3427 zenekar 12457 letölthető zene

Hozzászólások » MyMusic » Bárpult » Meg nem értett zenészek

Témakörök
Hirdetés
Meg nem értett zenészek
Buracsek 2006. márc.. 3.  09:34 36
Szerintem meg nem ezzel kell foglalkozni, a zene írása nagyobb élvezet.
Nekem az többet ér minden lemeznél ha látom az arcokat amikor meghalgatják a zenémet. :) Ezzel azt szeretném mondani hogy elsõsorban mi nem a lóvéért muzsikálunk hanem azért hogy jól érezzük magunkat jó bulikat nyomjunk.Aki mást gondol az meg szenvedjen tovább....:) Sasjnos ez az ország nem a vájtfülüeké ez van :(
   
targetry 2005. nov.. 1.  15:42 35
Egy kritika amit érdemes elolvasni!
Süket fülek gyógyítása – Effeta: Ébredés


Az elmúlt hónapban jelent meg az album, nagyon friss, nagyon aktuális.
Már a kezdés is okoz meglepetést a gyanútlan és felkészületlen hallgatónak,
az elsõ nóta olyan mély döbbenetet okozott, hogy alig gyõztem magamhoz térni.
Szóval szólni kezdett az anyag, valami, a megszokott zenei kategóriákba belehelyezhetetlen alternatív - vagy még sem - rockmuzsika. Vagy valami olyasvalami. Pörgõs, shuffle-beat, ahogy a zenekar nevezi ezt a stílust. Hangzásában, hangulatában nagyon vidám, mégis mesterien elkészített album, profi, kimunkált, nyers, sallangoktól mentes zenei anyag.

A csapat szándékosan ragaszkodik a jó értelemben vett puritán megszólaláshoz, tartózkodnak minden olyan mesterséges beavatkozástól, ami a hanganyagot az élõ zenétõl eltérõvé tenné. Semmi effektezés, semmi átverés. Csak tiszta zene. Nagy elõnye ennek, hogy a lemez anyaga koncerten is pontosan reprodukálható.
A szokásos gitár-dob-basszus alapfelálláson kívül fúvósokkal is találkozunk a lemezen, sõt, a zene jelentõs részében domináns szerepet játszanak. Olyannyira, hogy segítségükkel teljessé válnak a zenét uraló, jellemzõen elég komoly felépítésû összhangzatok.

Ennek következtében viszont egészen biztos, hogy a táncdalok és slágerzenék harmóniáihoz szokott fülnek a végeredmény már szinte sokkoló lehet. Vagy még sem? Izgalmas zene ez, de igazán csak annak, aki kiismeri magát az összhangzattanban, legalább alapfokon. Az tudja értékelni a gitárok és a fúvósok sokrétû, itt-ott szándékosan kissé disszonáns összjátékát. A két trombitás fújja szakadatlan, de míg a fúvósok más esetekben általában a háttérben szoktak maradni, az Effeta zenéjében inkább rájuk kerül a hangsúly, többnyire viszik a dallamot. Ehhez képest a gitárok sokkal inkább kísérõhangszerként vannak jelen. Hallani ugyan egy-két helyen erõsebb hathúros megnyilvánulásokat, de igazi gitárszólókkal csak elvétve találkozhatunk a lemezen. Többségükben inkább szólisztikus zenei elemek ezek, de ebben a mûfajban ez helyénvaló is: csapatmunka van, semmi önzõ, egyszemélyes magamutogatás.

Említést érdemelnek a kiválóan felépített vokálok és a zenekar énekesnõje, aki igazán figyelemreméltó színvonalat képvisel. Tisztán és erõteljesen énekel, és nagyszerûen kiegészíti a férfi énekest, akivel együtt abszolút hiteles produkciót nyújtanak. Utóbbi elõadásmódja jóval nyersebb, de éppen emiatt nagyon emberi, természetes. Az összhang egyébként nemcsak az énekeseket, hanem az egész zenekart jellemzi, a pörgõs, feszes ritmusok alatt minden a helyén van, a dobos és a basszusgitáros kiváló teljesítményének köszönhetõ ez a rendíthetetlenül stabil lüktetés.

A pörgés annyira jellemzõ az Effeta muzsikájára, hogy a lemezen lassú nótát nem is hallhatunk, legfeljebb középtempós témákig lassít néha a zenekar. A shuffle-beat, vagy „tuktaratta”, ahogy a zenekar viccesen definiálja ritmusképletüket, abszolút meghatározó az egész lemezen. A korong egyébként nagyon szépen szól, a keverés a HSB stúdió és Regenye Zoltán zenei producer munkáját dicséri. Persze nem csoda, ha jó az anyag, a zenekar közel hét hónapot dolgozott a felvételek elkészítésén, és további egy hónap kellett a keverésre, masteringre. Nem kevés idõ ez, így lehet igazán nagyot alkotni. Minden tisztán és erõteljesen szól, kellemesek az arányok, példaértékû munka.

A szövegekben végig jelen van némi fanyarkás humor, egy kis önirónia, egy kis játékosság. A két énekesre is jól építenek, párbeszédes témák is hallhatók, ezek különösen élvezetessé teszik a dalokat. Mindezen könnyedséget sugalló tulajdonságaik ellenére azért egyik sem könnyen emészthetõ sláger. De mégis fülbemászó és a slágerek jellegzetességeit felmutató ötletekkel rendelkezõ album.

Jó hangulatú, elég sajátos hangzás- és gondolatvilágú zene hallható az Ébredés címet viselõ korongon. Ez már nem az elsõ lemeze a zenekarnak, de mindenképpen fennállásuk eddigi legszínvonalasabb terméke. Egy tucat dal foglal helyet az új albumon, ezekbõl a zenekar a Presszó címû szerzeményt részesíti elõnyben, ha ízelítõt kér valaki. Nekem a legjobban a Finálé tetszik, azt mindig megismételtetem a lejátszóval, mert egyébként is rövidke. Mint korábban már utaltam rá, az effeta szó az érzékszervek megnyitására szólít fel. Jó névválasztás, javaslom, hogy ennek a felszólításnak minél többen tegyünk is eleget!

A zenekar honlapja a http://www.effeta.hu/ címen látogatható.
   
targetry 2005. okt.. 4.  16:53 34
Vannak kivételek..... ime
Effeta: Ébredés CD-ajánló

Bátran ajánljuk, nem fog csalódást okozni — írta a kiadó az új Effeta-lemezrõl, az Ébredés-rõl, s ez az állítás teljes mértékben igaz is.

Sõt, nemcsak hogy nem okoz csalódást, de kimondottan élvezetes album született (a Félálom és az Álom címû lemezek után) az együttes, vagy ahogy magukat nevezik, zenei produkció mûhelyében. A 2002 óta koncertezõ Effeta muzsikája már maga is kuriózum a hazai palettán: miközben a hagyományos rockzenei felállás hangszereit használják, amellett kiemelt szerepet kapnak a fúvós hangszerek és a vokál is. Sajátos tánczenét játszanak, kemény alapokkal, amolyan igazi örömzenét, amelyben a kiváló szövegekre is mindenképpen érdemes odafigyelni. A zenekar stílusa, amelyet free beatként is jellemeznek — és a shuffle mint ritmikai képlet jellemzõ rá, sokszor a ska stílusra emlékeztetõ alapokkal —, két alapvetõ háttérbõl táplálkozik: a tagok beatzenei és klasszikus zenei elõtanulmányaiból. A tizenkét saját szerzeménybõl álló album egyetlen pillanata sem „engedi el” a hallgatótáját, nagyon pörgõs, megunhatatlan. Kimondottan jót tesznek a hazai zenei életnek az ilyen „vérfrissítõ” kiadványok!


szerintem érdemes meghallgatni, mert ez valóban kiadói kompromisszumok nélkül készült
   
Anonymous 2005. jún.. 29.  10:37 33
szóval a hazai közízlés egy kalap....

AIAIA COCO JUMBO AIAIE
   
megenemértettzenész 2005. jún.. 29.  10:31 32
..
A média természetesen a lehetõ legkönnyebben emészthetõ zenét nyimja.
Egyébként pedig a hazai amatõr rockéletben a metál dominál.
A jó fejek jazzt hallgatnak.
És ott van még az alternatív -szövegorientált vonal-

aki nem esik be ezen négy kategória egyikébe sem, azt nevezem én meg nem értett zenésznek
   
the big sourcer 2005. jún.. 28.  09:48 31
Való, hogy a média szava döntõ, de a közönség ítél. Sajna tény, hogy sok választása nincs.
Viszont a jegyárak néha olyan magasak, hogy az élõ zenét nem tudja megfizetni a közönség. Nincsenek igazi klubok, ahol egy sör áráért élvezhetsz egy két órás produkciót, mert mindenkinek élni kell valamibõl (mondja gyakran a kocsmáros), és persze a legkevesebbet ebbõl a csapat kapja, aki esetleg tényleg megdolgozott a léért.
   
garaboncia 2005. ápr.. 27.  15:50 30
hello mindenki!
Bizony a média!! SZVSZ így néz ki a 'hierarchia': (az említett versenyzõket tekintve)
MÉDIA (a közizléstelenség)--> KIADÓK --> ZENEKAROK, tehát maga a zene; és ez a legrosszabb eset, amikor azt játszák, amit diktálnak...
A szájbergyerekrõl jobb, ha nem is beszélünk... télleg': hol lesznek szájberék pl. 3-4 év múlva????
   
Nyiki 2005. ápr.. 23.  20:09 29
Szerintem a média dönti el az egészet!
Nézd meg ha van lóvé akkor van lemez majd pénz és pénz napi 10 szer letolja a rádió fõmûsor idõbe aztán az egész ország azt dalolja hogy "Szájber Gyerek kéjé bocsánatot" még a discokba is ezt kérik! Látod ez ennyi még a TV is propagálja mint az Uhrin Benedeket!
Szerintetek mi dönti el a sikerességet ? Az hogy egy koncertre jó ha eljön max 100 ember vagy az hogy a tv és a rádió a mai embereknek elengedhetelen!Az ország nagy része nem jár kultúrális programokra!Inkább le ül a tv elé az autóba pedig a rádiót üvölteti mert a CD a rossz úton akadozik a szalagos technika meg be szedi a szalagot!
Hát ennyi a Véleményem!!!
   
Cukibea 2005. márc.. 7.  14:07 28
Ez így van!!!
   
gombi 2005. márc.. 7.  10:47 27
Szóval az elõzõ hozzászólásban nem írtam le a lényeget...
Külföldön szól valami a rádióból, az épp aktuális sláger. Viszont az igazi zenei élet a klubbokban van. Ott valóban az szól amit a közönség szeretne. Legyen az HC, Punk, Metal, vagy Jazz...
Csak ennyit akartam.
   

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky