálások oltárán elvesző színpad. Mindkettő az élőzenés önfeledt bulizást szolgálja, olyan dallamokkal, amikre mindenkinek szívesen támad kedve bulizni. A rendkívül pörgős ír zenét sorjázó Ír Kocsma Színpad és a nagy elődök zenéjét idéző és azoknak tisztelgő Tribute zenekarok színpada, tehát ismét fellelhető lesz a Szigeten, hogy az éjszakai bulikban ne csak a gépzenékre lehessen táncolni.

Látványos programelemek sokaságát vonultatja fel a Sziget Fesztiválköztársaság idén. Lesz “nagy” utcaszínház, cirkusz, vurstli bőven, s jönnek az izgalmasan szórakoztató, nevettető és olykor meghökkentő “sétáló” utcaszínházi produkciók is, melyek eddigi leggazdagabb tárháza mutatkozik be a fesztivál színes program-forgatagában. Chilétől Spanyolországig, Szlovéniától az Egyesült Királyságig, Franciaországtól Hollandián át Magyarországig mindenhonnan érkeznek és a fesztivál minden napjára jutnak zenés, táncos, bábos vagy óriás szerkezeteken tovaguruló látnivalók. Keresni se kell, járnak-kelnek és mulattatnak mindenfelé.

Mára már hagyománnyá vált a Szigeten a Nagyszínpaddal szemközti területen megidézni a magyar vidéket, a magyarság szokásait, hagyományait. A Hungarikum Falu programjával idén a mesék témája körül kalandozik. A mesék mellett idei választott gyógynövény a rozmaring, ami régen nem csak a fazekakban és a koszorúkban, de a mesékben is gyakori vendég volt. A falu legimpozánsabb eleme, a Sárkány Színház látványos épülete, a táncházaknak és tánctanításnak ad majd otthont.

Az „élményfesztivál” hangulatát erősíti majd az éjszakai világítások bővítése az idei Szigeten. A fák egy része karácsonyfaizzó „ruhát” kap, s jelentősen bővül a lampionok száma is.  Idén is lesz Disco Erdő, a Sziget Nagyszínpadhoz közeli erdős területén a fákat különböző „diszkófények”, fénygömbök és stroboszkópok világítják meg, különös hangulatot adva a természetnek

A Sziget Fesztiválköztársaság idén létrehozott nemzetközi űrkiképző bázisa Közép-Európa 6 országából érkező - előzetesen kiválasztott - 51 asztronauta-jelöltet lát majd vendégül.  A kiképzés és kiválasztás után országonként a legjobb jelölt az év végén az egyesült államokbeli Orlandóban készülhet majd fel egy felejthetetlen űrutazásra, az AASA program keretében.

1 2 3 4

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2013. október 16.

Sziget aftermovie - Te is szerepelsz benne?

Még 300 napot kell kibírni és újra megnyitja határait a Sziget Fesztiválköztársaság, a Szabadság Szigete, hol mindent szabad, de semmi sem muszáj. Az idei fesztiválforgatag hangulatára a most elkészült, nagyon jó, mozgalmas aftermovie-val emlékezhetünk, a cikkben... Tovább

2013. augusztus 28.

Emlékeztek a Sziget feelingre? Ezt nézd meg!

Találtam egy videót. Nem új dolog, de nagyon vicces és egyben egy fesztivál korrajza is. Belátom, hogy a Sziget már rég nem a „kell egy hét együttlétről” szól, hanem kőkemény bizniszről, ami végén az ember fia izgatottan várja a szervezők bejelentését, jajj, vajon kijött –e nullszaldóra az idei rendezvény? Engem a Sziget látványa az, ami évről évre egyre jobban megdöbbent: szponzorcégek neveiről elnevezett helyszínek, végeláthatatlan vásárlóutca, kártyafeltöltő pontok mindenhol, VIP teraszok és óriáskerék. Emlékeztek még a katonai sátrakban kempingasztalokról zsíroskenyeret áruló nénikre? Tovább

2013. augusztus 13.

Ezt mondtátok ti a Szigetről

Bárcsak több hangot hallanánk az egyszerű, szórakozni vágyók szájából! Az újságíró, meg a tévés sokszor kicsit túldimenzionálja a fesztiválelemzést, és riportalanyai közül is a legfurcsábbat, legbolondosabbat használja fel. Pedig a Szigeten nem mindenki állatos ruhába öltözött francia, vagy rögtönzött hippi. Lássuk mit mondtatok ti, zene és programélvezők. Tovább

2013. augusztus 13.

Még egy utolsó nap a Szigeten

Vasárnap már nyúzottan és betegen vonszoltam ki magam a Szigetre. Nem fanatizmus, hanem sokkal inkább kíváncsiság hajtott. Annyi bizakodó mondatot kaptam el erről a vasárnapról, hogy magam is elgondolkodtam a lehetőségeken. Tovább

2013. augusztus 13.

Kiscsillaggal pizsama fellövés

Bár a kiadós Guettázás után úgy éreztem, megvolt, amiért jöttem vasárnap szigetelni, a többiek átcsábítottak a Magyar Színpadhoz, hogy hallgassunk bele a Kiscsillagba. Teljesen igazuk volt; nehogy már teljesen kimaradjanak nekem a magyar fellépők az idei Szigetből! Fáradtan bár, de Kiscsillagra fel! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky