3427 zenekar 12457 letölthető zene

Tóth Zoltán (Republic 1990-2013)

Zenekar profil
Műfaj:
POP
Stílus:
Republic
Város:
Budapest
Web:
Tagok:
Tóth Zoltán András » ének, gitár
Földes Máté » billentyűs hangszer, ének, vokál
Csintalan György » dobok, vokál
Blogbejegyzés

2016. november 19. 13:59

Tóth Zoltán András neve garancia a minőségi zenére!

A Bolhapiac tündére 2.
"Képeslapok"
A remény kincsesládája a zene. Az idézet nem tőlem származik, de amikor először meghallgattam Tóth Zoli harmadik előadói koncept szólólemezét, ez az egyáltalán nem közhely ugrott be elsőként. Abban a világban, amelyben élünk, az ember csak azt látja hogy körülötte minden folyamatos transzmutálódáson megy keresztül, nagyon igaz a hérakleitoszi mondás: "kétszer ugyanazon folyó medrébe nem léphetünk". Így tépi szét a korlátokat, a lemezt alkotó főszereplőjénél a nagybetűs ZENE! A képeslapok becsülendő anyag, lehet szájakat húzgálni, de senki nem mondhatja a korongra, hogy médiaszagú, sem azt, hogy bármit is majmolna. Azt viszont annál inkább, hogy eme új korong minden pillanatában hat! A negyven és fél perces koncepciózus anyag az utolsó részletig igen ki- és átgondolt mondanivaló. A tizenegy tétel összetett hangzású, ugyanakkor több témából épül fel, viszont az alkotó mindezt úgy produkálta, hogy egyáltalán nem megy a fogyaszthatóság rovására. Jelentős teret kaptak az "extra" hangszerek, több helyen is főszereplővé lépnek elő a népi hangszerek, elsősorban a hegedű. Hitehagyott világfájdalomban szenvedők ne hallgassák ezt a korongot! Megkockáztatom, az enyhén progresszív melódiákkal felvértezett produkció hangzásban és koncepcióban lefedi az alkotó zenei és művészi törekvéseit. Kijelenthető alkotói tudatosságot és professzionális "végterméket" kaptam a lemezen. Talán szerénytelenség nélkül állíthatom, van némi rálátásom a ma már tradicionális nemzetközi beat- pop és rock művészetre. A hangszerelés területén verhetetlen brit zseni, Mike Oldfield "tarthat" a konkurenciától. A "képeslapok" hangszerelési megoldásai invenciózusak, túlnyomó többségben magukkal ragadnak, akár a felpörgetett körhinta, ha rajta ülsz.
Megérne egy beszélgetést az alkotóval az egyes dalok címeiről, személyes élmények, vagy talán érzelmek hatására születtek. A 4.tétel a Levante felett címet kapta, amely "hivatalosan" a Közel- Keleti régiót jelöli. A Visszhangok völgye c. tétel zenei hangulata és hangszerelési megoldásai tökéletesen visszaadják a címben jelölt hangulatot.
Zoli előző- a Bolhapiac tündérei - "a Mosolygó idő szimfóniája - vitt mindent nálam, így a léc igen magasra került. Azóta nem verték le, a legjobb bizonyíték, hogy az új korong napok óta nem akar kikászálódni a lejátszóból.
Na ezért is írtam, hogy a remény kincsesládája Tóth Zoltán András elektromos és akusztikus hangokból álló zenéje!
Zoltán János
http://www.deezer.com/album/14230542

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky