3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2018. augusztus 7.

Különleges Bordó Sárkány klip

Copyright:

A debreceni Bordó Sárkány Régizene Rend Avaldsnes című instrumentális szerzeményének hét (!!!) országban forgatott klipje debütált kedd este az MR2 Petőfi TV műsorában.

A világzene és különösen a középkori hangulatot kedvelők körében egyre népszerűbb Bordó Sárkány zenekar az év elején adta ki harmadik lemezét, Lány és a Sárkány címmel. A címadó dal klipje már meghaladta az 50 ezres nézettséget, de a lemezen hallható Avaldsnes című szerzeményhez készült videót 2018. július 31-én, kedden este láthatták először a Petőfi TV műsorában, majd augusztus 2-án a Lángoló Gitárok zenei blogoldalon.

A szokatlan című insturmentális szerzemény a norvégiai Avaldsnes városáról kapta a címét, ahova ezen a nyáron negyedik alkalommal hívták vissza a zenekart, hogy az egyik leglátogatottabb norvég viking fesztiválon zenéljenek. A fiúk annyira népszerűek a norvég közönség körében, hogy egyik rajongójuk már tetoválást is készíttetett a zenekar nevével. A 2017-es fesztiválon  a helyszínen történt egyik improvizációból született meg a szerzemény alapmotívuma, ezt fejlesztették tovább aztán hazatérésük után kompozícióvá a zenészek. A klip érdekessége, hogy a drónnal és földi kamerákkal rögzített képeket hét országban forgatta a stáb. Magyarországról elindulva jutunk el a norvégiai Avaldsnesbe, erdőkön, patakon, vízeséseken, hegyeken, havas szirteken át, hogy azután a fjordon, viking hajóval is átkelve érkezzünk meg az igazán hangulatos középkori viking táborba. A klip második részében látható helyszín a város közepét átszelő fjord egyik szigete. A zenei világot olyan különleges hangszerek jelenítik meg, mint a középkori duda, középkori síp, koboz, hegedű, mandocello és tapan.

 

 

Rendező, Operatőr: Péteri Márk (Atomic Media Kft)

A Bordó Sárkány, hivatalos nevén Régizene Rend, középkori világzenét játszik, tagjai budapesti és debreceni zenészek. Frontembere Szlama László, Junior Prima díjas kobzos, a zenekar vezetője Dickmann Roland, aki korábban nagy sikereket ért el pl. ​a Hollóének zenekarral, vagy pályája kezdetén, a szintén debreceni Szabó Balázzsal. Roland a debreceni VAN zenekar vezetője is. Mandocellon a debreceni underground ismert alakja, Kis Ernő játszik, hegedűn Fábi János, a Zeneművészeti Egyetem hallgatója, a dobokon pedig Szőke Miklós Márk, a Százhalombattai Konzervatórium dobtanára muzsikál. A zenekar budapesti lemezbemutató koncertje tavasszal volt a Fogasházban.

A különleges hangzást kizárólag akusztikus hangszerek megszólaltatásával érik el, melyek között sok középkori autentikus hangszer is megtalálható. A zenekar tagjai valamennyien több hangszeren játszanak, ezzel biztosítva a sokszínű, dinamikus ​zenei világot, melyet sokszor neveznek középkori rock and roll-nak is. A Bordó Sárkány zenekar, az elmúlt években 13 országban járt. Számos európai tematikus és világzenei fesztivál visszatérő vendégei, akik minden koncertjükön olyan fergeteges hangulatot teremtenek, hogy aki egyszer is része volt, az sosem felejti el. Zenéjük méltó módon képviseli a magyar zenei kultúra egy egyedi és különleges szeletét.

Érdekesség még az zenekar Lány és a Sárkány című szerzeményének népszerűségével kapcsolatban, hogy nem sokkal a klip megjelenése után, a dal a pedagógusok körében olyan népszerűségre tett szert, hogy az ország különböző pontjain iskolai történelem és magyar órákon mutatták be a tanulóknak. Az egyik iskolában mondat és szófajelemzés témakörben a dal szövegét elemezve jegyet is kaptak munkájukra a diákok. Rajztanárok általi kezdeményezésből számos általános iskolában több száz gyermekrajz született, melyeket a gyerekek és oktatóik nagy lelkesedéssel küldtek el a zenekarnak. A rajzok megjelentek a BS közösségi média oldalán, valamint az országos média is felfigyelt az akcióra.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. március 27.

Az Irie Maffia zenekar új dallal és klippel jelentkezett

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg ’Mellettem’ című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében. Tovább

2024. március 7.

AWS videoklip premier

Megjelent a negyedik single az AWS új, májusban érkező, ebben a felállásban első lemezéről melynek címe Fények Nélkül. Tokay Péterrel forgatott a zenekar videoklipet a dalhoz. Tovább

2024. február 28.

A vonatos utazások, a nyár himnuszát szállította le Volosinovszky György és a BELMONDO

2023. novemberében jelent meg a Belmondo legújabb albuma Királyok kutyái címmel, amelyen az utóbbi két-három év Czutor szerzeményeit és négy vadonatúj dalt hallhat a nagyérdemű. Tovább

2024. február 8.

Huszonhét másodpercnyi ironikus társadalomkritika a Junkiestól

A dal egy görbe tükör, kritika a világunk figyelemhiányos viselkedésére, koncentrációs zavaraira. - Junkies. Tovább

2024. február 8.

Nyers, őszinte képek fűszerezik az Anyu ez hangos újdonságát

Új dallal jelentkezik a 2020 óta aktív Anyu ez hangos. A formáció magyar nyelven, pop-rock stílusban alkot, és olyanok erősítik, mint Potyka Tamás (ének), Siffel István (gitár),  Bozsóki Márk (basszusgitár), valamint Domokos Miklós (dob). A csapat korábban olyan dalokkal jött elő, mint a „Popkirály”, a „Hős”, a „Legnagyobb ellenségem”, a "Z generáció", a "Már nem", a Nem vagyok jó", vagy éppen a "Jobb volt nélküled". Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky