3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2021. január 21.

Ismerd meg a délszláv háború mögötti emberi arcokat

Copyright:

Egy rendkívül erős tartalommal tetézi a premiernapot Bongor. A fiatal színész-rapper a „Paralel” után egy igazán szívhez szóló felvételben mutatja be, milyen is volt gyerekként átélni a háború következményeit.

„Szerettem volna, ha van valami lenyomata a zenémben ennek a 10 évig tartó horrornak, ami nem is olyan régen történt itt a Balkánon. Egy háború, melynek a kitörése legalább annyira valószínűtlen volt, mintha holnap arról értesülnénk, hogy Magyarország hadban áll Ausztriával. A jelen mindig állóvíznek tűnik, de például a vírushelyzet is megmutatta, hogy milyen törékeny a társadalmunk”- meséli Bongor, aki saját emlékeit szőtte rímbe.

„Én nem egy konkrét háborús övezetben nőttem fel, de tisztán emlékszem a légvédelmi riadó hangjára és hogy, amint meghallottuk, futottunk hazafele a játszótérről.”

A „98/20”-hoz egy elképesztően mély klip is készült, ami sokkoló képsorokkal mutatja be a délszláv hadviselés borzalmait.

Berta Csongor nem csak a gyerekként meg- és átélt háborúra mutat rá, hanem arra is, hogy milyen következményekkel járt, hiszen azok, akik élve tértek vissza, örökre megváltoztak.

„A dalban kitérek az apámmal való kapcsolatomra. Ő többször szolgált Koszovóban a 90-es években. Nem tudom, hogy pontosan mit látott és mit élhetett meg. Nem tudom, mert soha nem beszélt róla. Mint a legtöbben, akik poszttraumás stressztől szenvednek, ő is alkohollal próbálta elnyomni azt, amire nem akart emlékezni és végül ez is végzett vele. Ezek is egy háború járulékos veszteségei: az alkohol és, hogy egy apa és fia nem tudnak beszélgetni egymással”. Bongor ugyanakkor arra is megtanít minket, hogy mindezek ellenére értékeljük a jelenünket és lássunk a jövőbe.

„Érdemes olykor elképzelni, hogy mennyivel lehetne rosszabb, csak amolyan emlékeztetőként, hogy amikor legközelebb azon idegeskedek, hogy dugóba kerültem, az is jusson eszembe, hogy vagyok olyan szerencsés, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek, otthon vár a feleségem és nem egy égő épületből kell éppen kimenekülnöm.”- de a színész-rapper szerint a járványhelyzet is tartogat nekünk tanulságot, például: „hogy ne vegyük magától értetődőnek a szeretteink jelenlétét”.

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. március 27.

Az Irie Maffia zenekar új dallal és klippel jelentkezett

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg ’Mellettem’ című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében. Tovább

2024. március 7.

AWS videoklip premier

Megjelent a negyedik single az AWS új, májusban érkező, ebben a felállásban első lemezéről melynek címe Fények Nélkül. Tokay Péterrel forgatott a zenekar videoklipet a dalhoz. Tovább

2024. február 28.

A vonatos utazások, a nyár himnuszát szállította le Volosinovszky György és a BELMONDO

2023. novemberében jelent meg a Belmondo legújabb albuma Királyok kutyái címmel, amelyen az utóbbi két-három év Czutor szerzeményeit és négy vadonatúj dalt hallhat a nagyérdemű. Tovább

2024. február 8.

Huszonhét másodpercnyi ironikus társadalomkritika a Junkiestól

A dal egy görbe tükör, kritika a világunk figyelemhiányos viselkedésére, koncentrációs zavaraira. - Junkies. Tovább

2024. február 8.

Nyers, őszinte képek fűszerezik az Anyu ez hangos újdonságát

Új dallal jelentkezik a 2020 óta aktív Anyu ez hangos. A formáció magyar nyelven, pop-rock stílusban alkot, és olyanok erősítik, mint Potyka Tamás (ének), Siffel István (gitár),  Bozsóki Márk (basszusgitár), valamint Domokos Miklós (dob). A csapat korábban olyan dalokkal jött elő, mint a „Popkirály”, a „Hős”, a „Legnagyobb ellenségem”, a "Z generáció", a "Már nem", a Nem vagyok jó", vagy éppen a "Jobb volt nélküled". Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky