3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2008. január 18.

Képzőművészet a Music Television adásán

Copyright:

Hol vannak a fontosabb galériák, hogy szerveződik egy kiállítás és hogy lehet kivinni az igazi művészetet az utcára? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a magyar Music Television új képzőművészeti műsora, a PIXEL, amelynek minden egyes epizódja maga is egy-egy ötperces műalkotás.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek
Finoman szólva nem vagyunk elkényeztetve kortárs összművészeti műsorokkal. A legutolsó értelmes próbálkozás talán a királyi tévé 72 Óra című műsora volt az ezredforduló környékén, az akkor még kevéssé ismert Till Attila vezetésével; ennek utódja volt a TV2-féle tematikus Propaganda, szintén Tillával és hasonló lendülettel. Azóta valahogy senki nem akar erről a témáról megszólalni a közszolgálati adók éjszakai műsorsávján kívül, főleg úgy, hogy a nézőt is megpróbálja bevonni.
 
Ezen a helyzeten szeretne változtatni a magyar Music Television Pixel című műsorának stábja, amely január 14-e óta ötperces blokkokban villantja fel – a klipszerű képi világnak hála szó szerint - a kortárs magyar művészvilág egy-egy jelenségét, kiállítását, alkotóját. Szóval bármit, amit éppen fontosnak és aktuálisnak éreznek.  A lényeg az, hogy – szerencsére – láthatóan nem ragaszkodnak a kánonhoz és a magasművészet dogmáihoz, csak az újszerűséghez, ötletességhez, kreativitáshoz. Lesz tehát szó mindenről, az utcán, illegalitásban alkotó művészektől a felkapott galériák és múzeumok ingyenborgőzös világáig. -Egyfajta kulturális hiradóklip – mondja a Felhajtás című valóságshow-ból ismert Csépai Gábor műsorvezető. -A vicces, figyelemkeltő képek bemutatásán van a hangsúly, ezért az én szerepem inkább az érdeklődés felkeltése; nem az, hogy hosszadalmas és unalmas interjúkat készítsek a művészekkel.
 
Gábor egyébként színész, mc és videóművészettel is foglalkozik, de a képzőművészettel való kapcsolata a legrégebbi. -Eredetileg is ez érdekelt, rajzoltam, festettem, felvételiztem. Nagyon ügyesnek tartottak, de végül megadtam magam, nem voltak elég jók a jegyeim. Egyébként drámatagozatos gimibe jártam, ahol volt egy nagyon jó tanárunk, aki mindenre megtanított. Ő úgy mondta: komplex humán műveltség. A színházhoz pedig nagyon sok művészeti dolog kell, díszletek, kellékek, amikről mi gondoskodtunk. Így az osztálytársaim voltak az első képzőművész-ismerőseim. És Resánszky Mária festőművész, akitől nagyon sokat tanultam. De a művészet ezzel együtt sem oktatási kérdés számomra, hanem életforma.
 
A műsor egyelőre marad a képi alkotásoknál, de ha Gáboron múlik, lesz itt minden a mozgásművészettől kezdve a videoinstallációkon át az origamiig.
 
A műsort – akár naponta öt percben, akár vasárnaponként összesítve, fél órában – érdemes elcsípni. Nem fér bele és nem is vállalja, hogy maradéktalanul eligazít a kortárs magyar képzőművészet világában, egyszerű, de hatásos fogódzókat ad egy olyan világba, amelyben otthonosan mozogni eddig csak a beavatottak kiváltsága volt.
 
-nm-

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. március 27.

Az Irie Maffia zenekar új dallal és klippel jelentkezett

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg ’Mellettem’ című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében. Tovább

2024. március 7.

AWS videoklip premier

Megjelent a negyedik single az AWS új, májusban érkező, ebben a felállásban első lemezéről melynek címe Fények Nélkül. Tokay Péterrel forgatott a zenekar videoklipet a dalhoz. Tovább

2024. február 28.

A vonatos utazások, a nyár himnuszát szállította le Volosinovszky György és a BELMONDO

2023. novemberében jelent meg a Belmondo legújabb albuma Királyok kutyái címmel, amelyen az utóbbi két-három év Czutor szerzeményeit és négy vadonatúj dalt hallhat a nagyérdemű. Tovább

2024. február 8.

Huszonhét másodpercnyi ironikus társadalomkritika a Junkiestól

A dal egy görbe tükör, kritika a világunk figyelemhiányos viselkedésére, koncentrációs zavaraira. - Junkies. Tovább

2024. február 8.

Nyers, őszinte képek fűszerezik az Anyu ez hangos újdonságát

Új dallal jelentkezik a 2020 óta aktív Anyu ez hangos. A formáció magyar nyelven, pop-rock stílusban alkot, és olyanok erősítik, mint Potyka Tamás (ének), Siffel István (gitár),  Bozsóki Márk (basszusgitár), valamint Domokos Miklós (dob). A csapat korábban olyan dalokkal jött elő, mint a „Popkirály”, a „Hős”, a „Legnagyobb ellenségem”, a "Z generáció", a "Már nem", a Nem vagyok jó", vagy éppen a "Jobb volt nélküled". Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky