3427 zenekar 12454 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Copyright:

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok.

Mit lehet a népdalokon keresztül átadni a gyerekeknek?
- Természetességet, jó érzést, identitást, szép zenét, az anyanyelvet.

Milyennek látod a mai gyerekeket?
- A mai gyerekek a változás korába születtek. Alapértékek tünedeznek el, határok mosódnak össze, és ez valószínűleg a biztonságérzetünkre is hat.  A mai gyerekek helyzete sokszor a legjobb anyagi körülmények között sem könnyű.

A világ most félelmetesen gyorsan változik, de az emberi természet és test nem tud és nem is akar ilyen mértékben változni. A legtöbb embernek - és a gyerekeknek kiváltképp - érzelmi biztonságra, bizalomra, az önbizalom kiépülésének lehetőségére, figyelemre, elfogadásra, gondoskodásra, testi és szellemi táplálékra van szüksége, vagyis szeretetre. Ott, ahol mindezt megadják a felnőttek, ott a kicsik szárnyalnak. Csodás kisgyerekekkel találkozom a koncerteken, olyanokkal, akik nyitottak, kiegyensúlyozottak, sokirányú az érdeklődésük.

De néha aggódva figyelem ezt a nagy változást. Különösen a városokban élőket érik erős hatások: egyre több az információ, az erőteljes impulzusok dominálnak. A gyerekzene világában is sok a gépzene, a nagy hangerő, a lebutított dallam, szöveg és ritmus. Jóideje ez a trend. Mikor gyerekeknek írok zenét és mikor nekik játszom, vállaltan szembe megyek ezzel a trenddel. Ahelyett, hogy erős és mesterséges ingerekkel hatnék, a gyerekek fantáziáját, kreativitását szeretném kibontakoztatni, igyekszem nekik lehetőséget teremteni a játékra, az önfeledtségre és az elmélyülésre.

Milyen értékek fontosak számodra gyerekeknek játszó zenészként?
- A gyerekek érzékenyek. Zenésztársaimmal érzékenyen, a gyerekekre figyelve játszunk és vagyunk jelen a koncerteken. Mértéktartás, igényesség, természetközeliség, hagyomány, elfogadás, kreativitás, a gyerekek tisztelete. Ezen értékek fontosak számomra.

Látod ezekre az igényt a szülők részéről is?
- Igen, erős az igény. Ami a nehézséget okozza, az a megfelelő információ kiszűrése az információrengetegből, szükséges a tudatosság megléte. A tudatos gyerekneveléshez sok segítséget kaphat ma az ember: tanácsadók, könyvek, cikkek, iskolák, tanfolyamok, eszközök, intézmények és közösségek ezrei állnak rendelkezésre. Az elmúlt két évtized óta mind több helyen elérhetők olyan foglalkozások, ahol a kicsik hangszerekkel, komolyzenével, népzenével, és általában a zenével   ismerkedhetnek. Egyre több szülőben tudatosul, hogy jó, ha egy gyerek életében jelen van a zene. Rengeteg zenész, pedagógus, szervezet és intézmény tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy minél több elérhető, színvonalas gyerekprogram legyen.

Bizakodó vagyok azért is, mert azt látom, hogy felnőtt egy olyan generáció, amelyiknek anyanyelve a magyar népzene és a néptánc. A táncház mozgalomnak és szakembereknek köszönhetően elindult a népzenei képzés, és olyan tehetségkutató műsorok születtek, mint például a Fölszállott a páva. Bízom benne, hogy sok gyerekből lesz - mindezen változás eredményeképpen - a változó világhoz alkalmazkodó, nyitott, a Kárpát-medence és Magyarország értékeit becsülő, boldog felnőtt.

Az eddigi pályafutásod során hány gyermekre lehettél hatással a zenén keresztül?
- Valószínűleg több százezer gyerek hallhatta a dalaimat. Londontól Gyimesig, a Zalától a Berettyóig, Kassától Zentáig sok kisgyerekhez elér az, amit csinálok. Sőt, francia falvakban és japán nagyvárosokban magyarul nem tudó gyerekek is éneklik a lemezem dalait. Hálás vagyok azoknak, akik segítenek abban, hogy a zeném terjedjen.

Milyen feladatok várnak rád az lekövetkező hetekben?
- Szerencsére nagyon sok felkérést kapok, és sokfelé hívnak énekelni. Minden olyan rendezvény mellé szívesen állok, amely támogatja az általam is fontosnak tartott értékeket, és amely a gyermekeket őszintén tiszteli. Május 11-én például a Margitszigeten lépek fel egy ingyenes családbarát rendezvényen, amelyet a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szervez. A koncertek mellett lesz egy világrekord kísérlet is, a cél, hogy egy adott időpontban minél több szülő emelje fel a gyerekét, unokáját. Remélem, sokezren leszünk majd!

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

2018. május 31.

A víz mellett le tudok lazulni - Boros Csaba, a Republic basszusgitárosa

Ha nyári szabadtéri Republic koncert, akkor Barba Negra! Június 2-án fővárosi törzshelyén ad egy felejthetetlen nagykoncertet az együttes. Boros Csabát kérdeztük a most szombati eseményről és az együttes terveiről. Tovább

2018. április 1.

Milyen a jó iskola? Zene és kétnyelvű oktatás

Miért érdemes már általános iskolában két nyelven tanulni a tantárgyakat? Hogyan lehet már az érettségivel együtt felsőfokú nyelvvizsgát tenni? Miért fontos, hogy a drámatagozat éppúgy jelen legyen, mint a sport, a képzőművészet, a zene, a média, vagy a programozás. Miért érdemes alternatív zeneórákat szervezni? Kiss Károlyt, az Európa 2000 alapítványi gimnázium humán munkaközösség vezetőjét kérdeztük. Tovább

2018. március 27.

Éva Presszó: Szeretném, ha a zenekar a világon elsőként játszhatna a Holdon

A 2017-es évben az Éva presszó szépen menetelt előre, és ez ebben az évben sem változott semmit. Folyamatosan jönnek az új dalok, készülnek a klipek és emellett a zenekar állandóan koncertezik. Most egy kicsit mesélnek nekünk a tervekről, a csapatról és az előttük álló fesztiválszezonról. És természetesen az új dalok is szóba kerültek! Vígh Évával készült interjú a „tovább” gomb után! Tovább

2018. január 18.

Molow: Csinálom, ami jólesik

Molow, a francia származású előadóművész több, mint egy átlagos zenész. Molow egy komplett zenekar egy személyben. Gyerekkora óta folyamatosan váltogatja hangszereit, hol gitáron, hol egy lábason veri az ütemet. Van, hogy gyermek darabokhoz szerez zenét, és olyan is, hogy jazz-metal zenekarával turnézik Európa szerte. Molow most Budapestre látogatott, hogy néhány koncert erejéig a magyar közönséget is elszórakoztassa interaktív showjával. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky