3429 zenekar 12450 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2010. június 29.

Rock and Roma a Gödörben

Copyright:

A Balkan Beats nyári különkiadásának vendége ezúttal Szerbia, onnan is a Kal, Belgrád külvárosának legdögösebb roma együttese. Életérzése a rock'n'roll, zenéje a balkan blues-ba oltott urban beats. Rengeteg fantáziával és leleménnyel illesztenek össze teljesen különböző hangokat, így zenei világuk egyedülállóan ötvözi a balkáni cigány hagyományokat és a 21. századi életstílust.

Rock ’n Roma!

A zenekarvezető, Dragan Ristič büszke arra, hogy a Kal zenéje és hangzása – amely a szerb cigányság ikonikus alakjának, a már elhunyt Saban Bajramovic lírai, kalandozó stílusából merít – sok fiatal zenészt ösztönöz arra, hogy felfedezze gyökereit. “Szerbiában a legtöbb cigány származású zenész pop-folk tingli-tanglit játszik valami szépfiú mögött, akinek az egész karrierje arra épül, hogy csábosan néz ki a videókon. Ezek a zenészek a kultúrájukat veszítik el így, azt, amit az apák a fiaiknak adtak át generációról generációra. A Kal Szerbiában bombasiker és olyan fiatalokat tudunk megszólítani, akik szeretik a rockot és a technot, és azt az idősebb generációt, amelyik értékeli a tradícionális gyökereket. Nem beszélve arról, hogy egy olyan zenei piacon sikerül megállni a helyünket, amelyiken hemzsegnek a kalóz CD-k. A Kal sikere azt bizonyítja, hogy az őseink zenéje mind a mai napig érvényes és tovább él.”

Dalszerző-aktivistaként Dragan politikai nézeteit is beleszövi a dalokba. Kiemeli továbbá, hogy a romáknak mindig valamilyen más kultúrához kell alkalmazkodniuk. Nem meglepő hát, hogy a Kal poliglott frontembere a cigány nyelven kívül szerbül, franciául és spanyolul is énekel.

“Az élő hangzás az, amit adunk. Nagyon sokat turnézunk, amikor pedig itthon vagyunk, akkor olyan Duna parti klubokban játszunk, ahol élőzenét kap a közönség. Ez nagymértékben alakította a hangzásunkat, így lett a rock’n’roma! Meg vagyok arról győződve, hogy ez az album a cigányzene megújításához vzet. Egész életemben arra törekedtem, hogy egyfajta összekötő, híd szerepét töltsem be két kultúra, a roma és a nem roma kultúra között. Nagyon erős a cigány identitásom egy olyan világban is, amelyet a tömegkommunikáció és a globalizáció ural, és amelyben mindennek, még az érzelmeknek is egyfajta médiaüzenetként kell megfogalmazódniuk.”

Egy izgalmas, pörgős-táncos és gazdag zenei világú koncertre számíthatunk tehát a mostani koncerten is. A KAL fellépése előtt a házigazda zenekar Romano Drom lép fel, utánuk a berlini Balkan Beats alapító-honatya, DJ Robert Soko pörgeti a lemezeket reggelig!

BALKAN BEATS SUMMER SPECIAL
Romano Drom, KAL (SRB), Robert Soko (Balkan Beats-Berlin)
2010. július 3. 21:00
Gödör Klub
A belépés ingyenes!

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. március 12.

Bocsánat - befejezi a közös zenélést a Kistehén

A Kistehén tagjai közel húsz év zenélés után úgy döntöttek, befejezik a közös játékot. Azonban mielőtt végleg elköszönnének közönségüktől, a záróévben még megmerítkeznek a nyárban és a fesztiválokban. A Kistehén utolsó budapesti koncertje július 30-án lesz a Budapest Parkban. Aztán ezt is elviszik magukkal. Tovább

2020. március 7.

Budapesti klubkoncert kedvéért szakítja félbe fesztiválturnéját a Belle and Sebastian

A zenei szívmelengetés skót királya (és királynője), a Belle and Sebastian 2020. június 23-án a budapesti A38 Hajó színpadán ad majd koncertet. Első magyarországi fellépésük azért is különleges, mert ez lesz az egyetlen klubkoncert, amelynek kedvéért a zenekar kitérőt tesz nyári fesztiválturnéján, árulta el az A38. Tovább

2020. március 6.

Egy Van – látványos Kelemen Kabátban EP bemutató az Akváriumban

Miközben bemutatták a Végtelen című dalukra készült klipet a VOLT Film augusztusban indult utazós mozijának - a Road Movie  - egyik epizódjaként,  minden eddiginél fergetegesebb bulira készülnek, ami nem más, mint az  „Egy Van” című EP bemutató nagykoncertjük március 6-án az Akváriumban, amely minden eddiginél látványosabb lesz!
  Tovább

2020. február 26.

TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ 2020 – FOLKARÉNA 2020

Harminckilencedik alkalommal rendezik meg az élő népművészet összművészeti fesztiválját, az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt 2020. március 20-22. között, közel 2600 közreműködővel. A fő helyszín most is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltjük párhuzamosan futó programjainkkal. Tovább

2020. február 26.

Hazalátogat Alanis Morisette

A hétszeres GRAMMY®-díj nyertes, multi-platina eladásokkal rendelkező énekesnő, Alanis Morissette 12 év után újra fellép Magyarországon, a Papp László Budapest Sportarénában. A koncerten egyrészt a világkörüli turnéja, valamint a Jagged Little Pill album 25 éves évfordulójának ünneplésére kerül sor, másrészt remélhetőleg az egyelőre párszavas magyartudását is gyakorolni, bővíteni fogja az énekesnő! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky