3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2024. február 6.

Németh Alajos Lojzi az Artisjus újraválasztott elnöke

Copyright:

Újabb két évre Németh Alajos Lojzit választották a szerzői egyesület elnökének. A Bikiniből ismert dalszerző-előadó második alkalommal tölti be ezt a tisztséget, és sürgeti a jogdíjak inflációs értékkövetését.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

Január 31-én újabb kétéves ciklusra erősítették meg pozíciójában az Artisjus elnökét, Németh Alajos Lojzit az egyesület vezetőségének tagjai. Újbóli megválasztása kapcsán elmondta: „Ilyenkor képet kapunk arról, hogy elégedettek-e a tagok a vezetőség, illetve az elnök munkájával. Az elmúlt években is számos akadályt kellett meglépnünk ahhoz, hogy a jogdíjak beszedése és felosztása gördülékenyen menjen, és ez mindig sikerült. Köszönöm a bizalmat elnökké választásomhoz a következő két évre.”

Az Artisjusban 2023 decemberében tartották a választásokat, ahol az egyesület tagjai – szerzők és zeneműkiadók – megválasztották új tisztségviselőiket a következő négyéves időszakra. Az Artisjus Vezetősége is megújult, a Küldöttgyűlés január 12-én szavazta meg a tagjait. Az egyesület vezetőségének teljes névsora a 2024-28-as időszakra:

Németh Alajos „Lojzi” (könnyűzene)
Bíró Zsolt (könnyűzene)
Szabó Ágnes (könnyűzene)
Szabó Áron „Vasaló” (könnyűzene)
Bánkövi Gyula (komolyzene)
Hollós Máté (komolyzene)
Madarász Iván (komolyzene)
Tihanyi László (komolyzene)
Serfőző Simon (irodalom)
Universal Music Publishing Editio Musica Budapest Kft. (zeneműkiadó, képviseli Mózes-Szitha Tünde)

Az elnökség és az egyesület előtt álló legnagyobb feladatokkal kapcsolatban az újraválasztott elnök elmondta: „Most a legnagyobb kihívás az infláció, illetve az, hogy a jogdíjak értéke kövesse az inflációt. A jogdíjak tarifaemelése elengedhetetlen. Ha nem tartanánk lépést az inflációval, több tízezer művész létfenntartása kerülne veszélybe. Azon dolgozunk, hogy megoldjuk ezt a mindannyiunk számára nagyon fontos feladatot.”

Németh Alajos a tizenötödik elnöke a szerzői egyesületnek, illetve jogelődjeinek. A tisztséget 1907-től sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Bródy János, Victor Máté, Madarász Iván töltötték be.

Németh Alajos (azaz Lojzi) 1956-ban született, hangszeres tanulmányait 7 évesen kezdte hegedűn, 18 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakára nagybőgő szakon. Mindössze 18 éves volt, amikor a Berki Tamás vezette Interbrass együttes tagjaként zenélni kezdett. 1975-ben hívta meg Török Ádám a Minibe, majd 1979-től alapította társaival a Dinamit együttest. 1982-ben Nagy Feróval megalakította a Bikinit, ahol basszusgitáron játszott és dalszerzőként vett részt az alkotómunkában. Hamarosan a zenekar meghatározó tagjává, "főszereplőjévé" vált. 1985-től szerzőként és társszerzőként olyan nagy slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Közeli helyeken, a Ki visz haza vagy a Mielőtt elmegyek. A Bikinit egyszer feloszlatta, majd újraalapította, jelenleg is az együttesben zenél. 2015-ben Sóhajok lépcsőháza címmel készítette el első szólólemezét. Zenei pályáját eddig Máté Péter-, Artisjus-, Fonogram - és Magyar Zenei Díjjal, valamint Magyar Érdemrend lovagkereszttel ismerték el.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. március 27.

Az Irie Maffia zenekar új dallal és klippel jelentkezett

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg ’Mellettem’ című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében. Tovább

2024. március 7.

AWS videoklip premier

Megjelent a negyedik single az AWS új, májusban érkező, ebben a felállásban első lemezéről melynek címe Fények Nélkül. Tokay Péterrel forgatott a zenekar videoklipet a dalhoz. Tovább

2024. február 28.

A vonatos utazások, a nyár himnuszát szállította le Volosinovszky György és a BELMONDO

2023. novemberében jelent meg a Belmondo legújabb albuma Királyok kutyái címmel, amelyen az utóbbi két-három év Czutor szerzeményeit és négy vadonatúj dalt hallhat a nagyérdemű. Tovább

2024. február 8.

Huszonhét másodpercnyi ironikus társadalomkritika a Junkiestól

A dal egy görbe tükör, kritika a világunk figyelemhiányos viselkedésére, koncentrációs zavaraira. - Junkies. Tovább

2024. február 8.

Nyers, őszinte képek fűszerezik az Anyu ez hangos újdonságát

Új dallal jelentkezik a 2020 óta aktív Anyu ez hangos. A formáció magyar nyelven, pop-rock stílusban alkot, és olyanok erősítik, mint Potyka Tamás (ének), Siffel István (gitár),  Bozsóki Márk (basszusgitár), valamint Domokos Miklós (dob). A csapat korábban olyan dalokkal jött elő, mint a „Popkirály”, a „Hős”, a „Legnagyobb ellenségem”, a "Z generáció", a "Már nem", a Nem vagyok jó", vagy éppen a "Jobb volt nélküled". Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky